Nikada se manje nije išlo na more..

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Max Bunker

#51 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Max Bunker »

Bystand wrote:
Max Bunker wrote:
Bystand wrote:Znam da se u Neumu osjeti manjak BiH turista (doduse ima nesto vise Grka i Poljaka), no mislim da nije takva situacija sa HR, cini mi se da sam negdje citao da im je zarada od turizma ove godine za 15% veca nego prosle.
Pogrešno si pročitao. Jedino može biti manje 15% a nikako veće.
A što se tiče Neuma, Neum i živi od (mahom) Bosanaca koji dole imaju nekretnine tako da od Poljaka, Grka, Čeha i ostalih Neum baš i neće na zelenu granu stati.
Nisam, 15% vise nego u odnosu na proslu godinu.
http://www.24sata.hr/politika/zarada-u- ... hit-374562

Sto se Neuma tice, da, najvise je gostiju iz Bosne, no to se svake godine ima i sve vise stranaca.Za ocekivati je da se taj trend i nastavi, jer evo ove godine je bilo i Kineza i Grka koji do sada nikada nisu dolazili.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/prij ... 57720.aspx
Alfons Kauders

#52 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Alfons Kauders »

a inace to nikad nisam mogao skontat kod vjernika... eto kao ako negdje idu, treba se okolina prilagodjavati njima...

kad dario iz splita ode da radi u emirate, tamo treba biti crkva negdje blizu, ili barek kriz na nekom brdu... kad mensur krene na more, mora biti dzamija vidljiva s plaze... jovan ce u vatikanu uzalud traziti pravoslavnu crkvu...

jer eto... kome da se mi prilagodjavamo? :D
preludezalude

#53 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by preludezalude »

Alfons Kauders wrote:
Ne lazi wrote:
Velkoski wrote:Na Ibizi sreo 7 bošnjačkih obitelji.. Dakle, ide se i "više".
Ne foliraj kad dalje od SA vidio nisi.
Ne treba ici kod Hrvata godinama dizu cijene nizasta.
Zadnjih 5 godina slabo da su se dizale cijene, sve je ostalo u kunu dvije (osim standardne inflacije koje ima i kod nas). Problem je sto je vec preskupo, nema se gdje vise dizati. Slavoncu koji zivi od 5000 kuna mjesecno je more "daleko" kao i Bosancu sa 850 maraka mjesecno.

Cijene se vise ne dizu kao prije, nema prostora, ali prekasno je - more je masi ljudi koji su geografski blizu jednostavno postalo preskupo pa pice na druge destinacije. Srbi, Bosanci, dosta Madjara - idu ljudi drugdje jebi ga... Mijenjaju ih iz Z. Evrope, ali odnos nije 1:1.
Mjesto Duce, poslije Omisa je drasticno podiglo cijene. Prije 2. godine apartman je bio 25 eura, a ove godine isti taj apartman se cijeni 50 eura. Prosle godine mjesto Srebreno, poslije Dubrovnika, apartman je bio 40 eura, a ove godine za isti apartman trazi 50 eura. Tako da ti ne stoji konstatacija da ne dizu cijene. Jako su skupi za ono sta nude, ali uvijek prevagne ono "blizu je, ne zezam se puno oko putovanja". Ove godine sam otkazao Dubrovnik i u zadnjem momentu odlucio da idem u Ulcinj. To godinama planiram, ali bas ta udaljenost me je odbijala. Tamo se apartman sa boljom ponudom od ovih gore navedenih nalazi glatko za 25 eura.
preludezalude

#54 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by preludezalude »

Alfons Kauders wrote:a inace to nikad nisam mogao skontat kod vjernika... eto kao ako negdje idu, treba se okolina prilagodjavati njima...

kad dario iz splita ode da radi u emirate, tamo treba biti crkva negdje blizu, ili barek kriz na nekom brdu... kad mensur krene na more, mora biti dzamija vidljiva s plaze... jovan ce u vatikanu uzalud traziti pravoslavnu crkvu...

jer eto... kome da se mi prilagodjavamo? :D
To su sve vjernici na baterije. Pravi vjernik zna da vjerske duznosti moze obavljati i van crkve, dzamije....
crnoplavo

#55 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by crnoplavo »

Max Bunker wrote:
Bystand wrote:
Max Bunker wrote: Pogrešno si pročitao. Jedino može biti manje 15% a nikako veće.
A što se tiče Neuma, Neum i živi od (mahom) Bosanaca koji dole imaju nekretnine tako da od Poljaka, Grka, Čeha i ostalih Neum baš i neće na zelenu granu stati.
Nisam, 15% vise nego u odnosu na proslu godinu.
http://www.24sata.hr/politika/zarada-u- ... hit-374562

Sto se Neuma tice, da, najvise je gostiju iz Bosne, no to se svake godine ima i sve vise stranaca.Za ocekivati je da se taj trend i nastavi, jer evo ove godine je bilo i Kineza i Grka koji do sada nikada nisu dolazili.
http://www.index.hr/vijesti/clanak/prij ... 57720.aspx
komentar ispod clanka (mozda neko s foruma :shock: )
zmijugadasa. Objavljeno prije 4 dana
A zasto se na moru, tik do obale prodaju cevapi? Koja je budala to smislila? Imam osjecaj kao da sam na Bascarsiji. Jedina razlika je sto ne cujem ezan. I to ce uskoro biti.
NeenaSa

#56 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by NeenaSa »

Debilni komentari sa Index-a.
Prije par godina udjosmo u restoran i znate one vELtrine hladnjake ispred, gdje su svjezi morski ulovi, elem narucismo iste sa blitvom i kuhanim krompirom. Netom ulazi grupa Nijemaca, konobar trlja ruke a i vlasnik. K'o vele: "Ovi ce ispazniti hladnjak."
Jes' shipak ! Sto narucuju - cevapcice sa pomfritom. Cvrc. :D
mO k3

#57 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by mO k3 »

Alfons Kauders wrote:a bilo bi zanimljivo integrirati konobu i ascinicu u dzamiju... mozda i vinski podrum... to bi bila turisticka atrakcija covjece... halal gemisht poslije dzume :D
:shock: :-)
U dzehenm ces ti :) ali povedi i mene tamo
NeenaSa

#58 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by NeenaSa »

Ludilo, pa, to t' je.
:evil:
vjesticanametli

#59 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by vjesticanametli »

mO k3 wrote:
Alfons Kauders wrote:a bilo bi zanimljivo integrirati konobu i ascinicu u dzamiju... mozda i vinski podrum... to bi bila turisticka atrakcija covjece... halal gemisht poslije dzume :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: idem i ja :thumbup:
almir90

#60 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by almir90 »

Ja ne bih rekao da je radi krize, vec zarad nekih drugih stvari. Evo krenuti cu samo od mjesta gdje ja zivim, barem 80% voznog parka je se ove godine promijenilo, sudeci po informacijama o uvozu auta ove godine po cijeloj BiH je tako. Vjerujem da je trecina ih se odreklo mora radi novog (polovnog) auta. Mozda se i varam.
shiny

#61 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by shiny »

Finansijski je mnogo isplativije pršenje po daljim destinacijama od malo ozbiljnije verzije paradajz turzima u HR.
Danguba

#62 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Danguba »

pa ti ne ponesi paradaz... :D

Image
ludacha

#63 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by ludacha »

Pa bas maloprije slusam na radiju kako je u hrvatskoj u periodu od 6mjeseci povecan broj turista za cini mi se 6%. Doduse ne kazu otkud su..il nisasm slusala.

Ja se doduse ove godine odricem mora poradi renoviranja stana. Nit ce bit vremena, nit viska love. A zna se sta je bitnije :)
mO k3

#64 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by mO k3 »

vjesticanametli wrote:
mO k3 wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: idem i ja :thumbup:
:thumbup: Uvijek BBQ party :)
raskopusa

#65 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by raskopusa »

kamen spoticanja wrote: e sad apartman bio zhara skup,ali me vise nasekiralo da su cijene u onim studencima i inim marketima po malim mjestima u pek deka s onim u zenici...kod nas je fakat sve poskupilo
jos da si svratio u lidl pa da vidis cijene,mi smo ovde skupčji za 20%.njihove akcije su mrak .
raskopusa

#66 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by raskopusa »

preludezalude wrote: To su sve vjernici na baterije. Pravi vjernik zna da vjerske duznosti moze obavljati i van crkve, dzamije....
sto jest,jest ali vjernika 92. mora da se vidi, i da bude vidjen.tako da ti to ne stoji. :D
Alfons Kauders

#67 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Alfons Kauders »

Danguba wrote:pa ti ne ponesi paradaz... :D

Image
a ovo nam "novinari" iz avaza? duse drage, porede cijene u dubrovniku s cijenama u kalesiji...

sladoled - nemam pojma, ne konzumiram

kafa 16-18kn u hrvatskoj? pitam se gdje, jer ja najcesce placam 7-10kn

krofna 13 kuna? gdje? ja sam u maju uzeo dvije za 5kn na akciji... inace je jedna 5-7kn

hamburger 35 kuna? coca cola 20 do 24 kune? pizza 88 kuna?!

koji idioti majko moja mila... pa za 90 kuna mozes pojesti solidnu ribu... za 35 kuna ima jeftine paste, pizze najcesce oko 50kn (ne 88)...

voce i povrce je katastrofa skupo, sramotno skupo, ali nema potrebe izmisljati pizze od 90 kuna, mislim halo... fakat su zanimljivi degenerici koji citaju ove "novine"
diason

#68 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by diason »

Kol'ka je kriza u državi, raja na fejsbuk stavlja slike s mora od prošle godine :D
spreca

#69 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by spreca »

Alfons Kauders wrote:

Image
a ovo nam "novinari" iz avaza? duse drage, porede cijene u dubrovniku s cijenama u kalesiji...

krofna 13 kuna? gdje? ja sam u maju uzeo dvije za 5kn na akciji... inace je jedna 5-7kn

koji idioti majko moja mila... pa za 90 kuna mozes pojesti solidnu ribu... za 35 kuna ima jeftine paste, pizze najcesce oko 50kn (ne 88)...

voce i povrce je katastrofa skupo, sramotno skupo, ali nema potrebe izmisljati pizze od 90 kuna, mislim halo... fakat su zanimljivi degenerici koji citaju ove "novine"
Jarane u kalesiji ima takvih pica da ih dubrovnik jos nije vidio :twisted: :lol: :lol: .....ja akobogda u avgustu pravac Kalesija na picuuuu :lol: :lol: :lol: a vi kako hocete :mrgreen: .......nikad se manje nije islo u Tz na more kao sada :lol: :lol: :lol: :lol: .....de mi reci ako odem za Du gdje da odem na dobru picu :oops: :lol: :lol: :lol:
oridjidji

#70 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by oridjidji »

Spreca ti lagano u organizaciji druga do CG podji ;) najodmor.info :D
Danguba

#71 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Danguba »

Alfons Kauders wrote:

Image

zaboravio si da je flasica vode 10 kn a u turskoj pola nase marke...

da ne ulazimo u detalje, osim mora koje im je bogom dato oni skoro nista ne ulazu da privuku turiste(osim prosirivanja pansiona a sve ostalo, snadji se).

svaki put dok sam isao dole(a isao sam svake godine) uvijek se vratim sa onim osjecajem da sam ''zakinut''. pod ovim zakinut podrazumijevam odnos potrosenog novca i dobijene usluge.

za te pare(mozda malo vise) vec godinama ljetujem sirom svijeta i uvijek se vracam prezadovoljan.

izreklamiram jadran, ljudi odu, prezadovoljni prirodom ali uslugama i cijenama nikako. rijetko se ko vraca ili ono na istu adresu da se ne pegla ponovo.

p.s. desavalo mi se da pivo stelu uzimam sa police i do kase druga cijena...i onda ubjedjivanje i na kraju tresnes onim kartonom i izadjes vani...totalno ruzan osjecaj a o uredjenju plaza da i ne pricam.
spreca

#72 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by spreca »

oridjidji wrote:Spreca ti lagano u organizaciji druga do CG podji ;) najodmor.info :D
ako ima sta pametno(privatni smjestaj)skini na PP :)
Alhemicarkaa

#73 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Alhemicarkaa »

Alfons Kauders wrote:Problem je sto toj srednjoj klasi (ako uopste postoji kod nas) sad ispada jeftinije piciti iz Sarajeva ili Tuzle avionom na odmor negdje dalje... Plus ne treba voziti 5 - 8 sati, cekati sat-dva na granici, trpiti kojekakve glupost i gledati ciganluk.

Jadran ce uvijek biti popularna destinacija radi blizine, ali to postaje sve manje vazno. "Srednjoj klasi" koja gleda na potrosnju i koja hoce da ljetuje 7-15 dana Hrvatska se sve manje isplati. Za povremene izlete ok.
Stalno slušam to jeftinije je otići negdje drugo avionom. Gdje je to tačno jeftinije otići? Pokaži mi taj aranžman.
Šveđanin

#74 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Šveđanin »

1 KM = 3.90 KN

Ko hoće baš u milimetar rezultat, evo konvertora
http://hr.coinmill.com/BAM_HRK.html

Desni klik pa open image za bolju sliku. Išli ljudi po tržnim centrima i bilježili, kontam da relevantnije od ovoga ne može.
Image
Šveđanin

#75 Re: Nikada se manje nije išlo na more..

Post by Šveđanin »

Što se utisaka stranaca sa dubljim džepom o Hrvatskoj tiče, niste pogriješili. Sve je to super.. i obala, i plaže, i piće i atmosfera, ali kao što već rekoše.. i oni imaju osjećaj da to ne vrijedi toliko. Cijene jednostavno prenapucane i to i stranci osjete.

Znam mnogo stranca koji su otišli u HR, ali znam jako malo onih koji su se opet vratili tamo..
Post Reply