Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u BiH

Alfons Kauders

#51 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Hafis wrote:
Alfons Kauders wrote:
madner wrote:Ma levati Tuzlaci, nisu haman nista cigana pobili kada je bilo vrijeme.
tacno, bas smo budale multietniĆarske... dok su ih drugi proganjali i ubijali, mi nista... sram da nas bude :-)

ali zato je iz tuzle prvi romski premijer fbih, doktor nauka itd...
Tuzla je moj obećani grad 8-)
progresivna sredina, sta ces

samo nam fali gay parada... to cekamo da prvo proba sarajevo, pa kad ih rastjera serijatska policija, mi u tuzli napravimo u inat, da mozemo podjebavat sarajlijice :D
Corto Maltese

#52 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Corto Maltese »

Joe McCarthy wrote: Mi imamo svo vrijeme na ovom svijetu, dok je njih svake godine manje i manje. Zamisli igru pokera u kojoj tvoji protivnici gube sve više i više karti namjenjenih njima iz špila, dok ti imaš konstantu zalihu. Znači matematički ti je zagarantovana pobjeda, osim ako ti ne oboriš sto i posereš se na špil, dok bacaš drkicu na crni kamen u pustinji i vrištiš na jeziku koji ni ti ne razumješ ( i tu se moja ANALogija završava :D).
Lako mi je za vas besmrtnike. Međutim, najveći broj stanovnika Bosne i Hercegovine, a i drugih zemalja, čine smrtnici, koji po prirodnim zakonima nemaju sve vrijeme svijeta. Smrtnici, da bude još gore, rađaju smrtnu djecu, koja također nemaju više vremena nego im ljudski vijek dozvoljava, a usput moraju i da jedu.
Kada se stvar posmatra iz tog smrtničkog ugla, vidi se koliko je "sve vrijeme svijeta" jadna floskula.
madner

#53 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by madner »

Rahat patnja je floskula ljudi koji nisu spremni prihvatiti rat kao jedini scenario za ostvarivanje svojih ciljeva.
Nesto slicno trecem ili nezavisnoj RS.
Skijaš

#54 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Skijaš »

Hafis wrote:Đe mi je onaj Skijaš da analizira onu moju teoriju što sam iznio gore?
U njega uvijek šeš ili beš, i to kako on postavi :)
Nema se šta analizirati kada je prazno. Nakon vraćanja na snagu odluke o konstitutivnosti tri naroda na tlu čitave države, prijetilo se sa svih strana, pa ništa. Nakon odluke OHR-a da eliminiše blokade formiranja entitetske vlasti nakon zadnjih opštih izbora, takođe je bilo prijetnji, pa opet ništa, a između ta dva događaja imaš značajan broj odluka kojim se postepeno išlo dalje od projekta etnoteritorijalizacije.
I gdje su ti radikali poput Muamera Topalovića ili Mevlida Jašarevića ? To što neko nabije mačku na ogradu džamije, lijepi nekakve plakate ili iz mrakuše napadne povratnike nije radikalizam, to nije destabilizacija nego kukavičluk.

Ko to mora kalkulisati sa sljedećim potezom Nine Raspudića recimo ? Niko, vjerovatno ni žena mu. Sa Bilalom Bosnićem i njegove četiri žene je sasvim druga priča.

p.s. i da, u tvojoj šemi imaš strelicu viška. Nije neki problem jer je ono što pokušavaš dokazati svakako neodrživo, ali eto da znaš.
hizo ramidovic

#55 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by hizo ramidovic »

Hafis wrote:Đe mi je onaj Skijaš da analizira onu moju teoriju što sam iznio gore?
@skijas je dovoljno pametan covjek da ne analizira budalastine, jer su postavke tvoje "teorije" totalni promasaj:

postavka 1. tvoje teorije je dimna bomba i propagandna podvala jer niti jedna znacajnija stranka sa vecinskim bosnjackim clanstvom ne forsira unitarizaciju ni centralizaciju.

postavka 2. tvoje teorije je samo jedna u nizu formulacija za treci entitet, odnosno etnicku podjelu ove zemlje, odnosno ostvarivanje nerealiziranih ratnih ciljeva mirnim i diplomatskim putem a to je getoizacija najbrojnijeg naroda u bih.
BHCluster

#56 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by BHCluster »

Otvaranje poglavlja 23 i 24 sa EU pohapsti lopove.
Alfons Kauders

#57 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote:Otvaranje poglavlja 23 i 24 sa EU pohapsti lopove.
nemre

nece Fahro - juce je GO SBB rekao da se protivi otvaranju navedenih poglavlja
BHCluster

#58 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
nemre

PolHko, ima i za to lijeka a biti ce u formi "slucajno" objavljenih dokumenata, fotografija i video zapisa...
Alfons Kauders

#59 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote:
nemre

PolHko, ima i za to lijeka a biti ce u formi "slucajno" objavljenih dokumenata, fotografija i video zapisa...
mozda za fahra

ali sta cemo s ostalih kojima to nimalo ne godi?
Mister Yes

#60 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Mister Yes »

Teško je znati šta će biti u budućnosti ali uvodni post definitivno nije tačan jer kao rezultat podjele zemlje navodi nužnu radikalizaciju Bošnjaka. To jednostavno nije tačno jer sve zavisi od toga kakva će biti ta podjela. Možda ne bude na 3 već samo na 2 dijela. Puno je opcija u igri a recimo opcija po kojoj se Srbi i Bošnjaci dogovore da od entiteta lagano prave dvije države sigurno ne vodi radikalizaciji Bošnjaka.

Još od 95-e je jasno da je to backup plan Bošnjaka u slučaju da ne mogu dobiti 100% BiH. Osim toga, u tom slučaju Hrvati prestaju biti "majorizirani" jer se gube svi elementi na koje su se do sada pozivali. Tipa "oni imaju entitete a mi ne" više ne važi jer ako se odcjepi RS onda je današnja Federacija država i nema entiteta pa nema ni "ugrozbe" na taj račun. Ako nema entiteta nema ni današnjeg sistema od 3 televizije javnog servisa već ostaje jedna državna televizija koja onda može imati kanal na Bosanskom i kanal na Hrvatskom jeziku. Ostaje Federativna Republika BiH kao država sa vjerovatno 8 federalnih jedinica / kantona (Posavski bi se naravno pripojio Hrvatskoj a Goraždanski Sarajevu).

Naravno, RS će prepustiti Federaciji dio teritorija u zamjenu za odcjepljenje. Istočno Sarajevo recimo (istočni stari grad, istočno novo Sarajevo i istočna Ilidža) da ne bude Srbija na Dobrinji, Lukavici i Trebeviću jer to bi realno sigurno bio zahtjev Bošnjaka. Isto tako Federaciji bi pripali Srebrenica i Potočari sa jednim uzanim koridorom kroz Cersku i Konjević Polje prema Sapni. Sa druge strane RS bi dobila koridor kroz Brčko i nezavisnost.

I onda i jedni i drugi u EU. Time bi iz EU riješili pitanje koordinacije, sejdić-finci, ali i pitanje straha od radikalizacije Bošnjaka. To nekako vidim kao najrealniju opciju. Ali ko zna.

Ono što je sigurno je da ovako neće ostati. Nešto kuhaju 100%. Juče slušam kako Ketrin Ešdaun dolazi u BiH da razgovara sa liderima kako zaustaviti nasilje na ulicama. I mean, what the fuck? :? Nasilje bilo jedan dan a i to izrežirano. Neko kuha žestoko. Vidjet ćemo šta će skuhati.
Alfons Kauders

#61 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

Mister Yes wrote: Ono što je sigurno je da ovako neće ostati. Nešto kuhaju 100%. Juče slušam kako Ketrin Ešdaun dolazi u BiH da razgovara sa liderima kako zaustaviti nasilje na ulicama. I mean, what the fuck? :? Nasilje bilo jedan dan a i to izrežirano. Neko kuha žestoko. Vidjet ćemo šta će skuhati.
mozda dolazi radi benjamina delalica? :D
Hafis

#62 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Hafis »

Skijaš wrote:
Nema se šta analizirati kada je prazno. Nakon vraćanja na snagu odluke o konstitutivnosti tri naroda na tlu čitave države, prijetilo se sa svih strana, pa ništa. Nakon odluke OHR-a da eliminiše blokade formiranja entitetske vlasti nakon zadnjih opštih izbora, takođe je bilo prijetnji, pa opet ništa, a između ta dva događaja imaš značajan broj odluka kojim se postepeno išlo dalje od projekta etnoteritorijalizacije.
I gdje su ti radikali poput Muamera Topalovića ili Mevlida Jašarevića ? To što neko nabije mačku na ogradu džamije, lijepi nekakve plakate ili iz mrakuše napadne povratnike nije radikalizam, to nije destabilizacija nego kukavičluk.

Ko to mora kalkulisati sa sljedećim potezom Nine Raspudića recimo ? Niko, vjerovatno ni žena mu. Sa Bilalom Bosnićem i njegove četiri žene je sasvim druga priča.

p.s. i da, u tvojoj šemi imaš strelicu viška. Nije neki problem jer je ono što pokušavaš dokazati svakako neodrživo, ali eto da znaš.
Federalizacija se ne uklapa u tvoje teorije o ''konstitutivnosti tri naroda na tlu čitave države'', koje u suštini i de facto na terenu ništa i ne znače, već su samo pogon za prazne motore unitarizacije. Kakvog ja hajra imam od toga što sam konstitutivan u Kalesiji...od te konstitutivnosti koristi je imao samo ŽK na izborima.
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#63 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by JoseMujica »

Pravda z Benja!
Joe McCarthy

#64 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Joe McCarthy »

Hafis wrote:
Joe McCarthy wrote:
webby-x wrote:Dakle, tvoja logika ide ovako:

Ako se ide ne ide na ruku Bošnjacima onda oni postaju teroristi,
a ako se ne ide na ruku Srbima ili Hrvatima, onda sve ok, nema terorista.

To dovoljno govori o tvom pogledu na Bošnjake.
Nešto slično kao Mesić, vidiš ih kao prikrivene teroriste.

:roll:
Ma samo hladno komaraden 8-)
Kume Joe ti kažeš: ''Sad kako će Hrvati, odnosno Srbi pristupiti konceptu suživota mi je najmanja briga''...i ''bespotrebni i gubitak vremena i resursa koje mi nemožemo priuštiti''.

Znači, ispravi me ako griješim: pušiona nam je za 20-30 godina svakako, suživotarili ili ne?
Što nam je raditi?
Drug nama je pušiona zbog "Svetog Trojstva Tolerancije i Multikutlure", za svakog Bošnjaka moraju doći po Srbin i Hrvat, što je preopterećenje administracije. Znači kad neki Bošnjak ide na neko osnivanje firme ili je član Velike Šestorke ili če plaćat multikultivatorsku taksu svakom baliji, vlahu i šokcu u administraciji. A kad bi došla neka partija koja bi ispunila desetinu obećanja o "antikorupcijskom cunamiju", hrvatska vlastela bi skičali o majorizaciji, Srbski voždovi bi guslali o vehabijsko-ustaškim urotama protiv genociteta, a bošnjački begovi bi odmah počeli prosipat kako su oni zaustavili klanja 6 trilijona mrtvih Bošnjaka i da ih trebamo gledat ko bogove, jer će četnici ponovo se vratit na brda ako ikad se zapitamo ko nam je UKRAO 25 godina života i mentalno osakatio čitavu prvu post komunističku generaciju ili ti nedaj bože ako potražimo neke NE halal alternative.

Malo me ova naša situacija baca na jedan klip na YT koji sam gledao prije nekoliko mjeseci, i ako neko nađe prikladniji za odnos bošnjački političara (namjerno kažem političara a ne vođa) prema narodu ima turu piva od mene :D

Last edited by Joe McCarthy on 24/02/2014 12:36, edited 1 time in total.
oakville

#65 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by oakville »

Mister Yes wrote:Teško je znati šta će biti u budućnosti ali uvodni post definitivno nije tačan jer kao rezultat podjele zemlje navodi nužnu radikalizaciju Bošnjaka. To jednostavno nije tačno jer sve zavisi od toga kakva će biti ta podjela. Možda ne bude na 3 već samo na 2 dijela. Puno je opcija u igri a recimo opcija po kojoj se Srbi i Bošnjaci dogovore da od entiteta lagano prave dvije države sigurno ne vodi radikalizaciji Bošnjaka.

Još od 95-e je jasno da je to backup plan Bošnjaka u slučaju da ne mogu dobiti 100% BiH. Osim toga, u tom slučaju Hrvati prestaju biti "majorizirani" jer se gube svi elementi na koje su se do sada pozivali. Tipa "oni imaju entitete a mi ne" više ne važi jer ako se odcjepi RS onda je današnja Federacija država i nema entiteta pa nema ni "ugrozbe" na taj račun. Ako nema entiteta nema ni današnjeg sistema od 3 televizije javnog servisa već ostaje jedna državna televizija koja onda može imati kanal na Bosanskom i kanal na Hrvatskom jeziku. Ostaje Federativna Republika BiH kao država sa vjerovatno 8 federalnih jedinica / kantona (Posavski bi se naravno pripojio Hrvatskoj a Goraždanski Sarajevu).

Naravno, RS će prepustiti Federaciji dio teritorija u zamjenu za odcjepljenje. Istočno Sarajevo recimo (istočni stari grad, istočno novo Sarajevo i istočna Ilidža) da ne bude Srbija na Dobrinji, Lukavici i Trebeviću jer to bi realno sigurno bio zahtjev Bošnjaka. Isto tako Federaciji bi pripali Srebrenica i Potočari sa jednim uzanim koridorom kroz Cersku i Konjević Polje prema Sapni. Sa druge strane RS bi dobila koridor kroz Brčko i nezavisnost.

I onda i jedni i drugi u EU. Time bi iz EU riješili pitanje koordinacije, sejdić-finci, ali i pitanje straha od radikalizacije Bošnjaka. To nekako vidim kao najrealniju opciju. Ali ko zna.

Ono što je sigurno je da ovako neće ostati. Nešto kuhaju 100%. Juče slušam kako Ketrin Ešdaun dolazi u BiH da razgovara sa liderima kako zaustaviti nasilje na ulicama. I mean, what the fuck? :? Nasilje bilo jedan dan a i to izrežirano. Neko kuha žestoko. Vidjet ćemo šta će skuhati.
:lol: :lol: :lol: :lol: :thumbup:
daddy-kool

#66 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by daddy-kool »

Hafis wrote:

Image

I onda kažu hercegovci samo znaju švercati i pljačkati konvoje :)
I ti ne znaš šta ćeš sa vremenom.
daddy-kool

#67 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by daddy-kool »

madner wrote:Rahat patnja je floskula ljudi koji nisu spremni prihvatiti rat kao jedini scenario za ostvarivanje svojih ciljeva.
Nesto slicno trecem ili nezavisnoj RS.
Otprilike.
Samo će.
madner

#68 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by madner »

Pitanje je samo sta ce uraditi kada shvate da nema od toga nista.

Traziti alternative ili ostati na zacrtanim ciljevima.
BHCluster

#69 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
mozda za fahra

Na isti nachin svi oni imaju oraha u djepovima.
Alfons Kauders

#70 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote:
mozda za fahra

znaci pisi propalo :D
BHCluster

#71 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote:
mozda za fahra

znaci pisi propalo :D
Polahko, imaju oni upavanog medu (OHR), koji ih jos uvjek moze smjeniti.
Alfons Kauders

#72 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote: znaci pisi propalo :D
uspavani medo nemre nista bez medjeda iz ruske ambasade

a tome koliko je velikom polarnom medjedu friskom s olimpijade stalo do EU mozemo da vidimo u ukrajini
BHCluster

#73 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by BHCluster »

Alfons Kauders wrote:
BHCluster wrote:
Alfons Kauders wrote: znaci pisi propalo :D
uspavani medo nemre nista bez medjeda iz ruske ambasade

a tome koliko je velikom polarnom medjedu friskom s olimpijade stalo do EU mozemo da vidimo u ukrajini
Ma Rusi sada imaju Ukrajinu.
Alfons Kauders

#74 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by Alfons Kauders »

BHCluster wrote: Ma Rusi sada imaju Ukrajinu.
imali :D :wink:
channel10

#75 Re: Mogući scenariji daljeg razvoja političke situacije u Bi

Post by channel10 »

Mister Yes wrote:Teško je znati šta će biti u budućnosti ali uvodni post definitivno nije tačan jer kao rezultat podjele zemlje navodi nužnu radikalizaciju Bošnjaka. To jednostavno nije tačno jer sve zavisi od toga kakva će biti ta podjela. Možda ne bude na 3 već samo na 2 dijela. Puno je opcija u igri a recimo opcija po kojoj se Srbi i Bošnjaci dogovore da od entiteta lagano prave dvije države sigurno ne vodi radikalizaciji Bošnjaka.

I ti si brate konacno bibikn`o. Mislim znao sam da si malo frcio, ali ovo.. Ovo je vec dijagnoza. Samo se pitam, ko si, sta si, ciji si, jer svoj definitivno nisi.
Post Reply