Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glupi)

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Naslovnica

#51 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Naslovnica »

salik79 wrote:
Naslovnica wrote:
Država wrote:Ovu temu želim odavno da započMem. Rastao sam u sistemu gdje je percepcija o bosancima uvijek bila vezana za rudnik i slične stvari, a Srbi su (na hinjaka) predstavljani kao junaci, ratnici, radnici, profesori, akademici i slično...

Mišljenja sam da nam je namjerno uvaljivan kompleks niže vrijednosti (kroz obrazovni sistem, kroz lobiranje, kroz humoristične emisije...) i da možda u tome možemo pronaći odgovor za današnje ponašanje nekih Bošnjaka. Recimo, uzmimo za primjer sok 'La Vita'. Realno, obično smeće. Ipak, Bošnjo iz nekog čudnog, neobjašnjivog razloga kupi to smeće, a na istoj polici mu stoji sok proizveden u BiH koji je boljeg kvaliteta. Ili recimo, zašto prosječan Bošnjak umire od dragosti kad vidi Seku Aleksić, Daru Bubamaru, Cecu, Anu Nikolić, Karleušu. Da li smo zapravo učeni da volimo ono što dolazi iz Srbije i kako to promijeniti...

:bih:
Mislim da je razlog za La Vitu jednostavan - cijena.
Je li smeće - jeste.
Ja bih najradije pio 100% prirodne sokove, koji koštaju 5km i više za litar, ali se nama para, tako i većina ljudi.
Mi nemamo Cecu, Anu Nikolić, Seku. Da imamo, ne bi umirali za Sekom. Voli narod sise i golotinju.
Doduše, imali smo Selmu, ali od kada je rodila, nema je nikako.

Netacno. U BBI na -1 imas "Apimed" S.Most, gdje mozes pronaci sve prirodne, cijedjene, sokove. Cini mi se da jos uvijek imaju akciju - 2.5 KM (jabuka), s time da imas i povrat od 0,30 KM za staklenu ambalazu. Inace cesto imaju i akcije s pakiranjima od 5 l, u bidonima, gdje te litar soka izadje 2 KM. Ekstra ukusni, dobri i zdravi sokovi, za razliku od pomenutog smeca.
Šta nije tačno?!
Koliko je litar kada nije na akciji?
Kada bude taj sok da se kupi u lokalnom granapu, tada ću ga i kupiti. Dok dođem do BBI, platim parking, vratim se, dođe me sok 10km.
Niđe veze.
Neka se oni prodaju u Bingu, Amki...vrlo rado ću ga kupiti.
rekla-kazala

#52 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by rekla-kazala »

_mufljuz_ wrote:
rekla-kazala wrote:Sjećam se da su moji roditelji govorili da su škole važile za "vlaške", pa su generacije muslimana rođene na selu u periodu 1925. - 1940. godina uglavnom prekidale školovanje poslije drugog ili četvrtog razreda osnovne škole.
Pitanje je da li je bilo srpske ili begovske podvale u teoriji da su škole vlaške.
obzirom da smo morali uciti usrane srpske ustanke i razna druga podmukla historijska srbovanja skole jesu bile "vlaske".....
roditelji tadasnji su to rjesavali tako - nazalost ili nasrecu - nemam pojma - ali kad pogledam te "stare" roditelje politicki, nacionalno i vjerski su bili svjesniji nego danasnji demokratski od kojih je kamara onih koji su u ratu ratovali, a djeca im konzumiraju srbisticke i srbofilne (nus)produkte kulture, historije, muzike i ostalog - i sta sam jos primijetio je nevjerovatna proliferacija ekavice medju mladjim curkama pa mi s prve nije jasno otkud im to - a na kraju je im to kao "kul"....

jos je nevjerovatnije kontagiozna rasirena pojava medjuvojnickih jaranstava - tipa vojnika ARBIH i VRS-a - ja jesam za to da se stvari i strasti smire - ali ja ne moram ni sa kim drobit sljivu i pit zarad toga "ko nas bre zavadi"....

licno sam vidio na FB profilu jednog bivseg vojnika ARBIH (mog prijatelja) kako kumuje i jaranira sa likom koji gotivi Ratka Mladica....
Štokholmski sindrom ili Bosanska retardacija - pitanje sad nadalje i buduce....
Dobro kažeš.
Ja sam rođen šezdeset i neke i kad sam krenuo u osnovnu otac mi reče da ako me upita neko za nacionalnost da mu kažem da sam neopredjeljen .
Dobro se sjećam i da su skoro sve učiteljice i svi nastavnici bili porijeklom iz Crne Gore i iz Srbije. Bilo je tu i mnogo bračnih parova.
Dobro se sjećam i da je bilo nepravde kod ocjenjivanja po nacionalnoj osnovi.
Sjećam se da sam se stidio majke koja je nosila maramu i da mi nije bilo drago da mi dolazi na informacije.
Sjećam se i da sam sa četiri godine u bolnici bacio svinjsku salamu kroz prozor da me ne bi tjerali da je jedem jer me niko nije pitao da li se u kući mojih roditelja jede svinjetina.
Ali bez obzira na sve to nikad nisam mrzio ljude ni dijelio ih na nacionalnoj osnovi ali isto tako nemam želje da idem u Beograd niti imam želje da gledam glupi srpski humor a pogotovo ne kupujem proizvode iz Srbije jer mi prije svega ne odgovaraju kvalitetom.
Nažalost kod bosanaca, bošnjaka se uvijek ide u ekstremno pa su se mladi podijelili u one koji čitaju samo jednu " Knjigu" i one koji uživaju u srpskoj " kulturi".
Kako smo ostali bez srednje klase tako smo ostali i bez umjerenih bosanaca, bošnjaka, muslimana.
Objektivni navijac

#53 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Objektivni navijac »

šatirana_ljubičica wrote:
Bodkin wrote:ja odrona tito te jebo, komentarisati davanje imena i nazivati malogradjanstinom ime dea...

Kretenu nije ime DEA malograđanština ako ga dadne NEKO KO SE ZOVE ZORAN I SL.tj. neko kome to ime STOJI, ali kad neko ko ima oko sebe imena Mulija, Ziba, Šaban, Smail, Ahmed, Dervo i sl. dadne ime DEA, to ukazuje samo na STID,tj. upinjanje da se bude nešto što nisi i to je glavni problem nas bošnjaka, što se stidimo sebe i mislimo da je bolje nečije tuđe, i tako se samo vrtimo u krug, začarani rekla bih, jer nas drugi samo manje cijene samim tim.
Pa da :D Dea ,staro srspko ime od davnina :D :izet: :D
Ono poznato Car Lazar i Carica Dea :D :izet: :D
Osim toga mi nismo bosnjaci,mi smo Bosnjaci :D
Run,Dea,run :D
kingofsnake

#54 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

Bodkin wrote:ja odrona tito te jebo, komentarisati davanje imena i nazivati malogradjanstinom ime dea...
E zbog ovakvih, poput ove šatirane građanke, Bosanac kopa a Milan čita...
Last edited by kingofsnake on 24/03/2014 13:48, edited 1 time in total.
ovo_malo_duse

#55 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by ovo_malo_duse »

moke_31 wrote:
Država wrote:Ovu temu želim odavno da započMem. Rastao sam u sistemu gdje je percepcija o bosancima uvijek bila vezana za rudnik i slične stvari, a Srbi su (na hinjaka) predstavljani kao junaci, ratnici, radnici, profesori, akademici i slično...

Mišljenja sam da nam je namjerno uvaljivan kompleks niže vrijednosti (kroz obrazovni sistem, kroz lobiranje, kroz humoristične emisije...) i da možda u tome možemo pronaći odgovor za današnje ponašanje nekih Bošnjaka. Recimo, uzmimo za primjer sok 'La Vita'. Realno, obično smeće. Ipak, Bošnjo iz nekog čudnog, neobjašnjivog razloga kupi to smeće, a na istoj polici mu stoji sok proizveden u BiH koji je boljeg kvaliteta. Ili recimo, zašto prosječan Bošnjak umire od dragosti kad vidi Seku Aleksić, Daru Bubamaru, Cecu, Anu Nikolić, Karleušu. Da li smo zapravo učeni da volimo ono što dolazi iz Srbije i kako to promijeniti...

Kompleksi i osjećaj niže vrijednosti su sistematski nametani Bošnjacima od '45 do '90. Nije se to preko noći desilo i ne možemo se mi toga lahko osloboditi. Generacije i generacije Bošnjaka su u tom periodu odrasle i obrazovane po onoj andrićevskoj matrici da sve što dolazi sa istoka i što ima veze sa Islamom, što je osmanlijska zaostavština da je nazadno, truhlo, prevaziđeno, da nije moderno i sl. Dakle, sistematski je stvaran osjećaj niže vrijednosti i kompleksi, naročito kroz obrazovanje i školsku literaturu.

Ja sam '79 godište ali se sjećam da sam u osnovnoj morao paziti da govorim otac a ne babo ili ne do Bog da kažem neki turcizam koji sam čuo od nana i deda i starijih općenito. Kada bi to nekom bošnjačkom djetetu izletilo uslijedilo bi podsmijehivanje cijelog razreda a učiteljica bi, bez obzira je li bila Bošnjakinja ili ne, obavezno naglašavala kako to nije jezički ispravno kako se tako ne govori (kao nije to naš jezik), kako to nije kulturno ili u najboljem slučaju da je to arhaizam. Fakat sam stalno imao strah da ne izletim tako nešto i da budem predmet opšteg podsmijehivanja i podrugivanja cijelog razreda? Zbog čega?????????????????????????

Ovo je samo mali primjer kako se pokušala iskorijeniti kultura, jezik, vjera, tradicija i sve ono što Bošnjake čini Bošnjacima, a sve u cilju asimilacije i nestanka. Ovaj dugogodišnji proces, uz konstantno ispiranje mozga komunističkom ideologijom koje se je iz nekog razloga najviše primala na Bošnjake (svi drugi narodi su se igrali komunizma i bratstva i jedinstva a samo su ga Bošnjaci u potpunosti pušili), je doveo dotle da su isti ti Bošnjaci počeli da mrze same sebe i da se stide svega onoga što ih povezuje sa Bošnjaštvom, pa čak i svojih najbližih roditelja, nana, deda i sl. koji su odudarali od slike i prilike modernog, po SANU-u zamišljenog, asimilarnog Bošnjaka.

Najgore od svega je što ogroman broj Bošnjaka iz takvih generacija postao zagovornik takvog (SANU-ovskog) modela Bošnjaka i nastavlja ga propagirati svom potomstvu. To me dovodi do zaključka da su, nažalost, SANU i velikosrpska politika dobrano uspjela u svom projektu asimilacije i da će nam dugo trebati da DOĐEMO SEBI.

Čak mislim da je i ovo nejedinstvo Bošnjaka na političkoj sceni djelimično posljedica toga.
:thumbup:
I na forumu ces naci primjere istog kompleksa.

I zaboravih da dodam to je jedna od karata na koju salonci najcesce igraju pogledaj samo reakcije na ljubicicin komentar i sve ce ti biti jasno.
salik79

#56 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by salik79 »

Naslovnica wrote: Šta nije tačno?!
Koliko je litar kada nije na akciji?
Kada bude taj sok da se kupi u lokalnom granapu, tada ću ga i kupiti. Dok dođem do BBI, platim parking, vratim se, dođe me sok 10km.
Niđe veze.
Neka se oni prodaju u Bingu, Amki...vrlo rado ću ga kupiti.
Pa da je sok 5 KM (bio sam podebljao taj dio, ali zbog problema s forumom nakon par pokusaja da postavim odgovor na to zaboravio :) )
Sok kada nije na akciji kosta 3KM. Ako vratis ambalazu, onda 2,70. Ja se, kada me put nanese, namirim kartonski - tako da, barem meni, nije nidje veze. A zdravlje nema cijenu. Ono je otrov, ovo je lijek, pa bujrum. :)
šatirana_ljubičica

#57 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by šatirana_ljubičica »

Objektivni navijac wrote:

Kretenu nije ime DEA malograđanština ako ga dadne NEKO KO SE ZOVE ZORAN I SL.tj. neko kome to ime STOJI, ali kad neko ko ima oko sebe imena Mulija, Ziba, Šaban, Smail, Ahmed, Dervo i sl. dadne ime DEA, to ukazuje samo na STID,tj. upinjanje da se bude nešto što nisi i to je glavni problem nas bošnjaka, što se stidimo sebe i mislimo da je bolje nečije tuđe, i tako se samo vrtimo u krug, začarani rekla bih, jer nas drugi samo manje cijene samim tim.
Pa da :D Dea ,staro srspko ime od davnina :D :izet: :D
Ono poznato Car Lazar i Carica Dea :D :izet: :D
Osim toga mi nismo bosnjaci,mi smo Bosnjaci :D
Run,Dea,run :D

Latinskog porijekla, i nemam ništa protiv imena, neka ga daju oni kojima ime pristaje.Nisi shvatio ili nećeš da shvatiš ali nije me ni briga.I znam da smo sa velikim B, Bošnjaci, ali kucala sam brzo.
šatirana_ljubičica

#58 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by šatirana_ljubičica »

kingofsnake wrote:

Ne, nego zbog takvih kao ti.
kingofsnake

#59 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

kingofsnake wrote:

Ne, nego zbog takvih kao ti.
Imaš ga pravo u jednu ruku.
salik79

#60 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by salik79 »

Ljubicice, shvacaju oni dobro sta si ti zeljela reci, ali problem su upravo kompleksi o kojim i govorimo. Neka oni sebi nastave radjati "boginje", nije vrijedno ni truda ni zivaca - vjeruj mi. ;-)
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#61 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JoseMujica »

kompleksi ne dolaze iz Srbije nego iz neznanja da ima bolje i da se može bolje...a Srbija je taman nivo jednog mektebski isklesanog Prošnjaka
salik79

#62 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by salik79 »

kingofsnake wrote:Imaš ga pravo u jednu ruku.
Pretpostavljam i ti. Samo, zavisi kako ga uzmes.
ultima_palabra

#63 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by ultima_palabra »

A otkako Bošnjaci upravljaju Bošnjacima, uče ih u školi i daju bošnjačka imena djeci sve nam je onako potaman :-)
Queen_of_hearts

#64 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Queen_of_hearts »

Naci ce bosanac 1001 izgovor da ne cita knjigu ,jer mogao bi,gluho bilo ,tamo i procitati sta o jeziku,historiji ,politici,filozofiji ,pa bi mu se ono "Zoran" ucinilo "bosanskije" od Hilmija,Dea,Tea ,mozda bi i shvatio da mu jezik bosanskim ne cine turcizmi,pa bi ih prestao trpati i gdje treba i ne treba ...Svasta ima u tim knjigama,i treba ih bosnji strogo dozirat ,inace bi se mogao prestati osjecati otpadnikom kad na glasackom listicu zaokruzi ime po savjesti,a ne po minber sufleru,sta imaju citati ,kad su tu predanja,s koljena na koljeno,sve naravno tacno i objektivno ,o svim urotama prema bosancu,inace cistom ko suza ,zato u inat dusmanima : NE MOGU ONI OD MENE KNJIGU SKLANJAT KOLIKO SE ONA MOZE MENI GADIT ! Jes! Nek' sam im pokaz'o ....
kingofsnake

#65 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

ultima_palabra wrote:A otkako Bošnjaci upravljaju Bošnjacima, uče ih u školi i daju bošnjačka imena djeci sve nam je onako potaman :-)
Baš tako, otkako su nam ova strogo muslimanska imena na vlasti, extra je. Ma hej, kad skontaš da ti upravljaju Bakir, Sulejman, Haris, Šemsudin i ostali, odmah ti vidiš tu neki napredak, i nema potrebe za unapređivanjem drugih sfera života. I punog srca(i praznog stomaka) svom djetetu odrediš čisto muslimansko ime npr. Sanela ili Sabina :D
Bodkin

#66 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Bodkin »

salik79 wrote:Ljubicice, shvacaju oni dobro sta si ti zeljela reci, ali problem su upravo kompleksi o kojim i govorimo. Neka oni sebi nastave radjati "boginje", nije vrijedno ni truda ni zivaca - vjeruj mi. ;-)
ajde pojasni nam ti sta je ona htjela reci. da semsudin i zineta ne mogu dati ime ema ili dea jer su onda malogradjani i imaju komplekse :lol: :lol:
kingofsnake

#67 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

Queen_of_hearts wrote:Naci ce bosanac 1001 izgovor da ne cita knjigu ,jer mogao bi,gluho bilo ,tamo i procitati sta o jeziku,historiji ,politici,filozofiji ,pa bi mu se ono "Zoran" ucinilo "bosanskije" od Hilmija,Dea,Tea ,mozda bi i shvatio da mu jezik bosanskim ne cine turcizmi,pa bi ih prestao trpati i gdje treba i ne treba ...Svasta ima u tim knjigama,i treba ih bosnji strogo dozirat ,inace bi se mogao prestati osjecati otpadnikom kad na glasackom listicu zaokruzi ime po savjesti,a ne po minber sufleru,sta imaju citati ,kad su tu predanja,s koljena na koljeno,sve naravno tacno i objektivno ,o svim urotama prema bosancu,inace cistom ko suza ,zato u inat dusmanima : NE MOGU ONI OD MENE KNJIGU SKLANJAT KOLIKO SE ONA MOZE MENI GADIT ! Jes! Nek' sam im pokaz'o ....
:thumbup:

Ma šta'š ti čitat, kad ima hodža da ti prenese u kratkim crtama :D
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#68 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JoseMujica »

kingofsnake wrote:
ultima_palabra wrote:A otkako Bošnjaci upravljaju Bošnjacima, uče ih u školi i daju bošnjačka imena djeci sve nam je onako potaman :-)
Baš tako, otkako su nam ova strogo muslimanska imena na vlasti, extra je. Ma hej, kad skontaš da ti upravljaju Bakir, Sulejman, Haris, Šemsudin i ostali, odmah ti vidiš tu neki napredak, i nema potrebe za unapređivanjem drugih sfera života. I punog srca(i praznog stomaka) svom djetetu odrediš čisto muslimansko ime npr. Sanela ili Sabina :D
ma šta ti je ba...taman još kad malo proanaliziraš kako Baki, Hare i autohtoni Prošnjaci upravljaju onda skontaš da onaj ašov iz prvog posta teme i jest mjera
ultima_palabra

#69 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by ultima_palabra »

kingofsnake wrote:
I onda kad vidiš da malu Sanelu ili Sabinu uči Lejla, Alma ili čak Arzija bude ti ono pravo drago što si u svojoj vjeri i u svojoj zemlji... ne sekiraš se ni što su Sanela i Sabina nepismene :oops:
salik79

#70 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by salik79 »

kingofsnake wrote:

Sabina i jeste "muslimansko" ime i znaci cvijet. Sanela nije i sinonim je za margarin. :D
kingofsnake

#71 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kingofsnake »

salik79 wrote:
kingofsnake wrote:

Sabina i jeste "muslimansko" ime i znaci cvijet. Sanela nije i sinonim je za margarin. :D
The name Sabine is a Latin baby name. From an ancient Roman tribe name, Sabinus. The Sabines were a tribe that lived in the central Appennines of ancient Italy

Doduše, Rimljani su relativno novi, pa su garant prepisali, din dušmani.
Panzer_Daddy

#72 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by Panzer_Daddy »

Queen_of_hearts wrote:Naci ce bosanac 1001 izgovor da ne cita knjigu ,jer mogao bi,gluho bilo ,tamo i procitati sta o jeziku,historiji ,politici,filozofiji ,pa bi mu se ono "Zoran" ucinilo "bosanskije" od Hilmija,Dea,Tea ,mozda bi i shvatio da mu jezik bosanskim ne cine turcizmi,pa bi ih prestao trpati i gdje treba i ne treba ...Svasta ima u tim knjigama,i treba ih bosnji strogo dozirat ,inace bi se mogao prestati osjecati otpadnikom kad na glasackom listicu zaokruzi ime po savjesti,a ne po minber sufleru,sta imaju citati ,kad su tu predanja,s koljena na koljeno,sve naravno tacno i objektivno ,o svim urotama prema bosancu,inace cistom ko suza ,zato u inat dusmanima : NE MOGU ONI OD MENE KNJIGU SKLANJAT KOLIKO SE ONA MOZE MENI GADIT ! Jes! Nek' sam im pokaz'o ....
Pametno zboris !!! Sejtanska su posla to,za ovako dobar tekst zasluzujes paket hurmi iz Saudije :D
JThomas

#73 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by JThomas »

a da nije bilo mrskih komunista, na fakultet biste stvarno morali ići u beograd.
_mufljuz_

#74 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by _mufljuz_ »

ima i druga strana medalje tog kompleksa bosnjackog.....

davno nekad bio jedan lik u banovickom rudniku (prica je iz druge ruke) zvao se Ramo, dodje 2. svj rat, bio jeben partizan diverzant, prvoborac nosilac nekih medalja i spomenica u NOR-u i njega Partija postavi u administraciju u Tuzli jal u Banovice.... nista nije mor'o radit samo se pojavljivat - zasluzeno mjesto nakon ratnih iskusenja i nagrada od drzave....

... i tako prodje Ramo sve to i jednom lupi sakom od sto u kancelariji, fino mu, toplo mu, ima i sekretaricu (koja je sve radila jer on nije imao pojma - nepismen cojek rudar)....

i kaze Ramo - "jebo ovo odo ja u Rudnik..."
kakavdanakneiskustvu

#75 Re: Bosanac kopa rudnik, a Milan čita knjigu (koliko smo glu

Post by kakavdanakneiskustvu »

a možda se nekome to ime jednostavno sviđa i boli ga klinac šta će ostali reći na to?
Post Reply