stednja/vidovi stednje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#51 Re: stednja/vidovi stednje

Post by drndalo »

Nije slobodna bas tako slobodna kao sto je bila...
Nepass

#52 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Nepass »

drndalo wrote:Nije slobodna bas tako slobodna kao sto je bila...
Kako nije? Ja imam orocenu slobodnu stednju. Pare se uvijek mogu dici, osim tih 25€.
Cak sam sa jedne knjizice dizao lovu i sve sam digao pare osim tih 25€.
bumerangss

#53 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

Nepass wrote:
Kako nije? Ja imam orocenu slobodnu stednju. Pare se uvijek mogu dici, osim tih 25€.
Slobodna stedna se razlikuje od banke do banke i u nekim zaista i nije bas slobodna kao sto je prije bila kao npr u Raiffeisen gdje sam i ja imao istu jer se prije 5 6 godina moglo dici sve osim 500km a kamata je bila 4% a sad je kamata mizernih 0,6% i moras imati opet minimalno 500km a mozes dizati mjesecno samo 20% od iznosa kojeg imas na racunu a ako zelis dici vise onda placas 1% naknade :roll:

Zato hvala Bogu imaju konkurenciju i lovu sam prebacio u drugu banku na slican vid stednje ali sa mnogo visim kamatama i bez naknade za dizanje novca :D
doktor78

#54 Re: stednja/vidovi stednje

Post by doktor78 »

Generalno su sve banke smanjile kamate na stednju. Raiffeisen je mozda najgori, ali ni ostale nisu bas nesto
Nepass

#55 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Nepass »

bumerangss wrote:
Nepass wrote:
Slobodna stedna se razlikuje od banke do banke i u nekim zaista i nije bas slobodna kao sto je prije bila kao npr u Raiffeisen gdje sam i ja imao istu jer se prije 5 6 godina moglo dici sve osim 500km a kamata je bila 4% a sad je kamata mizernih 0,6% i moras imati opet minimalno 500km a mozes dizati mjesecno samo 20% od iznosa kojeg imas na racunu a ako zelis dici vise onda placas 1% naknade :roll:

Zato hvala Bogu imaju konkurenciju i lovu sam prebacio u drugu banku na slican vid stednje ali sa mnogo visim kamatama i bez naknade za dizanje novca :D
I ja sam smugnuo iz rf. Kod njih kamata 1,1% u moja banka 3,5%.
bumerangss

#56 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

Da, trend je smanjenja kamata na stednju ali opet su vece nego na zapadu. Nije vise ni u Moja banka tako isplativo stediti jer su i oni iskopirali Raiffeisen i uveli su i oni naknadu os 1% ako se dize vise od jednog puta u tri mjeseca i najveca kamata im nije 3,5 nego 2,6 i to na 5 godina.

Ima jos isplativija slobodna stednja :D
bumerangss

#57 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

I da, da kazem da su najmanje kamate u najvecim i najstabilnijim bankama kao sto su Raiffeisen i UniCredit a najvece kamate su u najmanjim i najslabijim bankama ali bitno je da banka i certifikat Agencije za osiguranje depozita i ne treba brinuti jer sve u zivotu je rizik
foton

#58 Re: stednja/vidovi stednje

Post by foton »

bumerangss wrote:I da, da kazem da su najmanje kamate u najvecim i najstabilnijim bankama kao sto su Raiffeisen i UniCredit a najvece kamate su u najmanjim i najslabijim bankama ali bitno je da banka i certifikat Agencije za osiguranje depozita i ne treba brinuti jer sve u zivotu je rizik
Logično, male banke tako pokušavaju preuzeti klijente i nagomilati kapital koji onda plasiraju kroz male i brze kredite po većim kamatnim stopama...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#59 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Truba »

čista računica kupuju po 4 plasiraju po 8-12 kako kome

zapad ne bih spominjao jer oni imaju tu kapitalističku kulturu ulaganja u dionice fondove investicije... nama je to JOŠ uvijek viša matematika...
r_faruk

#60 Re: stednja/vidovi stednje

Post by r_faruk »

znaci bez 150 do 200 hiljada ne isplati se nista orociti :)
drndalo

#61 Re: stednja/vidovi stednje

Post by drndalo »

bumerangss wrote:Da, trend je smanjenja kamata na stednju ali opet su vece nego na zapadu. Nije vise ni u Moja banka tako isplativo stediti jer su i oni iskopirali Raiffeisen i uveli su i oni naknadu os 1% ako se dize vise od jednog puta u tri mjeseca i najveca kamata im nije 3,5 nego 2,6 i to na 5 godina.

Koja molim te, da ne trazim dzaba okolo...? Moze i na PP, ako se stidis reklamirati... :wink:

Ja sam "stari slobodnjak" prvo RZB-ov, a kad su se pohasili Moje banke... Sad su se i oni pohasili, pa im ne dam vise...

Cuj "slobodna", a mogu dizati 1x u 3 mjeseca, ili max. 20% mjesecno... :cry:
Truba

#62 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Truba »

i mene zanima gdje prebaciti novce ako naša banka zastrani :D možda NLB?
bumerangss

#63 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

r_faruk wrote:znaci bez 150 do 200 hiljada ne isplati se nista orociti :)
Pa nije bas da se ne isplati... jer postotak je isti ili malo veci za vecu sumu. Svi bi mi volili da nam je mjesecna kamata 700 800 km pa da ne moramo raditi ali i kamata na 5000 6000 je 20-ak km mjesecno sto je meni, iako malo, ipak nekako draga para :)
akcija007

#64 Re: stednja/vidovi stednje

Post by akcija007 »

da li je ok I sigurno stedjeti u Novoj banci ? kamata na 24 mj je 3,4 a na 36 mj je 3,6% I ako izdrzis do kraja daju jos bonus na kamatu od 5 % za 24 mj a 10% na 36 mj . ovo su najvece kamatne stope na cijelom trzistu bih .
bumboo

#65 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumboo »

akcija007 wrote:da li je ok I sigurno stedjeti u Novoj banci ? kamata na 24 mj je 3,4 a na 36 mj je 3,6% I ako izdrzis do kraja daju jos bonus na kamatu od 5 % za 24 mj a 10% na 36 mj . ovo su najvece kamatne stope na cijelom trzistu bih .
Moj odgovor je DA, naravno ako je do iznosa koji pokriva Agencija za osiguranje depozita.
Moje ugodno iskustvo s tom bankom: htjela sam podignuti neki depozit kojem je isteklo oročenje, trebale mi pare, ali predložili su mi da ga ne diram nego da uzmem kredit u visini oročenog depozita. Period otplate kredita je jednak periodu oročenja. To je tzv. lombardni kredit. Depozit je zalog za kredit, nisu me uvjetovali prelaskom plate kod njih. Na kraju se ispostavilo da iznos kamate koji ću vratiti po isteku kredita je manji od iznosa kamate na oročenje, tj. bit ću "dobra" par stoja. ;-)
Ci-Nick

#66 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Ci-Nick »

bumboo wrote:
akcija007 wrote:da li je ok I sigurno stedjeti u Novoj banci ? kamata na 24 mj je 3,4 a na 36 mj je 3,6% I ako izdrzis do kraja daju jos bonus na kamatu od 5 % za 24 mj a 10% na 36 mj . ovo su najvece kamatne stope na cijelom trzistu bih .
Moj odgovor je DA, naravno ako je do iznosa koji pokriva Agencija za osiguranje depozita.
Moje ugodno iskustvo s tom bankom: htjela sam podignuti neki depozit kojem je isteklo oročenje, trebale mi pare, ali predložili su mi da ga ne diram nego da uzmem kredit u visini oročenog depozita. Period otplate kredita je jednak periodu oročenja. To je tzv. lombardni kredit. Depozit je zalog za kredit, nisu me uvjetovali prelaskom plate kod njih. Na kraju se ispostavilo da iznos kamate koji ću vratiti po isteku kredita je manji od iznosa kamate na oročenje, tj. bit ću "dobra" par stoja. ;-)
To jest da je kamata koju ćeš platiti na taj lombardni kredit skoro duplo veća nego kamata koju ćeš dobiti na tvoj oročeni depozit.
bumerangss

#67 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

drndalo wrote:
bumerangss wrote:Da, trend je smanjenja kamata na stednju ali opet su vece nego na zapadu. Nije vise ni u Moja banka tako isplativo stediti jer su i oni iskopirali Raiffeisen i uveli su i oni naknadu os 1% ako se dize vise od jednog puta u tri mjeseca i najveca kamata im nije 3,5 nego 2,6 i to na 5 godina.

Koja molim te, da ne trazim dzaba okolo...? Moze i na PP, ako se stidis reklamirati... :wink:

Ja sam "stari slobodnjak" prvo RZB-ov, a kad su se pohasili Moje banke... Sad su se i oni pohasili, pa im ne dam vise...

Cuj "slobodna", a mogu dizati 1x u 3 mjeseca, ili max. 20% mjesecno... :cry:
Ne stidim se reklamirati, naprotiv drago mi je pomoci bilo kome. ja kad gledam koja mi je najpovoljnija ukucam CBBH tj centralna banka BIH i tu kliknes na BANKE U BiH i dobijes spisak svih banaka u FBiH i u RS-u. U RS-u su nesto vise kamate, vjerovatno su i rizicnije :D pa to mi nije opcija. I ja sam imao slobodnu u RZB u latnom periodu prije recesije kad je kamata bila 4% :) . Na zalost ta vremena su prosla i kamate su se srozale u svim bankama ali ovo je kapitalizam i svak gleda svoj interes i banke i klijnti pa ja mijenjam banke ko frizere i teretane :lol:

Sve banke imaju neka ogranicenja slicna ka u RZB ali su kamate makar više a ne mizernih 0,6%. Vidi na stranici CBBH ali evo ja ti izdvajam Intesa Sanpaolo banku slobodna stednja na 36 mjeseci, kamata 2,1% uz minimalno stanje na racunu od 500KM i mozes dizati i uplacivati neograniceno.
Onda imas u Sber banci slobodnu stednju na 36 mjeseci kamata 2,5% plus bonus 0,5% ako uplacujes godisnje minimalno po 500KM. I oni imaju isto kao u RZB ogranicenje za dianje mjesecno 20% od iznosa ili vise uz naknadu od 1%. minimalan saldo 50KM.
Onda imas u Vakufskoj slobodnu stednju na 37 mjeseci kamata je 2,5% uz minimalni ulog 1000KM a maximalni je 20000KM i sto je najbitnije nemas ogranicenja za isplatu osim da je na racunu minimalno tih 1000KM a pripis kamate je mjesecno na dan sklapanja ugovora i pripisuije se na glavnicu. Po meni ovo je najslicnija staroj slobodnoj u RZB.
Bilo je nesto slicno i u Ziraat ali evo vidim sklonili su sa stranice. Odaberi sta ti odg i sretno :thumbup:
bumboo

#68 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumboo »

Ci-Nick wrote:
bumboo wrote:
To jest da je kamata koju ćeš platiti na taj lombardni kredit skoro duplo veća nego kamata koju ćeš dobiti na tvoj oročeni depozit.
Razlika je oko 300-400 KM u moju korist.
Ci-Nick

#69 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Ci-Nick »

bumboo wrote:
Ci-Nick wrote:
bumboo wrote:
Razlika je oko 300-400 KM u moju korist.
Jeste, ali oni drže sav tvoj depozit cijeli vrijeme a ti otplaćuješ kredit od prvog mjeseca tako da je to skoro duplo veća kamata.
r_faruk

#70 Re: stednja/vidovi stednje

Post by r_faruk »

gledam u Novoj banci, 3.4% na 24 mjeseca i 10% bonus.
sad, mene iinteresuje ovaj bonus.... da li se on odnosi na sumu koju orocis i da li se on isplacujnakon 24 mjeseca?
starii

#71 Re: stednja/vidovi stednje

Post by starii »

r_faruk wrote:gledam u Novoj banci, 3.4% na 24 mjeseca i 10% bonus.
sad, mene iinteresuje ovaj bonus.... da li se on odnosi na sumu koju orocis i da li se on isplacujnakon 24 mjeseca?
taj bonus daje dodik ako ti ne pokupi pare ko ovim u drugim bankama :)
bumerangss

#72 Re: stednja/vidovi stednje

Post by bumerangss »

starii wrote:
:thumbup:
Truba

#73 Re: stednja/vidovi stednje

Post by Truba »

veri fani :roll:
r_faruk

#74 Re: stednja/vidovi stednje

Post by r_faruk »

.
Last edited by r_faruk on 10/04/2016 21:36, edited 1 time in total.
r_faruk

#75 Re: stednja/vidovi stednje

Post by r_faruk »

bumerangss wrote:
starii wrote:
:thumbup:
Heh :) koliki su bonusi u ostalim bankama
Post Reply