FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

supercali

#51 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by supercali »

da ovo sa tim nalozima ne bude kao sa pogresnim parkiranjem
kad su se zeznuli pa par godina nisu mogli kazniti nikoga ako nema znaka iako je nepropisno parkiran
Faraone

#52 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by Faraone »

Vozdra raja,

mislim da me je veceras klepio radar na ulazu u Kiseljak, ogrenicenje je 50km/h, ja sam možda vozio 60-65 u vrh glave. Radar je blicnuo dva puta crveno, ispred mene je neko vozio kao mahnit, postoji li mogucnost da je to blicanje zakasnjela reakcija radara na njegovo prekoracenje brzine ili je mene "klepio"? Interesuje me takodjer kolika je eventualna kazna i koliko treba vremena da dođe na vrata, i da li se eventualno može provjeriti i platiti prije nego sto dodje na vrata?

Unaprijed hvala.
hzsa22

#53 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by hzsa22 »

Klikno i tebe i njega, ne sekiraj se. Kaznu ne mozes platiti prije nego ti dodje. Tj. Ako je na tebe auto, doci ce tebi. Ako je na starog/staru doci ce na vrata gdje ce stari moci napisati da je on vozio. :D

Uglavnom, ohladit ces 40 maraka.
Faraone

#54 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by Faraone »

hzsa22 wrote:Klikno i tebe i njega, ne sekiraj se. Kaznu ne mozes platiti prije nego ti dodje. Tj. Ako je na tebe auto, doci ce tebi. Ako je na starog/staru doci ce na vrata gdje ce stari moci napisati da je on vozio. :D

Prošli smo u razmacima cca. 15 sekundi i kada je mene radar "ugledao" onda je blicnuo crveno dva puta, a kad je prolazio taj ispred mene nisam primjetio nikakvo blicanje (jer je bio mrak, baš bio upečatljiv blic) a vozio je sigurno dosta brže od mene jer me neposredno prije radara pretekao. Hajde, neka bude da me je i "uhvatio" je li tih 40 maraka sa ovim tzv. popustom ako platim u roku, i koliko otprilike vremenski treba da kazna stigne na vrata?
kakavdanakneiskustvu

#55 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by kakavdanakneiskustvu »

Faraone wrote:Vozdra raja,

mislim da me je veceras klepio radar na ulazu u Kiseljak, ogrenicenje je 50km/h, ja sam možda vozio 60-65 u vrh glave. Radar je blicnuo dva puta crveno, ispred mene je neko vozio kao mahnit, postoji li mogucnost da je to blicanje zakasnjela reakcija radara na njegovo prekoracenje brzine ili je mene "klepio"? Interesuje me takodjer kolika je eventualna kazna i koliko treba vremena da dođe na vrata, i da li se eventualno može provjeriti i platiti prije nego sto dodje na vrata?

Unaprijed hvala.

30 km ti je kazna,nazoves policiju u Kiseljaku i provjeris
kakavdanakneiskustvu

#56 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Faraone wrote:
hzsa22 wrote:Klikno i tebe i njega, ne sekiraj se. Kaznu ne mozes platiti prije nego ti dodje. Tj. Ako je na tebe auto, doci ce tebi. Ako je na starog/staru doci ce na vrata gdje ce stari moci napisati da je on vozio. :D

Prošli smo u razmacima cca. 15 sekundi i kada je mene radar "ugledao" onda je blicnuo crveno dva puta, a kad je prolazio taj ispred mene nisam primjetio nikakvo blicanje (jer je bio mrak, baš bio upečatljiv blic) a vozio je sigurno dosta brže od mene jer me neposredno prije radara pretekao. Hajde, neka bude da me je i "uhvatio" je li tih 40 maraka sa ovim tzv. popustom ako platim u roku, i koliko otprilike vremenski treba da kazna stigne na vrata?
Ako platis u roku od 8 dana,dovoljno je da platis pola iznosa
putnik2107

#57 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by putnik2107 »

Dobi li iko nalog i obrisa li mu se iz registra 50%?
kakavdanakneiskustvu

#58 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

putnik2107 wrote:Dobi li iko nalog i obrisa li mu se iz registra 50%?

I mene to zanima,navodno je od 3.9. To uvedeno ali nisam čuo da je nekom obrisano pola iznosa kazne zbog plaćanja u roku
putnik2107

#59 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by putnik2107 »

kakavdanakneiskustvu wrote:

I mene to zanima,navodno je od 3.9. To uvedeno ali nisam čuo da je nekom obrisano pola iznosa kazne zbog plaćanja u roku
Sl.novine F BiH broj 63/14. Zakon važi od 14.08.
samo ne znam dobi li iko taj famozni novi nalog...
Optimist

#60 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by Optimist »

Mi smo uzorni forumasi, zar mislis da mi dobijamo kazne? :oops:
kakavdanakneiskustvu

#61 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

putnik2107 wrote:

Sl.novine F BiH broj 63/14. Zakon važi od 14.08.
samo ne znam dobi li iko taj famozni novi nalog...
Znam da je zakon od zamjene 14.8.,primjena razduzenja pola iznosa u reg. Kazni je navodno od 3.9.
mefistofilis

#62 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by mefistofilis »

daxon wrote:Znači, sve one koji su za svoje prekršaje platili punu kaznu prave budalama, stimulišimo i favorizirajmo prijestupnike i neplatiše kazni, a ismijavajmo ljude koji priznaju grešku i plate punu kaznu :-)
Nešto slično kao i sa građevinskim dozvolama, na kraju je ispalo da su svi oni koji su izvadili i uredno platili građevinsku dozvolu ispali najobičnije budale, ustvari, država ih je učinila budalama, jer, svima onima koji nisu htjeli da vade i plate građevinsku dozvolu, a napravili su kuće, država je omogućila legalizaciju u pola cijene i na rok otplate od 25 godina.
Dakle, država se ko na pijaci cjenka sa zakonima koje je sama donjela, stimuliše bezakonje i pokazuje nemoć, upravo zbog toga ćemo uvijek biti na nivou neke zaostale afričke vukojebine.

Svojim kandidatima, a mogu to potvrditi i mnogi sa ovoga foruma, na kraju obuke uvijek kažem slijedeće: "pravila i propisi o bezbjednosti saobraćaja, kao učesnicima u saobraćaju jedina su vam zaštita, dok god ste unutar njih zaštićeni ste, šta god da se desi vi nećete biti krivci, niti snositi odgovornost ukoliko niste izašli iz okvira pravila i propisa o bezbjednosti saobraćaja.

Međutim, ako u saobraćaju odlučite da nešto glumatate i svjesno izlazite iz okvira pravila i propisa, tada, budite ljudi, budite spremni snositi posljedice, stojte iza svojih djela i postupaka, budite face i ne kukajte, već "muški" platite kaznu i preuzmite odgovornost za svoje postupke, a ne ko zadnje jajare tražiti izgovore, kukati i bježati od odgovornosti."
sve je to zbog stranackog svojatanja institucija. to je rak ove drzave. koja god stranka dode na vlast ona ulijece i u opstine i u kantone i svaka stranka koja bi otisla i srusila 20,40,100 kuca bi sebi prepisala smrtnu kaznu...
NoriDeNoir

#63 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by NoriDeNoir »

Vjerovatno negdje i pise to ali ne mogu da nadjem:

Od kad tece rok od 8 dana? Od kad mi ostave na autu obavijest o ucinjenom prekrsaju (parkiranje je u pitanju) ili od trenutka kad mi dostave prekrsajni nalog kuci?

Mrsko mi ici dignut nalog u stanicu pa ako tece od trenutka dostave, onda cu cekat da mi posalju postom.
kakavdanakneiskustvu

#64 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

NoriDeNoir wrote:Vjerovatno negdje i pise to ali ne mogu da nadjem:

Od kad tece rok od 8 dana? Od kad mi ostave na autu obavijest o ucinjenom prekrsaju (parkiranje je u pitanju) ili od trenutka kad mi dostave prekrsajni nalog kuci?

Mrsko mi ici dignut nalog u stanicu pa ako tece od trenutka dostave, onda cu cekat da mi posalju postom.

trebalo bi i logicno bi bilo od dana kad si dobio prek. nalog u ruke
radostan dan

#65 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by radostan dan »

klepio je mene rada dva puta u razmaku od 10 dana...jedan u federaciji, jedan u er esu, u maju ove godine.
ograničenje 60 u prvom, vozio 74, u drugom slučaju 40 čini mi se, vozio 52-53, tako nešto.
tolerancija 10 kilometara u plusu...
obje kazne po 30 KM-ova... u roku od 8 dana plaćene po 15 kermi.
taureg71

#66 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by taureg71 »

NoriDeNoir wrote:Vjerovatno negdje i pise to ali ne mogu da nadjem:

OD DANA PREUZIMANJA NALOGA 300 %
condy

#67 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by condy »

100% se briše. Bitno je odnijeti ili poslati poštom jednu uplatnicu, odnosno obavijestiti ih da je kazna plaćena.
530i

#68 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by 530i »

condy wrote:
100% se briše. Bitno je odnijeti ili poslati poštom jednu uplatnicu, odnosno obavijestiti ih da je kazna plaćena.
Ja sam samo platio kaznu, ljetos nekad, nisam ni nosio ni slao uplatnice...tih 50% iznosa. Poslije vidim u registru 0,00 stanje.
kakavdanakneiskustvu

#69 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

dovoljno je platiti 50 % kazne u roku od 8 dana,nema potrebe uplatnicu odnijeti u policiju,dovoljno je sacuvati jedan primjerak uplatnice kod sebe
condy

#70 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u ro

Post by condy »

530i wrote:
condy wrote:
Ja sam samo platio kaznu, ljetos nekad, nisam ni nosio ni slao uplatnice...tih 50% iznosa. Poslije vidim u registru 0,00 stanje.
U pravilu tako i treba...meni se jednom desilo problem prilikom registracije, nisu htjeli da mi registruju auto a ja sam platio kaznu a oni nisu to proveli u registru pa sam nosio uplatnicu da vide i zbog toga bez obzira ako neko i ne pošalje im uplatnicu o plaćenoj kazni obavezno ih treba sačuvati. Nije problem ni poslati, rješiš se moguće gnjavaže kod registracije
radostan dan

#71 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by radostan dan »

uvjek i pod obavezno - sačuvati jedan primjerak uplatnice kod sebe, jer ovi u registru znaju da kasne sa knjiženjem, rasknjižavanjem, kako se to već zove...
530i

#72 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by 530i »

Naravno, sačuvati, barem do prve registracije ili promjene vozačke.
lorente

#73 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by lorente »

ej ljudi posto sam vozac tek nekih 3 mjeseca...danas mi je postom stigao prekrsajni nalog..radar..vozio sam na autoputu 128 a ogranicenje 110 i stigla je kazna 30 markica ako platim u roku 8dana onda je 15km..danas sam uplatio u posti tih 15 km i isao u mup u Brezi da pitam trebam li njima sta predati jer su stigla i dva nekakva papirica zuti i rozi i rece mi murjak da ne trebam da dodjem u ponedjeljak u mup kod nekog referenta da ponisti kaznu..ali nije siguran da ce je moci ponistiti posto je kazna u sarajevskom kantonu ( Ilijas-Malesici). pa me zanima zna li neko gdje cu morati ici ponistiti tu kaznu ako ne mognu u Brezi? jer pise ako ne platim tih 50% tj.15 km da ce mi biti i 20km nekakvih sudskih troskova na postojecu kaznu..to znaci 50km,a to mi je previse kada vec mogu proci sa samo 15? hvala unaprijed
kakavdanakneiskustvu

#74 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

lorente wrote:ej ljudi posto sam vozac tek nekih 3 mjeseca...danas mi je postom stigao prekrsajni nalog..radar..vozio sam na autoputu 128 a ogranicenje 110 i stigla je kazna 30 markica ako platim u roku 8dana onda je 15km..danas sam uplatio u posti tih 15 km i isao u mup u Brezi da pitam trebam li njima sta predati jer su stigla i dva nekakva papirica zuti i rozi i rece mi murjak da ne trebam da dodjem u ponedjeljak u mup kod nekog referenta da ponisti kaznu..ali nije siguran da ce je moci ponistiti posto je kazna u sarajevskom kantonu ( Ilijas-Malesici). pa me zanima zna li neko gdje cu morati ici ponistiti tu kaznu ako ne mognu u Brezi? jer pise ako ne platim tih 50% tj.15 km da ce mi biti i 20km nekakvih sudskih troskova na postojecu kaznu..to znaci 50km,a to mi je previse kada vec mogu proci sa samo 15? hvala unaprijed

ako si platio u roku od 8 dana nemas brige ni za sta,cuvaj tu uplatnic,to da u brezi ne mogu razduziti tu kaznu je suplja prica,u svakoj pol. upravi u drzavi se mize razduziti svaka kazna,bas svaka,policijska normalno,ne inspekcijska,porezna,sudska
lorente

#75 Re: FBiH oprašta polovinu saobraćajne kazne za plaćanje u roku

Post by lorente »

lorente wrote:ej ljudi posto sam vozac tek nekih 3 mjeseca...danas mi je postom stigao prekrsajni nalog..radar..vozio sam na autoputu 128 a ogranicenje 110 i stigla je kazna 30 markica ako platim u roku 8dana onda je 15km..danas sam uplatio u posti tih 15 km i isao u mup u Brezi da pitam trebam li njima sta predati jer su stigla i dva nekakva papirica zuti i rozi i rece mi murjak da ne trebam da dodjem u ponedjeljak u mup kod nekog referenta da ponisti kaznu..ali nije siguran da ce je moci ponistiti posto je kazna u sarajevskom kantonu ( Ilijas-Malesici). pa me zanima zna li neko gdje cu morati ici ponistiti tu kaznu ako ne mognu u Brezi? jer pise ako ne platim tih 50% tj.15 km da ce mi biti i 20km nekakvih sudskih troskova na postojecu kaznu..to znaci 50km,a to mi je previse kada vec mogu proci sa samo 15? hvala unaprijed

ako si platio u roku od 8 dana nemas brige ni za sta,cuvaj tu uplatnic,to da u brezi ne mogu razduziti tu kaznu je suplja prica,u svakoj pol. upravi u drzavi se mize razduziti svaka kazna,bas svaka,policijska normalno,ne inspekcijska,porezna,sudska
hvala...i meni je cudno ali tako mi drot rece...po njemu znaci da me radar uhvatio u mostaru ili bihacu ja bi morao otici tamo da je poniste? :shock:
Post Reply