Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Truba »

meni je samo beze što nije to interno
i zašto dozvoljavaju da se prijave "stranci"
RahatHurmašica

#52 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

Norm wrote:Za pokretaca teme jedno pitanje:
Zamisli sljedecu situaciju, hipotetski, radis u firmi 15 god. u medjuvremenu steknes visu strucnu spremu od one potrebne za radno mjesto na kojem si...kolega ode u penziju i ukaze se radno mjesto i ti ispunjavas sve uslove (+15 god. staza u struci na trazenim poslovima) i zamisli to radno mjesto dobije osoba koja je tek zavrsila faks, bez dana iskustva i sa nekim lijevim smjerom koji veze nema sa konkretnim radnim mjestom...
Da li je po tebi to uredu? da li je to normalnije ili je uredu da mjesto pripadne uposleniku sa iskustvom a da na njegovo mjesto dodje novi "kolacic"?
Odgovori sebi, meni ne moras...
ja ću ti odgovoriti.

Onda neka ne raspisuju JAVNI konkurs i narod bezveze zavlače i izlažu trošku.

I njih je neko nekada primio bez radnog iskustva, ili su se možda rodile sa njim?

I nek se udaraju nogom u guzicu jer imaju ikakav posao.
Norm

#53 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Norm »

Kao sto sam napisao meni nije potreban odgovor...
A da vam neko ponudi njihovo radno mjesto da li bi prihvatili? I bili sretni sto imate posao?
Da steknete radno iskustvo i da nakon godina iskustva napredujete?
Ili bi odmah na 1500 KM platu? ;-)
Odgovorite sebi...
Norm

#54 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Norm »

Black swan wrote:meni je samo beze što nije to interno
i zašto dozvoljavaju da se prijave "stranci"
Zato sto se mora ispuniti "zakonska procedura"...
RahatHurmašica

#55 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

Norm wrote:Kao sto sam napisao meni nije potreban odgovor...
A da vam neko ponudi njihovo radno mjesto da li bi prihvatili? I bili sretni sto imate posao?
Odgovorite sebi...
odgovorit ću tebi

mani se te šuplje, dosta nam je korupcije i korumpiranih komisija i namještenih JAVNIH konkursa.

onda neka u konkursu navedu da je raspisan za dotične, da se narod džaba ne maltletira.
Norm

#56 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Norm »

RahatHurmašica wrote:
Norm wrote:Kao sto sam napisao meni nije potreban odgovor...
Odgovorite sebi...
odgovorit ću tebi

mani se te šuplje, dosta nam je korupcije i korumpiranih komisija i namještenih JAVNIH konkursa.

onda neka u konkursu navedu da je raspisan za dotične, da se narod džaba ne maltletira.
Ma jah, suplja...
Da je kako odmah biti nekome sef... :wink:
RahatHurmašica

#57 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

koji si ti pacijent
splinter

#58 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by splinter »

dragonz wrote:
Zamisli sljedecu situaciju, hipotetski, radis u firmi 15 god. u medjuvremenu steknes visu strucnu spremu od one potrebne za radno mjesto na kojem si...kolega ode u penziju i ukaze se radno mjesto i ti ispunjavas sve uslove (+15 god. staza u struci na trazenim poslovima) i zamisli to radno mjesto dobije osoba koja je tek zavrsila faks, bez dana iskustva i sa nekim lijevim smjerom koji veze nema sa konkretnim radnim mjestom...
Da li je po tebi to uredu? da li je to normalnije ili je uredu da mjesto pripadne uposleniku sa iskustvom a da na njegovo mjesto dodje novi "kolacic"?
Sa 15 godina radnog staža se ne prijavljuješ na radno mjesto stručnog saradnika sa potrbenim radnim stažom od 1.godine na istom i sličnom radnim iskustvom sa VSS(nisam siguran KADA su ove već prije imenovane stekle radeći puno radno vrijeme sa SSS).
Sa 15 godina iskustva ti si već konkurišeš za Rukovodećeg državnog službenika i kako mogu njihove radne kolege koje su u konkursnoj komisiji biti objektivne(da ne spominjem pitanja i odgovora koje dobije unaprijed).
Što me nasmija
ha ha gdje to?
Norm

#59 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Norm »

RahatHurmašica wrote:koji si ti pacijent
Sa takvim stavom i odnosom prema sugovorniku kojega ne poznajes kao ni njegove godine niti naobrazbu, nije ni cudo sto ne prolazis na konkursima...

Hvala.
agent_zero

#60 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by agent_zero »

Šta hoćeš, dobro ti je i rekao.

Po tvom ne treba niko da radi ko nije preko te iste štele odradio 10-15 godina.
JThomas

#61 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by JThomas »

kako uhljebljeni ispadaju na ovim temama... :lol:
RahatHurmašica

#62 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by RahatHurmašica »

JThomas wrote:kako uhljebljeni ispadaju na ovim temama... :lol:
njihova drskost je zaista zabrinjavajuća.
Last edited by RahatHurmašica on 24/01/2015 18:07, edited 1 time in total.
Norm

#63 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Norm »

agent_zero wrote:Šta hoćeš, dobro ti je i rekao.

Po tvom ne treba niko da radi ko nije preko te iste štele odradio 10-15 godina.
Ako mislite da sam ja taj uhljebljeni...pa dobro svako ima pravo na misljenje...
A sta mi je to dobro rekao/la?
Da ja prosipam suplju...izvrdavanje odgovora na pitanje da li bi radili njihov posao par godina dok se ne stekne iskustvo...
E jeste mi dobro rekli...
mirsek

#64 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by mirsek »

Ima jos jedna caka.
Kako su one stekle 1 godinu radnog iskustva U VSS STRUCI NAKON STICANJA DIPLOME VSS, ako su do tada radile na poslovima sa SSS tj. kao referenti u sluzbama? .Da li se tu krsi neki zakon ako su one sticale iskustvo sa VSS privatno, pored tog posla u opstini koji je trajao PUNO RADNO VRIJEME ? Vazno je i da li je prosla godina dana od njihovog sticanja diplome VSS .Tu bi se mozda moglo sta izganjati kroz zalbu.
Malo sam iscitao Zakon o sukobu interesa i sluzbenici se nigdje ne spominju da podlijezu pod ovaj zakon.
Znaci po ovom Zakonu u jednoj opstini moze cak i citava porodica da bude zaposlena, bar sto se tice sluzbenika i namjestenika i da sve bude u skladu sa tim Zakonom.
Last edited by mirsek on 15/05/2014 20:24, edited 1 time in total.
mirsek

#65 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by mirsek »

dragonz wrote:
Sa 15 godina radnog staža se ne prijavljuješ na radno mjesto stručnog saradnika sa potrbenim radnim stažom od 1.godine na istom i sličnom radnim iskustvom sa VSS(nisam siguran KADA su ove već prije imenovane stekle radeći puno radno vrijeme sa SSS).
Sa 15 godina iskustva ti si već konkurišeš za Rukovodećeg državnog službenika i kako mogu njihove radne kolege koje su u konkursnoj komisiji biti objektivne(da ne spominjem pitanja i odgovora koje dobije unaprijed).
:thumbup: . Kako je ta osoba mogla da radi svoj posao sa SSS i plus da stice iskustvo u Sluzbi za VSS kad joj to nije referat? Tako da tu pada prica o iskustvenoj prednosti osobe koja vec radi u opstini.
Plus sto ovim primjerom gore taj novi kolacic moze biti samo osoba sa SSS a osoba sa VSS moze da klepne usima.Sve zato jer je to mjesto zauzela namjestenica koja je "vrijedno" radila puno radno vrijeme sa SSS i zavrsavala fax u travniku i kiseljaku plus radila sa kolegom njegove referate sa VSS i tako sebi ZAPIKALA mjesto sa VSS kad taj kolega ode u penziju. :D
Inace, cak i sa 5 godina radnog staza/iskustva sa VSS mozes da konkurises za rukovodeceg drzavnog sluzbenika.
djes_ba

#66 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by djes_ba »

mirsek wrote:Ima jos jedna caka.
Kako su one stekle 1 godinu radnog iskustva U VSS STRUCI NAKON STICANJA DIPLOME VSS, ako su do tada radile na poslovima sa SSS tj. kao referenti u sluzbama? .Da li se tu krsi neki zakon ako su one sticale iskustvo sa VSS privatno, pored tog posla u opstini koji je trajao PUNO RADNO VRIJEME ? Vazno je i da li je prosla godina dana od njihovog sticanja diplome VSS .Tu bi se mozda moglo sta izganjati kroz zalbu.
Malo sam iscitao Zakon o sukobu interesa i sluzbenici se nigdje ne spominju da podlijezu pod ovaj zakon.
Znaci po ovom Zakonu u jednoj opstini moze cak i citava porodica da bude zaposlena, bar sto se tice sluzbenika i namjestenika i da sve bude u skladu sa tim Zakonom.
ima sad neka nova fora kako sam upratio nesto na fazon ukoliko majjestenik radi minimum pet godina na poslovima a u medjuvremenu "namota" VSS ima pravo prekfalifikacije tj tih 5 godina mu se racuna kao jedna godina sa VSS i normalno se smije prijaviti na konkurs i kao ostali.
Tako nesto ali nisam siguran
@dragonz hvala na odg razumijem situaciju :thumbup:
agent_zero

#67 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by agent_zero »

mirsek wrote:Ima jos jedna caka.
Inače, mnogi kod nas ne znaju ili neće da znaju da su opštine legla korupcije i nepotizma. Opštinski načelik u BiH je haman kao mali Dodik, može raditi šta mu se ćefne. Tako da je kod nas u opštinama zaposlen sijaset dalje i uže rodbine, rođaka, stranačkih kolega, nekakvih bivših manekenki, komšija iz rodnog kraja i sl.

Naravno, čestiti službenici u opštinama se gnušaju od svega toga, ali ne smiju ništa.

Tako da je njima sasvim normalna pojava da, recimo, jedan vozač ili portir koji imaju osnovnu ili srednju školu (nebitno) pored punog radnog vremena od 8 pa i više sati odjednom su završili neku kao školu ili fax i prijave se na namješteni konkurs za SSS, VŠS ili VSS, naravno uz tačno probrane ljude za komisiju. A da ne govorim o kojekavim savjetnicima i savjetnicama koje po cijeli dan ništa ne rade i vise po kafama ili se šetkaju gradom.

Suma sumarum, zakonom se konačno treba urediti i ovaj nivo lokalne zajednice, a ne da se načelnici i njihovi ljudi ponašaju kao voždovi i da rade kako im se ćefne.
Tomos

#68 Re: Poštenje u opštini SBB Opštini Stari Grad Sarajevo

Post by Tomos »

....
Post Reply