Ma nije problem prosjek ocjena, problem je kako profesori dolaze do zvanja docenta, vanredog i redovnog profesora.atorniji putnik wrote:ja diplomirao sa okruglo 7.1 i odgovorno tvrdim da imam vise (konkretnog) znanja od dosta ljudi koji imaju prosjek 9 i preko..direktni wrote: Glupa ti priča.
Nekada je na Univerzitetu u Sarajevu, bilo jedno od eliminatirnih pravila da postdiplomske studije može upisati osoba koja je na dodiplomskom studiju ostvarila prosjek ocjena 8 i više, a da bi se zaposlila na Univerzitetu kao asistent taj prosjek ocjena dodiplomskog studija je morao biti 8,5 i više. Danas su se svi kriteriji izgubili zarad sitnosopstveničkih interesa, tako da ima primjera gdje je neko magistrirao, a prosjek ocjena na dodiplomskom studiju 6,0.Ta osoba tokom svog studija nije mogla dobiti veću ocjenu od 6. Halo
![]()
![]()
. Magistrira i sutra se uvali na neki fakultet (obično isti na kojem je stekla to visoko zvanje) i za par godina "mukotrpnog rada i odricanja" postaje univerzitetski nastavnik
![]()
![]()
. Primjera gdje studentica studira po 20 i više godina, a onda se složi nekom profesoru i onda ide naglo završavanje fakulteta sve do sticanja doktorata, te uhljebljenja na neku nastavničku funkciju.
![]()
Kriteriji su se srozali, a srozali su ih rukovodeći kadrovi Univerziteta i njegovih članica - fakulteta. Šta se sve radi na privatnim fakultetima ne mogu ni zamisliti.
Imati pravu diplomu mr. ili dr. sa falsificiranim znanjem ili je negdje "kupiti" je postalo isto. I ove što se ne kupuju su kupljene.
Da me ko ne bi pogrešno shvatio na Univerzitetu i njenim članicama i dalje ima veliki broj vrijednih i poštenih pojedinaca.
fakultet upisao da naucim ono sto mi treba za posao, ostale predmete preko k...a polagao.
I ta znanja zbog kojih sam upisao fakultet sam samo naceo... sve u svemu, za 3 godine fakulteta koliko sam potrosio da bih dobio diplomu sam mogao nauciti 10 puta vise da sam se skoncentrisao i ucio kroz rad.
al jbg,bez diplome nece da te pogledaju...
Nedavno sam citao rad Nedzada Brankovica, pa jbt, pa to nije ni seminarski rad, a objavljen u nekom HR zurnalu. Covjek nave ravno 7 referenci.
CV rahmetli Bajre Golica je bio smijurija. Covjek na engleskom nave da je objavio brdo radove u, pazi sad, The Economistu. Reko, znajuci koji je bekan, nema teorije. Dok nisam skontao da postoji istoimena publikacija na nasim prostorima, ali na engleskom se prevodi kao i originalni The Economist.
Npr. ono sto sam upratio je da profesori iz ZG i BGD objavljuju redovno radove u nekim od najeminentnijih zurnala. Nedavno sam vidio rad dvoje srbijanskih profesora u najuticajnijem zurnalu u SAD koji se bavi politikom centralno-evropskih drzava. Osim Asima Mujkica, u tom polju uopste nisam vidjao nase profesore da objavljuju radove.