travnik wrote:Još jedna tema "Made in poskok", samo B verzija... mi fini, kulturni, ugodni, tolerantni, ma na ranu staviti, a oni odron, fašisti, nacionalisti, ili kratko - dno dna.
Vjerski i nacionalni fanatizam u BiH postoji. Međutim, ne radi se o izjednačavanju, ali primitivne ideje postoje kod sve tri ova naša koletiviteta, samo što svi umanjuju loše stvari kod "svojih", a uveličavaju kod "drugih".
Kolega, na forumu sam godinama i mozes naci metar tema o radikalnom islamu i islamofasizmu koje sam pokrenuo ili upropastio.

A siguran sam na stotinama nisam ni ucestvovao.
Medjutim vrlo, vrlo rijetko je bilo rijeci o radikalizmu kod katolika i pravoslavaca, o Dverima, fundamentalistima poput Kordica i njegovim fanovima, kao i laganom ulasku tih ideja u mainstream politicki diskurs. Kao sto sam u uvodu napisao, prilicno je cudno kada urednik trash sovinistickog portala mora smirivati stado, dok mu ti balavci jebu majku,

ili kad to rade matori forumasi sa fasistickim avatarima, pa i njima jebu sve po spisku jer nisu dovoljno radikalni i iskljucivi.
E sad, moze se reci da ja biram iskljucivo desnicarske portale i forume kako bi dokazao nesto sto bas i nije toliko rasirena pojava. To donekle stoji, ganjam najradikalnije jer su mi najzabavniji,

ali isto tako valja reci da su upravo ta okupljalista radikalnih budala zapravo postala mainstream. Sjecam se kako me u par navrata kolega Hafis kritikovao kada pocnem ismijavati budale s po-skoka ili habe foruma, kao oni nisu reprezentativni. Medjutim kada pitas koji su to onda mediji i forumi reprezentativni - odgovora nema, jer su ti radikalni ujedno i najveci.
To je otprilike situacija kao da su saff i islambosna veci od klixa ili avaza. To je problem, prosjek je problem, ne sacica radikala. Ko sto rekoh, Bosnje imaju manje, vecih radikala. Na moju veliku radost, mnogi se nece vratiti iz Sirije i sjevernog Iraka

, ali Srbi i Hrvati imaju dosta vise manjih radikala koji nisu motivisani iskljucivo vjerom, vec kombinacijom vjere i sovinizma.
Ako obicni Srbi i Hrvati u tome ne vide problem, to je druga stvar.