Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Moderator: anex
- DaffyDuck
#51 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Joj sto ne mogu ovih sto prosipaju pamet a pojma nemaju. Ako si ti takav, ne znaci da su svi ostali 
- Alfons Kauders
#52 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
nisam rekao da narod nece da radi... vec da dosta naroda ima nerealna ocekivanja... ljudi misle da je sasvim ok da poslodavac na njihove plate izdvaja isto koliko bi izdvajao za radnika u madjarskoj... i jos da pride imaju 0 dana iskustva...JThomas wrote:to što fabrički radnici ne bi bili baš diplomci političkih nauka i filozofskog fakulteta sa mejtaša i marin dvora, ne znači da ih nema i da se ne bi mogli naći, niti da "narod neće da radi".Alfons Kauders wrote:
ma nece ba naci, vjeruj mi - jer su ljudi ispitivali gdje da otvaraju postrojenja, nisu budale, znaju gdje mogu dobiti bolje uslove od lokalnih vlasti, nize troskove, jeftiniju radnu snagu... da je imalo ekonomske logike nikad ne bi ni otvarali fabrike po malim gradicima, vec bi fino sve odradili u vogosci ili na ilidzi... nisu budale, sve se to uzima u obzir kad se racuna
jednostavno ljudima se ne isplati, gledaju sebe i otvaraju tamo gdje je najjeftinije... sarajevo, mostar, tuzla i ostali veliki gradovi bas i nisu idealna sredina za takve i slicne industrije... da jesu, neko bi kupio i pokrenuo aidu, alhos, tuzko itd... ali u tim sektorima plate su za kurac i vecini ljudi u gradovima ne odgovaraju... kad zivis na selu ili u gradicu, kada kraj posla imas malo zemlje, pravis med, peces rakiju, drzis par krava... e onda je to primamljivo jer pored te plate mozes hajrovati jos nekoliko stoja sa strane - sto je u gradu puno teze
uostalom eno ti ona tema "da li raditi za 400 maraka" pa vidi malo kako gradska omladina gleda na te poslove...
i licno poznajem jako dragih ljudi koji su ispali KONJI jer su sjebali neke poslove kontajuci da mogu bolje, da bi nakon godinu dvije bili nezaposleni i kukali za ostavljenim i odbijenim poslovima... koji su im eto bili ispod casti (a npr. meni nisu)
- OldMayor
#53 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Jest bas zbog toga nema fabrika.AmADin_gospo wrote:fabrike i proizvodnja nemogu raditi zato jer niko neče da radi. svi bi sjedili po kancelarijama i zaprđivali a niko nebi pljuno u šake, zavrno rukave i navalio na posao.
Fakat. Ima valjda dvojicu trojicu jarana koji su takvi i nema, svih 4 miliona ljudi je takvo. Nema druge. Zna covjek.DaffyDuck wrote:Joj sto ne mogu ovih sto prosipaju pamet a pojma nemaju. Ako si ti takav, ne znaci da su svi ostali
Obidji malo jbt zemlju, pa vidi sta ljudi rade za 300-400 maraka...
Neradnika ima svugdje, i u Njemackoj, a vala i u Bosni. To sto neko nece da ga gule za 400 KM, ne mora znaciti da je lijen. Jednostavno ga nevolja jos nije natjerala i svaka cast tim ljudima. Ali mi smo sami krivi sto smo oborili cijenu rada, pa tako danas privatnik ucjenjuje i taslaci radnika za 400-500 KM, jer zna da moze. A onoga koga ne moze on je odmah lijen i neradnik.
-
Drinski
#54 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
A kolika je u apsolutnom iznosu neto plata radnika u Mađarskoj?Alfons Kauders wrote: ljudi misle da je sasvim ok da poslodavac na njihove plate izdvaja isto koliko bi izdvajao za radnika u madjarskoj...
Jel visa (ili niza) od nase bruto plate radnika u apsolutnom iznosu?
- Alfons Kauders
#55 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
nismo mi neradnici vec radnici, i to dobri radnici...OldMayor wrote:Jest bas zbog toga nema fabrika.AmADin_gospo wrote:fabrike i proizvodnja nemogu raditi zato jer niko neče da radi. svi bi sjedili po kancelarijama i zaprđivali a niko nebi pljuno u šake, zavrno rukave i navalio na posao.![]()
Fakat. Ima valjda dvojicu trojicu jarana koji su takvi i nema, svih 4 miliona ljudi je takvo. Nema druge. Zna covjek.DaffyDuck wrote:Joj sto ne mogu ovih sto prosipaju pamet a pojma nemaju. Ako si ti takav, ne znaci da su svi ostali
Obidji malo jbt zemlju, pa vidi sta ljudi rade za 300-400 maraka...eto ispade jedino mi u Bosni neradnici, citav ostali svijet se slomi radeci. Vidio sam kako i ostali rade, sto na balkanu, sto dalje na zapadu i nigdje veze. Neki ljudi rade cak i manje nego mi ovdje. Kad vidim kod nekih raspored praznika place mi se, a mi eto kao stalno nesta ne radimo...
![]()
Neradnika ima svugdje, i u Njemackoj, a vala i u Bosni. To sto neko nece da ga gule za 400 KM, ne mora znaciti da je lijen. Jednostavno ga nevolja jos nije natjerala i svaka cast tim ljudima. Ali mi smo sami krivi sto smo oborili cijenu rada, pa tako danas privatnik ucjenjuje i taslaci radnika za 400-500 KM, jer zna da moze. A onoga koga ne moze on je odmah lijen i neradnik.
problem "nerada" je u mladjim generacijama i njihovim nerealnim ocekivanjima, nista vise... srecom ima i bistre i vrijedne omladine koja bas i nije apaticna i sjebana kao ovi sto kmeche po citav dan
a investicija nema zato jer nismo konkurentni na milion nacina... nemamo kvalifikovanu radnu snagu za evropske poslove, a da su nam evropske plate... imamo visoka opterecenja, pa dok poslodavac nasem radniku isplati prosjecnu platu od 800 mara, mogao je komotno isplatiti 1100 u madjarskoj... infrastruktura je u kurcu, domace trziste preslabo, i jebi ga jednostavno nemamo sta ponuditi potencijalnim investitorima...
- Alfons Kauders
#56 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
664 dolara, tj milju maraka... bruto nemam pojma... kod nas je bruto prosjecna oko 1250 maraka, netto oko 830, zna gugl al mrsko mi gledatDrinski wrote:A kolika je u apsolutnom iznosu neto plata radnika u Mađarskoj?Alfons Kauders wrote: ljudi misle da je sasvim ok da poslodavac na njihove plate izdvaja isto koliko bi izdvajao za radnika u madjarskoj...
Jel visa (ili niza) od nase bruto plate radnika u apsolutnom iznosu?
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Eu ... erage_wage
fino pogledati kolike su gdje plate i kakvu mi imamo privredu u odnosu na te zemlje... toliko o privlacenju investicija po planu "napravi fabriku, raja jedva ceka da radi za 500 maraka"
-
Drinski
#57 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
mislim da je najftinija radna snaga u Bangaldesu, ali mi oni nisu nikako uzor.
Naravoučenije, treba gledati da porastu a ne da se smanje plate. Poslodavac koji ne moze da osigura pristojnu platu, treba zatvoriti firmu, jer cemo padom standarda poslovanja doći u situaciju kao u Indiji da se tuđi zubi prodaju na ulici umjesto proteze i ordinacije.
Evo napr. ako je neto plata pekara u Srebreniku 500,00 KM i neka se ima sveukupno još 500 KM svih dažbina, to je bruto 1.000,00 KM.
E sada, koliko neto platu ima pekar u Mađarskoj u fixnom, apsolutnom iznosu? Tako ćemo najlakse doci do odgovora da li je problem u nametima ili necemu drugom.
Naravoučenije, treba gledati da porastu a ne da se smanje plate. Poslodavac koji ne moze da osigura pristojnu platu, treba zatvoriti firmu, jer cemo padom standarda poslovanja doći u situaciju kao u Indiji da se tuđi zubi prodaju na ulici umjesto proteze i ordinacije.
Ma to sa procentima moze dati pogresnu sliku...zbog toga mene zanimaju aposlutni iznosi.Alfons Kauders wrote: 664 dolara, tj milju maraka... bruto nemam pojma... kod nas je bruto prosjecna oko 1250 maraka, netto oko 830, zna gugl al mrsko mi gledat
Evo napr. ako je neto plata pekara u Srebreniku 500,00 KM i neka se ima sveukupno još 500 KM svih dažbina, to je bruto 1.000,00 KM.
E sada, koliko neto platu ima pekar u Mađarskoj u fixnom, apsolutnom iznosu? Tako ćemo najlakse doci do odgovora da li je problem u nametima ili necemu drugom.
- Alfons Kauders
#58 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
dio problema svakako jeste u nametima, al jebiga imamo malo zaposlenih a puno penzionera, socijale, biz-a... ja bi radije da je pdv 25% ko u hrvatskoj, s nultom stopom na neke stvari, ali da su plate manje opterecene... sta je tu je, kasno je sadDrinski wrote:islim da je najftinija radna snaga u Bangaldesu, ali mi oni nisu nikako uzor.
Naravoučenije, treba gledati da porastu a ne da se smanje plate.
Ma to sa procentima moze dati pogresnu sliku...zbog toga mene zanimaju aposlutni iznosi.Alfons Kauders wrote: 664 dolara, tj milju maraka... bruto nemam pojma... kod nas je bruto prosjecna oko 1250 maraka, netto oko 830, zna gugl al mrsko mi gledat
pekari zarade malo vise i u srebreniku
-
Drinski
#59 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
pa dobro, ajd da uzmemo trgovkinju, imaju li gdje podaci za Mađarsku?Alfons Kauders wrote:
pekari zarade malo vise i u srebrenikuruke im se pozlatile
-
mefistofilis
#60 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
ti se alfonse uhvatio kvalifikovane radne snage ko pijan plota. bolan ljude kvalifikujes da raketu na mjesec posalju za tri godine a da ne mozes kvalifikovati nekoga za stancom ili ne znam ni ja cime za godinu-dvije. nikome u vlasti nije potrebna nijedna fabika i to je sve. kraj price. dok god njima ne zafali za luksuza nijedna fabrika nece biti otvorena.
(da ne bi rekao da sam komunjara i furao standardnu svoju pricu naglasit cu da kad mislim na otvaranje fabrike mislim i na domace i inostrane investitore a ne drzava nesto da otvara)
(da ne bi rekao da sam komunjara i furao standardnu svoju pricu naglasit cu da kad mislim na otvaranje fabrike mislim i na domace i inostrane investitore a ne drzava nesto da otvara)
- stakasa
#61 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Mozda dodemo do odgovora ako pitanje okrenemo naopacke i zapitamo se: zasto bi neko otvorio proizvodni pogon u Bosni i Hercegovini?
-
Drinski
#62 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Da kupi avio i napravi toranj?
-
almir90
#63 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Nama prvo treba promjena u mentalitetu naroda, pa tek onda Država i sve ostalo. Sve dok bude veliki zavidluk među narodom, tipa "nek' crkne komšiji krava", "neću ja kupovati njegovo, pa da se on obogati" itd., nećemo napredovati. To je naš problem broj 1, ja imam dva poznanika, jedan ima veliko zemljište koje obrađuje i prodaje sam po pijacama robu, striktno gleda kvalitet i da je organska proizvodnja, drugi radi striktno uvoz, uveženo voće i povrće zna se kakvog je kvaliteta, i opet ovaj što uvozi prodaje više i zarađuje bolje. Naš narod jednostavno neće da kupuje domaće. Svima je priča kako je skuplje domaće, ima i toga, tu nastaje problem sa Državom, niz kojekakvih problema, ali ako je zdravije, a občno je razlika sitna 10-30pf, mislim nikakva razlika ako se gleda kvalitet robe.
Kao što rekoše gore, vladajućoj strukturi je dobro, oni žive onaj život koji mi ostali možemo trenutno samo maštati.
I ne znam zašto se svi hvataju za ta strana ulaganja? Nije valjda da smo toliko glupi pa da ne možemo ništa sami? Nije sve u tome da dođe neko sa kesom para, napravi fabriku, zaposli te, da ti mašinu, evo pritišći ova dva dugmeta slijedećih 40 godina i evo ti plata 2000 KM. Tu nam treba uređenje sistema i da važi ona "Država za čovjeka", da se omogući pametnim ljudima koji imaju iskustva da rade svoj posao i da im se omogući kapital za to. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da mi nemamo takvog kadra.
Kao što rekoše gore, vladajućoj strukturi je dobro, oni žive onaj život koji mi ostali možemo trenutno samo maštati.
I ne znam zašto se svi hvataju za ta strana ulaganja? Nije valjda da smo toliko glupi pa da ne možemo ništa sami? Nije sve u tome da dođe neko sa kesom para, napravi fabriku, zaposli te, da ti mašinu, evo pritišći ova dva dugmeta slijedećih 40 godina i evo ti plata 2000 KM. Tu nam treba uređenje sistema i da važi ona "Država za čovjeka", da se omogući pametnim ljudima koji imaju iskustva da rade svoj posao i da im se omogući kapital za to. Ja jednostavno ne mogu vjerovati da mi nemamo takvog kadra.
- damskot
#64 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
@ almir90
Kupovace kupovace kad im bude http://en.wikipedia.org/wiki/Superfood SUPER HRANA samo da (Prvi navedeni) uspje sacuvati sjeme . A onda ce ih derati ne po 30pf nego po 200% do 500% u cijeni . Dok ljudi skontaju da nije cijena problem nego duzina zivota
..
to je od 5 do 7 godina .. Dok se i dole SUPER Hrana pocne zvati obicna hrana dobijena biologijski .
Kupovace kupovace kad im bude http://en.wikipedia.org/wiki/Superfood SUPER HRANA samo da (Prvi navedeni) uspje sacuvati sjeme . A onda ce ih derati ne po 30pf nego po 200% do 500% u cijeni . Dok ljudi skontaju da nije cijena problem nego duzina zivota
to je od 5 do 7 godina .. Dok se i dole SUPER Hrana pocne zvati obicna hrana dobijena biologijski .
- stakasa
#65 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Nightmarealmir90 wrote:Nama prvo treba promjena u mentalitetu naroda, pa tek onda Država i sve ostalo. Sve dok bude veliki zavidluk među narodom, tipa "nek' crkne komšiji krava", "neću ja kupovati njegovo, pa da se on obogati" itd., nećemo napredovati. To je naš problem broj 1, ja imam dva poznanika, jedan ima veliko zemljište koje obrađuje i prodaje sam po pijacama robu, striktno gleda kvalitet i da je organska proizvodnja, drugi radi striktno uvoz, uveženo voće i povrće zna se kakvog je kvaliteta, i opet ovaj što uvozi prodaje više i zarađuje bolje. Naš narod jednostavno neće da kupuje domaće. Svima je priča kako je skuplje domaće, ima i toga, tu nastaje problem sa Državom, niz kojekakvih problema, ali ako je zdravije, a občno je razlika sitna 10-30pf, mislim nikakva razlika ako se gleda kvalitet robe.
-
Nokija
#66 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Zanimljivo da svi spas vide u stranim investicijama. Koja zabluda. Time se drzava zauvijek degradira u ovisnicki polozaj. S tim sto mi ni taj status ne mozemo postici.
Kljucni problem je drzava koja ne zeli da stvori pravni i ekonomski ambijent za razvoj. Pravni ambijent znaci vladavina prava i sankcionisanje svih koji ne ispunjavaju obaveze prema radnicima i drzavi. Ne placas doprinose, radnici ti rade na crno, ne postivanje prava radnika itd...slijedi novcana kazna i zatvaranje firme. Vrlo jednostvano.
Ekonomski ambijent znaci postojanje funkcionirajuce drzavne razvojne banke koja ce jeftinim kreditima poticati privredni razvoj. Vrlo jednostavno.
To su dvije stvari koje treba da pokrenu taj mehanizam, kasnije to manje vise samo funkcionise. Smjesno je ocekivati da mi sa bilo cime mozemo biti konkurentni na svjetskom trzistu. Ali na domacem trzistu i na trzistu u okruzenju zasigurno. Pravna drzava i jeftini kapital bi motivisali masu ljudi koji sad na sitno radi da prosire proizvodnju. Nasa buducnost je u malim i srednjim preduzecima. Sanjati o obnovi bivsih gigant firmi i ulaganja u iste je naivno i smjesno. Sta vise, sve bi trebalo po zatvarati.
Kljucni problem je drzava koja ne zeli da stvori pravni i ekonomski ambijent za razvoj. Pravni ambijent znaci vladavina prava i sankcionisanje svih koji ne ispunjavaju obaveze prema radnicima i drzavi. Ne placas doprinose, radnici ti rade na crno, ne postivanje prava radnika itd...slijedi novcana kazna i zatvaranje firme. Vrlo jednostvano.
Ekonomski ambijent znaci postojanje funkcionirajuce drzavne razvojne banke koja ce jeftinim kreditima poticati privredni razvoj. Vrlo jednostavno.
To su dvije stvari koje treba da pokrenu taj mehanizam, kasnije to manje vise samo funkcionise. Smjesno je ocekivati da mi sa bilo cime mozemo biti konkurentni na svjetskom trzistu. Ali na domacem trzistu i na trzistu u okruzenju zasigurno. Pravna drzava i jeftini kapital bi motivisali masu ljudi koji sad na sitno radi da prosire proizvodnju. Nasa buducnost je u malim i srednjim preduzecima. Sanjati o obnovi bivsih gigant firmi i ulaganja u iste je naivno i smjesno. Sta vise, sve bi trebalo po zatvarati.
- stakasa
#67 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Pa sta je Kinu diglo vec strane investicije? Ti ko da imas pet sest dobrih izbora pa se neckas i vagas.Nokija wrote:Zanimljivo da svi spas vide u stranim investicijama. Koja zabluda. Time se drzava zauvijek degradira u ovisnicki polozaj. S tim sto mi ni taj status ne mozemo postici.
-
Nokija
#68 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Kina nije drzava koja bi nama trebala biti uzor. Kinu je prije svega diglo ogromno domace trziste zeljno svega. Nakon "otvaranja" Kine strane firme su tamo otvarale svoje fabrike da bi proizvode plasirali na tamosnjem trzistu. Kasnije slijedi to sto slijedi, izrabljivanje radne snage i ekologije da bi mi mogli konzumirati jeftine i smrdljive kineske proizvode.stakasa wrote:Pa sta je Kinu diglo vec strane investicije? Ti ko da imas pet sest dobrih izbora pa se neckas i vagas.Nokija wrote:Zanimljivo da svi spas vide u stranim investicijama. Koja zabluda. Time se drzava zauvijek degradira u ovisnicki polozaj. S tim sto mi ni taj status ne mozemo postici.
- stakasa
#69 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Ok, uvjek se moze zahvalit na ponudi. Hocu da mi je uradno i cisto, pravite fabrike negdje drugo i gotova stvar.
A to jesu li strane investicije digle Kinu ili nisu? Pa valjda su domaci potrasaci prvo trebali zaraditi novac pa ga tek onda potrositi?
A to jesu li strane investicije digle Kinu ili nisu? Pa valjda su domaci potrasaci prvo trebali zaraditi novac pa ga tek onda potrositi?
-
Drinski
#70 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Jesu li strane investicije digle Japan ili Norvesku?stakasa wrote:A to jesu li strane investicije digle Kinu ili nisu?
- stakasa
#71 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Japan i Norveska nisu pravi primjeri. Norvesku je digla nafta i nista drugo. Ljudi jos uvjek nemaju svoj brend pored svih milijardi koje ulazu i doniraju. Najveci standard na svjetu imaju iskljucivo zahvljajuci nafti.Drinski wrote:Jesu li strane investicije digle Japan ili Norvesku?stakasa wrote:A to jesu li strane investicije digle Kinu ili nisu?
Japan je nesto drugo, to je kao i Njemacka zemlja visoke tehnologije, nevjerovatnog radnog morala... Japan je Japan, ne mozes se s njima poredit.
-
Drinski
#72 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Tačno. I zasto mi nemamo radni moral (mozda je bolji izraz radne navike)? Što nas narod ne radi? Visoka tehnologija dođe sa radnim navikama.stakasa wrote: Japan je nesto drugo, to je kao i Njemacka zemlja visoke tehnologije, nevjerovatnog radnog morala... Japan je Japan, ne mozes se s njima poredit.
-
Nokija
#73 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
Poenta ekonomskog razvoja je jeftin kapita. Jeftin kapital znaci nove investicije. Nove investicije znace nova radna mjesta. Nova radna mjesta znace vecu kupovnu moc. Veca kupovna moc znaci vecu potraznju. Veca potraznja znaci nove investicije i stalno tako.
Nema to puno veze sa mentalitetom i radnim navikama. Sve se to iskristalise. I prosjecno vrijedan covjek ce se natprosjecno truditi kad osjeti da mu je rad adekvatno placen i da ga gazda ne opci spolno kad mu je ceif.
Nema to puno veze sa mentalitetom i radnim navikama. Sve se to iskristalise. I prosjecno vrijedan covjek ce se natprosjecno truditi kad osjeti da mu je rad adekvatno placen i da ga gazda ne opci spolno kad mu je ceif.
- stakasa
#74 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
E jebi ga sad... Sto nemas radne navike Japanaca? Nemas! Za to trebaju vjekovi. Da se sad sve poklopi ko sto nece mi necemo docekat visoku tahnologiju Made in BiH za nasih zivota. Skoncentrisi se na nesto sprovodivo. Sto sutra Velez ne bi mogo izbacit jaku generaciju omladinaca i da dodu do cetvrtfinala CL-a 2018-e?Drinski wrote:Tačno. I zasto mi nemamo radni moral (mozda je bolji izraz radne navike)? Što nas narod ne radi? Visoka tehnologija dođe sa radnim navikama.stakasa wrote: Japan je nesto drugo, to je kao i Njemacka zemlja visoke tehnologije, nevjerovatnog radnog morala... Japan je Japan, ne mozes se s njima poredit.
- stakasa
#75 Re: Zasto proizvodnja i fabrike u BIH ne mogu raditi?
To je tacno. Do drzave je da napravi okvire, dalje se samo vrti.Nokija wrote:Poenta ekonomskog razvoja je jeftin kapita. Jeftin kapital znaci nove investicije. Nove investicije znace nova radna mjesta. Nova radna mjesta znace vecu kupovnu moc. Veca kupovna moc znaci vecu potraznju. Veca potraznja znaci nove investicije i stalno tako.