U jesen totalna kataklizma?
- madner
#51 Re: U jesen totalna kataklizma?
Pa ne sumnjam da imas neki poremecaj zbog kojeg mislis da ti teorije imaju smisla. Provale su na svakoj temi na ovom nivou.
- P.Starck
#52 Re: U jesen totalna kataklizma?
Ništa nije nemoguće
500 m dužnih x 500 m dužnih x 2 m visine = 500000 m3
ili nanos prosječne visine 2 m na površini od 250 duluma (jedan dulum ca. 30 m x 30 m)
ili nanos prosječne visine 2 m na površini od 250 duluma (jedan dulum ca. 30 m x 30 m)
- P.Starck
#53 Re: U jesen totalna kataklizma?
Zašto je došlo do polava, imal gdje na netu to fino objašnjenje, da se prosvijetlim.Black swan wrote: a fino je objašnjeno zašto je došlo do poplava... i sumnjam da će se išta ponoviti u sljedećih 10-20 godina
mislim da je vrijeme da se privatni kapital uključi u stvari koje država neće da radi
-
jahhjer
#54 Re: U jesen totalna kataklizma?
Bio sam sarkasticanMister Yes wrote:Očiglednojahhjer wrote:Mister Yes wrote:btw, 500.000 kubnih metara zemlje je jako jako puno. HIljadu kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po kilometar. 500.000 kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po 500 kilometara. Samo malo perspektive![]()
![]()
hajd ti tamo pisi definicije fasizma izgleda da ti to bolje ide od matematike
-
zbsn
#55 Re: U jesen totalna kataklizma?
Dulum je 1000 metara kvadratnih.P.Starck wrote:Ništa nije nemoguće
To ca. izgleda u redu na papiru, ono misliš dao si približnu mjeru, ali na malo većoj površini razlika je između točno "to i to" i "od prilike".
- It_is_a_Leclerc
#56 Re: U jesen totalna kataklizma?
E svašta.
Za klizišta su krivi ljudi koji su na terenu koji je prirodno nestabilan ilegalno gradili kuće "jer je to njihova zemlja". Mi smo takvo geološko podneblje i klizšta su, kod nas, potpuno normalna, prirodna pojava, koju su pogoršala i učinila masovnom - ilegalna sječa šuma (ko je budala, pa plaćati porez ?! ha ya) i građevinski radovi na terenu kojeg je Bog stvorio nestabilnim, strmim i neadekvatnim za gradnju, ali dobri Bošnjanin je odlučio da ipak pokuša. Kad padne kiša i malo "rastrese" teren, eto ti klizišta.
Za poplave su krivi ljudi koji su zatrpali korita rijeka praktički svime što im je padalo na pamet - od ormara, preko frižidera, do industrijskih mašina. Što je više stvari u koritu, to je više vode koja "traži" mjesto van njega. Da ne pričam o ljudima koji su pravili kuće u kritičnim zonama uz samu rijeku, i time načinili ogromnu štetu sistemu za odbranu od poplava. Kad padne preko 100 litara kiše, opet ćemo poplaviti, jer smo opet smeće bacali u Vrrbas, Bosnu i Savu. U to nema dileme. Svi koji misle da je ovo "eksces" se varaju.
Dakle, za sve što nam se dešava smo, kao i uvijek sami krivi. Optužiti jedini projekat koji je uspio vladi SDP-enjara za to je malo to much.
Za klizišta su krivi ljudi koji su na terenu koji je prirodno nestabilan ilegalno gradili kuće "jer je to njihova zemlja". Mi smo takvo geološko podneblje i klizšta su, kod nas, potpuno normalna, prirodna pojava, koju su pogoršala i učinila masovnom - ilegalna sječa šuma (ko je budala, pa plaćati porez ?! ha ya) i građevinski radovi na terenu kojeg je Bog stvorio nestabilnim, strmim i neadekvatnim za gradnju, ali dobri Bošnjanin je odlučio da ipak pokuša. Kad padne kiša i malo "rastrese" teren, eto ti klizišta.
Za poplave su krivi ljudi koji su zatrpali korita rijeka praktički svime što im je padalo na pamet - od ormara, preko frižidera, do industrijskih mašina. Što je više stvari u koritu, to je više vode koja "traži" mjesto van njega. Da ne pričam o ljudima koji su pravili kuće u kritičnim zonama uz samu rijeku, i time načinili ogromnu štetu sistemu za odbranu od poplava. Kad padne preko 100 litara kiše, opet ćemo poplaviti, jer smo opet smeće bacali u Vrrbas, Bosnu i Savu. U to nema dileme. Svi koji misle da je ovo "eksces" se varaju.
Dakle, za sve što nam se dešava smo, kao i uvijek sami krivi. Optužiti jedini projekat koji je uspio vladi SDP-enjara za to je malo to much.
- madner
#57 Re: U jesen totalna kataklizma?
Protivpoplavni sistem
je projektovan na neki kapacitet. Smece smanjuje kapacitet, no ako opet bude kise koja je iznad projektovane, bice sigurno poplava. 
- P.Starck
#58 Re: U jesen totalna kataklizma?
ovdje je riječ o tome je li moguće da se stvori klizište na površini od 500 x 500 m koje bi nanos sa prosječnom visinom 2 m odvuklo na neki potok ili rijeku i tako stvorilo "prirodnu" branu. ja kažem da jeste. To je tih 500000 m3.
Je li potrebno toliko i očistiti da se takva nestabilna brana sanira, ne znam, ovisi od slučaja do slučaja.
ono u zagradi za šta me hvataš jel to ili nije to, odokativno i sl. metode, su upravo tu da ljudima ilustruju šta je dulum.
jedan parking je dulum, manja zgrada zaklopi dulum, a masa zemlje sa jednog duluma opet za ilustraciju prosječne visine 2 m je 2000 m3. mali broj ispada, ali to je brdo zemlje. ako uzmeš da u prosjeku kamion povuče 15 m3, treba ti preko 130 tura da odvučeš tu zemlju.
neka je još deponija udaljena do 1 km, problem nije daljina nego brzina utovara. Jednom kamionu treba sedmica dana da to odvuče.
Je li potrebno toliko i očistiti da se takva nestabilna brana sanira, ne znam, ovisi od slučaja do slučaja.
ono u zagradi za šta me hvataš jel to ili nije to, odokativno i sl. metode, su upravo tu da ljudima ilustruju šta je dulum.
jedan parking je dulum, manja zgrada zaklopi dulum, a masa zemlje sa jednog duluma opet za ilustraciju prosječne visine 2 m je 2000 m3. mali broj ispada, ali to je brdo zemlje. ako uzmeš da u prosjeku kamion povuče 15 m3, treba ti preko 130 tura da odvučeš tu zemlju.
neka je još deponija udaljena do 1 km, problem nije daljina nego brzina utovara. Jednom kamionu treba sedmica dana da to odvuče.
-
Objektivni navijac
#59 Re: U jesen totalna kataklizma?
Poznati protivpoplavni sistem rijeke Bosne. Vrhunac mudrosti,strucnosti i dobrih investicija BiH vlastimadner wrote:Protivpoplavni sistemje projektovan na neki kapacitet. Smece smanjuje kapacitet, no ako opet bude kise koja je iznad projektovane, bice sigurno poplava.
- Alfons Kauders
#60 Re: U jesen totalna kataklizma?
ma samo ubacit koju cijev i napravit mini hidroelektranu...P.Starck wrote:ovdje je riječ o tome je li moguće da se stvori klizište na površini od 500 x 500 m koje bi nanos sa prosječnom visinom 2 m odvuklo na neki potok ili rijeku i tako stvorilo "prirodnu" branu. ja kažem da jeste. To je tih 500000 m3.
jedan parking je dulum, manja zgrada zaklopi dulum, a masa zemlje sa jednog duluma opet za ilustraciju prosječne visine 2 m je 2000 m3. mali broj ispada, ali to je brdo zemlje. ako uzmeš da u prosjeku kamion povuče 15 m3, treba ti preko 130 tura da odvučeš tu zemlju.![]()
- GAU8
#61 Re: U jesen totalna kataklizma?
Matematika??!??!Mister Yes wrote:btw, 500.000 kubnih metara zemlje je jako jako puno. HIljadu kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po kilometar. 500.000 kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po 500 kilometara. Samo malo perspektive
To je VRLO MALO zemlje
1000 kubika zemlje je kocka stranice 10 metara, čitaj jedna prosječna bosanska kućerina.
500.000 kubika je 500 kućerina, iliti kocka dužine malo manje od 80 metara... Kakvi crni kilometri
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#62 Re: U jesen totalna kataklizma?
Jedva prezivjeh bug 2000-te godine ...taman se malo razhavizo kad ono Majanska katakizma 2012 godine ....nekako se i kroz to provucem kad sad poplava nova u jesen 2014 ....pa dokle ovo ovako

- dobojlija81
#63 Re: U jesen totalna kataklizma?
Mister Yes wrote:btw, 500.000 kubnih metara zemlje je jako jako puno. HIljadu kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po kilometar. 500.000 kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po 500 kilometara. Samo malo perspektive
Zapremina V=a3
V = a x a x a
= 500 000 x 500 000 x 500 000
=
Ne stoji ti baš račun čini mi se.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#64 Re: U jesen totalna kataklizma?
evo da ti objasnimP.Starck wrote:Zašto je došlo do polava, imal gdje na netu to fino objašnjenje, da se prosvijetlim.Black swan wrote: a fino je objašnjeno zašto je došlo do poplava... i sumnjam da će se išta ponoviti u sljedećih 10-20 godina
mislim da je vrijeme da se privatni kapital uključi u stvari koje država neće da radi
Iako su teoretičari zavjere odmah počeli spominjati HARP koji je nedavno bio smješten u srbijanskom selu Beljina kod Barajeva (Program Aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije istraživanja s ciljem razumijevanja, stimuliranja i kontrole procesa u jonosferi), meteorolozi su objasnili kako je za poplave u BiH, Hrvatskoj i Srbiji kriva ciklona koja je svoj vrhunac dostigla 15. i 16. svibnja dok se njezino središte suviše sporo pomicalo prema sjeveroistoku. Ciklona je područje sniženog atmosferskog tlaka u odnosu na okolinu. Zrak u tom polju struji od rubova prema središtu, zbog koncentracije počinje se izdizati i hladiti, te nastaju uvjeti za nastanak oborina.
Ciklona je dakle crpila dodatnu vlagu iz Sredozemlja i Crnog mora, a sa sjevera je povlačila hladniji zrak. Vrlo intenzivni procesi u njoj doveli su do stvaranja debelog oblačnog sloja te jakih oborina na području sjeverne Hrvatske, ali i iznimno jakih te dugotrajnih oborina na većem području BiH te Srbije. Padala je uglavnom kiša, a u gorju i snijeg koji je u BiH mjestimice bio i obilan. Uz ekstremne količine oborina stanje su otežale i niske temperature, osjetno niže od prosjeka za ovo doba godine, te jaki, na udare olujni, a ponegdje i orkanski vjetrovi na području sjeverne Hrvatske i u Dalmaciji. Primjerice, na automatskoj postaji Zagreb - Grič najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 15. svibnja 100 km/h, a u Makarskoj je bura dostizala brzinu i do 115 km/h.
- Truba
#65 Re: U jesen totalna kataklizma?
milenijumska buba je neprevaziđenaUnscarD wrote:Jedva prezivjeh bug 2000-te godine ...taman se malo razhavizo kad ono Majanska katakizma 2012 godine ....nekako se i kroz to provucem kad sad poplava nova u jesen 2014 ....pa dokle ovo ovako![]()
![]()
-
jahhjer
#66 Re: U jesen totalna kataklizma?
Ima li i jedan ali samo jedan dokaz da HAARP u Srbiji postoji? Samo jedan mali malecki dokument, nesto sta bilo...Black swan wrote:evo da ti objasnimP.Starck wrote:Zašto je došlo do polava, imal gdje na netu to fino objašnjenje, da se prosvijetlim.Black swan wrote: a fino je objašnjeno zašto je došlo do poplava... i sumnjam da će se išta ponoviti u sljedećih 10-20 godina
Iako su teoretičari zavjere odmah počeli spominjati HARP koji je nedavno bio smješten u srbijanskom selu Beljina kod Barajeva (Program Aktivnog auroralnog istraživanja visoke frekvencije istraživanja s ciljem razumijevanja, stimuliranja i kontrole procesa u jonosferi), meteorolozi su objasnili kako je za poplave u BiH, Hrvatskoj i Srbiji kriva ciklona koja je svoj vrhunac dostigla 15. i 16. svibnja dok se njezino središte suviše sporo pomicalo prema sjeveroistoku. Ciklona je područje sniženog atmosferskog tlaka u odnosu na okolinu. Zrak u tom polju struji od rubova prema središtu, zbog koncentracije počinje se izdizati i hladiti, te nastaju uvjeti za nastanak oborina.
Ciklona je dakle crpila dodatnu vlagu iz Sredozemlja i Crnog mora, a sa sjevera je povlačila hladniji zrak. Vrlo intenzivni procesi u njoj doveli su do stvaranja debelog oblačnog sloja te jakih oborina na području sjeverne Hrvatske, ali i iznimno jakih te dugotrajnih oborina na većem području BiH te Srbije. Padala je uglavnom kiša, a u gorju i snijeg koji je u BiH mjestimice bio i obilan. Uz ekstremne količine oborina stanje su otežale i niske temperature, osjetno niže od prosjeka za ovo doba godine, te jaki, na udare olujni, a ponegdje i orkanski vjetrovi na području sjeverne Hrvatske i u Dalmaciji. Primjerice, na automatskoj postaji Zagreb - Grič najjači izmjereni udar vjetra iznosio je 15. svibnja 100 km/h, a u Makarskoj je bura dostizala brzinu i do 115 km/h.
-
Bodkin
#67 Re: U jesen totalna kataklizma?
nije puno fuliodobojlija81 wrote:Mister Yes wrote:btw, 500.000 kubnih metara zemlje je jako jako puno. HIljadu kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po kilometar. 500.000 kubnih metara je kocka čije su stranice dugačke po 500 kilometara. Samo malo perspektive
Zapremina V=a3
V = a x a x a
= 500 000 x 500 000 x 500 000
=![]()
![]()
Ne stoji ti baš račun čini mi se.
- P.Starck
#68 Re: U jesen totalna kataklizma?
ahaaaa, to je do klime, ciklon sa anticiklonom... da prepričam sad.Black swan wrote: evo da ti objasnim
zbog neobičnih klimatskih uslova koji su se (ovo nije jasno rečeno nigdje u tvom tekstu)
po prvi put javili na ovim prostorima, poplavljena je i u klizištima uništena skoro 1/4 Bosne i ništa Hercegovine.
puhao je i jak vjetar, na momente orkanski.
Ovo nije i ne može biti uzrok polavama ovih razmjera koje nisu zapisane nikada u istoriji Bosne.
3-4 dana je padala kiša u prosjeku, ovisno o lokaciji kako smo čitali, između 50 i 90 litara dnevno.
Nije kiša, vjetar, temperatura a ni atm.pritisak uzrok ovim polavama a ni klizištima koja su se pokrenula u zadnjih 10-ak dana. Bilo je toga i prije, ali poplave nikada nisu bile ovako kataklizmične.
Imal kakvo drugo fino i jednostavno objašnjenje osim kiše što je padala 3-4 dana, kako gdje.
- Truba
#69 Re: U jesen totalna kataklizma?
iskreno do jučer nisam ni znao da taj harp postoji
eto ni sam ne znam da se piše sa dva slova a
totalna mi je to nepoznanica
samo sam sastavio tekst prema dostupnim informacijama STRUČNJAKA kao što bi svaki normalni građanin mogao uraditi prema dostupnim informacijama na internetu
eto ni sam ne znam da se piše sa dva slova a
totalna mi je to nepoznanica
samo sam sastavio tekst prema dostupnim informacijama STRUČNJAKA kao što bi svaki normalni građanin mogao uraditi prema dostupnim informacijama na internetu
- Truba
#70 Re: U jesen totalna kataklizma?
@P.Starck
pa sve ti piše... sporo pomijeranje...toliko je velika da je povlačila vlagu iz dva velika mora te hladnoću iz sjevera
na rubovima je bio jak vjetar a u sredini jaka kiša
dakle danima nije bilo sunca
a kiša je počela padati u utorak u 1 sat... znam jer sam sjedio u sovi i rekao da sačekamo jer će brzo prestati
a prestala je tačno 24 sata kasnije... onda sam pokrenuo topik o nabujaloj milji
i brzoj miljacki
dakle ovo je moj laički tekst na temu poplava sastavljen prema dostupnim informacijama
pa sve ti piše... sporo pomijeranje...toliko je velika da je povlačila vlagu iz dva velika mora te hladnoću iz sjevera
na rubovima je bio jak vjetar a u sredini jaka kiša
dakle danima nije bilo sunca
a kiša je počela padati u utorak u 1 sat... znam jer sam sjedio u sovi i rekao da sačekamo jer će brzo prestati
a prestala je tačno 24 sata kasnije... onda sam pokrenuo topik o nabujaloj milji
dakle ovo je moj laički tekst na temu poplava sastavljen prema dostupnim informacijama
- Alfons Kauders
#71 Re: U jesen totalna kataklizma?
pa il je to... il je gustersko-zidovsko-vatikanska zavjera da se potope maglaj i samac, jer eto bas im se ne uklapaju u planove za svetsku dominacijuP.Starck wrote:ahaaaa, to je do klime, ciklon sa anticiklonom... da prepričam sad.Black swan wrote: evo da ti objasnim
zbog neobičnih klimatskih uslova koji su se (ovo nije jasno rečeno nigdje u tvom tekstu)
po prvi put javili na ovim prostorima, poplavljena je i u klizištima uništena skoro 1/4 Bosne i ništa Hercegovine.
puhao je i jak vjetar, na momente orkanski.
Ovo nije i ne može biti uzrok polavama ovih razmjera koje nisu zapisane nikada u istoriji Bosne.
3-4 dana je padala kiša u prosjeku, ovisno o lokaciji kako smo čitali, između 50 i 90 litara dnevno.
Nije kiša, vjetar, temperatura a ni atm.pritisak uzrok ovim polavama a ni klizištima koja su se pokrenula u zadnjih 10-ak dana. Bilo je toga i prije, ali poplave nikada nisu bile ovako kataklizmične.
Imal kakvo drugo fino i jednostavno objašnjenje osim kiše što je padala 3-4 dana, kako gdje.
-
detroit-mercy
#72 Re: U jesen totalna kataklizma?
Najbolje nek Srbija i Hrvatska posalju vojsku da rijese problem zacepljenjazeleni walter wrote:Pitanje je sasvim jednostavno ''Kako i kada misle očistiti oko cca od 5.000.000 do 10.000.000 miliona kubnih metara zemlje do jeseni kojima su trenutno zatrpana riječna korita, kada im za cca 66.000 kubnih metara zemlje treba 4 mjeseca!?''
To je nemoguća misija ukoliko se u ovaj problem aktivno ne uključi Srbija i Hrvatska koje će u jesen također opet ponovo biti poplavljene zbog začepljenih riječnih korita u BiH.
Ukoliko se do jeseni ne očiste sva riječna korita u BiH slijedi totalna kataklizma za čitav Region.
- P.Starck
#73 Re: U jesen totalna kataklizma?
pošto su poplavljana i srpska i hrvatska i muslimanska mjesta, nije ta zavjera.Alfons Kauders wrote:
pa il je to... il je gustersko-zidovsko-vatikanska zavjera da se potope maglaj i samac, jer eto bas im se ne uklapaju u planove za svetsku dominaciju
pošto su slične kiše znale i ranije padati, topiti se istovremeno i metri sniega, nije ni do kiše ni do snijega.
onda su labudovi
- madner
#74 Re: U jesen totalna kataklizma?
Prvo bi trebao provjeriti navode. Nije, dok biljezimo padavine, nikad palo vise kise u tako kratkom intervalu.
- P.Starck
#75 Re: U jesen totalna kataklizma?
imamo jedanko jake argumente i ja i timadner wrote:Prvo bi trebao provjeriti navode. Nije, dok biljezimo padavine, nikad palo vise kise u tako kratkom intervalu.