Imtec "nagrađuje" vjernost

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alfons Kauders

#51 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by Alfons Kauders »

bogumila wrote:
kurty wrote: nedavno laptop "kupovao" kod njih...
onako, isao na opciju domaceg i tako dalje i tako dalje... Medjutim, najvise me naljutila losa komunikacija...

usao prvi put u radnju u BBI i jedan je radnik bio u cosku za pultom i pricao sa musterijom... 15 minuta smo stojali, ovaj nije pozdravio a kamo li da kaze "evo momenat"... ja naslonjen na pul kod ulaza, kad nakon 15 minuta iza pulta iskoci momak, kaze "izvolite"...
Pa onda "jel imate na stanju to i to"... frajer ne kaze "trenutak da provjerim" nego pocne po kompu nesto cackati, i onda kad zaboravis sta si ga i pitao, on kaze "ima/nema"....
skoro isto mi se desilo
mozes stajat POLA SATA u radnji njih to ne interesuje (u bbi)
skoro sam isto tako i bas reko da vidim kome ce prije dodijat meni ili njima
dvojica su bila unutra, pogledaju te ono svako malo i to je to
hajde da ja gledam neke police nesto pa me ostavljaju na miru, OK, jos bi bilo za pohvalu (mrzim kad hodaju korak iza mene i pusu mi za vrat kao da sta ne ukradem sta li)
ali ovo je VAN PAMETI
nakon jedno 10 minuta udjose neke cure, turkinje, razletise se po radnji gledaju jadne ko pitale bi nesta al ih ovi ignorisu a prva "stranka" na pultu sam JA, pa valjda nisu htjele da prilaze, kontaju dok ja zavrsim jer sam na redu
i tako JA STOJIM, ONE STOJE, ona dva DEBILA SJEDE.
NISTA.
NULA POENA.
ja na kraju ne mogu vise kazem "jestel vi primijetili da imate musterije"
onaj me pogleda mrtav hladan kaze Izvolte
reko vidi sta one cure hoce ja cu imat vise pitanja, da ne cekaju
kaze ma ko ih yebe ove pokrivene samo nesto zapitkuju

pa kad nisam onaj pult i sve ono toljagu pa udri, necu nikad.
al u tu radnju isto tako vise NIKAD.
izadjem i kontam ko yebe ova dva pijuna, naci cu ko je gazda pa cu mu reci koji DEBILI NEZAINTERESOVANI rade za njega, al nikako da skontam, ne mogu da dodjem do info ko se tu pita

ako neko zna nek mi kaze
kad ste bili? ja sam bio dvaput bas u toj radnji, krajem prosle godine i mozda prije dva mjeseca...

sasvim korektni momci bili... neke periferije gledao i diskove, fino se ispricao s njima, raspitao se i pazario... onda me drugom prilikom savjetovali da sacekam nekoliko dana da stigne nova tura (nekakve miseve i tastature trazio, duga prica)... uglavnom mogli su mi na licu mjesta pokusati uvaliti bilo sta, ali nisu, vec su me posavjetovali da malcice sacekam - i imali su pravo...

ne znam za to cekanje kad se udje u radnju, jer jbg ja vazda zurim pa prvi pridjem i kazem sta mi treba... sta cu koji kurac blejit u police kraj interneta :D
Alfons Kauders

#52 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by Alfons Kauders »

Snake Eyes wrote:
Alfons Kauders wrote:
baska sto ne kontam logiku kupovine uredjaja od pet stoja o kojem haman nista ne znas, pa se raspitujes u radnji, a vec si dosao s parama i s namjerom da ga kupis...

jbg ja kad trebam uzeti telefon, monitor, laptop... fino googlam da vidim testove, i to uporedim par komada, nikad samo jedan... pa onda provjerim cijene u eu... pa onda u bih... pa onda skontam sta da uzmem i gdje da uzmem

ne moze radnik u trgovini imati u malom prstu specifikaciju svakog jebenog prizvoda koji imaju u radnji ili na lageru, jer se nerijetko radi o stotinama, nekad i hiljadama artikala, ukljucujuci prilicno kompleksne uredjaje sa brdom komponenti poput laptopa... i svakom isporukom se mijenja - nerijetko ce firma poput plusa ili imteca uzeti svega par laptopa iste specifikacije, sljedeca tura je odmah malcice drugacija... drugi procesor, graficka itd... zasto ocekivati od obicnog trgovca koji vjerovatno radi za 700-800 mara da sve to uci napamet svaki put kad stigne roba? ima brate internet i cao... nije to auto salon pa da se isti modeli s istim motorima i paketima opreme prodaju pet godina, i da ukupno ima pet modela koje valja zapamtiti... tu su i licni afiniteti - mozda taj momak koji nije znao specifikaciju monitora napamet zna cijene i performanse svih amd i intel procesora koje imaju u ponudi? mozda moze preporuciti najbolju kombinaciju ploce, procesora i gracike za svakog kupca, ovisno o potrebama - al jednostavno nije upratio specifikacije novih monitora?

fakat ne kontam kakva ocekivanja ljudi imaju... te poslove rade klinci, a ne direktori prodaje ili distributeri... to je isto ko da odes doktoru u privatnu kliniku i ocekujes od cure na recepciji da ti da dijagnozu...
Ovo je uvećano razlog zašto nisi imao problema u Imtecu pa možda ni na najneljubaznijem mjestu, dođeš pripremljen, bilo bi čudo da si imao problema :D .
Ovo oko specifikacije si djelimično upravu, radnik ne može znati specifikaciju svih proizvoda ali mora znati "čitati" specifikaciju, mora poznavati tehnologije, mora znati šta znače termini poput turboboosta, hyperthredinga, sata3, dual bios, smart cache, DDR3, 80+, ATX , wireless a/b/g/n itd.
Bilo je slučajeva dođeš u poslovnicu i tražiš tv iz kataloga a lik pojma nema da se isti nalazi u katalogu :mrgreen: a pola mjeseca prošlo :mrgreen: a i kada "dođe sebi" počne ti čitati specifikaciju napisanu u katalogu :mrgreen:
mora znati, definitivno - za tu vrstu neznanja nema izgovora, bilo da radi za 300, 600 ili 900 maraka... jebi ga ako ne znas razliku izmedju standarda i neke osnovne stvari, onda si druze fulo bransu i to zestoko (ja nisam informaticar al opet znam masu tih stvari radi posla)... :D vazda se sjetim pomenute plavke iz whitefielda kako me ubjedjuje da se agp karta more ucerat u pci slot - i da ce biti brza :D

a sto se tice pripremljenosti... realno vecinu raje zaboli kita kad uzima neku sitnicu tipa sticka - daj nesto jeftino i po mogucnosti lijepo... ali kad su u pitanju stvari od 500 ili vise - jebi ga onda ce svako pametan prvo pogledati sta ima na netu... hajmo realno, evo pomenuo sam auto salone, koliko ce raje u tridesetim i cetrdesetim uci u autosalon bez da su prije pogledali ponudu na webu? da znaju okvirne cijene, kakav motor ih zanima, koji paket opreme im se isplati... nece vala niko otici u salon i reci "sefe daj mi auto, evo mene s parama u dzepu, sta predlazes, daj specifikacije?" :D
Snake Eyes

#53 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by Snake Eyes »

Alfons Kauders wrote:
mora znati, definitivno - za tu vrstu neznanja nema izgovora, bilo da radi za 300, 600 ili 900 maraka... jebi ga ako ne znas razliku izmedju standarda i neke osnovne stvari, onda si druze fulo bransu i to zestoko (ja nisam informaticar al opet znam masu tih stvari radi posla)... :D vazda se sjetim pomenute plavke iz whitefielda kako me ubjedjuje da se agp karta more ucerat u pci slot - i da ce biti brza :D

a sto se tice pripremljenosti... realno vecinu raje zaboli kita kad uzima neku sitnicu tipa sticka - daj nesto jeftino i po mogucnosti lijepo... ali kad su u pitanju stvari od 500 ili vise - jebi ga onda ce svako pametan prvo pogledati sta ima na netu... hajmo realno, evo pomenuo sam auto salone, koliko ce raje u tridesetim i cetrdesetim uci u autosalon bez da su prije pogledali ponudu na webu? da znaju okvirne cijene, kakav motor ih zanima, koji paket opreme im se isplati... nece vala niko otici u salon i reci "sefe daj mi auto, evo mene s parama u dzepu, sta predlazes, daj specifikacije?" :D
Da su svi kupci poput tebe Imtec bi davno propao :lol: , kome bi prodali tv ili računar koji ima zaglavi po godinu dana na lageru ili koji je po 100 KM skuplji da bi te na kraju ubijedili da je to baš ono po što si došao :D i da bolje ne može :D
Ključna stvar je da izbjegneš rečenicu: Treba mi vaša preporuka! :lol:
Na našu žalost a njihovu sreću još uvijek je većina kupaca u Bosni neupućena i nespretna pri kupovini
Alfons Kauders

#54 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by Alfons Kauders »

Snake Eyes wrote:
Alfons Kauders wrote:

Da su svi kupci poput tebe Imtec bi davno propao :lol: , kome bi prodali tv ili računar koji ima zaglavi po godinu dana na lageru ili koji je po 100 KM skuplji da bi te na kraju ubijedili da je to baš ono po što si došao :D i da bolje ne može :D
Ključna stvar je da izbjegneš rečenicu: Treba mi vaša preporuka! :lol:
Na našu žalost a njihovu sreću još uvijek je većina kupaca u Bosni neupućena i nespretna pri kupovini
propali bi svi :D ali vecina kupaca nema blage veze, ne samo kod nas nego svuda... :D

internet je tito... u roku od pet minuta uporedis ponudu u pet radnji, nadjes recenzije proizvoda itd... jednostavno mi nije jasno kako neko moze usetati u bilo kakvu prodavnicu i kupovati stvari od 500 ili 1000 maraka naslijepo... hajd ok kad se radi o nekim specificnim stvarima gdje net ne pomaze, tipa namjestaja... ali bijela tehnika, telefoni, racunari, televizori - jbg su fakat treba bit solidan komad budale pa ne pogledati ponudu na netu

i "preporuke" su prevazidjene... prvo se moze uporediti proizvod na netu, moze se naci i kakav test - i onda udjes u radnju znajuci vise od trgovca... a drugo - vazda poznajemo nekog ko se konta u nesto bolje od nas, od auta do mobitela... takva preporuka je vrijednija od bilo kakve preporuke trgovca
kurty

#55 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by kurty »

Alfons Kauders wrote:
bogumila wrote:
kurty wrote: nedavno laptop "kupovao" kod njih...
onako, isao na opciju domaceg i tako dalje i tako dalje... Medjutim, najvise me naljutila losa komunikacija...

usao prvi put u radnju u BBI i jedan je radnik bio u cosku za pultom i pricao sa musterijom... 15 minuta smo stojali, ovaj nije pozdravio a kamo li da kaze "evo momenat"... ja naslonjen na pul kod ulaza, kad nakon 15 minuta iza pulta iskoci momak, kaze "izvolite"...
Pa onda "jel imate na stanju to i to"... frajer ne kaze "trenutak da provjerim" nego pocne po kompu nesto cackati, i onda kad zaboravis sta si ga i pitao, on kaze "ima/nema"....
skoro isto mi se desilo
mozes stajat POLA SATA u radnji njih to ne interesuje (u bbi)
skoro sam isto tako i bas reko da vidim kome ce prije dodijat meni ili njima
dvojica su bila unutra, pogledaju te ono svako malo i to je to
hajde da ja gledam neke police nesto pa me ostavljaju na miru, OK, jos bi bilo za pohvalu (mrzim kad hodaju korak iza mene i pusu mi za vrat kao da sta ne ukradem sta li)
ali ovo je VAN PAMETI
nakon jedno 10 minuta udjose neke cure, turkinje, razletise se po radnji gledaju jadne ko pitale bi nesta al ih ovi ignorisu a prva "stranka" na pultu sam JA, pa valjda nisu htjele da prilaze, kontaju dok ja zavrsim jer sam na redu
i tako JA STOJIM, ONE STOJE, ona dva DEBILA SJEDE.
NISTA.
NULA POENA.
ja na kraju ne mogu vise kazem "jestel vi primijetili da imate musterije"
onaj me pogleda mrtav hladan kaze Izvolte
reko vidi sta one cure hoce ja cu imat vise pitanja, da ne cekaju
kaze ma ko ih yebe ove pokrivene samo nesto zapitkuju

pa kad nisam onaj pult i sve ono toljagu pa udri, necu nikad.
al u tu radnju isto tako vise NIKAD.
izadjem i kontam ko yebe ova dva pijuna, naci cu ko je gazda pa cu mu reci koji DEBILI NEZAINTERESOVANI rade za njega, al nikako da skontam, ne mogu da dodjem do info ko se tu pita

ako neko zna nek mi kaze
kad ste bili? ja sam bio dvaput bas u toj radnji, krajem prosle godine i mozda prije dva mjeseca...

sasvim korektni momci bili... neke periferije gledao i diskove, fino se ispricao s njima, raspitao se i pazario... onda me drugom prilikom savjetovali da sacekam nekoliko dana da stigne nova tura (nekakve miseve i tastature trazio, duga prica)... uglavnom mogli su mi na licu mjesta pokusati uvaliti bilo sta, ali nisu, vec su me posavjetovali da malcice sacekam - i imali su pravo...

ne znam za to cekanje kad se udje u radnju, jer jbg ja vazda zurim pa prvi pridjem i kazem sta mi treba... sta cu koji kurac blejit u police kraj interneta :D
kraj prosle i pocetak ove godine...
moke_31

#56 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by moke_31 »

Može li se još dobiti ovaj stick uz račun? Do kada traje ova mogućnost?
Radamel Falcao

#57 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Radamel Falcao »

Meni crko hdd u laptopu pod garancijom, odem kod njih, šest miliona komplikacija, mjesec-dva čekam da me zovnu.

Dobijem novi hdd, ali je to zapravo stari hdd, ima manje giga, prije toga radio tri hiljade sati.

Nikad više imtec, neće me usb-om kupiti.
Ambrozija

#58 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Ambrozija »

moke_31 wrote:Može li se još dobiti ovaj stick uz račun? Do kada traje ova mogućnost?
Valjda do isteka zaliha :)
Hayriet

#59 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Hayriet »

Radamel Falcao wrote:Meni crko hdd u laptopu pod garancijom, odem kod njih, šest miliona komplikacija, mjesec-dva čekam da me zovnu.

Dobijem novi hdd, ali je to zapravo stari hdd, ima manje giga, prije toga radio tri hiljade sati.

Naravno da nece, jer ti si dovoljno bistar da skontas da ti laptop pod garancijom servisira Imtec.:) Oni ba nemaju ovlastenje da servisiraju bilo sta pod garancijom i nisu ni po cemu bolji od drugih radnji i radnjica po Saraj'vu ( a i sire). To su tebe slevatali na ovlastenom (pogotovo ako je HP ili Toshiba) u pitanju.
Naslovnica

#60 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Naslovnica »

Pa ovdje mnogi ljudi ne znaju kako se realizuje garancija, i šta se pod njom podrazumijeva.
Radamel Falcao

#61 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Radamel Falcao »

Naravno da ste upravu. Ali opet nikad imtec.
Snake Eyes

#62 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Snake Eyes »

Hayriet wrote:
Radamel Falcao wrote:Meni crko hdd u laptopu pod garancijom, odem kod njih, šest miliona komplikacija, mjesec-dva čekam da me zovnu.

Naravno da nece, jer ti si dovoljno bistar da skontas da ti laptop pod garancijom servisira Imtec.:) Oni ba nemaju ovlastenje da servisiraju bilo sta pod garancijom i nisu ni po cemu bolji od drugih radnji i radnjica po Saraj'vu ( a i sire). To su tebe slevatali na ovlastenom (pogotovo ako je HP ili Toshiba) u pitanju.
Istina ali u ovom slučaju mogao ga je slevatit i Imtec ukoliko je @Radamel Falcao kupio laptop koji se "kiselio" na policama godinu, godinu i po. Distributer daje garanciju npr. 12 mjeseci + dodatnih 60 dana koliko otprilike treba da se u normalnim uslovima proda jedan uređaj.
Tako da je komotno moguće da za laptop koji im je zaglavio na policama nisu mogli realizirati garanciju u ovlaštenom servisu jer je garancija istekla pa je bilo vadi se najjeftinije što možeš, tako je i dobio HDD sa 3000 sati.
Radamel Falcao

#63 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Radamel Falcao »

Ja sam u jednoj prodavnici i slušalice od 20 KM zamijenio za nove.
Naslovnica

#64 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Naslovnica »

Garancija važi od momenta prodaje ljudi dragi...
Snake Eyes

#65 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Snake Eyes »

Naslovnica wrote:Garancija važi od momenta prodaje ljudi dragi...
Jel iko rekao suprotno?
Naslovnica

#66 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Naslovnica »

Snake Eyes wrote:
Jel iko rekao suprotno?
Ti si napisao nekoliko postova iznad:
Istina ali u ovom slučaju mogao ga je slevatit i Imtec ukoliko je @Radamel Falcao kupio laptop koji se "kiselio" na policama godinu, godinu i po. Distributer daje garanciju npr. 12 mjeseci + dodatnih 60 dana koliko otprilike treba da se u normalnim uslovima proda jedan uređaj.
Tako da je komotno moguće da za laptop koji im je zaglavio na policama nisu mogli realizirati garanciju u ovlaštenom servisu jer je garancija istekla pa je bilo vadi se najjeftinije što možeš, tako je i dobio HDD sa 3000 sati.
Snake Eyes

#67 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Snake Eyes »

Naslovnica wrote:
Snake Eyes wrote:
Jel iko rekao suprotno?
Pa šta je tu suprotno?! Vidiš da su morali da mu zamjene u garanciji ali je dobio disk koji ima 3000 radnih sati, ovlašteni servisi ugrađuju refurbished diskove.
Ja sam objasnio jedan od mogućih scenarija koji su se mogli odigrati u njegovom slučaju.
Distributer/ovlašteni servis neće prodavaču (u ovom slučaju Imtecu, dakle ne radi se o krajnjem kupcu) priznati garanciju kada proda uređaj mimo vremenski razumnog roka.
U tom slučaju prodavač kada proda uređaj kojem je odavno istekla garancija mora preuzeti troškove garancije i o svom trošku zamjeniti ili popraviti uređaj u slučaju kvara što inače nije slučaj jer to rade distributeri/ovlašteni servisi.

Dakle, logika "garancija vrijedi od dana kupovine" vrijedi i za prodavača tj. od dana kada je uređaj kupio od distributera plus nekih 60 dana koliko je potrebno da se uređaj u normalnim okolnostima proda.
Last edited by Snake Eyes on 20/04/2014 15:36, edited 1 time in total.
forel

#68 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by forel »

Vidis to nisam znao :run: al ne mahnitam imam stickova da vise ne znam na kom sta drzim.Moje iskustvo a kupujem cesto tu elektriku, nekad sitno nekad krupno.IMTEC jest skup, ali recimo imaju jako jako sirok spektar ponude, ako nema u jednoj ima u drugoj poslovnici.Ostale prodavnice elektronske opreme po drugim prodavnicama je dosta suzen, valjda radi slabe nabave.Recimo, jedna fina prodavnica je Uniexpert, sto se tice ovih sitnih djidjabidja jako dobro pokriveni, ali konfiguracije se obicno svedene na desetak, a cak imaju i nesto starije(sto se nije prodalo vec).Cijene su relativna stvar, malo su skuplji ali recimo u IMTECU ima nekih modernijih stvari, recimo ja sam samo jos u Imtecu vidio vodeno hladjenje i neke malo egzoticnije komponente.Tricarije poput USB, i tih stvari, tu je cijena marka dvije razlike.Vazno je i to pomenut da sto se tice nacina placanja tu je Imtec dosta flexibilniji, od kreditnih linija kod vise banaka do penzionerskih cekova.Cesto mjenjanje radnika nije kriv toliko IMTEC, dosta je neupucenih radnika.Skuplji jesu al ima svega, ostali su tu negdje al je smanjena ponuda :)
Naslovnica

#69 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Naslovnica »

Snake Eyes wrote:
Naslovnica wrote:
Snake Eyes wrote:[quote="Naslovnica"Garancija važi od momenta prodaje ljudi dragi.../quote]

Jel iko rekao suprotno?
Pa šta je tu suprotno?! Vidiš da su morali da mu zamjene u garanciji ali je dobio disk koji ima 3000 radnih sati, ovlašteni servisi ugrađuju refurbished diskove.
Ja sam objasnio jedan od mogućih scenarija koji su se mogli odigrati u njegovom slučaju.
Distributer/ovlašteni servis neće prodavaču (u ovom slučaju Imtecu, dakle ne radi se o krajnjem kupcu) priznati garanciju kada proda uređaj mimo vremenski razumnog roka.
U tom slučaju prodavač kada proda uređaj kojem je odavno istekla garancija mora preuzeti troškove garancije i o svom trošku zamjeniti ili popraviti uređaj u slučaju kvara što inače nije slučaj jer to rade distributeri/ovlašteni servisi.

Dakle, logika "garancija vrijedi od dana kupovine" vrijedi i za prodavača tj. od dana kada je uređaj kupio od distributera plus nekih 60 dana koliko je potrebno da se uređaj u normalnim okolnostima proda.
[/quote][/quote][/quote][/quote][/quote][/quote]
Hahahah, e šta sve ovdje neću pročitati!

Znači ja kupio laptop na koji je garancija 24 mjeseca...ovjeri mi radnja garanciju, koja počinje da teče od dana kada je račun ovjeren.
Ako se laptop pokvari unutar garantnog roka (24 mjeseca) nosiš ga u OVLAŠTENI SERVIS i to je to. Imtec sa tim nema veze. Isto je i sa kućanskom tehnikom, bijelom tehnikom...
Svi prodavači opreme su ustvari pod-distributeri koji uzimaju procenat. Postoji nekoliko ovlaštenih uvoznika (Kim, NTCHS, i šta ti ga ja znam), IMTEC je reseller, preprodavac koji uzima procenat i to je to. Ono što oni
NEMA VEZE KOLIKO DUGO UREĐAJ STOJI KOD PRODAVAČA, GARANCIJA POČINjE TEČI SA DATUMOM PRODAJE (OVJERE GARANCIJE).
Snake Eyes

#70 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Snake Eyes »

Naslovnica wrote: Hahahah, e šta sve ovdje neću pročitati!

Znači ja kupio laptop na koji je garancija 24 mjeseca...ovjeri mi radnja garanciju, koja počinje da teče od dana kada je račun ovjeren.
Ako se laptop pokvari unutar garantnog roka (24 mjeseca) nosiš ga u OVLAŠTENI SERVIS i to je to. Imtec sa tim nema veze. Isto je i sa kućanskom tehnikom, bijelom tehnikom...
Svi prodavači opreme su ustvari pod-distributeri koji uzimaju procenat. Postoji nekoliko ovlaštenih uvoznika (Kim, NTCHS, i šta ti ga ja znam), IMTEC je reseller, preprodavac koji uzima procenat i to je to. Ono što oni
NEMA VEZE KOLIKO DUGO UREĐAJ STOJI KOD PRODAVAČA, GARANCIJA POČINjE TEČI SA DATUMOM PRODAJE (OVJERE GARANCIJE).
Ako ti tako kažeš. :)

Uzimaju procenat, dobar :-D
Naslovnica

#71 Re: Imtec "nagrađuje" vjernost

Post by Naslovnica »

Svi uzimaju procenat, osim kupca.
:)
p206

#72 Re: Imtec "nagradjuje" vijernos

Post by p206 »

muhanata wrote:
s3d4m wrote:Ja bio danas sa M.V.