Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Locked
It_is_a_Leclerc

#51 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by It_is_a_Leclerc »

@mba wrote:bandu samo treba rastjerati, cista provokacija!

dovedu narod onde i budalama ih prave!
Mi smo ipak evropski narod, za razliku od nekih ;)
Bodkin

#52 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Bodkin »

BHCluster wrote:
sretjko wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:U knjizi Jovana Divjaka, general jasno kaže da žali za žrtvama Dobrovoljačke, ali da je njihov broj, po relevantnim i važećim sudskim i inim eksperizama, jednocifren i da nema prostora za "zemlju Lazara, i Miloša" i ostatak mitologije, kuknjave i megalomanije kojoj su sklone komšije. Je li.
U istoj knjizi, Divjak, prepričavajući događaje iz Dobrovoljačke, na jedan indirektan način optužuje grupu Sefera Halilovića za zaustavljanje kolone. "Čuo sam na radio vezi rečenicu: "Ne slušajte Divjaka. Kako je izdao svoje, tako će izdati i nas"...
ja lijepo rekoh, jovan divjak, ultimativna moralna vertikala kod bosnjaka, valjda se njemu vjeruje, ako ne njemu onda kome?
Isto tako Jovan Divjak se suprotstavio propagandi u manipuliranju srpskim žrtvama u Sarajevu, odbivši navode o masovnom stradanju Srba, ističući da su Srbi u Sarajevu pretežno stradali od srpskih granata, a da nad Srbima nije vršen planski ili sistematski zločin.
iako je to tacno boldirano apsolutno nije bitno. zlocin je zlocin za onoga ko je izgubio nekoga. na stranu legitimnost kolone kao vojnog cilja ali smijesno je reci zlocin nije bio sistematski i planiran sa vrha. sta, to ga cini manjim ili?
Queen_of_hearts

#53 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Queen_of_hearts »

:-) :-)
Da ,planirani i organizirani zlocin je tezi ,bar po zakonu !
Planirani i organizirani zlocin razmjera genocida se ne moze ni porediti sa sporadicnim ubistvima !
neregistrovan

#54 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by neregistrovan »

It_is_a_Leclerc wrote:

to nam nije pomoglo ni u Drugom svjetskom ratu, ni u ratu 92-95 a neće siguran sam ni u nekom budućem. misliš da će svijet reći, hajdmo im pomoći, oni nisu divljaci kao Srbi nego normalan civilizovan svijet.kako da ne. :wink:
da budem jasan, ne pozivam ovim ni nakakve zločine, nego želim reći i mišljenja sam da bi se ta provokacija koju žele izvesti u ulici Hamdije Kreševljakovića na odredjeni dan, trebala spriječiti a ne da gledamo taj cirkus i još opet možda čak smišljamo i nekakve debilne viceve o Muju, Sulji i Kukanjcu. a kakav smo narod i kakvu svijest imamo čudi me da takvih viceva na tu temu a na račun Bošnja do sad nema..
Bodkin

#55 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Bodkin »

Queen_of_hearts wrote::-) :-)
Da ,planirani i organizirani zlocin je tezi ,bar po zakonu !
Planirani i organizirani zlocin razmjera genocida se ne moze ni porediti sa sporadicnim ubistvima !
naravno da je tezi ali ne pricamo valjda o pravnim terminima :D
It_is_a_Leclerc

#56 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by It_is_a_Leclerc »

neregistrovan wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:

to nam nije pomoglo ni u Drugom svjetskom ratu, ni u ratu 92-95 a neće siguran sam ni u nekom budućem. misliš da će svijet reći, hajdmo im pomoći, oni nisu divljaci kao Srbi nego normalan civilizovan svijet.kako da ne. :wink:
da budem jasan, ne pozivam ovim ni nakakve zločine, nego želim reći i mišljenja sam da bi se ta provokacija koju žele izvesti u ulici Hamdije Kreševljakovića na odredjeni dan, trebala spriječiti a ne da gledamo taj cirkus i još opet možda čak smišljamo i nekakve debilne viceve o Muju, Sulji i Kukanjcu. a kakav smo narod i kakvu svijest imamo čudi me da takvih viceva na tu temu a na račun Bošnja do sad nema..
Da li si svjestan da ovakvim razmišljanjem naprosto daješ legitimitet svakom Srbinu koji isto kaže za Marš mira Nezuk - Potočari i gdje nas to vodi ?
akcid

#57 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by akcid »

Ovakvim raspravama i prepucavanjima, obostranim beskrajnim optuživanjima za smrt jednih ili drugih, i sl. nikad nećemo postići normalne društvene odnose i progresiju. One očito nekim i odgovaraju, dizanje tenzija i stalni antagonizam etničkih grupa odlična su podloga za razvoj vlastitih interesa pojedinaca i grupa kojima nije cilj demokratizacija sveukupnog BiH društva, već upravo suprotno - njegova izolacija i "torovanje", manipulacija i eksploatacija. Dvije decenije svjedočimo međusobnom huškanju, prijetnjama od drugih i ulazom u prve odbrambene redove upravo onih koji iza kulisa i iniciraju takve tenzije.

"Puškomitraljezac", napisao si odličan komentar na ovoj temi, odlično uputstvo šta i kako treba postupati sa 3-majskom provokacijom, ali i sam si se upleo u zamku i nisi ga ispoštovao. Tvoj savjet treba prepisati i primjeniti ga kao pravilo ponašanja na sve slične provokativne ideje i realizacije.

Istovremeno, sve strane moraju izvršiti snažan pritisak na pravosuđe da konačno procesuira sve optužene za svaku sumnju u ratni zločin, na bilo kojoj strani da se desio. Da je pravosuđe ispoštovalo pravne norme, da je ostalo nezavisno i profesionalno, da nije postalo politički poligon za ostvarenje političkih pozicija i interesa, imali bismo već davno postignute presude, znali bismo svačiji stepen odgovornosti, imenovali bismo otvoreno svakog krivca pojedinačno, pa bilo ko da je. Imali bismo predmet "Dobrovoljačka" stavljen ad acta, i danas, kao i svakog početka maja, normalno i pristojno obilježavanje smrti, bez tenzija i s prihvaćenom odgovornošću za mnoga ratna "nedjela", na svim stranama.
neregistrovan

#58 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by neregistrovan »

Da li si svjestan da ovakvim razmišljanjem naprosto daješ legitimitet svakom Srbinu koji isto kaže za Marš mira Nezuk - Potočari i gdje nas to vodi ?
napali bi oni i ljude tokom Marša mira ali treba za to imati malo veća muda od horoza, inače imaju dovoljno velika muda samo krvnički premlatiti starca od 70 godina ili drugog starca od 80 godina zatući mučki u noći sjekirom u glavu, kao i premlaćivati žene kad dodju obilježiti mjesto pogibije svojih članova porodice.
niko njima ni za što ne daje legitimitet, oni su jednostavno bolesno ubijedjeni da ga imaju raditi i divljati kad im je volja, kako im je volja i naravno tamo gdje mogu, jer ne mogu baš na svakom mjestu gdje im je volja.
Objektivni navijac

#59 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Objektivni navijac »

akcid wrote:Ovakvim raspravama i prepucavanjima, obostranim beskrajnim optuživanjima za smrt jednih ili drugih, i sl. nikad nećemo postići normalne društvene odnose i progresiju. One očito nekim i odgovaraju, dizanje tenzija i stalni antagonizam etničkih grupa odlična su podloga za razvoj vlastitih interesa pojedinaca i grupa kojima nije cilj demokratizacija sveukupnog BiH društva, već upravo suprotno - njegova izolacija i "torovanje", manipulacija i eksploatacija. Dvije decenije svjedočimo međusobnom huškanju, prijetnjama od drugih i ulazom u prve odbrambene redove upravo onih koji iza kulisa i iniciraju takve tenzije.

"Puškomitraljezac", napisao si odličan komentar na ovoj temi, odlično uputstvo šta i kako treba postupati sa 3-majskom provokacijom, ali i sam si se upleo u zamku i nisi ga ispoštovao. Tvoj savjet treba prepisati i primjeniti ga kao pravilo ponašanja na sve slične provokativne ideje i realizacije.

Istovremeno, sve strane moraju izvršiti snažan pritisak na pravosuđe da konačno procesuira sve optužene za svaku sumnju u ratni zločin, na bilo kojoj strani da se desio. Da je pravosuđe ispoštovalo pravne norme, da je ostalo nezavisno i profesionalno, da nije postalo politički poligon za ostvarenje političkih pozicija i interesa, imali bismo već davno postignute presude, znali bismo svačiji stepen odgovornosti, imenovali bismo otvoreno svakog krivca pojedinačno, pa bilo ko da je. Imali bismo predmet "Dobrovoljačka" stavljen ad acta, i danas, kao i svakog početka maja, normalno i pristojno obilježavanje smrti, bez tenzija i s prihvaćenom odgovornošću za mnoga ratna "nedjela", na svim stranama.
:thumbup: To bi bilo to .
Samo da dodam da je danas 30. April.2014,znaci 22 godine od tih desavanja i skoro 20 godina kako je potpisan kraj rata. BiH pokusava postati clan EU i NATO. A pri tome neki pojedinci pokusavaju ograniciti najosnovnija demokratska prava ,poput prava na okupljanja i slicno. Ti pojedinci su glavni neprijatelji BiH.
TOM SCHOLZ

#60 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by TOM SCHOLZ »

JADNO je to što su radili u ratu,a njihov jad se nastavlja i tom "paradom" u Dobrovoljačkoj.Glavom se kunem da bi sve dali na svijetu(koliko god to bolesno zvučalo) da oni(mislim na srbe) imaju neko svoje groblje sa 7000 krstova( kao što mi npr. imamo Srebrenicu) tj.7000 pobijenih civila,među kojima ima dosta maloljetnih osoba i djece.Obzirom da takvo mjesto ne postoji( i hvala bogu da ne postoji) ostaje im jedino da kupe mrvice navodnih zločina nad srbima u sramnom pokušaju relativizacije GENOCIDA i izjednačavanja ZLOČINA!!! :!:
PM72

#61 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by PM72 »

Najbolji primjer provociranja je i pisanje Sretka koji sa teme o Dobrovoljačkoj dođe do ubistva Kruške :-) .Ili kad mu kažeš da navede imena Srba koji su bačeni sa nebodera-on kaže kako je objavio sliku nestalog i reportažu o tome kako nije nađen u navodnoj masovnoj grobnici i kako je to "mali dio" onoga čega zna ali neće da kaže...

Od stotina navodno ubijenih i nestalih Srba na Alipašinom dođe do cifre od preko jednog a i tog jednog ne mogu pronaći.Bošnjaci pronađu masovne grobnice u najvećim vukojebinama Istočne i Zapadne Bosne,gdje nema žive duše a oni ne mogu da pronađu niti jedne u gradu sa 800 000 očiju - na prostoru 10 sa 3 km...zavjera šutnje ili toga nema?

Izjednačavanje krivice neće proći.Što neko reče,oni bi sad voljeli kad bi u Lukavici bilo groblje sa nekoliko hiljada tijela iskopanih po Sarajevu.Pa da izjednače krivicu.Od Prijedora do Srebrenice.Da kažu kako je tačno da je u Tomašici pronađeno 400 tijela ali da je u Prijedorskim brigadama VRS izginulo "haman toliko" vojnika širom ratišta.Ili kako u Bratuncu i okolini postoji groblje sa hiljadama pobijenih Srba samo što će prešutiti činjenicu da je 99% tih "stradalnika" izginulo u maskirnim uniformama VRS i da je u groblju sahranjeno nekoliko desetina hadžićana čija su tijela prenešena iz Hadžića a koji su također stradali u borbama...

Oni dovedu kamere pa kažu - ovo su humke pobijenih civila, ispod krsta piše - zahvalna otadžbina a takvi natpisi su samo iznad vojničkih grobova.

Toliko o tome.
BHCluster

#62 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by BHCluster »

Znaci ovako, u sarajevo mogu doci i postaviti cvijece na mjesto pogibije JNA vojnika, a u Kravici gdje su masovno streljani civili (muskarci i djecaci) se to nemoze uraditi i jos se dobije poziv na sasulsanje u policiju. Ako je zlocin zlocin kako glavni baja u entitetu RS-u kaze gdje je problem?
neregistrovan

#63 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by neregistrovan »

BHCluster wrote:Znaci ovako, u sarajevo mogu doci i postaviti cvijece na mjesto pogibije JNA vojnika, a u Kravici gdje su masovno streljani civili (muskarci i djecaci) se to nemoze uraditi i jos se dobije poziv na sasulsanje u policiju. Ako je zlocin zlocin kako glavni baja u entitetu RS-u kaze gdje je problem?
ne treba talasati, ispast ćemo pred svijetom necivilizovani. :-)
PM72

#64 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by PM72 »

BHCluster wrote:Znaci ovako, u sarajevo mogu doci i postaviti cvijece na mjesto pogibije JNA vojnika, a u Kravici gdje su masovno streljani civili (muskarci i djecaci) se to nemoze uraditi i jos se dobije poziv na sasulsanje u policiju. Ako je zlocin zlocin kako glavni baja u entitetu RS-u kaze gdje je problem?
Ne brane ni tamo da se polaže cvijeće na mjesta stradanja ali problem ispadne kad je to mjesto u privatnom vlasništvu.Ta zadruga je nečije vlasništvo i nije dozvolio ulazak bez pitanja ili odobrenja.Te nesretne i izmanipulisane žene su provalile kapiju i ušle bez odobrenja a time su prekršile zakon,šta god ko mislio o tome.Zato ih i zovu na saslušanje.Provali ti u nečije imanje pa ćeš vidjeti hoćeš li fasovati prijavu.

Nije da branim postupak vlasti ali pravo na vlasništvo treba poštovati,bez obzira šta je nekad bilo na tom mjestu.Da je moja Dobrovoljačka,ja bih zabranio dolazak bez mog odobrenja koje bi dobili ... malo sutra.

Ne možeš bez odobrenja ući ni u rudnike u Prijedoru i Ljubiji,koji su vlasništvo Mitala a također su mjesta stradanja.Kao ni u zgradu suda BiH a nekadašnju kasarnu Viktor Bubanj.Neće ti dati da uđeš ni u policijsku stanicu na Palama,kad bi nekom palo na pamet da polažu cvijeće i uče Fatihu na mjestu ubistva NN (ime i prezime mi je poznato),juna 1992.Ima tih mjesta koliko hoćeš.U tome je bio problem.Pošteno govoreći.
Last edited by PM72 on 30/04/2014 12:20, edited 1 time in total.
BHCluster

#65 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by BHCluster »

Bodkin wrote:
BHCluster wrote:
Isto tako Jovan Divjak se suprotstavio propagandi u manipuliranju srpskim žrtvama u Sarajevu, odbivši navode o masovnom stradanju Srba, ističući da su Srbi u Sarajevu pretežno stradali od srpskih granata, a da nad Srbima nije vršen planski ili sistematski zločin.
iako je to tacno boldirano apsolutno nije bitno. zlocin je zlocin za onoga ko je izgubio nekoga. na stranu legitimnost kolone kao vojnog cilja ali smijesno je reci zlocin nije bio sistematski i planiran sa vrha. sta, to ga cini manjim ili?
To ili!
Edin H.

#66 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Edin H. »

PM72 wrote:Edine,

Slažem se s tobom osim ovog dijela u kojem Alija galami na Ganića.Alija je tad konto da mu je bliži kabur nego kabinet i on je bio sav sretan kad je razmjenjen,ljubio je sve odreda.Ne treba provocirati niti se ismijavati porodicama žrtava,to se slažem ali ne volim plaćenike pa makar to bile i narikače.

Što se tiče postavljanja video zida - dobra ideja ali ne bi pila vode.Njima je usađeno u mozak da je tu pobijeno 42 "nedužna" vojnika JNA i tu nema resetovanja.

A da se istinom "posrami" nekakav Ustaša Košarac,Slavko Jovičić,Pandurevićka ili baba iz Han Pijeska? :lol:
Ne znam da li je ljubio sve odreda, vjerovatno jeste, ali se dobro sjecam da mi je koleginica koja je bila tamo poslovno rekla da je galamio na Ganica, mozda Backovica i rekao vi zbog nekoliko pusaka hocete da ja glavu izgubim.

Ostalo mi je to u sjecanju, jer nisam vidio u tim momentima drugog rjesenja nego da se napadne kolona, kako drugacije da dodjes do oruzja? I to ne iz razloga kao sto neki tvrde da je bila legitimni cilj, ne znam ja detalje dogovora. Ali nije bilo ni legitimno da Gagovic uhapsi Aliju na aerodromu. E sada ko je pobio tih sest ljudi je trebalo doznati i sankcionisati, kao sto rekoh.
LBVIEW

#67 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by LBVIEW »

PM72 wrote:Najbolji primjer provociranja je i pisanje Sretka koji sa teme o Dobrovoljačkoj dođe do ubistva Kruške :-) .Ili kad mu kažeš da navede imena Srba koji su bačeni sa nebodera-on kaže kako je objavio sliku nestalog i reportažu o tome kako nije nađen u navodnoj masovnoj grobnici i kako je to "mali dio" onoga čega zna ali neće da kaže...

Od stotina navodno ubijenih i nestalih Srba na Alipašinom dođe do cifre od preko jednog a i tog jednog ne mogu pronaći.Bošnjaci pronađu masovne grobnice u najvećim vukojebinama Istočne i Zapadne Bosne,gdje nema žive duše a oni ne mogu da pronađu niti jedne u gradu sa 800 000 očiju - na prostoru 10 sa 3 km...zavjera šutnje ili toga nema?

Izjednačavanje krivice neće proći.Što neko reče,oni bi sad voljeli kad bi u Lukavici bilo groblje sa nekoliko hiljada tijela iskopanih po Sarajevu.Pa da izjednače krivicu.Od Prijedora do Srebrenice.Da kažu kako je tačno da je u Tomašici pronađeno 400 tijela ali da je u Prijedorskim brigadama VRS izginulo "haman toliko" vojnika širom ratišta.Ili kako u Bratuncu i okolini postoji groblje sa hiljadama pobijenih Srba samo što će prešutiti činjenicu da je 99% tih "stradalnika" izginulo u maskirnim uniformama VRS i da je u groblju sahranjeno nekoliko desetina hadžićana čija su tijela prenešena iz Hadžića a koji su također stradali u borbama...

Oni dovedu kamere pa kažu - ovo su humke pobijenih civila, ispod krsta piše - zahvalna otadžbina a takvi natpisi su samo iznad vojničkih grobova.

Toliko o tome.
:thumbup:

To je kolektivno lobotomirano i tu pomoci nema- i dan danas vjeruju kako su najvece zrtve,uzmi samo primjer komemoracija poginulim sumskim vojnicima gdje se mrtvi-hladni pitaju kako "zlocinci" nisu kaznjeni, a radi se o vojnicima ubijeni od strane Armije BiH u borbi. S druge strane, minimiziraju,opravdavaju a nerijetko i javno, uz podrsku politickih i vjerskih velikodostojnika, slave zlocine koje je pocinila 'rabra vojska i policija im. :oops:
Ricken

#68 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Ricken »

sretjko wrote:ta zena iz han pijeska nije nikakva narikaca nego majka vojnika tomovica koji je ubijen u dobrovoljackoj. momak je imao 18 godina a ubijen je hladnokrvno rafalom dok je sjedio za volanom automobila.
ako vam jovan divjak, kojeg smatrate moralnom vertikalom, kaze da je bio zlocin onda bi bilo normalno da mu vjerujete i da sami trazite da se zlocinci uhvate i kazne.

najinteresantniji detalj koji niko ne spominje je kad alija iz transportera prica sa divjakom na transporteru i pita ga ko je naredio da se zaustavi kolona pa kaze "imamo dogovor, ne mozemo izigrati UN, to je svijet covjece". onda divjak preko motorole prica s nekim i kaze "predsednik je rekao..." a taj neko mu kaze "jebo ti predsjednik mater".
tu se vidi da je kolona nelegalno zaustavljena, da je UN izigran, da se ne postuje ni vrhovni komandant i tako dalje. sve to se desava 1992. na pocetku rata i tu lezi odgovor zasto je svijet dozvolio cetverogodisnje srpsko izivljavanje nad sarajevom. u politici se sve pise i sve se pamti pa vrati a posebno samari UN-u. znaju to i srbi.
Kako je moguće da je Ganić pušten iz Londona, ako je postojao sporazum? kako je onda moguća kalsifikacija suda u Hagu da je kolona bila legitiman vojni cilj.
Ja osobno jesam za procesiranje čitavog slučaja, ali on se ne sastoji samo iz događaja u Dobrovoljačkoj, već se treba vratiti do 3 marta 92-e kada su neki ilegalci držali punktove i barikade po Sarajevu, pa na snajperiste sa Holiday Inna, pa na ubistvo svata, pa orgijanje JNA po Sarajevu dan prije Dobrovoljačke, pa na zarobljavanje predsjednika jedne nezavisne zemlje, pa onda tek na sam čin ubijanja posade sanitetskog transportera. Nemožeš iz moazika izrezat sekvencu, nego stvari treba gledat šire. Ako je do pravde. A to je veliko pitanje.
Najodgovorniji za smrt posade su generali Đurđevac i Kukanjac. Zaboravljaš da je i zločin, ili ti pljačka, da je imovina RBiH, u vidu naoružanja i tehnike, tom prilikom otuđena. Trebalo bi i to sankcionisati.

Međutim ono što ja ne mogu da ruzumjem, je da Sarajevo nije na nogama na datum kada su nedužni ljudi ubijeni na Kazanima, tim ljudima u svakom smislu treba odati počast. A slučaj Dobrovljačka je čisto politikantsvo za političare kova Staša Košarac. Kao i kolona u Tuzli.
JThomas

#69 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by JThomas »

eto da ne bi toga, ne bismo vas morali držati četiri godine pod opsadom, a ovako smo morali...

ko nas bre zavadi...
lua

#70 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by lua »

Dobrovoljačku ne shvatam kao provokaciju. Ako se do sad nismo navikli na bunilo u predizbornoj godini, onda ne znam kad ćemo. Ja se ne sjećam da je prošle godine podizana prašina oko Dobrovoljačke, možda se i varam. Ali 100% znam da Duduku i njegovim vrlim haverima nekako te žrtve na um padnu samo kad treba da se ugrabi stolica. A narod, k'o narod, daj da se naprđuje i sere. Ne d'o Bog da naprosto izignorišemo te gluposti, konkretno mi u Sarajevu.

Namjerno kažem "gluposti", jer za mene nema nikakve ljudske logike da mrtve ljude iskorištavaš u bilo kakve svrhe. A da se ne lažemo, sve strane to rade. Mrtvi su im paravani ba, broje ljudske živote k'o glasačke listiće.

I uvijek ide po principu: "Što bi oni mogli, kad mi ne možemo?", vrlo jednostavno: jer nekad neko treba notornim sranjima stati u kraj.
LBVIEW

#71 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by LBVIEW »

Edin H. wrote:
PM72 wrote:Edine,

Slažem se s tobom osim ovog dijela u kojem Alija galami na Ganića.Alija je tad konto da mu je bliži kabur nego kabinet i on je bio sav sretan kad je razmjenjen,ljubio je sve odreda.Ne treba provocirati niti se ismijavati porodicama žrtava,to se slažem ali ne volim plaćenike pa makar to bile i narikače.

Što se tiče postavljanja video zida - dobra ideja ali ne bi pila vode.Njima je usađeno u mozak da je tu pobijeno 42 "nedužna" vojnika JNA i tu nema resetovanja.

A da se istinom "posrami" nekakav Ustaša Košarac,Slavko Jovičić,Pandurevićka ili baba iz Han Pijeska? :lol:
Ne znam da li je ljubio sve odreda, vjerovatno jeste, ali se dobro sjecam da mi je koleginica koja je bila tamo poslovno rekla da je galamio na Ganica, mozda Backovica i rekao vi zbog nekoliko pusaka hocete da ja glavu izgubim.

Ostalo mi je to u sjecanju, jer nisam vidio u tim momentima drugog rjesenja nego da se napadne kolona, kako drugacije da dodjes do oruzja? I to ne iz razloga kao sto neki tvrde da je bila legitimni cilj, ne znam ja detalje dogovora. Ali nije bilo ni legitimno da Gagovic uhapsi Aliju na aerodromu. E sada ko je pobio tih sest ljudi je trebalo doznati i sankcionisati, kao sto rekoh.
Legitimni cilj jeste bila, jer je tzv. JNA bila strana vojna sila na teritoriju medunarodno priznate drzave.
Da sad ne spominjem da je ista odgovorna za teroristicki akt kidnapiranja legitimnog predsjednika, a sa teroristima se u svim normalnim drzavama postupa znamo kako, samo je to ovdje izgleda problem. Sto se tice ove sestorice, sve optuzbe, od Londona pa do Beca su pale u vodu tako da ne vidim potrebu procesuiranja ikoga s nase strane, jedino da tuze deneralstab u Beogradu ,prvo za otmicu Izetbegovica, a onda i za koleteralne zrtve neuspjelog pokusaja okupacije grada.
PM72

#72 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by PM72 »

jer nisam vidio u tim momentima drugog rjesenja nego da se napadne kolona, kako drugacije da dodjes do oruzja
Da je imao pameti kao što nije,ni bi ni sletio na sarajevski aerodrom a imao je informacije još dok je u zraku bio.

također,da je imao pameti kao što nije,sav TO i MUP u Sarajevu trebao je poslati da zauzmu skladište oružja TO u Faletićima gdje je bilo 30 haubica i topova,100-tinjak minobacača i bestrzajnih topova,hiljade pušaka i milioni metaka a čuvalo ih 20-tak vojnika.Tako bi pametan čovjek došao do oružja. :wink:

lako je sad naprđivati i biti general poslije bitke ali ako nije imao sluha,pameti,volje i načina da uzme SVOJE naoružanje...ta njegova nesposobnost i naivnost nas je skupo koštala.

A Srbi su oružje iz Faletića izvukli tek u maju 1992.Okolna mjesta (osim Mrkovića i Bioska ali to je 40 kuća) bila su naseljena većinskim muslimanskim življem.Cesta ulazi u skladište,imali smo putnu komunikaciju pod svojom kontrolom a oni se zalijetali u vogšćanski Pretis da izvade kombi zolja. :wink:
Ricken

#73 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by Ricken »

PM72 wrote:
jer nisam vidio u tim momentima drugog rjesenja nego da se napadne kolona, kako drugacije da dodjes do oruzja
Da je imao pameti kao što nije,ni bi ni sletio na sarajevski aerodrom a imao je informacije još dok je u zraku bio.

također,da je imao pameti kao što nije,sav TO i MUP u Sarajevu trebao je poslati da zauzmu skladište oružja TO u Faletićima gdje je bilo 30 haubica i topova,100-tinjak minobacača i bestrzajnih topova,hiljade pušaka i milioni metaka a čuvalo ih 20-tak vojnika.Tako bi pametan čovjek došao do oružja. :wink:

lako je sad naprđivati i biti general poslije bitke ali ako nije imao sluha,pameti,volje i načina da uzme SVOJE naoružanje...ta njegova nesposobnost i naivnost nas je skupo koštala.

A Srbi su oružje iz Faletića izvukli tek u maju 1992.Okolna mjesta (osim Mrkovića i Bioska ali to je 40 kuća) bila su naseljena većinskim muslimanskim življem.Cesta ulazi u skladište,imali smo putnu komunikaciju pod svojom kontrolom a oni se zalijetali u vogšćanski Pretis da izvade kombi zolja. :wink:
Nije imao info šta se događa u Sarajevu jer su telefoni bili pokidani. Tek nakon zarobljvanja je sasvim slučajno dobio priliku da pošalje info u RTV dom. Naime prilikom leta je pilot konsultovao Aliju i rekao mu da zadnji kontakt sa kontrolom leta kaže da su uvjeti za spuštanje ok. Svjedočenja postoje. Kad pogledam ta neka svjedočenja postanem svjestan koliko smo imali sreće kao država i narod.
PM72

#74 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by PM72 »

2.maj 1992.
Ujutro, 2. maja, predsednik Izetbegović sa državnom delegacijom RBiH, posle završene međunarodne konferencije u Lisabonu, gde nisu usaglašeni stavovi oko budućnosti RBiH, avionom Evropske zajednice poleće za Sarajevo. Sarajevski aerodrom je pod kontrolom JNA, pa je bila upitna sigurnost sletanja, ali lord Karington, jedan od pregovarača o prekidu rata, garantuje bezbednost državne delegacije. Posle mnogih peripetija – izmedju dilema da li leteti do Sarajeva, hoće li biti zabrane sletanja, do želje Alije Izetbegovića da se sleti u Zagreb, avion napokon, ipak sleće na sarajevski aerodrom, u popodnevnim satima. Tu nastaje prava drama. Naime, posle sletanja aviona vojnici JNA odvode predsednika Predsedništva RBiH Aliju Izetbegovića i ostale članove delegacije do aerodromske zgrade, gde ga, pored ostalih, prima komandant 4. Korpusa JNA Vojislav Đurđevac. General se izvinjava što zadržava delegaciju, »jer je u gradu haotično stanje i postoji opasnost za Vašu bezbednost, pa je odlučeno da Vas zadržimo kod nas dok se ne smiri situacija.« I pored žestokog suprotstavljanja ovoj odluci od strane Izetbegovića i Zlatka Lagumdžije, jednog od članova delegacije, svi su na silu odvedeni u kasarnu JNA u Lukavici.

Tako piše u knjizi.A imao je informacije još u avionu o sukobima u gradu,nije Lisabon u Brazilu,udaljen je 2 sata leta.Još rano ujutro 02.05.1992 došlo je do sukoba na Skenderiji,paljenju pošte itd.A on došao popodne.
BHCluster

#75 Re: Dobrovoljačka-konstantna srpska provokacija

Post by BHCluster »

Ima li jos koja dilema?
Locked