Dacia Logan

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Ringhio

#51 Re: Dacia Logan

Post by Ringhio »

Sodom1 wrote:Ovde ima problem ti krenes u preticanje a lola isto lagano daje gas(tu tipu ljudi ne kontam nikako). I sta ces ti sa nejackim autom? Kad imas jako auto pljunes ga u sekundi
Vratis se nazad :)

Zar je tako tesko ?
Sodom1

#52 Re: Dacia Logan

Post by Sodom1 »

Ringhio wrote:
Sodom1 wrote:Ovde ima problem ti krenes u preticanje a lola isto lagano daje gas(tu tipu ljudi ne kontam nikako). I sta ces ti sa nejackim autom? Kad imas jako auto pljunes ga u sekundi
Vratis se nazad :)

Zar je tako tesko ?
Ili jos bolje ,ne preticati uopste :mrgreen:
Ringhio

#53 Re: Dacia Logan

Post by Ringhio »

@ sodom

Nekako i ispadne najpametnije ne preticati :)

Najdrazi su mi oni sto se zalete, preteknu, pa na kocnicu, zmigavac desno i u avliju.
530i

#54 Re: Dacia Logan

Post by 530i »

sparky wrote:
530i wrote:

Tako je, samo opušteno, živimo u Vojvodini, stalno je pohladno pa nam klima ne treba, a karavan vozamo prazan jer nam se može i hoće...i ide sasvim lijepo :run:
Ja vozim karavana koji osim obavezne opreme u gepeku ima jos loptu i kisobran. Klimu palim rijetko (ovog ljeta pogotovo). Npr. Na putu od Srednjeg do Zivinica i u pola najtoplijeg ljeta klima nije potrebna. Tako je na vecini prevoja. Sve ostalo je relativno ravno i ispravno vozilo ne bi trebalo previse ni da osjeti klimu.
Naravno, nismo svi isti.
Lopta i kišobran staju u smart, karavan ti ne treba. Klimu sam, ja recimo, palio često i ovog ljeta, kad god mi je ćeif bio. I kad sam išao preko Rostova i preko Ivana...jesam li je trebao ugasiti? Pretjerujete sa tom nekom ko fol pametnom pričom, a auto iz ove teme sa LPG instalacijom je jedno od najslabijih i najsporijih koja se mogu kupiti nova u BiH...
sparky

#55 Re: Dacia Logan

Post by sparky »

Jel moze jedno privatnije pitanje Bavarac? Sta ti vozis? Ne moras govoriti model samo kakva je motorizacija? LP
direstraits0078

#56 Re: Dacia Logan

Post by direstraits0078 »

Niko nije tvrdio da logan obara rekorde. Auto fino ide za tu cijenu i namjenu.
citroen xm

#57 Re: Dacia Logan

Post by citroen xm »

530i wrote:
sparky wrote:
530i wrote:

Tako je, samo opušteno, živimo u Vojvodini, stalno je pohladno pa nam klima ne treba, a karavan vozamo prazan jer nam se može i hoće...i ide sasvim lijepo :run:
Ja vozim karavana koji osim obavezne opreme u gepeku ima jos loptu i kisobran. Klimu palim rijetko (ovog ljeta pogotovo). Npr. Na putu od Srednjeg do Zivinica i u pola najtoplijeg ljeta klima nije potrebna. Tako je na vecini prevoja. Sve ostalo je relativno ravno i ispravno vozilo ne bi trebalo previse ni da osjeti klimu.
Naravno, nismo svi isti.
Lopta i kišobran staju u smart, karavan ti ne treba. Klimu sam, ja recimo, palio često i ovog ljeta, kad god mi je ćeif bio. I kad sam išao preko Rostova i preko Ivana...jesam li je trebao ugasiti? Pretjerujete sa tom nekom ko fol pametnom pričom, a auto iz ove teme sa LPG instalacijom je jedno od najslabijih i najsporijih koja se mogu kupiti nova u BiH...
Nije pametovanje već čisto pokušavanje sagledati realno stvari. Ako gledaš tako i 1.5 DCI od 75 KS i 0.9 TCE su veoma tanki za preticanje jer svaki ima vrijeme od 0 do 100 km/h poprilično iznad 10 sekundi. A ovo je tema o Dačiji Logan u kojoj se nude samo takvi motori.
Opet kažem, kad se bude pričalo o Mercedesu, onda možete da mu preporučite i neki motor od 4-5000 kubika s 500 KS jer se takvi nude u tim autima, pa onda može da pretiče uz Ivan 7-om brzinom.
goran16v

#58 Re: Dacia Logan

Post by goran16v »

Ringhio wrote:Gorane,

Da budemo realni ovo sto ima sad je sasvim dovoljno, vozim ja sad auto od 130 konja pa se ne trkam s kombijima i dostavnjacima, on vozi 80 ja vozim 80, ne rade mi kompleksi da moram biti prvi u koloni, niti imam zelje da suicidno " gonim kolko more ". Vozio sam prije toga atmosverskog benzinca s nekih 90 konja, 97 godiste, sasvim dovoljno i pristojno auto, nikad nisam imao problem s preticanjem bilo cega. Kad je slepercina, kolona, cekam svoj red da dodjem iza onog sto pravi kolonu, kad vidim da imam prostora u manju i lagano. Da se ne lazemo tako vozim i sa ovim, mnogo jacim, brzim, sigurnijim i novijim autom. Ja ne srkletim u prometu, pustim sebi finu muziku, zavalim se i caos.

Dacia ce lagano prelaziti sve ono sto je " sporo " u prometu s tim konjima, to je neko moje misljenje. Pretice se se ono sto tusi u prometu i vozi nekih 10-20 pa i 30 km/h ispod ogranicenja. Dostavnjaci nece predstavljati problem jer su svi napucani s snaznim motorima i ljudi koji rade u dostavi ih tjeraju kao djavo maglu. T2 se moze uzeti i biciklom. Logan ce posluziti svojoj svrsi, moci ce se preticati pri normalnim brzinama, pri nenormalnim nema ni potrebe, covjek uzima za porodicu i normalnu " porodicnu " voznju.
Ne trkam se ni ja, nikad nisam prvi u koloni, a uz to vozim uporedo auto od 140 i taj od 80 KS i nije problem voziti iza onog ko je jednako brz kao i ti, nije problem preteci T2, ali je problem preteci taj dostavnjak koji je nekih 10-15 km/h sporiji od tebe jer ti treba najduzi moguci pravac za to, da ne spominjemo otezavajuce okolnosti uspon i/ili da delegat u autu ispred pocne ubrzavati i sto je to sve cesci i cesci slucaj. Mozes se sve to i sa 75 KS, ne kazem da ne moze, ali je puno bezbjednije i puno ugodnije i za vozaca i za putnike kad to preticanje krace traje.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#59 Re: Dacia Logan

Post by bitanga_sa_otesa »

Image
530i

#60 Re: Dacia Logan

Post by 530i »

citroen xm wrote:
Nije pametovanje već čisto pokušavanje sagledati realno stvari. Ako gledaš tako i 1.5 DCI od 75 KS i 0.9 TCE su veoma tanki za preticanje jer svaki ima vrijeme od 0 do 100 km/h poprilično iznad 10 sekundi. A ovo je tema o Dačiji Logan u kojoj se nude samo takvi motori.
Još kad bi ubrzanje od 0 do 100 imalo bilo kakve veze sa preticanjem...pogledaj malo krivulje obrtnog momenta, to je tajna uspjeha i dizela i benzinaca sa turbinom i tajna lakoće njihove vožnje...u tome je sav fol.
citro

#61 Re: Dacia Logan

Post by citro »

citro wrote:Da budem iskren, a ne zeleci pri tome nikoga da omalovazavam niti provociram, uopste mi nije vise merak preticati nekoga sa jakom masinom. Svaki konj moze pritisnuti gas do poda , pri tome je pozeljno da uopste ne treba saltati nanize - TD prica, i eto garantovanog uspjeha. Merak mi je slabijim autom uzeti jace auto na cesti.
A sto se Dacie tice mislim da je to za nase uslove, kako ekonomske tako i cestovne, vise nego odlican auto. Pustimo nase malogradjansko kur...nje.
A ima i ona narodna - slabom i dlaka smeta.
Rekoh sebi, da ponovim malo sta sam ranije htio reci. Sa naglaskom na ovu dlaku na kraju.
citro

#62 Re: Dacia Logan

Post by citro »

Slabo, slabo, a svaki dan neko zagine na cesti.
citro

#63 Re: Dacia Logan

Post by citro »

vettel wrote:a najjaci su oni likovi na pushing il kredit kupe a6 3.0 tdi qvattro 2004-5,, i to zatamnjena stakla da izgledaju zajebanije (da se ne vidi sta nema od opreme), i kurche se nesto po gradu, a gume celave full a djeca mu kuci cokolade nisu vidila 6 mjeseci
Vidis, takvi konji su mi ogadili marku Audi (umalo ne napisah respektabilnu ali se ipak predomislih). I sam sam bio vlasnikom Audija, u vrijeme kada je pola grada balilo kada ga vide, ali su me ovakvi malogradjani otjerali u svijet francuskih auta, i bas im hvala za to. Konacno i ja progledah ! Dobro sada, imam i nekog japanca, onako radi mira u svijetu. Ali Audija tesko vise.
530i

#64 Re: Dacia Logan

Post by 530i »

Opet ženama dosadno nedeljom u frizerskom salonu....
citro

#65 Re: Dacia Logan

Post by citro »

530i wrote:Opet ženama dosadno nedeljom u frizerskom salonu....
Cudan komentar. Ne mogu se pohvaliti da sam razumio takvu dubokomisaonu izjavu. Molim za pojasnjenje.
sparky

#66 Re: Dacia Logan

Post by sparky »

530i wrote:Opet ženama dosadno nedeljom u frizerskom salonu....
da ponovim pitanje posto si ga vjerovatno previdio.

Jel moze jedno privatnije pitanje Bavarac? Sta ti vozis? Ne moras govoriti model samo kakva je motorizacija? LP
direstraits0078

#67 Re: Dacia Logan

Post by direstraits0078 »

bitanga_sa_otesa wrote:Image
I'll second that. :mrgreen:
citroen xm

#68 Re: Dacia Logan

Post by citroen xm »

530i wrote:
citroen xm wrote:
Još kad bi ubrzanje od 0 do 100 imalo bilo kakve veze sa preticanjem...pogledaj malo krivulje obrtnog momenta, to je tajna uspjeha i dizela i benzinaca sa turbinom i tajna lakoće njihove vožnje...u tome je sav fol.
Znam da nije ubrzanje bitno od 0-100, ali jesu međuubrzanja. Ali nije bila to poenta već nešto drugo. Poenta je da je za tvoje kriterijume svaki motor u Loganu preslab.
Haris.ba

#69 Re: Dacia Logan

Post by Haris.ba »

Logan je fino auto. Ovaj novi model je čak i lijep, onaj prijašnji je bio grdan. Loganov problem ostaje što je nov dizel u cjenovnom rangu kada čovjek poželi uzeti nešta drugo - ili nekome bolje. Auto ima mnogo kompromisa (plastike, slaba zvučna izolacija). Meni je vožnja u rikverc nepregledna. Nikada nisam uspio skontati koliko ima prostora pri paralelnom parkiranju. Možda je do mene. Ali nisam jedini koji je dao ovaj komentar.

Problem benzinca nije nedostatak snage. Već potrošnja onoga 1.2 bez plina. 1.2 sa lpg -om se isplati. Jeftiniji je za 2000 milje od dizela. Al' onda nema momenta, iako su iste snage. Na autoputu benzinac je 100 - 110 km na sat kapak za vožnju kada auto ne zavija i ne troši previše. Rješenje, sjesti pa provozati auto sa različitim motorima. Da li to prodavci omogućavaju ne znam.
530i

#70 Re: Dacia Logan

Post by 530i »

citroen xm wrote:
530i wrote:
citroen xm wrote:
Znam da nije ubrzanje bitno od 0-100, ali jesu međuubrzanja. Ali nije bila to poenta već nešto drugo. Poenta je da je za tvoje kriterijume svaki motor u Loganu preslab.
Meni Logan karavan u ovom momentu života ne treba ni pod razno, ali smisao je ovo što je i Haris napisao. Logan karavan je puno razumnije uzeti kao dizel ili tce...u odnosu na 1.2 16v, a posebno 1.2 16v na plin. To je jednostavno puno kompromisa i ispašta kvaliteta vožnje i to jako. Kome je do posla i svaki dan mora voziti, bilo to u gradu, na magistrali ili autoputu takva auta, sa poddimenziniranom motorizacijom umaraju i to jako....ne može, neće, ne ide...Obratite pažnju sljedeći put kad se provozate gdje je ravno, a gdje baš nije, jer ja gdje god da se okrenem neko je brdo...

A za ove koji pitaju, vozio sam razne automobile, od zastave 750 do porschea, i treba biti realan...da je sve tako kako pojedinci tvrde ovdje viđali bismo masu Logana karavana na fabrički plin, ali nije.
sparky

#71 Re: Dacia Logan

Post by sparky »

Vidim problem je napisati 2.0 150ks, 5.0 799ks ili slicno, al haj...
mayab

#72 Re: Dacia Logan

Post by mayab »

citro

#73 Re: Dacia Logan

Post by citro »

mayab wrote:
Sve u svemu meni ovo auto izgleda veoma dopadljivo i prakticno za svakodnevnu upotrebu, manji business, mladu porodicu sa djecom, ljude koji uzivaju u vikendici itd. Definitivno ima svoje mjesto medju kupcima. O motorima - ko voli neka izvoli, ali auto kao auto je vise nego pristojno.
Nisam bas tabula raza sto se auta tice, izveo sam ih novih iz salona osam do sada (ako se i Yugo broji) , polovne sam prestao brojati, i ovo sto pisem pisem sa punom odgovornosti.
Ove pameti bih uvijek radije imao ovakvo auto za svaki dan i jednog Megane RS 265 u garazi nego se kurchio sa pregazenim Audijima 6 ili ne znam vec koji broj.
Hm, mozda malo i promijesam karte, nije losa ideja...
goran16v

#74 Re: Dacia Logan

Post by goran16v »

Meni je Logan odlican i kvalitetan auto pogotovo kad se uzme u obzir cijena. Ima, sve osnovno, ali osnovno sto danasnjem vozacu treba, tipa 2-4 airbaga, ABS, eventualno ASR, manuelna klima, solidna tehnicka rjesenja, mehanika, motor ali tehnoloski i kao koncept taj auto je 10-15 god star, dizajn je samo ambalaza i ne treba gajiti iluzije. Ko hoce savremeniji motor i platformu, bolju zvucnu izolaciju, bolje vozne karakteristike, kvalitetniju unutrasnjost i materijale, bolu ergonomiju, primjenu novih tehnologija, vecu pasivnu i aktivnu sigurnost, vise gadgeta nek plati 2 x vise. Treba postovati i one kojima taj automobil zadovoljava sve potrebe, ali i one za koje je, recimo, prevazidjen i ne treba nametati svoje misljenje kao jedino ispravno.
citro

#75 Re: Dacia Logan

Post by citro »

goran16v wrote:Meni je Logan odlican i kvalitetan auto pogotovo kad se uzme u obzir cijena. Ima, sve osnovno, ali osnovno sto danasnjem vozacu treba, tipa 2-4 airbaga, ABS, eventualno ASR, manuelna klima, solidna tehnicka rjesenja, mehanika, motor ali tehnoloski i kao koncept taj auto je 10-15 god star, dizajn je samo ambalaza i ne treba gajiti iluzije. Ko hoce savremeniji motor i platformu, bolju zvucnu izolaciju, bolje vozne karakteristike, kvalitetniju unutrasnjost i materijale, bolu ergonomiju, primjenu novih tehnologija, vecu pasivnu i aktivnu sigurnost, vise gadgeta nek plati 2 x vise. Treba postovati i one kojima taj automobil zadovoljava sve potrebe, ali i one za koje je, recimo, prevazidjen i ne treba nametati svoje misljenje kao jedino ispravno.
Nema nametanja, svi pisemo ono sto mislimo.
Post Reply