ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
citroen xm

#51 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Za prvi pasus ne znam, ali zadnji govori da je za tebe auto samo puko prevozno sredstvo od tačke A do tačke B.
stakasa

#52 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

citroen xm wrote:Za prvi pasus ne znam, ali zadnji govori da je za tebe auto samo puko prevozno sredstvo od tačke A do tačke B.
Pa nije u potpunosti. Postoji i estetika, performanse, sigurnost, pouzdanost a i novcanik. Ovo zadnje je u SAAB-u bilo potpuno zanemareno. I onda nemas brige kako ce cjela prica zavrsiti. Da su bili u SSSR-u, ok. Ali posto alternativa nikad nije falilo, onda...
citroen xm

#53 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Pa pravi Saab, Citroen, Lancia... nikada nisu imali alternativu. Sada je sve drugačije.
stakasa

#54 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

citroen xm wrote:Pa pravi Saab, Citroen, Lancia... nikada nisu imali alternativu. Sada je sve drugačije.
Pa kupi ga frajeru. Nego hvali more drz se kraja. Super je SAAB, kul, folovi, ali niko nece da kehne lovu
sema911s

#55 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sema911s »

kazes nepuzdani pa kakve su krseve prepravljali i pravili od njih auta,.,

pogledaj sta su radili od vectre,
jest da to sve kosta,.,
od onakvog krsa lancie naprave normalno auto

par pitanjaca:
koje auto ima najjacu krovnu strukturu, ciji motoric je cinio cuda mnogo vecim razvikanim imenima, raspitaj se koje je auto bilo vrlo tesko obiti, pogledaj ciji su turbo motori izdrzavali najvise (Mislim na dugotrajnost turba), koji blok moze da bez mnogo prepravki izbaci neke enormno velike kolicine kw,

rec da je jedan sab krs smece moze reci samo pripadnik jednog tora,.,

a propali su zbog nacina poslovanja, nisu nista pustali dok se ne ispita poprilicno dugo(pogledaj koliko fiat testira svoje modele, francuzi svabe a koliko je to saab radio i stari volvo).-. danas nemozes opstat ako ima 1 ili 2 modela u ponudi i isto toliko motora ,., moras kupcu zamazat oci da ti nudis nesto puno vise, da kofol ima izbora,. jbga a nisu bili ni jeftini,., imali su svoj neki cudan dizajn slabo rasprostranjeni a dijelovi koje ugradjuju previse se testirali i samim time imali visoku cijenu

pogledaj kako su se svedi borili sa amerikancima sta ce pripast kinezima,., vlada je nudila bruku para samo da injzinjeri ostanu u svedskoj da neidu u kinu i gdje vec,., koliko je vlada bila spremna da plati samo da pamet ne ode iz drzave
stakasa

#56 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

sema911s wrote:kazes nepuzdani pa kakve su krseve prepravljali i pravili od njih auta,.,

pogledaj sta su radili od vectre,
jest da to sve kosta,.,
od onakvog krsa lancie naprave normalno auto

par pitanjaca:
koje auto ima najjacu krovnu strukturu, ciji motoric je cinio cuda mnogo vecim razvikanim imenima, raspitaj se koje je auto bilo vrlo tesko obiti, pogledaj ciji su turbo motori izdrzavali najvise (Mislim na dugotrajnost turba), koji blok moze da bez mnogo prepravki izbaci neke enormno velike kolicine kw,

rec da je jedan sab krs smece moze reci samo pripadnik jednog tora,.,

a propali su zbog nacina poslovanja, nisu nista pustali dok se ne ispita poprilicno dugo(pogledaj koliko fiat testira svoje modele, francuzi svabe a koliko je to saab radio i stari volvo).-. danas nemozes opstat ako ima 1 ili 2 modela u ponudi i isto toliko motora ,., moras kupcu zamazat oci da ti nudis nesto puno vise, da kofol ima izbora,. jbga a nisu bili ni jeftini,., imali su svoj neki cudan dizajn slabo rasprostranjeni a dijelovi koje ugradjuju previse se testirali i samim time imali visoku cijenu

pogledaj kako su se svedi borili sa amerikancima sta ce pripast kinezima,., vlada je nudila bruku para samo da injzinjeri ostanu u svedskoj da neidu u kinu i gdje vec,., koliko je vlada bila spremna da plati samo da pamet ne ode iz drzave
sema zivis li ti u Svedskoj?
ado-šampion

#57 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by ado-šampion »

stakasa wrote:
citroen xm wrote:Pa pravi Saab, Citroen, Lancia... nikada nisu imali alternativu. Sada je sve drugačije.
Pa kupi ga frajeru. Nego hvali more drz se kraja. Super je SAAB, kul, folovi, ali niko nece da kehne lovu
Ne zelim zakuhavati, ali potrefio si srz. :-D Sve su furke, posebno ovo, posebno ono, a onda kad se kupuje - mah Svabo sto je sigurno sigurno. :-)

Ljudi su skontali da te sve marke koje su nekad bile nesto specijalno, pa su propale, ili su pred propadanjem, nista ne ulazu, vode se starom slavom i sistemima koje su uveli prije 15-20 godina, lafo ih doradjuju, a druge marke grabe naprijed, malim, ali sigurnim koracima. I posle 10, 15, 20 godina odmaknu jako daleko. Jer danas u tehnologiji, za razliku od prije 20-30 godina, i 2 godine su puno vremena. I onda naravno da ce kupac probati karikiram Saab, probati BMW i reci - sto da dajem istu lovu kad je auto po svemu losije i jos (lupam) vise trosi.
sema911s

#58 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sema911s »

stakasa wrote:
ovo sto je citras napisao mozes izbacit talijane i francuze on to pise zato sto mu oci zablistaju na pomen tih marki

al samo njemu

a evo kupis saab-a danas,., 9-5 recimo,., i gdje ces ga servisirat pod limom je vectra ali slicnost sa vectrom je samo u oznaci sasije,. pumpa za vodu je skuplja 30€ i ta ista pumpa ide na mercedesov v8 motor,. polusosovine su za mnogo jaci motor, i samim time skuplje,.,
ah da pitaces pa kako se pokvrailo pa sve sto covjek napravi kvari se tako i saab,..,
sema911s

#59 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sema911s »

sema zivis li ti u Svedskoj?[/quote]

aha u u malom rogenbburgu
stakasa

#60 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

sema911s wrote:sema zivis li ti u Svedskoj?
aha u u malom rogenbburgu[/quote]
Pa ne znam odakle ti ova prica da je vlada davala pare da pamet ne ide iz zemlje. Kakva vlada, kakve pare, nije se niko okreno za SAAB-om, i dan danas sve prazno stoji
Maverick78

#61 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Maverick78 »

Jednog SAAB-a 9-3 2.0t Vectora 2008. smo imali u firmi. Prešao je masu, ali nikad nije bilo nekih problema. Meni se sviđa i ovaj novi 9-5, ali kad je situacija takva kakva je sa SAAB-om, pa se ne bih odlučio za kupovinu. Nešto su bili počeli raditi opet krajem prošle godine, pa su valjda opet stali. Inače povremeno prođem pored fabrike u Trollhättan-u kad vozim u tom pravcu.

Što se tiče Volvo-a, ili ga je imalo ili i sad ima dosta raje koje poznajem, generalno su zadovoljni. Za neke znam da su ih žestoko drndali zbog posla i svašta ta mazga može da izdrži.

Btw. Jesu li potpuno obustavili proizvodnju SAAB-a? Pošto vidim i na blocketu ima da se kupi potpuno novih 9-3, 2014. godište.

http://www.blocket.se/orebro/Saab_9_3_A ... ?ca=11&w=3
citroen xm

#62 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

To što vozim švabu sigurno nije zato što volim to auto, već što sam pare uložio u nešto drugo pa je za auto ostala sića. A za tu siću u ovim našim prostorima ne možeš kupiti pristojnog ni Citroena, ni Saba, ni Lanču. Ali zato švaba ima ko govana pa se i nađe neki solidan primjerak za smiješan novac kojim sam raspolagao.

Prve sledeće veće pare idu u nešto što nije švabo i što nije mlađe od 20 godina.

Pošto ste se uhvatili Citra, eto da vam obrazložim. Sad opet udrite kako sam kupio švapsko auto jer je najbolje. :D
Ninoz

#63 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Ninoz »

Guantaramera wrote:Koje su po vama prednosti i mane švedskih automobila. Kakva su vaša iskustva sa ovim automobilima.

Švedsko auto nije mejnstrim, nekome je ružno čuti ali je tako. Da li je švedsko auto ikada imalo priliku i šansu da postane opšteprihvaćeno u svijetu i da u stvari bude rame uz rame sa VW, Mercedes, Toyota, Fiat po popularnosti, proizvodnji, zaradi.. Može li švedsko auto ikada u budućnosti početi da igra neku od najozbiljnijih uloga u automobilskoj industriji?

Kako to da uopšte jedna relativno mala zemlja ima čak 2 proizvođača automobila, i još bitnije oba su godinama dobro držala i bili su konkurentni na tržištu.. šta reći?
hahahah cuj svedska relativno mala zemlja hahahahahah
druze pogledaj svedskoj dohodak pa reci da li je mala zemlja, a vala ni po kmxkm nije mala :D
a ako volvo nije rame uz rame za vw hahah sta reci za xc90 ? ccc
ukucaj na google xc90
kanaan

#64 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by kanaan »

Nedavno vidio saab 95,ovaj zadnji model,i auto izgleda fantasticno!!! Ja ne mogu da vjerujem da se to auto prestalo proizvoditi,izgledom je svemirski brod za mnoge novije automobile.
stakasa

#65 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

vettel wrote:ljudi, vjerujte, svaki vlasnik volva mi je samo rijeci hvale govorio, vozio ga x puta, naci beton auto vjerujte
Tamo do neke 2004-e, pete su se mogli nosit i sa Audijem, BMW-om. Sada vise ne. Ali su jos uvjek ispred Passata. Ovaj zadnji motor D4 im je dobar
sema911s

#66 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by sema911s »

citroen xm wrote:To što vozim švabu sigurno nije zato što volim to auto, već što sam pare uložio u nešto drugo pa je za auto ostala sića. A za tu siću u ovim našim prostorima ne možeš kupiti pristojnog ni Citroena, ni Saba, ni Lanču. Ali zato švaba ima ko govana pa se i nađe neki solidan primjerak za smiješan novac kojim sam raspolagao.

Prve sledeće veće pare idu u nešto što nije švabo i što nije mlađe od 20 godina.

Pošto ste se uhvatili Citra, eto da vam obrazložim. Sad opet udrite kako sam kupio švapsko auto jer je najbolje. :D

citras nije valjda da vozis dvicu,., jbte ljeljak mogo si jeftinije proci sa nekim clio ph2 bar bi uzivao u viva la france
emko1234

#67 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by emko1234 »

vettel wrote:ljudi, vjerujte, svaki vlasnik volva mi je samo rijeci hvale govorio, vozio ga x puta, naci beton auto vjerujte
Po meni je volvo strašan auto. Sad kad budem kupovao novo auto, dobro cu razmisliti o ovom v60. Imao sam priliku da se provozam ali nisam vozio, auto me bas dojmilo.
V60 D5 R oprema. Auto je stvarno vrh vrhova. Po meni njihov najveci problem je sto ne ulazu dovoljno u neke krucijalne tehnologije kosto je prijenos snage i transmisija. Mozda jedan od najgorih automatik mjenjaca koje sam ima prilike vozit ima volvo. Ovaj novi mi se čini dobar, a u najavi je i neki sa 8 brzina.
Što se tiče Saaba dobar auto al nikad ga ne bi kupio. Sve sto imaju je zastarjelo maximalno. Al kad bi naisao da onaj model 900 turbo dobro ocuvan, mozda bih ga kupio iz fazona jer mi bas mangupski izgleda.
citroen xm

#68 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

sema911s wrote:
citroen xm wrote:To što vozim švabu sigurno nije zato što volim to auto, već što sam pare uložio u nešto drugo pa je za auto ostala sića. A za tu siću u ovim našim prostorima ne možeš kupiti pristojnog ni Citroena, ni Saba, ni Lanču. Ali zato švaba ima ko govana pa se i nađe neki solidan primjerak za smiješan novac kojim sam raspolagao.

citras nije valjda da vozis dvicu,., jbte ljeljak mogo si jeftinije proci sa nekim clio ph2 bar bi uzivao u viva la france
Ne vozim dvicu, nisam još toliko nisko pao. :lol:
Za onoliko koliko sam dao za auto, nisam mogao kupiti ni Clio kec. Ovako sam bar dobio auto u odličnom stanju, pa neka vozi za prvu pomoć dok ne nabavim ono što želim. :thumbup:
goran16v

#69 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Sto se Volva tice od legendarne sigurnosti, kvalitete celika i pouzdanosti prica je krenula lagano nizbrdo kad su kupili DAF i krenuli sa serijom 300 koja je zapravo proizvodjena u NL sa, vecinom, Renault motorima, nastavila sa serijom 400, da bi definitivno uhvatila zalet sa prvom generacijom serije 40 na platformi Mitshubishia Carisme i opet Renaultovim motorima (ukljucujuci i dizele). Za prave poklonike Volva u njegovoj maticnoj drzavi ovi modeli nikad nisu bili pravi Volvo. Za njih su u to vrijeme pravo volvo bili serije 200,700 i 900 sa varijantama (850 isl). Nista se nije promijenilo ni poslije toga serija, 40/50 i 60 su prepakovani Focus odnosno Mondeo. Ja to ne bih mjesao sa prekapivanjem brenda srednje klase i prodavanjem pod preium ili skuplji brend, to rade svi, ali se time definitivno odustalo od tradicije Volva koji je sad vise sminka nego pravi preium brend i samo ne pitanje kad ce sminka prestati biti interesantna.
Mahajdebogati1

#70 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Mahajdebogati1 »

Prednosti sve na dugme pritisnes i vozis se zatvorenih ociju, a nedostaci ode dio moras ici u svedsku da kupis ili da ti oni posalju pa ces platiti trostruko skuplje :D
stakasa

#71 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by stakasa »

goran16v wrote:Sto se Volva tice od legendarne sigurnosti, kvalitete celika i pouzdanosti prica je krenula lagano nizbrdo kad su kupili DAF i krenuli sa serijom 300 koja je zapravo proizvodjena u NL sa, vecinom, Renault motorima, nastavila sa serijom 400, da bi definitivno uhvatila zalet sa prvom generacijom serije 40 na platformi Mitshubishia Carisme i opet Renaultovim motorima (ukljucujuci i dizele). Za prave poklonike Volva u njegovoj maticnoj drzavi ovi modeli nikad nisu bili pravi Volvo. Za njih su u to vrijeme pravo volvo bili serije 200,700 i 900 sa varijantama (850 isl). Nista se nije promijenilo ni poslije toga serija, 40/50 i 60 su prepakovani Focus odnosno Mondeo. Ja to ne bih mjesao sa prekapivanjem brenda srednje klase i prodavanjem pod preium ili skuplji brend, to rade svi, ali se time definitivno odustalo od tradicije Volva koji je sad vise sminka nego pravi preium brend i samo ne pitanje kad ce sminka prestati biti interesantna.
Bravo
Industrialyzer

#72 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by Industrialyzer »

Image

novi xc90, imam osjecaj da ce biti strasno dobar 8-)
citroen xm

#73 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Stari XC90 je dugo vremena bio jedan od najboljih(možda i najbolji) SUV-ova. Meni lično i dan danas najbolji i sa najviše stila.
U novom najavljuju mnoštvo inovacija i sistema zaduženih za sigurnost, a čini mi se i brutalno snažne motore. Biće to tvrđava na točkovima.
goran16v

#74 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by goran16v »

Volvo ne moze biti alternativa Mercedesu i BMW-u (za Audi je upitno) jer osim sto u ponudi imaju prakticno prepakovane automobile brenda nize vrijednosti - Forda i to nije u pitanju samo serija 40 nego i 60, i ostali modeli su u potpunosti naslonjeni na tudje tehnologije sto ne mozes naci kod BMW-a ili Mercedesa.
Kad vec pominjes S80 i XC90 i tu cu te morati razocarati. S80, bas kao pomenuti S60 i ali i XC60 i V70 korsti Fordovu EUCD platformu kakvu imaju Mondeto, Galaxy, S Max, Freelander itd dok XC70 i XC90 koristi Fordovu D3 platformu i dijele je sa americkim modelima Forda.
Ja sam jos prije 30 god bio dijete Volva (lijepih godina provedenih u ocevom 244) i vrlo dobro znam sta je Volvo, sta je nekad bio i sta je sad.
citroen xm

#75 Re: ŠVEDSKI AUTOMOBILI (Volvo, Saaab i sl) prednosti i mane?

Post by citroen xm »

Kakve veze sadašnji Volvo ima sa Fordom?
Post Reply