Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Locked
Hafis

#51 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Hafis »

Stoner wrote:Istu temu sam ja nedavno otvorio ali su mi je zaključali.

Smiješno, mislim da su Bošnjaci jedini narod na svijetu koji veliča okupatora.
Aj eto Hrvati i Albanci( u manjoj mjeri) su tu još al nebitno opet.

Mislim da je problem u tome što još uvijek postoje "Bošnjaci" koji su to samo na papiru a mentalno i kulturološki su i dalje Muslimani sa velikim M.
Recimo SDA , to je ustvari nekakav islamski pokret, Muslimanska desnica, ja kao Bošnjak se nikako ne mogu identificirati sa tom strankom niti njenim glasačima.

Da se mene pita ta džamija/centar nikada ne bi nosila taj naziv.

Ali čekaj da ti sada dođu dežurni turkofili Havatar, arslanbey pa ti objasne neke stvari.
Svaka čast majstore :thumbup: Kao da si u grah gledao.
Zaboravio si samo ovog trećeg zapjenjenog slučaja napomenuti. Ovaj je najžešći :D
tnnt

#52 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

arslanbey wrote:ote]

Imali su vjeru Asatro,i to je bila vjera kao i sve,mani mi tog krscanskog "pagan"..i islam je paganski po tim starim tumacenjima

znaci svedjani su prvo bili asatro vjernici,pa su postali katolici pa su onda postali protestanti ;) mjenjali 3 vjere u manje od 800 godina
protestanti i katolicu su krščanske vjere :lol: :run:
Last edited by tnnt on 20/06/2014 20:12, edited 1 time in total.
detroit-mercy

#53 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
detroit-mercy wrote:
Hafis wrote: Zato to nadoknade ovdje. A vani ih loma stid, kriju k'o zmija noge :)
Isto ko sto se i mladi Hrvatici satrase viseci po koncretima ozbiljne glazbe vani, sve Mozart, Strauss, Bach i drugi skladbenici se slusaju. A vamo niti jedna cajka ne moze bez njih.
Ja ti pricam da se ljudi druze sa ljudima iz istog kulturoloskog kruga, sto vam kockastoglavim nikada nije bilo jasno niti ce biti jasno, posto ste vi poseban kulturolski krug. Pa tako i tebi nije jasno da se tamo neki Hrvatici mogu druzit sa nekim iz drugog plemena.
Ohani bola' malo. Obriši tu pjenu s usta, i malo sabura (jel' se tako kaže :) )
Šta si navro s tim kockoglavi, 'Hrvatići'' i ostalim šovinističkim glupostima. Pa jadan ne bio, zar ti stvarno misliš tako?
Veliš diraj mi u sve, samo nemoj u sultana Mehu :) .
Mislim, tvoj sovinizam pod krinkom sarkazma je jako dobro poznat. Zato ne izigravaj pametologa svugdje :mrgreen: . Ja samo pisem o razlicitim istorijskim okolonostima i kako stvari nisu neminovno crne ili bijele, ima to dosta sivoga. Ali treba malo citati i izmedju redova :skoljka: .
elendil

#54 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

detroit-mercy wrote: Put it this way. Bosansko kraljevstvo je nesto daleko, davno, nesto o cemu se malo ucilo u skoli, Islam je tu dio tradicije, kulture, svakodnevnog zivota.
Opet ti kazem, Spanci su unistili tolike civilizacije u Latinskoj Americi ali latino danas gledaju pozitivno na dolazak krscanstva iako je to utjerivanje u crkvu bilo jako krvavo. Takvih primjera je bezbroj u svijetu.
Pitanje je koliko se danas prosjecan stanovnik BiH identifikuje sa Bosanskim kraljevstvom, isto onoliko koliko i prosjecan Mexo sa kraljevstvom Maya.
Ne gledaju baš najpozitivnije na to. U Meksiku nema puno spomenika Hernanu Cortesu. Ima eventualno tamo gdje žive potomci Eurpoljana.
S druge strane Zapata i Pančo Villa su nacionalni junaci.
elendil

#55 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

detroit-mercy wrote:
Hafis wrote:
arslanbey wrote:
znaci svedjani su prvo bili asatro vjernici,pa su postali katolici pa su onda postali protestanti ;) mjenjali 3 vjere u manje od 800 godina
Pametan narod: znali su dugoročno odabrati gdje treba
Several studies have found Sweden to be one of the most atheist countries in the world. 23% of Swedish citizens responded that "they believe there is a God", whereas 53% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 23% that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force". This, according to the survey, would make Swedes the third least religious people in the 27-member European Union, after Estonia and the Czech Republic.I sta rece, odabrali paroka Niku iz Zavale Doljne da im uceruje vjeru :mrgreen: .

A to što su većinom ateisti je kao nešto loše?
detroit-mercy

#56 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

elendil wrote:
detroit-mercy wrote:
arslanbey wrote:Ili recimo prosjecan svedjanin koji se dici vikinzima,a cuva i dalje krscansku tradiciju,,i ako su vikinzi cuveni u Evropi po tome sto se nisu htjeli krstit,duboko u 13 stoljece su drzali svedjani cvrsto do svoje vjere
Zaboravih dodati, vidi ti Sveda :mrgreen: prodadose vjeru za veceru :mrgreen: .
Postoji velika razlika. Vikinzima su njihovi vladari nametnuli kršćanstvo. Bošnjama su tuđi vladari nametnuli islam.

Uz to Šveđani, Norvežani, Danci, Islanđani su itekako svjesni svog predkršćanskog perioda a mnogi i ponosni na njih.
Zato se i danas prepričavaju islandske sage, priče o bogovima Thoru, Odinu, Lokiju, Heimdahlu, Freji...

Zato i postoje bendovi poput Amon Amartha koji rade pjesme na tu tematiku.
https://www.youtube.com/watch?v=scPMlQLK7yM :evil:

Kod Bošnja to nije slučaj. Za njih povijest počinje ulaskom Mehmeda Fatiha u Bosnu.
Potpuno netacno, pogledaj na cjelokupnu istroijsku genezu naroda. Prvo stotine godina pod Otomanima, onda 50 godina pod Austrijancima, pa dolazi prva i druga Jugoslavija gdje u principu nisi bio priznat kao narod i gdje je fakticki jedino religija bila ono sto te je odvajalo od drugih. Ti nas poredis sa Svedima, pa Svedima niko nije zabranjivao da budu Svedi. Covjece, u kakvim smo istorijskim prlikama bili dobro da smo ikako i sacuavli ta identitet.
detroit-mercy

#57 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

elendil wrote:
detroit-mercy wrote: Put it this way. Bosansko kraljevstvo je nesto daleko, davno, nesto o cemu se malo ucilo u skoli, Islam je tu dio tradicije, kulture, svakodnevnog zivota.
Opet ti kazem, Spanci su unistili tolike civilizacije u Latinskoj Americi ali latino danas gledaju pozitivno na dolazak krscanstva iako je to utjerivanje u crkvu bilo jako krvavo. Takvih primjera je bezbroj u svijetu.
Pitanje je koliko se danas prosjecan stanovnik BiH identifikuje sa Bosanskim kraljevstvom, isto onoliko koliko i prosjecan Mexo sa kraljevstvom Maya.
Ne gledaju baš najpozitivnije na to. U Meksiku nema puno spomenika Hernanu Cortesu. Ima eventualno tamo gdje žive potomci Eurpoljana.
Iz vremena kad je Meksicka nacija vec formirana, znaci bitna stavka "nacija".
Hafis

#58 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Hafis »

tnnt wrote:

Imali su vjeru Asatro,i to je bila vjera kao i sve,mani mi tog krscanskog "pagan"..i islam je paganski po tim starim tumacenjima

Nego?
detroit-mercy

#59 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

elendil wrote:
detroit-mercy wrote:
Hafis wrote: Pametan narod: znali su dugoročno odabrati gdje treba
Several studies have found Sweden to be one of the most atheist countries in the world. 23% of Swedish citizens responded that "they believe there is a God", whereas 53% answered that "they believe there is some sort of spirit or life force" and 23% that "they do not believe there is any sort of spirit, God, or life force". This, according to the survey, would make Swedes the third least religious people in the 27-member European Union, after Estonia and the Czech Republic.I sta rece, odabrali paroka Niku iz Zavale Doljne da im uceruje vjeru :mrgreen: .

A to što su većinom ateisti je kao nešto loše?
Je li to pitas mene ili citas cjelokupan niz postova :mrgreen: gdje onaj sovinista Hafiz tvrdi da su Svedi pametan narod jer su dugorocno odabrali ono sto je najbolje :mrgreen: pa mu onda stavim da Svedi drze do krscanstva ko Marica od one stvari.
elendil

#60 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

tnnt wrote:

To je isti kurac. Samo što jedni priznaju papu kao poglavara a drugi ne. I jedni su malo skromniji :D
arslanbey

#61 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

elendil ne bas,protestanti ne priznaju svece,ne daju Mariji neki znacaj...ima dosta teoloskih razlika
detroit-mercy

#62 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

elendil wrote:
Btw, to sto nemaju puno spomenika Cortesu ne znaci da ga i ne stuju. Neki dan bio u Valladolidu, pa ti tamo pokazuju crkvu koju je Cortes sagradio, pa kuca u kojoj je stolovao i mnoge druge "turisticke atrakcije' :mrgreen: .
tnnt

#63 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

detroit-mercy wrote: Potpuno netacno, pogledaj na cjelokupnu istroijsku genezu naroda. Prvo stotine godina pod Otomanima, onda 50 godina pod Austrijancima, pa dolazi prva i druga Jugoslavija gdje u principu nisi bio priznat kao narod i gdje je fakticki jedino religija bila ono sto te je odvajalo od drugih. Ti nas poredis sa Svedima, pa Svedima niko nije zabranjivao da budu Svedi. Covjece, u kakvim smo istorijskim prlikama bili dobro da smo ikako i sacuavli ta identitet.
a tko je Bošnjacima zabranjivao da se tako izjašnjavaju kao Bošnjaci i kada?
najlakše je za vlastitu nacionalnu neosvještenost okriviti druge :P
u prvom parlamentu SHS je bilo 3-4 Srbina muslimana, 7-8 Hrvata-muslimana, 2-3 Muslimana i 1 Bošnjak
pa kako se je taj mogao izjasniti nije mi jasno, te laži o zabrani možeš prodavati nekom Ameru a ne nama :D
tnnt

#64 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

Hafis wrote:
Nego?
nisu mijenjali vjeru, bili su krščani i ostali krščani
šta ti nije jasno?
Hafis

#65 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Hafis »

detroit-mercy wrote: Mislim, tvoj sovinizam pod krinkom sarkazma je jako dobro poznat. Zato ne izigravaj pametologa svugdje :mrgreen: . Ja samo pisem o razlicitim istorijskim okolonostima i kako stvari nisu neminovno crne ili bijele, ima to dosta sivoga. Ali treba malo citati i izmedju redova :skoljka: .
Nisi se ti bavio nikakvim istorijskim okolnostima, već si se bavio sa mnom i izmišljanjem pogrdnih naziva za jedan BiH narod, čije pominjanje zaista nema nikakve veze s ovom temom.
Ako sam ja nacionalista pod krinkjom, ti si barem onaj obični, svakodnevni, mizerni nacioanlist, razapet između turkofilije i nekakvog ''bosanstva'', a u stvari siguran samo u jedno: mrziš one druge, to jest kockoglave kako ih nazivaš
A sad dipli koliko hoćeš - krezubi.
elendil

#66 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

detroit-mercy wrote:
elendil wrote:
Iz vremena kad je Meksicka nacija vec formirana, znaci bitna stavka "nacija".
A tko je muslimanima branio da se izjašnjavaju kao Bošnjaci dolaskom Austrougarske?

Austrijanci su čak i htjeli stvaranje nekakve Bosanske nacije, ali su muslimanske vođe bili pametni pa rekli "zovimo se muslimanima jer ćemo tako i dalje sačuvati povezanost sa Osmanskim Carstvom."
Hafis

#67 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by Hafis »

tnnt wrote:
detroit-mercy wrote: Potpuno netacno, pogledaj na cjelokupnu istroijsku genezu naroda. Prvo stotine godina pod Otomanima, onda 50 godina pod Austrijancima, pa dolazi prva i druga Jugoslavija gdje u principu nisi bio priznat kao narod i gdje je fakticki jedino religija bila ono sto te je odvajalo od drugih. Ti nas poredis sa Svedima, pa Svedima niko nije zabranjivao da budu Svedi. Covjece, u kakvim smo istorijskim prlikama bili dobro da smo ikako i sacuavli ta identitet.
a tko je Bošnjacima zabranjivao da se tako izjašnjavaju kao Bošnjaci i kada?
najlakše je za vlastitu nacionalnu neosvještenost okriviti druge :P
u prvom parlamentu SHS je bilo 3-4 Srbina muslimana, 7-8 Hrvata-muslimana, 2-3 Muslimana i 1 Bošnjak
pa kako se je taj mogao izjasniti nije mi jasno, te laži o zabrani možeš prodavati nekom Ameru a ne nama :D
Mogli su se na popisu 1991. izjasniti kako im je bilo volja,. Ali valjda se čekao taj kongres u Holidey da se naziv ''utanači''
elendil

#68 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

komsijamiki wrote:A koje je to zlocine pocinio nad Bosnjacima Sultan Mehmed Fatih?

Ne mislim na odrubljivanje glave izdajniku Stjepanu Tomasevicu nego na narod Bosne?

Mozete li da nabrojite te zlocine?

I kako to Bosnjaci tako brzo prihvatise Islam od tih "okupatora" a mnogi drugi narodi na Balkanu nisu?

Nesto vam tu ne stima...
Nisu ništa brzo prihvatili nego su se Osmanlije tamo najduže zadržale.

A što se tiče onih ostalih koji su nekakvi muslimani, Albancima je daleko draži George Kastrioti Skanderbeg negoli ijedan Osmanski sultan.
It_is_a_Leclerc

#69 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by It_is_a_Leclerc »

webby-x wrote:U isto vrijeme slavljenje bosanskih kraljeva i turskih sultana
koji su ove prve skraćivali za glavu. Povijesna šizofrenija.

:D
Bošnjaci su ponosni na svaki dio svoje historije.

Na bosanske kraljeve koji su osnovali ovu državu, i na sultane koji su nam donijeli svijetlost Islama.

Plači, moli, tu pomoći nema.
tnnt

#70 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

komsijamiki wrote:

Svedjani milionima godina biil krscani? Vikinzi bili krscani?
pročitaj prvo post gore, kaže da su mijenjali vjeru iz katoličanstva u protenstatizam
hebo vas, svima se mora crtati :-)
elendil

#71 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by elendil »

komsijamiki wrote:
tnnt wrote:
Hafis wrote:
Nego?
nisu mijenjali vjeru, bili su krščani i ostali krščani
šta ti nije jasno?
Svedjani milionima godina biil krscani? Vikinzi bili krscani?
Čovjek se referirao na rascjep katoličke crkve i stvaranje protestantskih crkava a ne na predkršćansko razdoblje vikinga.
tnnt

#72 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by tnnt »

It_is_a_Leclerc wrote:

Na bosanske kraljeve koji su osnovali ovu državu, i na sultane koji su nam donijeli svijetlost Islama.

pa do prije 15 god ste bili ponosni samo na Turske osvajače, šta se je promjenilo?
meni je sasvim jasno šta, samo neznam dali je i tebi 8)
detroit-mercy

#73 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

Hafis wrote:
detroit-mercy wrote: Mislim, tvoj sovinizam pod krinkom sarkazma je jako dobro poznat. Zato ne izigravaj pametologa svugdje :mrgreen: . Ja samo pisem o razlicitim istorijskim okolonostima i kako stvari nisu neminovno crne ili bijele, ima to dosta sivoga. Ali treba malo citati i izmedju redova :skoljka: .
Nisi se ti bavio nikakvim istorijskim okolnostima, već si se bavio sa mnom i izmišljanjem pogrdnih naziva za jedan BiH narod, čije pominjanje zaista nema nikakve veze s ovom temom.
Ako sam ja nacionalista pod krinkjom, ti si barem onaj obični, svakodnevni, mizerni nacioanlist, razapet između turkofilije i nekakvog ''bosanstva'', a u stvari siguran samo u jedno: mrziš one druge, to jest kockoglave kako ih nazivaš
A sad dipli koliko hoćeš - krezubi.
Opet ti kazem, tvoje sovinizam pod krinkom sarkazma mozes prodavati nekome trecem. Lijepo umotano sukanje, pocev od religije pa do nacije i konstantre sprdnje sa jednim narodom. Izadim malo iz tog okvira sukanja i predji na malo konkretniji razgovor. Prvo bi bilo, gdje je to turkofilija u mojim postovima, ja stalno pricam o istroijskim okolnostima i da stvari treba posmatrati u malo sirem kontekstu ali ti si tu ko krpelj da se zakacis. Hajde sad malo sta smisleno na temu, jer nikakav doprinos temi sa tvoje strane, osim konstantnog podjebavanja, nisam vidio.
arslanbey

#74 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by arslanbey »

tnnt wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

pa do prije 15 god ste bili ponosni samo na Turske osvajače, šta se je promjenilo?
meni je sasvim jasno šta, samo neznam dali je i tebi 8)
Sta je se promjenilo,prosvijetli me?
detroit-mercy

#75 Re: Nebuloza veličanja okupatora Osmanlija

Post by detroit-mercy »

elendil wrote:
komsijamiki wrote:A koje je to zlocine pocinio nad Bosnjacima Sultan Mehmed Fatih?

Ne mislim na odrubljivanje glave izdajniku Stjepanu Tomasevicu nego na narod Bosne?

Mozete li da nabrojite te zlocine?

I kako to Bosnjaci tako brzo prihvatise Islam od tih "okupatora" a mnogi drugi narodi na Balkanu nisu?

Nesto vam tu ne stima...
Nisu ništa brzo prihvatili nego su se Osmanlije tamo najduže zadržale.

A što se tiče onih ostalih koji su nekakvi muslimani, Albancima je daleko draži George Kastrioti Skanderbeg negoli ijedan Osmanski sultan.
Napravi istrazivanje pa vidi ko je Bosnjama daleko drazi, Husein Beg ili ijedan sulta. Ovako, pucas u prazno.
Locked