Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
mrkalj

#51 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by mrkalj »

staxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...
Pa bolan nebio,od ovoliko treba ti se prifatio rodice.
Mani se šejtanska posla
walk_M-A-N

#52 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by walk_M-A-N »

Problem je stari, tema je davno obrađena, recimo http://www.klix.ba/forum/racunanje-rodb ... 74s50.html ali..
Po našem Porodičnom zakonu, član 12., zabranjeno je do ČETVRTOG stepena, a vi ste OSMI. Ograničenja u Kur'anu u ovakvoj situaciji također nema, s tim da se mora gledati i srodstvo po mlijeku, ako ga ima.
Pišem iz obzira prema pokretaču - iako je trebao malo sam istražiti - da mu se ne bi desilo kao mnogim, da nasjedne na upozorenja onih koji ni sami ne razumiju, i po kojim ispada da je to 'prvi rod'.
Kod nas rijetko ko uopće poznaje rodbinu u osmom stepenu, nekamoli da je odrastao s njima, i kakva je to rodica.. ali eto, kad se radi o braku, k'o da su rod najbliži.
Ovakva situacija pokazuje da je poznavanje svoje loze nikakvo. Moj savjet svima je da crtaju PORODIČNO STABLO pa će bar znati ko im je ko, i da čitaju ZAKONE koji ih se tiču.
Last edited by walk_M-A-N on 12/04/2014 21:46, edited 2 times in total.
pussysmoke

#53 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by pussysmoke »

mrkalj wrote:Pa bolan nebio,od ovoliko treba ti se prifatio rodice.
Mani se šejtanska posla
Rođak mu je umak'o za dlaku. :lol:
nemezis

#54 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

NIN wrote:
nemezis wrote:Brat i sestra su drugo koljeno a ne prvo. Koje koljeno ste po tvom sistemu ti i tvoja tetka?
Apsolutno je nebitan naziv u kolokvijalnom smislu. Ono sto je bitno je shvatiti da brat i sestra ili dvojajcani blizanci, kao i roditelji i potomstvo imaju 50% identicnih gena (jednojajcani su genetski klonovi). Kako srodstvo odmice genetska jednoobraznost se smanjuje za polovinu, a time i mogucnost nasljedstva dva identicna recesivna gena.

Problem kod slicnosti genoma je to sto svako od nas nosi dvadesetak recesivnih, tj. pogubnih gena, a kad se u potomstvu nadju dva identicna recesivna gena u lancu, cija vjerovatnoca je visa ako je srodstvo blize, to za posljedicu ima anomaliju u odredjenom obliku, u zavisnosti od toga na sto gen ima uticaj (fenotip).

A kako napomenuh prije, hotimicno (namjerno) zasnivanje bracnih zajednica izmedju blizih rodjaka je zasnovano iskljucivo radi ekonomskih razloga u nekim drustvima pa stoga oni nisu tabu.
Nije mi jasno zašto ovo o genima meni pričaš? Kako si zaključio da ja to ne znam i kakve to ima veze sa onime što sam ja rekao?
nemezis

#55 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

schnappi wrote:Po ovom crtezu ispada ovako:

Cukundedo-roditelj (ima dva sina)
Pradedo 1 i pradedo 2 su ta dva sina i oni nisu nikakvo koljeno nego braca
Dedo 1 i dedo 2 su od dva brata djeca i prvi rodjaci, amidjici, stricevici, i to je 1. koljeno
Roditel j1 i roditelj 2 su od stricevica djeca i onda 2.koljeno
Ti i ona ste 3.koljeno
auuuuuuu to je puno blizu...ovo je nekad bilo nezamislivo i pomisliti akamoli zeniti
Braća su drugo koljeno, amidžići četvrto.
sinuhe

#56 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by sinuhe »

Zanimljivo da postoji zakon u vezi ovoga. Kako se postivanje zakona nadgleda?
Elims

#57 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Elims »

sinuhe wrote:Zanimljivo da postoji zakon u vezi ovoga. Kako se postivanje zakona nadgleda?
Pa ne mogu zakonski sklopiti brak.
sinuhe

#58 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by sinuhe »

Ne vjerujem da u maticnom uredu vode porodicna stabla.
Elims

#59 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Elims »

sinuhe wrote:Ne vjerujem da u maticnom uredu vode porodicna stabla.
Ne znam ni ja,ali samo taj zakon može postojati.Da ne mogu sklapati brakove.Ako netko zna bolje neka objasni i mene zanima.
Niemand

#60 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Niemand »

.
Last edited by Niemand on 27/04/2014 04:56, edited 1 time in total.
NIN

#61 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by NIN »

nemezis wrote:
NIN wrote:
nemezis wrote:Brat i sestra su drugo koljeno a ne prvo. Koje koljeno ste po tvom sistemu ti i tvoja tetka?
Apsolutno je nebitan naziv u kolokvijalnom smislu. Ono sto je bitno je shvatiti da brat i sestra ili dvojajcani blizanci, kao i roditelji i potomstvo imaju 50% identicnih gena (jednojajcani su genetski klonovi). Kako srodstvo odmice genetska jednoobraznost se smanjuje za polovinu, a time i mogucnost nasljedstva dva identicna recesivna gena.

Problem kod slicnosti genoma je to sto svako od nas nosi dvadesetak recesivnih, tj. pogubnih gena, a kad se u potomstvu nadju dva identicna recesivna gena u lancu, cija vjerovatnoca je visa ako je srodstvo blize, to za posljedicu ima anomaliju u odredjenom obliku, u zavisnosti od toga na sto gen ima uticaj (fenotip).

A kako napomenuh prije, hotimicno (namjerno) zasnivanje bracnih zajednica izmedju blizih rodjaka je zasnovano iskljucivo radi ekonomskih razloga u nekim drustvima pa stoga oni nisu tabu.
Nije mi jasno zašto ovo o genima meni pričaš? Kako si zaključio da ja to ne znam i kakve to ima veze sa onime što sam ja rekao?
Ne pricam tebi nego svima. Nisam nista lose zakljucio (ne mislim da si glup, naravno) nego formalnosti tipa koje je ko koljeno je beznacajno u odnosu na shvatanje sta to zapravo znaci u realnosti.
nemezis

#62 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

NIN wrote:
nemezis wrote:
NIN wrote: Apsolutno je nebitan naziv u kolokvijalnom smislu. Ono sto je bitno je shvatiti da brat i sestra ili dvojajcani blizanci, kao i roditelji i potomstvo imaju 50% identicnih gena (jednojajcani su genetski klonovi). Kako srodstvo odmice genetska jednoobraznost se smanjuje za polovinu, a time i mogucnost nasljedstva dva identicna recesivna gena.

Ne pricam tebi nego svima. Nisam nista lose zakljucio (ne mislim da si glup, naravno) nego formalnosti tipa koje je ko koljeno je beznacajno u odnosu na shvatanje sta to zapravo znaci u realnosti.
Pa u realnosti i vjerski i svjetovni zakon dozvoljavaju vjenčanje pokretaču teme. I mnogo bližim rodjacima. I šta sada? Ja znam da je kod nas običaj da se izbjegava onaj za koga se ikako zna da je nekakav rod pa bilo to i 30 koljeno. Takav stav i ja imam jer sam tako odgojen, valjda. Ali ne mogu reći da je racionalan.
Towelie

#63 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Towelie »

Serijat koristi kako ko hoce i tumaci kako ko hoce. Meni je fascinantno to tumacenje u smislu kad nam nesto pase onda uporiste nalazimo u serijatu,a kad ne pase onda smo spremni izvrtati i tumaciti serijat na milion nacina.
To je vec do ljudi, nije do serijata. I svetovne zakone zloupotrebljavaju pa to ne znaci da su nuzno losi.
Kako bog dozvoli ako nije preporučljivo? Je li bog poručio da nije preporučljivo?
Ostavljena je krajnja opcija. Nesto slicno kao sa razvodom braka. Imas tu opciju, ali je bolje ne ciniti to ako ima neko drugo resenje.
NIN

#64 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by NIN »

nemezis wrote:Ali ne mogu reći da je racionalan.
Pa ako je sansa da ce potomak, tj. djete biti deformisano 50% u odnosu da ces sacuvati imetak 100% i imati sansu da steknes novi potomak, tj. djecu onda nije problem i sasvim je racionalno, jel'.

Pazi, ne opravdavam ali pokusavam objasniti i to je sve. :)
Elims

#65 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Elims »

NIN wrote:
Pa ako je sansa da ce potomak, tj. djete biti deformisano 50% u odnosu da ces sacuvati imetak 100% i imati sansu da steknes novi potomak, tj. djecu onda nije problem i sasvim je racionalno, jel'.

Nije racionalno u vezi stupanja u emocionalni odnosno seksualni odnos.Racionalno je u vezi pitanja potomaka.Vodite se premisom koja nije validna,odnosno da sve osobe koje su u vezi,a i u krvnom srodstvu žele/planiraju da imaju potomke.

Nego ova prva rečenica je malo čudno napisana,pa se izvinjavam ako sam pogrešno shvatio.Ali nije točno da su odnosi 50% da će potomak imati posljedice zbog toga što su mu roditelji u krvnom srodstvu.Vjerojatnoća svakako raste u odnosu na partnere koji nisu u krvnom srodsvu,ali nikako ovako visoko.Kod parova koji su u krvnom srodstvu,isto kao i kod onih koji nisu,djeca koja se rađaju mentalno ili fizički bolesna su izuzetak,a ne pravilo.Istina izuzetak koji ima veću vjerojatnost da se desi u odnosu na isti kod ovih "normalnih" parova.
Josip321

#66 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Josip321 »

staxx wrote:Ljudi molim vas da mi pomognete...
Dakle zabavljam se sa djevojkom koja mi se jako, jako svidjela vec neko vrijeme... da bi sinoc nadosli na to da su njena mama i moja mama neki rod! Dakle u pitanju je sljedece: Moj dedo i njen dedo su od dvojice brace djeca... mene zanima koje je to koljeno, da li je to po vjeri dozvoljena veza, i da li je moralno? sjeban sam citav dan zbog toga i ja i ona... ja se ne razumijem bas u ta koljena i sta je ok sta ne, pa pomozite...

Pradede su vam braća.
Znači, ti i tvoja braća i sestre (ako ih imaš) ste prvo koljeno.
Majke - drugo koljeno.
Dede - treće koljeno.
Pradede - četvrto koljeno.
Ovo je sa genetičke strane.

Ne znam za Islam. Po hrvatskom zakonu, koji se valjda referira na znanost, nije dozvoljeno ženiti se do 5. koljena.
Opet, s druge strane ima i solidan broj onih koji su se ženili iako su unutar tih pet koljena.

E sada, moje osobno mišljenje. Prvim rođacima zovemo one ljude sa kojima smo u srodstvu u 2. koljenu. Po tome su vaše majke rodice u trećem koljenu. To su pravi pravcati rođaci. Ni ja ne znam barem pola svojih rođaka u trećem koljenu. Ali to ne mjenja činjenicu da smo pravi rođaci. Sutra bi eventualno u vašim svatovima moglo biti kao što je bilo ovdje kod nas u jednima kada je mladoženjin dedo pozdravljao mladenkinu babu: "Prvo da te pozdravim kao rodicu a onda kao Prijatelja". Prijateljima se zovu članovi obitelji iz kojih dolaze mladenci.
Znači, vi bi se ženili a majke vam se pozdravljale kao rodice.
Ako je tebi to ugodno onda slobodno. Nitko vam ne brani. Ili možda brani. Ne znam baš kakakv je BH zakon po tome pitanju.

Nisi prvi koji se zaljubio. Svatko je od nas bio zaljubljen. Svakoga je nekada radi toga bolilo nakon prekida. Ali znaj da uvijek to prođe. Bude velike tuge. Ali kada upoznaš novu osobu onda bude još i veće sreće. A tuga se zaboravi.

Ukratko, vi ste još genetički bliski rođaci. To nosi moguće implikacije koje nisu pozitivne. Majke vam se još zovu rodicama. Vjerojatno vam i sekularni zakon to brani. A ona nije jedina cura na svijetu. I sa drugima možeš biti sretan.
NIN

#67 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by NIN »

Elims wrote:Nego ova prva rečenica je malo čudno napisana,pa se izvinjavam ako sam pogrešno shvatio.Ali nije točno da su odnosi 50% da će potomak imati posljedice zbog toga što su mu roditelji u krvnom srodstvu.
U nekim slucajevima ipak da! ...a u nekim ni s glave..! :)

Opet, statistika i postotci su relativna stvar... sustina je u recesivnim genima, nadam se, slazes se!?
Bodkin

#68 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Bodkin »

Towelie wrote:
Eurosa wrote:Sta cetvrto,peto....halooo dovoljno vam je da znate da ste rod, a jeste,i tu vise nema nikakvih dilema.Nazalost,to su sve roditelji krivi, cuj da se ne znaju djeca ciji su pradjedovi braca. :shock:
Nista cudno, veruj. To dosta govori o odrzavanju rodbinskih veza kod nas.
o cemu vi pricate svega vam? ko to jos zna u familiji toliko unazad. znaci moj stari i taj neki sa druge strane su drugi rodjaci. moj treci rodjak? shvatate li vi koliko se to grana?
Capajebo

#69 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Capajebo »

Bodkin wrote:
Towelie wrote:
Eurosa wrote:Sta cetvrto,peto....halooo dovoljno vam je da znate da ste rod, a jeste,i tu vise nema nikakvih dilema.Nazalost,to su sve roditelji krivi, cuj da se ne znaju djeca ciji su pradjedovi braca. :shock:
o cemu vi pricate svega vam? ko to jos zna u familiji toliko unazad. znaci moj stari i taj neki sa druge strane su drugi rodjaci. moj treci rodjak? shvatate li vi koliko se to grana?
Jeste to "daleki" rod, ali bi bilo lijepo znati i odrzavati kol'ko tol'ko te rodbinske veze.
To smo smo mi malo postali letargicni, i sve nam nekako previse je drugi problem :roll:
¤ jelena ¤

#70 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by ¤ jelena ¤ »

Bodkin wrote:
Towelie wrote:
Ni meni ovo nije jasno. Ja ne znam apsolutno ništa o tim svojim pradjedovima :oops: a ni o tom grananju. :cry:

Ustvari, lažem, znam samo ime jednog pradjeda - oca od jedne bake, a ako je on imao i rođenu braću
onda ih je haman bilo još; pa onda otac od djeda i eventualno njegova braća.... :-?

Jesu li to sve pradjedovi...(2 minimum) :D s jedne (npr. majčine) strane ili sam ja nešto fulala :? :run:
nemezis

#71 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

NIN wrote:

Mislo sam nije racionalan za 30 koljeno :) Mada mi nije jasno zaśto zakon dozvoljava brak bliskim rodjacima ako je tako velika šansa za deformitet.
nemezis

#72 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Towelie wrote:
Serijat koristi kako ko hoce i tumaci kako ko hoce. Meni je fascinantno to tumacenje u smislu kad nam nesto pase onda uporiste nalazimo u serijatu,a kad ne pase onda smo spremni izvrtati i tumaciti serijat na milion nacina.
To je vec do ljudi, nije do serijata. I svetovne zakone zloupotrebljavaju pa to ne znaci da su nuzno losi.
Kako bog dozvoli ako nije preporučljivo? Je li bog poručio da nije preporučljivo?
Ostavljena je krajnja opcija. Nesto slicno kao sa razvodom braka. Imas tu opciju, ali je bolje ne ciniti to ako ima neko drugo resenje.
A gdje puše da je krajnja opcija? U Kuranu su navedene osobe koje su zabranjene za brak. Ostale su dozvoljene.
nemezis

#73 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by nemezis »

Josip321 wrote:Pradede su vam braća.
Znači, ti i tvoja braća i sestre (ako ih imaš) ste prvo koljeno.
Majke - drugo koljeno.
Dede - treće koljeno.
Pradede - četvrto koljeno.
Ovo je sa genetičke strane.

Ne znam za Islam. Po hrvatskom zakonu, koji se valjda referira na znanost, nije dozvoljeno ženiti se do 5.
@NIN, evo zašto insistiram na terminologiji. Zakon u BiH dozvoljava brak u 5-om koljenu i mnogi misle da je to daleko. 4 koljeno su djeca od braće i sestara i zakon im zabranjuje brak. Sve preko toga je dozvoljeno.
Capajebo

#74 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by Capajebo »

Ne :D
pussysmoke

#75 Re: Do kojeg je koljena u islamu dozvoljen brak?

Post by pussysmoke »

Eurosa wrote:Pitam zato sto stvarno ne razumijem,protiv sam sklapanja braka medju srodnicima naravno,ima takvih slucajeva koje licno poznajem,ne smatram ih nekim frikovima, ali jednostavno ne razumijem kako je moguce da neko zanemari krvno srodstvo? Zar se ne plase posljedica,zar mogu biti toliko sebicni i rizikovati da na svijet donesu dijete koje bar u pretpostavci moze biti rodjeno s anomalijom, bolescu? Znati sve to a odluciti se za brak i porod u tim uvjetima za mene je cisti sebicluk i samoljublje.
:thumbup:

Ali džaba objašnjavati, ako vjera/zakon dozvoljava ljudi će i sa majkom stupiti u brak.
Post Reply