Gužva u Sarajevu

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

karanana

#51 Re: Gužva u Sarajevu

Post by karanana »

sta su ovo zajebali ilidzu sa semaforom na izlazu iz kasindolske?
koji ce im klinac taj semafor? nije nesto velik promet bio iz kasindolske, bar koliko sam ja mogao vidjeti kad god bih prosao.
johntra

#52 Re: Gužva u Sarajevu

Post by johntra »

Glupost...mada je meni veća glupost držati most na Skenderiji otvorenim dok se obnavlja, samo se pravi gužva bezveze...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#53 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Truba »

meni proključa auto u toj koloni
kod kružnog :roll:
ElRe

#54 Re: Gužva u Sarajevu

Post by ElRe »

Onome ko je odobrio postavljanje semafora kod Kasindloske na Ilidži treba da ti zlatnu medalju za glupost.
bach

#55 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bach »

ElRe wrote:Onome ko je odobrio postavljanje semafora kod Kasindloske na Ilidži treba da ti zlatnu medalju za glupost.
Šta će načelnik Memić od takvih silnih medalja?
AS_sa

#56 Re: Gužva u Sarajevu

Post by AS_sa »

Na Ilidzi gdje treba semafor on je po obicaju ugasen ili ne radi, a postavljaju se novi tamo gdje nema potrebe nikakve.. Al gdin nacelnik SEnaid Vocka Memic mora postavit gdje mu je cejf hahaha Jos kad pocne po kruznom vocke sadit ihhhh
Truba

#57 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Truba »

treba semafor kod fontane pardon velike sadnice
a ne treba u kasindolskoj ili treba ali moraju nekako na senzor isprogramirati

elem ovo sa semaforima liči na urotu naftaša
StupskaBitanga

#58 Re: Gužva u Sarajevu

Post by StupskaBitanga »

eno taman prave benzinsku kod Igmana na Ilidži
daxon

#59 Re: Gužva u Sarajevu

Post by daxon »

Smješno je ondje postaviti semafor, intezitet saobraćaja uopšte nije toliki da je na tom mjestu semafor neophodan.
Međutim, ono što i svaki laik za saobraćaj može primjetiti, naročito u takozvanim T raskrsnicama u kojima je postavljen semafor, jeste bespotrebno zadržavanje vozila koja skreću desno, a dolaze sa lijeve strane priključne ulice.

Dakle, riječ je o dopunskom zelenom svjetlu, zelenoj strelici koja dozvoljava skretanje desno i kada je na glavnom semaforu crveno.
Npr. kada se ide iz pravca Ilidže, na ukrštanju sa Kasindolskom ulicom, treba da stoji upaljeno zeleno svjetlo i kada je na glavnom semaforu crveno, jer vozila koja dolaze sa Ilidže i skreću u kasindolsku, ni na koji način ne utječu na vožnju vozila koja se iz Kasindolske, kada im je zeleno, uključuju i idu lijevo ili desno.

Isti propust imamo i na ukrštanju Kranjčevićeve i Fra Anđela Zvizdovića, gdje bi se iz Krančevićeve uvijek moglo ići desno kada je na glavnom semaforu crveno, a iz pravca Fra Anđela Zvizdovića zeleno, jer vozila koja idu krančevićevom prema Općoj bolnici, a skreću desno, ni na koji način ne utječu na putanju vozila koja dolaze iz F.A.Z i skreću lijevo ili desno.

Ovakvih propusta, raskrsnica gdje se saobraćaj potpuno bespotrebno zadržava i prave se gužve, u Sarajevu je mnogo zaista mnogo. Šta je razlog tome, nestručnost, ili želja da se uštedi koja marka za dopunsko zeleno svjetlo na semaforu? To ni sam nisam siguran, no, poznavajući našu "elitu", korupciju i nepotizam koji vladaju, sklon sam vjerovati da je riječ o pomankanju stručnosti, znanja i vizije saobraćaja.
Truba

#60 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Truba »

StupskaBitanga wrote:
eno taman prave benzinsku kod Igmana na Ilidži
a vidio sam
ličilo je na modernu kuću

savjet ljudima ako prolaze petlju iz pravca energoinvesta a idu lijevo ne pravo ili prema butmiru
da prodju kroz onaj parking :D
LaLuna

#61 Re: Gužva u Sarajevu

Post by LaLuna »

Pored tog semafora u Kasindolskoj, koji je stvorio jos vece guzve, po meni je i kruzni tok na Ilidzi totalni promasaj. Ono uopste nije TOK nego usko grlo. Mislim, kako saobracaj moze teci ako su stavili semafore usred kruznog toka
prezimenko

#62 Re: Gužva u Sarajevu

Post by prezimenko »

Najveci problem kruznog toka na ilidzi je sto je premal !!
Zatim fali da se moze iz smijera pejtona direktno proci u centar ilidze. (kao sto ima iz smijera stupa prema pejtonu preko parkinga da se i ne ulazi na kruzni tok).
Isto to je trebalo napraviti da ima direktno iz centra u butmir.

Postoji li teoretska sansa da se ovo izvede:
http://pokit.org/get/?e5db7056e2c2c4637 ... 229d7a.png

Ili da se Hranicka cesta pored IUS-a i SSST-a napravi da ima dvije trake u oba smijera, da prolazi kroz luzane i spaja se na cestu kod OBI-a sa dvije trake ali da imaju semafori ispred IUS-a i SSST-a na pritisak ili sa senzorom za ljude mislim da je to puno bolje rjesenje nego lezeci policajci

U sustini najvise prometa na kruznom toku je Butmir/Kolonija/Hrasnica ako se to prerutira ili prepolovi rijesen je problem
kloniran

#63 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

prezimenko wrote:Najveci problem kruznog toka na ilidzi je sto je premal !!
Zatim fali da se moze iz smijera pejtona direktno proci u centar ilidze. (kao sto ima iz smijera stupa prema pejtonu preko parkinga da se i ne ulazi na kruzni tok).
Isto to je trebalo napraviti da ima direktno iz centra u butmir.

Postoji li teoretska sansa da se ovo izvede:
http://pokit.org/get/?e5db7056e2c2c4637 ... 229d7a.png

Ili da se Hranicka cesta pored IUS-a i SSST-a napravi da ima dvije trake u oba smijera, da prolazi kroz luzane i spaja se na cestu kod OBI-a sa dvije trake ali da imaju semafori ispred IUS-a i SSST-a na pritisak ili sa senzorom za ljude mislim da je to puno bolje rjesenje nego lezeci policajci

U sustini najvise prometa na kruznom toku je Butmir/Kolonija/Hrasnica ako se to prerutira ili prepolovi rijesen je problem
za hrasnicu i koloniju iz pravca stupa imaju 3 ulaza, al sta ces kad je stoki jednostavnije cekati pola sata u kruznom toku nego da produze do imzit hotela i skrenu na staru cestu prema hrasnici, druga opcija je skretanje u pejtonu pa pored graficke i ukljucenje na cestu pored termi, al jok, bolje je cekati u koloni plus sto 95% vozaca ne zna koristiti onaj kruzni tok, iz krajnje lijeve se ne skrece za butmir i hrasnicu, al stoka to ne zna.
onaj kruzni je i sa semaforima bolje rijesenje nego sto je bilo prije jos samo kad bi ga narod znao koristiti. Ako se neko sjeca guzvi prije kruznog znat ce o cemu pricam :roll:
A semafor u kasindolskoj ono je remek djelo, pa koristim godinama onu raskrsnicu i nikad nisam bio u koloni duzoj od 20 auta da se ukljucim prema ilidzi, a u petak je guzva iz pravca ilidze prema kasindolskoj u 7:30 ujutro bila od semafora u pejtonu :-) :lol: , ja mislio udes bio kad ono prc semafor :lol: .
al treba nas tjesiti da su ove guzve zbog stupa, jer dosta raje koristi kasindolsku da zaobiđe stup, valjda ce kreteni iz direkcije za ceste skontati da se treba osposobiti treca traka od mosta na stupu do hife za ove sto se ukljucuju s mosta prema gradu, da se ne stvara usko grlo uvijek i da se ne ukljucuju u srednu traku.
Al cisto sumnjam da oni imaju toliko mozga :-)
johntra

#64 Re: Gužva u Sarajevu

Post by johntra »

Semafor u Kasindolskoj je problem, semafor u kružnom toku nije, samo je problem njegova ograničenost veličinom...nije ovo ni prvi, ni zadnji, kružni tok sa semaforom u svijetu...
kloniran

#65 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kloniran »

johntra wrote:Semafor u Kasindolskoj je problem, semafor u kružnom toku nije, samo je problem njegova ograničenost veličinom...nije ovo ni prvi, ni zadnji, kružni tok sa semaforom u svijetu...
ma kruzni je ok, al guzva se stvori kad delegat napravi citav krug u desnoj ili kad ceka da dođe do skretanja pa se tek onda prestrojava iz lijeve da skrene prena pijaci, uvijek se zbog tog skretanja guzva stvori, jer dok delegat ne skrene niko ne moze ni proci ni ukljucit se u kruzni, pogotovo u spicama.

Slicno sranje se desava na energoinvestu, guzva bude od stupa do odvajanja za polukruzni prema gradu, kad oni iz industrijske zone iza telemacha krenu s posla, plus i tu ima delegata sto misle da ce proci brze lijevom pa se onda krenu prestrojavati u krajnju desnu. :-)
ondje bi mozda najbolje bilo il isljucivati semafor u spici il uvesti zabranu polukruznog, nek ga rade na onoj cesti sto ide od energoinvesta, ili napraviti potpuno novu raskrsnicu preko puta telemacha
kockica_kockica

#66 Re: Gužva u Sarajevu

Post by kockica_kockica »

bach wrote:
fidoremilienko wrote:Nema toga ko je uspio riješiti saobraćajne probleme/gužve. Takve zemlje niđe nema.

Ima. Beč.

Javni prijevoz ima je najbolji na svijetu, brz je, čist, tačan i pristupačan. Godišnja karta za sve vidove prevoza košta 365 eura, otprilike kao u Sarajevu.

Na drugoj strani tamošnja država se svojski potrudila da vozačima zgadi život žestoko oporezujući sve što ima veze sa autima, od registracije, goriva , dijelova...Parking u centru Beča je ekstremno skup i po pet eura sat...

Tako da se auto nikako ne isplati i gužAva nema...
U Beču ti auto ne treba. Auto im treba jedino kad ideš negdje na put. To mi nikada nećemo imati. Na zalost
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#67 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

ja ne znam sta se desava zadnjih 4-5 dana po cijelom gradu,svugdje je guzva...jesu li proglaseni dani spore voznje??
svi gamizu 20,30-40 km/h ne znam sta je s tim ljudima....ako nemas para nemoj vozit auto,svi kao fol stede gorivo ...taxisticka voznja u 4 brzini na 1000 rpm....lampica rezerve goriva bije u oci,nastiman board kompjuter da pokazuje trenutnu potrosnju i svi samo bleje u displej,niko ne gleda sta se desava okolo....
O'zone
Globalni moderator

#68 Re: Gužva u Sarajevu

Post by O'zone »

bitanga_sa_otesa wrote:ja ne znam sta se desava zadnjih 4-5 dana po cijelom gradu,svugdje je guzva...jesu li proglaseni dani spore voznje??
svi gamizu 20,30-40 km/h ne znam sta je s tim ljudima....ako nemas para nemoj vozit auto,svi kao fol stede gorivo ...taxisticka voznja u 4 brzini na 1000 rpm....lampica rezerve goriva bije u oci,nastiman board kompjuter da pokazuje trenutnu potrosnju i svi samo bleje u displej,niko ne gleda sta se desava okolo....
Visok datum :D
Lolobrigida

#69 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Lolobrigida »

Ma nije samo u zadnjih par dana, ja sam primjetio mjesecima unazad da je vječito gužva. Prije si znao da ujutro i poslijepodne oko 16-17 sati je haos, u ostalim periodima haman kao da na otvorenoj voziš. Sad vozim u subotu ujutro - gužva, u nedjelju - gužva, radnim danom u podne - gužva, u 14 sati - motherfucking gužva, svi negdje u pizdu materinu lete.

Prije par dana hoću da kod Hife skrenem u onu krajnju lijevu traku što vodi prema Hecopromu ili nazad prema Ilidži. Znači ja ne znam da sam u onoj traci ikad vidio više od dva auta, ali je u tom trenutku bila puna do kraja, neka auta uopšte se nisu mogla u nju prestrojiti, pa čekali u onoj traci što vodi pravo prema gradu :-)
mirzet87sa

#70 Re: Gužva u Sarajevu

Post by mirzet87sa »

bitanga_sa_otesa wrote:ja ne znam sta se desava zadnjih 4-5 dana po cijelom gradu,svugdje je guzva...jesu li proglaseni dani spore voznje??
Ne znas uzivat u voznji 8-)
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#71 Re: Gužva u Sarajevu

Post by bitanga_sa_otesa »

hahaha kad zelim uzivat odem dalje od grada pa se vozim cestama gdje nema gnjaveza...ovako podjem nesto da obavim,treba mi 40 minuta a ranije mi trebalo 20 ...plus umjesto da vozim u 4 brzini stalno 2-3....
Truba

#72 Re: Gužva u Sarajevu

Post by Truba »

iskreno ne vidim kakvo je uživanje u vožnji :D

meni je to samo transport s točke a na točku b ili ponekad i na točku c
što bi reko skiner iz simsona :D
mirzet87sa

#73 Re: Gužva u Sarajevu

Post by mirzet87sa »

ne znam, mozda je i do mene, ali ja uzivam u voznji.. bila guzva ili ne
nino90

#74 Re: Gužva u Sarajevu

Post by nino90 »

LaLuna wrote:Pored tog semafora u Kasindolskoj, koji je stvorio jos vece guzve, po meni je i kruzni tok na Ilidzi totalni promasaj. Ono uopste nije TOK nego usko grlo. Mislim, kako saobracaj moze teci ako su stavili semafore usred kruznog toka
taj kruzni tok je katastrofa, na kraju su vratili semafore, pare otisle samo nekome u dzep za tu izgradnju i nista. Mislim da smo jedini u svijetu sto imaju kruzni tok kroz koji prolaI tramvaj i jos semafore na njemu

Sent from my iPad using Tapatalk
mayab

#75 Re: Gužva u Sarajevu

Post by mayab »

nino90 wrote:
LaLuna wrote:Pored tog semafora u Kasindolskoj, koji je stvorio jos vece guzve, po meni je i kruzni tok na Ilidzi totalni promasaj. Ono uopste nije TOK nego usko grlo. Mislim, kako saobracaj moze teci ako su stavili semafore usred kruznog toka
taj kruzni tok je katastrofa, na kraju su vratili semafore, pare otisle samo nekome u dzep za tu izgradnju i nista. Mislim da smo jedini u svijetu sto imaju kruzni tok kroz koji prolaI tramvaj i jos semafore na njemu

Sent from my iPad using Tapatalk
Definitivno nije jedini kruzni tok kroz koji prolazi tramvaj!
Sto se tice semafora, općenito, firma koja ih postavlja je vjerovatno u velikoj milosti nekoga iz vladajuce hunte, te rade po principu," gdje god nadjes zgodnu raskrsnicu , ti semafor pobodi i masno naplati", a kasnije ćemo ga postaviti na žuto treptajuće
Post Reply