Mesic vs. Boro Paravac

JBL

Post by JBL »

gavrilo wrote:slazem se da je srebrenici ucinjen veliki zlocin, koga se svaki srbin treba da stidi. samo srebrenica nema nista sa ovim memorialom. radi se o holokaustu za vrijem drugo svjetskog rata.

mesica treba cak da bude stid sto koristi srebrenicu za svoje neljudske izgovore, to jest poricanje zlocina. razmislite malo, zar zaista mislite da je hrvatima i mesicu zao nastradalih bosnjaka?
:?
usput, Mesic nije poricao zlocin vec Paravcevu verziju zlocina
gavrilo

Post by gavrilo »

JBL wrote:
gavrilo wrote:slazem se da je srebrenici ucinjen veliki zlocin, koga se svaki srbin treba da stidi. samo srebrenica nema nista sa ovim memorialom. radi se o holokaustu za vrijem drugo svjetskog rata.

mesica treba cak da bude stid sto koristi srebrenicu za svoje neljudske izgovore, to jest poricanje zlocina. razmislite malo, zar zaista mislite da je hrvatima i mesicu zao nastradalih bosnjaka?
zamisli da ja sada kazem kako tihic fantazira da je u srebrenici ubijeno 7000 ljudi :? kakav bih ja onda covjek bio?
JBL

Post by JBL »

gavrilo wrote:
JBL wrote:

zamisli da ja sada kazem kako tihic fantazira da je u srebrenici ubijeno 7000 ljudi :? kakav bih ja onda covjek bio?
u Srbrenici jeste ubijeno vise od 7000 ljudi, u Jasenovuc nije ubijeno nekoliko stotina hiljada Srba

znaci prvo je cinjenica a drugo glupost, postoji razlika zar ne?
CROCOP

Post by CROCOP »

Kojsino, Boze glup li si (oprosti ali moram ti ovo reci) ali mozda i nisi glup koliko te grebe neznanje. Predsjednik sabora je inace jedna vise casna i administrativna pozicija nego sto je utjecajna pogotovo u Hrvatskoj. Umjesto toga, drugi u Hrvata je tad bio Gojko Susak. Stipe nikad nije mogao biti ni medju prvih deset u Hrvata dok je bilo Frenkyjevog rezima. Pa drzali su ga zato, sto je Stipe ipak malo veci macak nego sto su Franky i ostala ekipa bili i nego sto ce ikad bit. Tebe grebe ne znanje i ja bih ti sad mogao pisati eseje no ti to svakako neces uspjet razumjet. Idi druzi se s Korkyjem, razmijenite Neumsko iskustvo.
gavrilo

Post by gavrilo »

JBL wrote:
gavrilo wrote:
JBL wrote: usput, Mesic nije poricao zlocin vec Paravcevu verziju zlocina
u Srbrenici jeste ubijeno vise od 7000 ljudi, u Jasenovuc nije ubijeno nekoliko stotina hiljada Srba

da li razumijes njemacki?

pogledaj sta renomirani jevrejski sajt misli o tome

http://www.shoa.de/content/view/231/46/
Prenj

Post by Prenj »

gavrilo wrote:
JBL wrote:
gavrilo wrote: zamisli da ja sada kazem kako tihic fantazira da je u srebrenici ubijeno 7000 ljudi :? kakav bih ja onda covjek bio?

Gavrilo, uopste nema spora da je Jasenovac bio logor smrti i da je ubijeno jako puno nevinih ljudi.
Samo oko broja ubijenih spor zbilja postoji.
Nezavisna istoriografija je cifru od 700,000 ubijenih odavno osporila.
Evo sta Britannica kaze:

"The Ustase planned to eliminate Croatia's Serb minority partly by conversion to Catholicism, partly by expulsion, and partly by extermination. As many as 350,000 to 450,000 victims were killed in Ustase massacres and in the notorious concentration camp at Jasenovac."
Qwert

Post by Qwert »

U Jasenovcu jeste bilo zlocina. Koliko? Ne znam. Tadasnja politika, koja, ama bas nista nema sa danasnjicom. Ocito da se prebrojavaju zrtve zarad politickih poena. Ko je Paravac? Skojevac ili mozda bivsi clan Subnora?...nesto za sta bi se donekle i imalo razumijevanja. A ne, Paravac je deklarisani fasisiod, sljedbenik nacistickog pokreta ( kao i otac mu), zagovornik izjednacavanja partizana i cetnika...a juce, borac i antifasista. Zato mu je Mesic i pomenuo Srebrenicu.
Last edited by Qwert on 17/03/2005 17:37, edited 1 time in total.
JBL

Post by JBL »

http://www.shoa.de/content/view/231/46/[/quote]

Ovu glupost je proucio vec Jugoslavenski statisticki zavodu u Beogradu davne 1964. Oni su dosli do cifre 60.000 imena. 1998 su Vladimir Žerjavić i Bogoljub Kočović, neovisno jedan od drugoga istražujući ljudske gubitke po zasebnim kotarima u NDH i cijeloj Jugoslaviji nasli jos 10.000 zrtava. Sve skupa je to 70.000.

I citava ova igra oko brojki je bizarna. Mesic je vise puta osudio ustaske zlocine i ocajnicki je lagati o brojkama na takvom sastanku.

U biti je broj od vise stotina hiljada ocita laz kad poredis sa brojem svih zivih u tom dijelu svijeta.
gavrilo

Post by gavrilo »

Prenj wrote:
gavrilo wrote:
JBL wrote: u Srbrenici jeste ubijeno vise od 7000 ljudi, u Jasenovuc nije ubijeno nekoliko stotina hiljada Srba

Gavrilo, uopste nema spora da je Jasenovac bio logor smrti i da je ubijeno jako puno nevinih ljudi.
Samo oko broja ubijenih spor zbilja postoji.
Nezavisna istoriografija je cifru od 700,000 ubijenih odavno osporila.
Evo sta Britannica kaze:

"The Ustase planned to eliminate Croatia's Serb minority partly by conversion to Catholicism, partly by expulsion, and partly by extermination. As many as 350,000 to 450,000 victims were killed in Ustase massacres and in the notorious concentration camp at Jasenovac."
znaci radi se o vise stotine hiljada zrtava. hrvati te cifre svode na desetak hiljada sto je na jednu ruku pravdanje zlocina :x

meni kao srbinu, nebi nikada palo na pamet da tvrdim kako u srebrenici nije ubijeno 7000 hiljada ljudi.
Prenj

Post by Prenj »

Ali nema ni Paravac, deklarisani cetnik, pravo da prica o zlocinima koje su pocinili fasisti u II svj. ratu.
JBL

Post by JBL »

Jesi ti pismen. Srbi u Beogradu su dosli do cifre 60.000. Znaci da ponovimo.
SRBI. BEOGRAD. 60.000 A doba Milosevica taj broj je bio na putu do nekoliko mio.
gavrilo

Post by gavrilo »

Prenj wrote:Ali nema ni Paravac, deklarisani cetnik, pravo da prica o zlocinima koje su pocinili fasisti u II svj. ratu.
za paravca me boli briga. moju podrsku nema, sta god ucinio.

smeta mi samo to kao sto sam vec rekao sto mesic koristi srebrenicu za svoju korist.
kojsino

Post by kojsino »

Prenj,
saberi se, a kada su po tebi bili Ahmici ili vecina belaja po Hercegovini..?
Ili je mozda okretao glavu .
nebi

Post by nebi »

gavrilo wrote:
Prenj wrote:Ali nema ni Paravac, deklarisani cetnik, pravo da prica o zlocinima koje su pocinili fasisti u II svj. ratu.
za paravca me boli briga. moju podrsku nema, sta god ucinio.

smeta mi samo to kao sto sam vec rekao sto mesic koristi srebrenicu za svoju korist.
Gavrilo,niko ne osporava Jasenovac kao cinjenicu,a svadja oko brojeva je u najmanju ruku zalosna...je li mozda 60.000 ili 400.000 premalo?U moje vrijeme smo ucili u skoli o tih 700.000 i sto se mene tice,moze i to.
Ali cinjenica je da je Paravac nabrojao skoro sve srpske zrtve a nije se osvrnuo na genocid u proslom ratu...on,predsjednik drzave. I ne pika se to da je rijec o drugom svjetskom ratu...ni jedan jevrejski politicar ne spomene Shoah a da se ne osvrne na danasnji antisemitizam i napade na jevrejske ustanove.
Semjon Semjonovic

Post by Semjon Semjonovic »

Jasenovac?

http://www.jasenovac.org/victimslist/in ... ecords=200

Ovo je spisak sa imenima i prezimenima(ovo su Jevrejski podaci)...
Sad moze biti da ima tu i nepostojecih ili neispravnih podataka?
U to necu ulaziti...
Ako neko misli da su lazi moze im uvijek poslati protestno pismo
Solana

Post by Solana »

Ne vjerujem da je u Jasenovcu ubijeno čak 700.000 ljudi. Ta brojke se vjerovatno kreće oko 400 do 500 hiljada.
Ali isto tako ne vjerujem da je u Srebrenici ubijeno 7.000 ljudi. Najviše 4 do 5 hiljada ljudi. Jer da je u Srebrenici stvarno ubijeno 7.000 ljudi, onda bi političari "baratali" ciframa od 10 do 12 hiljada ljudi. To nije ništa novo i zna se da se u svim ratovima povećava brojka ličnih žrtava.
Uostalom, da li bi iko od vas iznio svijetu tačan broj vlastitih žrtava ili bi dodao najmanje 20-30%? Isto tako su velika razmimoilaženja oko ukupnog broja žrtava u BiH. Pa tako Islamska zajednica govori o 210.000 žrtava rata, a neki političari čak o 300.000 mrtvih. Dok se u nekim podacima govori o 180.000 žrtava.
Opet, sa druge strane neprijatelj će uvijek nastojati da za 20-30% smanji broj žrtava na suprotnoj strani. Pa tako Srbi za Srebrenicu govore o 3500 mrtvih, a Hrvati za Jasenovac o manje od 100.000 žrtava.
I kao što obično biva, na nečiju radost i nečiju žalost, istina je uvijek negdje u sredini .....
Vodenjak

Post by Vodenjak »

Solana wrote:Ne vjerujem da je u Jasenovcu ubijeno čak 700.000 ljudi. Ta brojke se vjerovatno kreće oko 400 do 500 hiljada.
Ali isto tako ne vjerujem da je u Srebrenici ubijeno 7.000 ljudi. Najviše 4 do 5 hiljada ljudi. Jer da je u Srebrenici stvarno ubijeno 7.000 ljudi, onda bi političari "baratali" ciframa od 10 do 12 hiljada ljudi. To nije ništa novo i zna se da se u svim ratovima povećava brojka ličnih žrtava.
Uostalom, da li bi iko od vas iznio svijetu tačan broj vlastitih žrtava ili bi dodao najmanje 20-30%? Isto tako su velika razmimoilaženja oko ukupnog broja žrtava u BiH. Pa tako Islamska zajednica govori o 210.000 žrtava rata, a neki političari čak o 300.000 mrtvih. Dok se u nekim podacima govori o 180.000 žrtava.
Opet, sa druge strane neprijatelj će uvijek nastojati da za 20-30% smanji broj žrtava na suprotnoj strani. Pa tako Srbi za Srebrenicu govore o 3500 mrtvih, a Hrvati za Jasenovac o manje od 100.000 žrtava.
I kao što obično biva, na nečiju radost i nečiju žalost, istina je uvijek negdje u sredini ....
Zanima me samo kome normalnom moze da bude radost raspravljati o broju mrtvih...
A toliko ih je ovdje koji se satrase navijajuci da "njihovih" bude sto vise pod zemljom! :? :shock:
Bolesne, do kraja bolesne sve diskusije koje se o tome i na takav nacin vode!

:roll: :roll: :roll:
Solana

Post by Solana »

JBL wrote:Jesi ti pismen. Srbi u Beogradu su dosli do cifre 60.000. Znaci da ponovimo.
SRBI. BEOGRAD. 60.000 A doba Milosevica taj broj je bio na putu do nekoliko mio.
Možda će te više obradovati jedan relevantniji podatak:

"Zemaljska komisija Hrvatske za utvrđivanje zločina okupatora i njihovih pomagača" (Pretsjednik: dr. Venceslav Celigoj, sekretar: dr. Ante Štokić)
je 15. novembra 1945. objavila sledeće:

"...Navodimo niže nekih pedesetak masovnih zločina, koje su ustaše počinili u Jasenovcu, pa ako broju žrtava, koje su stradale kod tih pokolja, pribrojimo one zatočenike, koji su stradali pojedinačno, dobit ćemo cifru od oko 500.000-600.000.
Kako je istaknuto, nikada se neće moći utvrditi točan broj žrtava, koje je progutao Jasenovac, ali na osnovu svih ispitivanja, koja je provela Zemaljska komisija, može se zaključiti, da gornji broj odgovara stvarnosti..."

Ukoliko znaš engleski, pre nego što odeš, pročitaj i ovo:

The Simon Wiesenthal Center
JASENOVAC - The largest concentration and extermination camp in Croatia. It was set up in 1941 and functioned until 1945. Some 600,000 people were murdered there.

The Simon Wiesenthal Center
9760 West Pico Boulevard, Los Angeles, California 90035

Vaša mržnja prema Srbima je tolika da bi bilo dovoljno da neki Hrvat na TV-u izjavi da je prema njegovim "najnovijim" saznanjima u Jasenovcu billo svega tri žrtve pa da se uhvatite te izjave kao jedine istinite .....
Na žalost, istina o Jasenovcu je da je to bio jedan od najstrašnijih logora van Njemačke i da su u njemu poklali skoro pola miliona Srba - dva puta više od broja svih žrtava u ratu u BiH.
Fair Life

Post by Fair Life »

Da li se mozda zna koliko je bilo Srba (odraslih, djece... jednostavno zavedenih u maticne knjige rodjenih kao Srbi) na prostorima bivse Jugoslavije na pocetku Drugog svjetskog rata.

Mozda bi bilo interesantno iz tog broja iskljuciti broj Srba u Srbiji i Crnoj Gori jer na tim prostorima nije bilo ustaskog zuluma.

Bilo bi lijepo da je gosp. Paravac progovorio malo i ovome: (http://www.monitor.cg.yu/broj/str_13.html), ali je zaboravio... ili se mozda i ove zrtve, ovdje spominjane, broje u zrtve koje su napravili neki drugi kojima nije pripadao Paravcev otac.

Paravac je i te kako imao sta da kaze o ovome sa navedenog linka (iz prve ruke) jer je njegov otac u Drugom svjetskom ratu bio "kraljev vojnik", da ne kazem cetnik Draze Mihajlovica.

Ali on nije isao kao predstavnik Srbije, ili recimo Jugoslavije... Mozda ga to "vadi" iz ovog previda...
Zar ne Solana ?

Ali nije isao ni kao predstavnik Hrvatske da bi pricao o Jasenovcu... a opet je svojom pricom presao granice zemlje koju je predstavljao kao predsjednik predsjednistva...
Zasto... Solana?

Ako je vec govorio kao predstavnik srpskog naroda (u toj funkciji nije isao) neizostavno je trebao pljunuti "malo" i po ovome sto se moze procitati na ovome linku.
Zasto nije... Solana?

U svakom slucaju trebao se osvrnuti bar na dio ovdje opisanih zbivanja u vremenu ciji je i on zivi svjedok...

PS__Drma mu se... drma mu se subara na glavi !!

Zasto Solana ?
Nije li on predsjednik predsjednistva drzave u kojoj ne zive samo Srbi ?
harisl

Post by harisl »

E bas su Jevreji pouzdan izvor kada se razgovara o broju pobijenih od strane nacista i njihovih pomagaca. Pa oni bi najradije napuhali taj broj na 6 miliona. Ali, da se covjek ne grijesi, nemam pojma koliko je ljudi ubijeno... mozda i jeste ubijeno toliko, broj nije toliko ni bitan. Zao bi mi bilo i 6 nevinih ljudi, a ne 60k ili 600k. Problem je sto se nas pretsjednik - ili pravi glup, ili ima neku vrstu selektivne memorije. Srebrenica je u svijetu priznata kao mjesto na kojem je izvrsen genocid. Mogao se makar jednom osvrnuti na to. Ma neznam.... covjek se sve nesto nada da ce nam se predsjedniku oteti nesto akibeti.... ama nista.... 0 bodova.
Prenj

Post by Prenj »

ekonomistiii wrote:
harisl wrote:E bas su Jevreji pouzdan izvor kada se razgovara o broju pobijenih od strane nacista i njihovih pomagaca. Pa oni bi najradije napuhali taj broj na 6 miliona. Ali, da se covjek ne grijesi, nemam pojma koliko je ljudi ubijeno... mozda i jeste ubijeno toliko, broj nije toliko ni bitan. Zao bi mi bilo i 6 nevinih ljudi, a ne 60k ili 600k. Problem je sto se nas pretsjednik - ili pravi glup, ili ima neku vrstu selektivne memorije. Srebrenica je u svijetu priznata kao mjesto na kojem je izvrsen genocid. Mogao se makar jednom osvrnuti na to. Ma neznam.... covjek se sve nesto nada da ce nam se predsjedniku oteti nesto akibeti.... ama nista.... 0 bodova.
Pa Jevreja je i ubijeno 6 miliona u drugom svjetskom ratu.
Zasto mene moderator brise, ako kazem, da enciklopedija Britanika kaze, da je u Jasenovcu ubijeno 350 000 -450 000 Srba, i da je to isto, kao kad bi bili pobijeni svi stanovnici iz sarajevskog kantona. A moze se misliti koliko je to veliki zlocin.

Nisu u Jasenovcu ubijani samo Srbi iz Hrvatske, nego i Srbi iz Bosne i Hercegovine...
U Jasenovcu je ubijeno uzasno mnogo ljudi, da li je to 100, 200 hiljada ili milion nije ni toliko bitno, sve te brojke su dovoljno uzasne, nema spora oko toga.
Ali otkud Borislavu Paravcu, deklarisanom pripadniku cetnickog pokreta koji je i sam punio taj isti Jasenovac, pravo da kaze bilo sta o tome?
CROCOP

Post by CROCOP »

Ja sam cuo da su u Jasenovac dovodjeni i Srbi s Obale Bjelokosti, Paragvaja te jedna manja grupica koja je uhvacena u pokusaju prebjega iz Mongolije u Kinu.
Draga braco Srbi, moze li mi netko od vas prisutnih objasniti, koja je vjerojatnoca ili da li je to uopce moguce, povesti diskusiji, cak i onu bezazlenu poput npr. "Zivot koala u Jugozapadnoj Australiji" a da se i u toj temi neki srbin ne osjeti uvrijedjen, ugrozen i pri tom se odmah ne prisjeti Cara Lazara, Kosovske bitke, Jasenovca i tih za Srbe omiljenih povijesnih i vjecitih tema?
Ili se meni to samo cini kao bezazlena tema a srbi izravno vuku korijen od koala iz Jugozapadne Azije... Salim se samo. Nemoj te se bre odmah vredjati.
kojsino

Post by kojsino »

Ovaj ekonomistii,
misli da sto vise laze bolje prolazi,
zar je moguce da neko ovoliko mrzi i ponizava Srbe kao on...
Solana

Post by Solana »

Fair Life wrote:Da li se mozda zna koliko je bilo Srba (odraslih, djece... jednostavno zavedenih u maticne knjige rodjenih kao Srbi) na prostorima bivse Jugoslavije na pocetku Drugog svjetskog rata.

Mozda bi bilo interesantno iz tog broja iskljuciti broj Srba u Srbiji i Crnoj Gori jer na tim prostorima nije bilo ustaskog zuluma.
Mislim da griješiš Fair Life, jer su vozovima i kamionima deportovani iz Srbije i BiH za Jasenovac na desetine hiljada Srba. Negdje na ovim stranicama je bio objavljen link sajta na kojem stoji popis žrtava Jasenovca, i pogledaj samo onu prvi stranicu koliko ima žrtava iz Beograda. Nacisti su Srbe vozovima deportovali u Jasenovac i tamo ih ostavljali ustašama. Pa i mog dedu su nacisti deportovali iz Vojvodine u Njemačku u logor. Na svu sreću, to je bilo pred kraj rata tako da se uspio živ izvući.

U vezi tvog pitanja:
"Ako je vec govorio kao predstavnik srpskog naroda (u toj funkciji nije isao) neizostavno je trebao pljunuti "malo" i po ovome sto se moze procitati na ovome linku.
Zasto nije..."

Pa možda zato što se govorilo o žrtvama WW2! I zato što ti Srbi od prije 50 godina nisu učestvovali u Srebrenici!!!

Kad Ameri prave pomen na svoje žrtve u terorističkom napada 11. septembra, da li sad treba da istovremeno pomenu i svoja nedjela? Nešto se ne sjećam da su pominjali ....

Uostalom, svako obilježava svoje žrtve. Da li su Bošnjaci kad su pravili godišnjicu Srebrenice pominjali i svoje zločine?
CROCOP

Post by CROCOP »

Ekonomisto ja ne znam jesi li ti od rodjenja glup ili si u djetinjstvu imao kakav udes pa od tad lupetas ovako.
Ajde nas jos malo podupri nekom povijesnom cinjenicom!
By the way, U ime svih Hrvata zahvaljujem na oprostu... HAHAHAHAHAH
Post Reply