staxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...
Pradede su vam braća.
Znači, ti i tvoja braća i sestre (ako ih imaš) ste prvo koljeno.
Majke - drugo koljeno.
Dede - treće koljeno.
Pradede - četvrto koljeno.
Ovo je sa genetičke strane.
Ne znam za Islam. Po hrvatskom zakonu, koji se valjda referira na znanost, nije dozvoljeno ženiti se do 5. koljena.
Opet, s druge strane ima i solidan broj onih koji su se ženili iako su unutar tih pet koljena.
E sada, moje osobno mišljenje. Prvim rođacima zovemo one ljude sa kojima smo u srodstvu u 2. koljenu. Po tome su vaše majke rodice u trećem koljenu. To su pravi pravcati rođaci. Ni ja ne znam barem pola svojih rođaka u trećem koljenu. Ali to ne mjenja činjenicu da smo pravi rođaci. Sutra bi eventualno u vašim svatovima moglo biti kao što je bilo ovdje kod nas u jednima kada je mladoženjin dedo pozdravljao mladenkinu babu: "Prvo da te pozdravim kao rodicu a onda kao Prijatelja". Prijateljima se zovu članovi obitelji iz kojih dolaze mladenci.
Znači, vi bi se ženili a majke vam se pozdravljale kao rodice.
Ako je tebi to ugodno onda slobodno. Nitko vam ne brani. Ili možda brani. Ne znam baš kakakv je BH zakon po tome pitanju.
Nisi prvi koji se zaljubio. Svatko je od nas bio zaljubljen. Svakoga je nekada radi toga bolilo nakon prekida. Ali znaj da uvijek to prođe. Bude velike tuge. Ali kada upoznaš novu osobu onda bude još i veće sreće. A tuga se zaboravi.
Ukratko, vi ste još genetički bliski rođaci. To nosi moguće implikacije koje nisu pozitivne. Majke vam se još zovu rodicama. Vjerojatno vam i sekularni zakon to brani. A ona nije jedina cura na svijetu. I sa drugima možeš biti sretan.