jel licemjerno,moralno nije bitno u krajnjem slucaju..bez obzira tko ima koja krvna zrnca svi volimo svoju zemlju i uvijek cemo pomagati..jedini problem,kao sto su neki naveli, je gdje to poslati i biti siguran..mi smo jucer skupili finu svotu i razbijali smo glavu gdje to poslatidaddy-kool wrote:
Pomoć i obnova se nesmiju zasnivati na dobrovoljnim prilozima, nego na promišljenom zaduživanju i trošenju novca kojeg će država biti garant. Dijaspora nije dužna ni obavezna slati ni marke, a licemjerno je i moralno kurvanjski igrati se sa osjećajima krivice i nostalgije našeg naroda po svijetu.
Ljudi, ako želite da pomognete, pomozite, to radite prvenstveno radi sebe i svoje duše. Ako mislite da je ta pomoć bolje mjesto našla negdje drugo (Afrika, Palestina, i sl.) šaljite tamo. Samo, vaša je obaveza da te pare dajete tako gdje se neće proćerdati ili ukrasti.
MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
- touch brain
#51 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
- Paranoid
#52 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Taj problem govori "nešto" samo o onima koje je haznadar sjajno objasnio u svom postu.touch brain wrote:i..jedini problem,kao sto su neki naveli, je gdje to poslati i biti siguran..mi smo jucer skupili finu svotu i razbijali smo glavu gdje to poslati
-
emmir1
#53 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
hAZNADAR wrote:OK, znaci koliko shvatam,..
Dijasporo istresi se jos po ko zna koji put al ovaj put praaavo, i usput provodite minimalno vremena u domovini, a i u to vrijeme se sklonite sa ulica, posebno vasa auta, budite nevidljivi, a na forumima se ne javljajte jer tu nemate pravo glasa kada vas pljujemo,...
Niko druže ne treba da se istrese ako misli da ne treba.
Nije vrijeme za demagogiju.
Niko te ne tjera da nešto daješ niti te može natjerat.
Ako misliš da trebaš pomoći pomozi ili bolje za sve da šutiš.
Ta generaliziranja na osnovu što par debila ima nešto protiv naše dijaspore su da budem iskren i malo bezvezna.
Ne znam ko normalan može da bude protiv dijaspore kada ova Bosna u dobrom djelu ekonomski opstaje zbog naše dijaspore.
Na kraju krajeva većina nas ima dosta bliže familije u dijaspori
-
sjeme na daleko
#54 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Saljem odmah. Samo da mi barem 50 biraca npr. iz Zenice garantuje da na sljedecim izborima nece glasati za sda, sdp, szbih ili sbbbbbbbih. Vrijeme je da ljudi koji zive u BiH preuzmu odgovornost za svoj zivot, drustvo, drzavu, okolinu, prirodu itd. Lopate u ruke, pamet u glavu, djecu u skole. Zvuci surovo, al to je moje iskustvo sa Bosnom i nasim narodom.
-
Bosniacum
#55 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Dijaspora se već digla na noge, ali ovo država mora riješiti jer nerealno je očekivati da novac padne s neba.
Familija iz dijaspore će vjerovatno pomoć svojoj rodbini u obnovi, ali nemaju svi evakuirani ljudi rodbinu u dijaspori. Još uvijek je alarmatno stanje i štete se iz sata u sat povećavaju tako da je rano još uvijek pričati jer ovo nije gotovo.
Familija iz dijaspore će vjerovatno pomoć svojoj rodbini u obnovi, ali nemaju svi evakuirani ljudi rodbinu u dijaspori. Još uvijek je alarmatno stanje i štete se iz sata u sat povećavaju tako da je rano još uvijek pričati jer ovo nije gotovo.
-
staradis
#56 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ovo je drzavni problem
-
sjeme na daleko
#57 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
To je to. Racunica stoji. A ni jedan problem time nije rijesen. Samo kada ce to ljudi shvatiti?Konji409 wrote:300.000 ljudi svi po 100 eura to bi bio dobar rezultat. Nekih 50 miliona KM kada bi se skupilo bilo bi dobro. Od toga bi se mogle kuce u Zavidovicima sve obnoviti vjerujem.
Valjda ce dati i Amerikanci i EU i Turska i Arapski svijet jos nesto i neka da drzava jos...
-
sjeme na daleko
#58 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ja bih dodao drustveni?staradis wrote:Ovo je drzavni problem
-
Bosniacum
-
daddy-kool
#60 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ma poenta je da ljude ne treba emocionalno ucjenjivati, ko će dati, daće. Ja sam siguran da će većina dijaspore srčano pomoći, a naglašavam da bi probleme oko sigurnosti donacije morali oni sami riješiti. U ovom trenutku ja ne vidim ni jednu organizaciju koja može svoj imidž značajno poboljšati da im se vjeruje kao npr oxfam-u.touch brain wrote:
jel licemjerno,moralno nije bitno u krajnjem slucaju..bez obzira tko ima koja krvna zrnca svi volimo svoju zemlju i uvijek cemo pomagati..jedini problem,kao sto su neki naveli, je gdje to poslati i biti siguran..mi smo jucer skupili finu svotu i razbijali smo glavu gdje to poslati
Takođe ovaj problem neće nestati preko noći i već bi trebali razmišljati koje će ministarstvo biti zaduženo za obnovu i pomoć stanovništva, ali i cijele ekonomije. Zbog količine potrebnog novca i dužine trajanja obnove, ovo će samo moći država organizovati.
-
Chaush
#61 MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Hostille wrote:Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?
"Bh. dijaspora jedan je od najvećih investitora u BiH
SARAJEVO - Bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, govore podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Prema riječima guvernerca CB BiH Kemala Kozarića to je jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP)."
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/20787 ... a-BiH.html
Sent from my iPad using Tapatalk
Last edited by Chaush on 18/05/2014 11:01, edited 1 time in total.
-
semi75
#62 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Neka svaki politicar (svi koji dobijaju platu od drzave) neka daju 10% svoje plate.
Pa ce dijaspora dati jos vise.Mislim 4 godine mandata sjede bezveze u klupama i nista nerade,a primaju jako dobre plate.
Pa ce dijaspora dati jos vise.Mislim 4 godine mandata sjede bezveze u klupama i nista nerade,a primaju jako dobre plate.
-
whufc
#63 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Aj pa kad se dogovorite recite i nama Hrvatima gdje da uplatimo. Obichno se ne palim na ovakve gluposti prebrojavanja po nacionalnim torovima ali uvodni post je mogao malo ljepshe/bolje biti formuliaran. Jer je iHostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.
Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?
Recimo ko iz Berlina uplati 300 eura dobija orden na kome pise "najveci Bosnjak Berlina i sjeveroistocne Njemacke"
Ko uplati 500$ iz St Louisa da dobije mali orden na kom pise "najveci Bosnjak centralnih dijelova sjeverno americkog kontinenta"
Ko uplati 3000 kruna iz Jönköpinga da dobije orden "najveci Bosnjak Smålanda i juznih teritorija svedske"
Ko uplati 250 funti iz Londona da dobije orden "najveci Bosnjak sa ostrva ukljucujuci i teritorije Farskih Ostrva"
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".
- tandmand
#64 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Znam da u projektima koje je u BiH implementirao USAID, je takva kontrola i procedura utroska budzetskih sredstava, da stvarno neko treba biti bezobrazan i mastovit pa na neki nacin pronevjeriti novac.
Draga dijasporo, ukoliko tek tako budete davali novac bez kontrole, sa iznosima zapisivanim u teku, taj novac ce vecinom zavrsiti na privatnim racunima i kod svercera gradjevinskim materijalom i sl.
Oni koji su u Americi trebali bi kontaktirati USAID i preko njega donirati sredstva ugrozenim, jer tek tako mogu biti sigurni da ce sredstva stici u prave ruke, i neka oni implementiraju obnovu.
Tako isto oni u Njemackoj trebali bi kontaktirati neku jaku organizaciju.
Tek tako davanje para nekim nasima svercerima, ... pisi propalo.
Draga dijasporo, ukoliko tek tako budete davali novac bez kontrole, sa iznosima zapisivanim u teku, taj novac ce vecinom zavrsiti na privatnim racunima i kod svercera gradjevinskim materijalom i sl.
Oni koji su u Americi trebali bi kontaktirati USAID i preko njega donirati sredstva ugrozenim, jer tek tako mogu biti sigurni da ce sredstva stici u prave ruke, i neka oni implementiraju obnovu.
Tako isto oni u Njemackoj trebali bi kontaktirati neku jaku organizaciju.
Tek tako davanje para nekim nasima svercerima, ... pisi propalo.
- Sezam
#65 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Da ne bude zabune, 3,5 milijardi je svota koja se zvanicnim kanalima posalje u BiH. Stvarna cifra je mnogo veca.Chaush wrote:Hostille wrote:Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?
"Bh. dijaspora jedan je od najvećih investitora u BiH
SARAJEVO - Bh. dijaspora godišnje u BiH pošalje oko 3,5 milijardi maraka, govore podaci Centralne banke Bosne i Hercegovine. Prema riječima guvernerca CB BiH Kemala Kozarića to je jedna od značajnijih komponenti kojom se zatvara deficit tekućih računa u BiH, piše bh. novinska agencija Patria (NAP)."
http://www.vijesti.ba/vijesti/bih/20787 ... a-BiH.html
Sent from my iPad using Tapatalk
- stakasa
#66 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Ima li potrebe da dijaspora skuplja, dace KatarinaKosaca i PM72
.
Ljudi dobro stoje, otplatili auta i nekretnine, dace. Ima se, moze se.
Ljudi dobro stoje, otplatili auta i nekretnine, dace. Ima se, moze se.
- Sezam
#67 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Druze, u pitanju je najobicniji provokator.whufc wrote:Aj pa kad se dogovorite recite i nama Hrvatima gdje da uplatimo. Obichno se ne palim na ovakve gluposti prebrojavanja po nacionalnim torovima ali uvodni post je mogao malo ljepshe/bolje biti formuliaran. Jer je iHostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.
Umjesto sto trune po forumu o Bosnjastvu, Bosnjacima, sta mislite da urade nesto korisno?
Recimo ko iz Berlina uplati 300 eura dobija orden na kome pise "najveci Bosnjak Berlina i sjeveroistocne Njemacke"
Ko uplati 500$ iz St Louisa da dobije mali orden na kom pise "najveci Bosnjak centralnih dijelova sjeverno americkog kontinenta"
Ko uplati 3000 kruna iz Jönköpinga da dobije orden "najveci Bosnjak Smålanda i juznih teritorija svedske"
Ko uplati 250 funti iz Londona da dobije orden "najveci Bosnjak sa ostrva ukljucujuci i teritorije Farskih Ostrva"
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".nasha zemlja naravno.
-
Istina boli
#68 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Bravo za opasku. Ja ne mogu da vjerujem da je Senad Hadzifejzovic dao prostora Batku da nam truni o nesposobnosti drzave. Ja se samo cudim da ga isti ti koje on proziva ne prozovu za njegova "kriminalna nedjela". Nazalost i mi ovdje ali i oni u dijaspori nakon svih prevara od raznih likova ne vjerujemo da ce ono sto damo doci u prave ruke. Stoga sam bar ja odlucila kao i sto sam radila ranije pomoci koliko mogu a od srca po pricipu "direktno u ruke onom kome treba".baglama wrote:Zlataner wrote:Moze I vise, ali je problem dostava. Skoro sva pomoc upucena tokom rata iz dijaspore je pokradena I zavrsila u privatnim dzepovima danasnje mafije na vlasti. Evo dajte samo jedan bankovni racun organizacije kojoj se moze vjerovati. Ko moze garantovati da 90% tih para nece opet zavrsiti u dzpovim mafije. Zato predlazem dijaspori da selje pare direktno zrtvama, rodbini, prijateljima, a oni ce znati kome da je proslijede jer su na terenu gdje se poplave I klizista desvaju.
Zbog svega ovoga ja savjetujem dijasporu da sama otvori svoji ziro racune u inostranstvu, formira fondove pomoci I od tih fondova salje direktno zrtvama pare za obnovu kuca. Ako se jedna kuca moze obnoviti za 50.000 KM, treba nam 100 miliona da obnovimo 2000 kuca. Trebala bi nam samo zvanicna lista zrtava kojima su kuce porusene.
Mozemo mi pomoci dobro ali ne zelimo da se pitamo gdje su pare zavrsile.Ja ih necu poslati na nevidjeno,
ali cu kad dodjem ovo ljeto dole se popet u Bosnu (iz Hercegovine) i pomoci nekoga ko je nastradao.
Ja jucer vidjeh na Face TV Batko glavni, sve je isprozivao a nije se javljao mjesecima kad su ljudi pitali gdje su pare koje su njemu povjerene za lijecenje bolesnih.Ovakve nesrece su Bogom date za lovljene u mutnom spodoba koje necu da imenujem
-
Ima Bosne_Bice Bosne
- Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.
#69 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Hostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".
Post ti je
Kazes "dijaspora", sto podrazumjeva ukupnu BiH dijasporu, a ne samo bosnjacku. Onda kazes da "trune o Bosnjastvu, Bosnjacima", a ne kazeses ko to "truni", jer to moze svako.
I zadnje sto je
- sinuhe
#70 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Za sada primiti unesrecene u svoje prazne stanove i kuce. BiH je na koljenima i ovim poplavama pocinje neko drugo doba.
-
Walther
#71 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Koji intelektualacsinuhe wrote:Za sada primiti unesrecene u svoje prazne stanove i kuce. BiH je na koljenima i ovim poplavama pocinje neko drugo doba.
Prazni stanovi i kuce dijaspore su valjda bili u kapsuli ovih dana. Voda je zaobilazila njihove kuce. Prije par minuta bio u marketu i dijaspora masovno pakuje ogromne kolicine za domovinu. Toliko u info. od dijaspore.
- sinuhe
#72 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Pa moja kuca nije poplavljena. Ima unistenih kuca od klizista, iz poplavljenih ce se voda povuci i moci ce se nekako zivjeti.
Svasta, valjda svako gleda iz svog ugla.
Svasta, valjda svako gleda iz svog ugla.
- fakat
#73 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
tema je sasvim neprikladna i zlonamjerna, tacnije receno sarkazam u uvodnom postu a ne skupljanje donacija.Sezam wrote:Druze, u pitanju je najobicniji provokator.whufc wrote:Aj pa kad se dogovorite recite i nama Hrvatima gdje da uplatimo. Obichno se ne palim na ovakve gluposti prebrojavanja po nacionalnim torovima ali uvodni post je mogao malo ljepshe/bolje biti formuliaran. Jer je iHostille wrote:Moze li dijaspora skupiti 100 miliona maraka za unesrecene ljude poplavama? Dakle da se napravi jedna velika akcija, zbirna, a ne vise malih, i da se uplacuje iz cijelog svijeta.
Ko uplati 350 australskih dolara iz Melburna da dobije orden "najveci Bosnjak Australije i okeanije te priobalnih teritorije Fidzija, Mikronezije i Americke Samoe".nasha zemlja naravno.
-
Hell.is.here
#74 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Jedina stvar vezano za donacije je sto kad dijaspora salje novac , rijetko novac dodje u orave ruke i nesto se uradi, vec sam naveo u nekom post-u da se desavalo ranije , a i maloprije sam procitao negdje da je neka pomoc stigla na pijacu da se prodaje...
Ja znam par ljudi koji su poslali iz austrije novac, ali sad je pitanje za sta ce se iskoristit. Dijaspora ce slati donacije kako god , uvijek je i slala, ali na zalost te donacije nekad odu negdje drugo i predpostavljam da ce kad se malo smiri vecina ljudi , porodica koji su ostali bez domova morati stetu sami nadoknaditi ..
Sent directly from hell!
Ja znam par ljudi koji su poslali iz austrije novac, ali sad je pitanje za sta ce se iskoristit. Dijaspora ce slati donacije kako god , uvijek je i slala, ali na zalost te donacije nekad odu negdje drugo i predpostavljam da ce kad se malo smiri vecina ljudi , porodica koji su ostali bez domova morati stetu sami nadoknaditi ..
Sent directly from hell!
- Grean
#75 Re: MOZE LI DIJASPORA SKUPITI 100 MILIONA MARAKA ZA POPLAVE?
Tema je kontraproduktivna i ogledalo onog zbog cega idemo korak naprijed dva nazad. Dok se bude dijelilo na Sarajlije, Zenicane, urbane, neurbane, dijasporu, Sandzaklije a ne na one koji imaju i nemaju, na one koji mogu i ne mogu pomoci bit ce sve manje onih koji zele i imaju motiva za pomoc.
Ono sto bi bilo produktivno je postaviti pitanje koji su to ljudi koji imaju ugled i povjerenje da pokrenu akciju i da animiraju 100.000 porodica da u izvjesnom vremenskom periodu uplate od 100 - 1.000 KM za akciju da se obezbjedi da recimo 1000 porodica koje su ostale bez icega zimu docekaju u svojim domovima.
Naravno da bi najbolje bilo da je to Vlada jer dok ne budemo imali vladu od povjerenja nece biti ni drzave pa cemo i imati ovakve situacije ali sad je kako je, tesko da bi odziv na njihov poziv bio veliki (nema veze je li opravdano ili neopravdano). Oni koji meni padaju na pamet, oni na ciji poziv bih ja bez predumisljaja su nasi reprezentativci Pjanic, Begovic, Spahic, Ibisevic, Dzeko (da ne nabrajam sve, Dzeko zadnji sa razlogom jer se od njega uvijek najvise ocekuje sto nije posteno) kosarkasi Teletovic, Dzedovic, Sanela Jenkins koja puno puta pokazala svoj patriotizam, Adnan Catic za kojeg vrijedi isto, ugledni privrednici, ljudi koji nisu kompromitovani i za koje se zna da imaju dovoljno da im tudje ne treba. Uz dobru popracenost medija na takav racun bi se dala skupiti sigurno velika cifra.
Ne znam je li vrijedno teme, nisam htio zatrpavati forum novim temama jer je i ovako diskusija razvodnjena ali mislim da bi ova akcija imala velike sanse za uspjeh.
Ono sto bi bilo produktivno je postaviti pitanje koji su to ljudi koji imaju ugled i povjerenje da pokrenu akciju i da animiraju 100.000 porodica da u izvjesnom vremenskom periodu uplate od 100 - 1.000 KM za akciju da se obezbjedi da recimo 1000 porodica koje su ostale bez icega zimu docekaju u svojim domovima.
Naravno da bi najbolje bilo da je to Vlada jer dok ne budemo imali vladu od povjerenja nece biti ni drzave pa cemo i imati ovakve situacije ali sad je kako je, tesko da bi odziv na njihov poziv bio veliki (nema veze je li opravdano ili neopravdano). Oni koji meni padaju na pamet, oni na ciji poziv bih ja bez predumisljaja su nasi reprezentativci Pjanic, Begovic, Spahic, Ibisevic, Dzeko (da ne nabrajam sve, Dzeko zadnji sa razlogom jer se od njega uvijek najvise ocekuje sto nije posteno) kosarkasi Teletovic, Dzedovic, Sanela Jenkins koja puno puta pokazala svoj patriotizam, Adnan Catic za kojeg vrijedi isto, ugledni privrednici, ljudi koji nisu kompromitovani i za koje se zna da imaju dovoljno da im tudje ne treba. Uz dobru popracenost medija na takav racun bi se dala skupiti sigurno velika cifra.
Ne znam je li vrijedno teme, nisam htio zatrpavati forum novim temama jer je i ovako diskusija razvodnjena ali mislim da bi ova akcija imala velike sanse za uspjeh.