Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Ne bih se slozio sa konstatacijom da je za BIH sudbonosna odluka suda u slucaju Bih vs. SCG, niti konacno rijesenje sudjenja Milosevic.
Previse je koncentracije na ukidanje RS kao konsekvenca gore navedenih sudbonosnih stvari. Sudbonosna stvar za BIH bi bila nestanak nacionalistickih stranaka i konacan izlazak iz politickog grca korupcije i unazadjivanja, uz smanjeni uticaj crkve i dzamije i nacionalnih podijela.
Cini mi se da je za mnoge ljude (iz federacije ocito) postojanje RS jedina i najjaca prepreka u boljitku Bosne i Hercegovine. Sto iz mrznje prema srbima, sto zbog posljedica rata i politike etnickog ciscenja, stradanja i tako dalje.
Sta i ako se ukine RS? Jel ce konacno sve biti u redu onda? Ma hajte molim vas, odma ce nam ukinuti vize, i sve ce biti kao prije jel?
Jasta ce, nebudite tako kratkovidni. Ukidanje RS ce apsolutno pomjeriti BIH sa statusa kvo, ali zapitajte se u kom pravcu. Posto je i jedno i drugo moguce.
Dalje, odma da vam kazem da medjunarodno pravo ne funkcionise rezonom kojim se neki od nas vode ovdje. A to je odluka suda-RS tvorevina genocida-ukidanje RS-svi sretni i zadovoljni....
Prema toma, mnogi se i nebi trebali nadati tome uopste, jer opet postoji mogucnost da i poslje takve presude stvari na terenu nece biti mnogo razlicite nego sto su sada, bez obzira kakav pravno formalni odnos RS-BIH bude regulisan.
A da ne govorimo koliko ce to dugo trajati. Ne radujte se prerano, i ne prizeljkujte nesto tako gromko, jer postoji velika mogucnost da ce te biti razocarani...
@vodenjak
ma naravno da je ovo forumas sa hiljadu nickova....
samo on i Vojvotkinja moraju presvlaciti toliko dresova i snjirati svoj fasizam ispod radara...
Vodenjak wrote:
Ma ja bih rek´o da je ovo jekan ili nesto tako poput njega toozla...
Da ne zaboravim i visoko inteligentnu dijsporu tj. patriote 1991. sa distance
...kad tako prozivas druge, de nam malo reci o tvome ucescu u Armiji BIH...
....samo, bojim se da balavac nije imao..... ....godina u to doba pa sad nakon gledanja tri propagandna video spota misli da se do Uzica moze za tri dana...
...drugim rijecima ja sam najpametniji, najmudriji, najprosvjeceniji, najpravovjerniji....itd...skromno, kao sto demonstriras u svim postovima...
nego kako se vladika prvosvestenstvo kacavenda osjeca...zijaretis li mu tuzlanski dom redovno
...najpametniji, najmudriji, najprosvjeceniji, najpravovjerniji, a sto mene pitas za Tuzlu i vladiku....nikakve veze niti sa jednim niti sa drugim nemam....
...balavac, vrijeme ti je da shvatis da se oko tebe nalaze ljudi sa manje ili vise razlicitim misljenjima i zivotnim stavovima u odnosu na tvoje....izadji iz rupe u kojo se skrivas, pocni komunicirati i bori se za svoje mjesto u drustvu na civilizovan nacin...znam da su ti divljaci oteli lizalo ispred skole i da te je strah od ponavljanja iste situacije....umjesto odbijanja komunikacije i zatvaranja u samog' sebe i uski krug istomisljenika, predlazem ti da se protiv divljaka boris tako sto ces ostatku covjecanstva demonstrirati i propagirati suprotnu stranu medalje....
...u sustini ti si samo jedna kukavica koju je strah izaci u realni svijet kojim je okruzen i boriti se za vlastito pravo na zivot, misljenje i postojanje...zao mi je... koliko vidim nisi glup....mozda kad jos malo odrastes....
sanjanin wrote:Lajkane, tvrdim da su u ratu radili ispravno. Ne branim ih sad kad uzimaju i sakom i kapom.
Moje "branjenje" SDA se svodi na poteze pred rat i u toku rata.
[size=150][b]Muhamed Filipovic: Deset godina nezavisnosti BiH[/b][/size] wrote:Drzava koje nema
Prvog marta 1992. godine na referendumu o nezavisnosti BiH 64 odsto gradjana dalo je svoj glas za drzavnu samostalnost zemlje. Deset godina poslije, u otvorenom razgovoru za Dane, Muhamed Filipović kriticki analizira pravne, politicke i historijske ucinke dogadjaja koji je utro put medjunarodnopravnom subjektivitetu BiH. I ratu
[size=150][b]Bahrudin Bijedic - Buri: RACUN SA SOTONOM[/b][/size]
wrote:''Odabrali su najgore medju nama da uniste Bosnu''
Bahrudin Bijedic Buri je jedan od najvise rangiranih predratnih funkcionera Ministarstva Unutrasnjih Poslova SRBiH u Sarajevu. Bijedic je cijeli rat proveo u Sarajevu, da bi zatim otputovao u Chicago. Iz Chicaga je Bijedic 23. jula 1996. poslao pismo adresirano glavnom i odgovornom uredniku Izetbegovicevog lista "Ljiljan" Hadzemu Hajdarevicu, da ga list objavi kao odgovor na klevete napisane na stranicama lista. Medjutim, u skladu sa praksom klevetanja, "Ljiljan" nije objavio to pismo, Bijedic je kopiju poslao magazinu "Dani", koji je pismo objavio pod naslovom "RACUN SA SOTONOM".
U pismu Bahrudin Bijedic objasnjava i to kako je doslo do smjene na vlasti u (S)RBiH uoci rata, tj. kako su cetnici pustili iz zatvora grupu Alije Izetbegovica u odsutnom trnutku BiH istorije. Bijedic je visoko rangirani i veoma dobro obavjesteni policajac-patriota RBiH te u tom svojstvu svjedoci da je Izetbegoviceva grupa pustena iz zatvora pod pritiskom Srpske Akademija Nauka i Umjetnosti (SANU) i cetnickog pokreta. Obracajuci se Izetbegovicevim idolopoklonicima u "Ljiljanu", listu koji je odbio da objavi pismo, Bijedic izmedju ostalog pise (citat iz magazina "Dani"):
"Ja sam, kao sto znate, u Americi kao zrtva te vase demokratije i nisam u prilici da neposrednije uzvratim. Nisam ovdje dosao iz straha za vlastitim zivotom (nakon cjeloratnog boravka u Sarajevu nema u meni prostora za strah) niti sto se bojim sohe vaseg barjaka, nego da izbjegnem glad zapamcenu iz djetinjstva sa kojom ste vi htjeli da me ponizite i u zrelijoj dobi zivota. Glad koju ste mi namjenili kao nagradu za moj rad na odbrani zemlje.
Vi znate da novac i vlast mijenjaju svojstva i osobine nepostojanih licnosti koje u takvim prilikama demonstriraju okrutnost pri cemu su braca Latici ocigledno egzemplar. Njihova konstantna hajka na mene je orkestrirana od VLADAJUCE OBITELJI NAD BOSNOM i ne predstavlja za mene iznenadjenje. Medjutim, beskrupuloznost kojom se sluze daje mi povoda da neke stvari pojasnim ili na njih podsjetim.
( ... ) Ali vasa kooperacija i saradnja na, kako vi kazete, rusenju komunizma ucinila vas je bliskim (sa SDS-om), napravila od vas kasnije partnere u vlasti, cinili ste koaliciju. Vas, grupu muslimanskih osudjenika, su cetnici i ustase oslobodili daljeg zatocenistva kroz poplave peticija i inicijativa srpskih i hrvatskih intelektualaca u periodu 1987 - 1989. koje su predvodili DOBRICA COSIC, MIHAJLO MARKOVIC, LJUBO TADIC, GOJKO DJOGO, VOJISLAV SESELJ, VLADIMIR SEKS, FRANJO TUDJMAN i brojni drugi.
Zasto? Pa vi ste im trebali. Niko drugi medju muslimanima ne bi sa njima sjedio za istim stolom. Oni su zeljeli vas na celu muslimanskog naroda u njegovom odsudnom trenutku jer ste vi najslabija postava medju nama, najnekompetetnija, najneiskusnija i postava koja ce ZARAD VLASTI I SA SOTONOM PRAVITI RACUNE. Nadalje, postava koja ce okupiti najmanje potencijalnih snaga za odbranu Bosne i Hercegovine, postava kojoj nemaju razloga vjerovati mnogi Muslimani, a kamoli Srbi i Hrvati inace lojalni drzavnosti Bosne i Hercegovine. Koliko je intervjua i clanaka Dzemaludin Latic objavio u to vrijeme u Srpskim knjizevnim novinama. Tako je sira javnost za njega i saznala.
( . . . ) Ne moze niko razlozan izjednacavati nacionalne stranke pogotovo u kontekstu zlocina koje su pripadnici SDS-a pocinili nad muslimanskim stanovnistvom, ali su cinjenice grube o tome da su oni to pocinili u periodu vaseg rukovodjenja muslimanskim narodom. To cetnicima nije uspjelo u proslom ratu jer su im se isprijecili partizani u kojima je veliki broj Muslimana ispoljavao svoj antifasizam.
( . . . )