Vjerski obred vjencanja kod muslimana
-
Kwaheri
...sanjanin wrote:Raga, ja bi u ovom slucaju poslusao Papeta. Ta sto trazi 30 000 KM je krajnje sumnjiva.:D
pa sad...vidis...mehr je njeno pravo...valjda zna od koga trazi...te pare...a sta znas iz cije je kuce
...a ni njemu?
- Zox
Ragibe, ako ta jedna trazi 30 milja, moj ti je savjet da se opredjelis za tu drugupape wrote:ragib wrote: da zeno ali mehr se mora platiti tokom braka ako se tako dogovore, ne mora biti razvod(jer ima dvije vrste mehra), ova jedna trazi 30.000Km :sRagibe, ......... velis, ... 30 milja, ..... ha?
Sve mi se cini da te ne voli, ....... plaho.
-
ragib
Pa kad bi dala odobrenje da mogu imati vise zena nebi pristao na to al etopape wrote:Ne znam Ragibe, ....
.... mozda se ipak moram korigirati.
Imao sam gradjansko vjencanje. Nije bilo mehra, a ni drugih globa.![]()
![]()
Al` na kraju, ..... mislim, ... kad je razgulila, ..... kostalo me vise od 30 milja.![]()
Otvori cetvore oci. Meni je moja stalno govorila da me voli.
-
ragib
-
zlata
Angela
Kad sam ja bila mala..."mlade" su se "krale". Povede mladozenja "svatove"...idu dogovoreno...po mladu. Mlada se "ukrade"!
Kod njega se sprema PIR. Na Piru...bivao je obicaj KRNISANJA. Mladoj bi se premazala KRNA po rukama, nogama...kao ukras.
Onda toboze...njezin se caca naljuti...sto ga nije pitala da se uda, pa njegovi posalju "mirdzije"...da mu smire zivce.
Onda poslije 30-tak dana...ide se kod "mlade" u "pohode". Nose se "darovi"; "safuni", gurabije, peskiri, parfimi, tkanine itd.
Kad sam ja bila mala..."mlade" su se "krale". Povede mladozenja "svatove"...idu dogovoreno...po mladu. Mlada se "ukrade"!
Kod njega se sprema PIR. Na Piru...bivao je obicaj KRNISANJA. Mladoj bi se premazala KRNA po rukama, nogama...kao ukras.
Onda toboze...njezin se caca naljuti...sto ga nije pitala da se uda, pa njegovi posalju "mirdzije"...da mu smire zivce.
Onda poslije 30-tak dana...ide se kod "mlade" u "pohode". Nose se "darovi"; "safuni", gurabije, peskiri, parfimi, tkanine itd.
-
Kwaheri
Ragiberagib wrote:Ih ja studiramzena wrote:..opet ti...ako je meni i tebi puno...nekome nije... jel tako Ragibe?sanjanin wrote:Jest njeno pravo al sto je puno puno je.ne radim
-
Ivan Gundulic
Eh...zvijezde su iznad oblaka...al' kilometri su na zemlji. Nista dok ne zavrsi studije. Reci ti njoj nek se strpi malo...a kamatu ne bi smjela racunati...cini mi se. Ipak vrijedi cekati za toliku ljubav. 
Mozda i kakva inflacija naleti...mada je to rijetkost u nasim krajevima.
-
mIRCerka
- Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.
Bitno je da budu pokrivene po propisima...znaci, smiju se vidjeti samo sake (pokriveno do zgloba) i lice....A wrote:A kako mlade budu obucene? Bijele haljine, duge, ili... ?
odjeca (bilo da je haljina ili odijelo) mora biti dovoljno siroko da se ne naziru obrisi tijela, raskrizje nogu se ne smije vidjeti.....
-
Kwaheri
Ivan Gundulic wrote:Eh...zvijezde su iznad oblaka...al' kilometri su na zemlji. Nista dok ne zavrsi studije. Reci ti njoj nek se strpi malo...a kamatu ne bi smjela racunati...cini mi se. Ipak vrijedi cekati za toliku ljubav.
...Ragibe...
-
ragib
eh zeno to su mahalske price.
zene kazu :
mehr je jedna od garancija za ocuvanja braka. Ukoliko covjek dadne dobar vjencani dar, daleko teze ce odluciti razvod braka, jer ce svakim razvodom materijalno puno izgubiti. To je jedna od metoda ocuvanja braka.
Tako da muskarcu ne pada na pamet da pomisli na razvod ili da dovede jos koju

zene kazu :
mehr je jedna od garancija za ocuvanja braka. Ukoliko covjek dadne dobar vjencani dar, daleko teze ce odluciti razvod braka, jer ce svakim razvodom materijalno puno izgubiti. To je jedna od metoda ocuvanja braka.
Tako da muskarcu ne pada na pamet da pomisli na razvod ili da dovede jos koju
-
Kwaheri
to ono ... ako je ostavlja neka ga makar koshtaragib wrote:eh zeno to su mahalske price.
zene kazu :
Tako da muskarcu ne pada na pamet da pomisli na razvod ili da dovede jos koju![]()
i nemoj nam se izmotavat tu s "mahalskim pricama" jel puno 30000 kilometara? il' nije?
-
ragib
Jedino kad bi radio u Kuvajtu ''nebi bilo puno''zena wrote:to ono ... ako je ostavlja neka ga makar koshtaragib wrote:eh zeno to su mahalske price.
zene kazu :
Tako da muskarcu ne pada na pamet da pomisli na razvod ili da dovede jos koju![]()
...e aferim...
![]()
i nemoj nam se izmotavat tu s "mahalskim pricama" jel puno 30000 kilometara? il' nije?
-
Ivan Gundulic
Ma da je samo jedna i skrpilo bi se nekako...pa makar se i bager morao prodati. Al' valja i drugim dvjema isto toliko dati. 
-
vodolija_33
A ja jake garancije za očuvanje brakaragib wrote:eh zeno to su mahalske price.
zene kazu :
-
vodolija_33
O čemu ovaj?? Koje dvije? Gdje? Ko prodaje bager?Ivan Gundulic wrote:Ma da je samo jedna i skrpilo bi se nekako...pa makar se i bager morao prodati. Al' valja i drugim dvjema isto toliko dati.
-
Kwaheri
...jes vala...nesto kontam...koliko bi tih koje se osiguravaju mehrom od rastave...dalo i mehr i cacevinu...samo da izadju odatle..vodolija_33 wrote:A ja jake garancije za očuvanje brakaragib wrote:eh zeno to su mahalske price.
zene kazu :
Ma osigurane su 100%
-
Kwaheri
Ragib...kol'ko vidim...al se ovo neko zeza...ne bi Ragib vishe od jedne...pa makarvodolija_33 wrote:O čemu ovaj?? Koje dvije? Gdje? Ko prodaje bager?Ivan Gundulic wrote:Ma da je samo jedna i skrpilo bi se nekako...pa makar se i bager morao prodati. Al' valja i drugim dvjema isto toliko dati.
...