UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

prsan

#51 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

nema potrebe da prebaci na benzin kad moze sve to isto razvit i na plinu,

neznam zasto mislite da nemoze se na plinu vozit isto ko i na benzin, i 1.0 motor a i ovog 2.0 turbaka.

jel vozio ko turbaka na plin ?ako nije uradjen kvalitetno onda moze bit da na vecim obrtajima losije ide na plin,ako motor dobije sve sto treba onda i ide kako treba
direstraits0078

#52 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by direstraits0078 »

Ne može zbog svojstava plina koja se razlikuju od svojstava benzina, ti bi to trebao znati s obzirom da se profesionalno baviš time. Također, kod dugotrajne vožnje pod vršnim opterećenjem, razvija se veća temperatura u cilindrima i kompletnom usisnom i ispušnom sustavu. Zato je bolje kod gaženja na stazi voziti na benzin.
Warashii

#53 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

direstraits0078 wrote:A dizelaš, pa jasno. Imam i ja 2 komada dCi-ja, kupljeni iz razloga niske potrošnje. :-D Jer guraju nekih 50-60 k km godišnje. :-D
To o čemu ti pričaš je ok priča ako čovjek ima više vozila pa može da bira, možda je ovdje riječ o čovjeku koji ima samo jedno vozilo, pa hoće da se vozi jeftino na pritisak dugmeta. Kad hoće da ga stisne momački, uvijek može prebaciti na benzin. :thumbup:
Mozebit, mislim ja sam se odlucio za manju potrosnju i prodao svog benzinca :), i svako ko gleda na to pa i ovo sto @mali_milojica pita, a na sto ne znam odgovor, je takodje ok, kupis X6 diesel OK al ga kupi a ne benzinca jer je jeftiniji pa onda po plinu pa te izadje skoro kao i cijena dizelasa .
Vozio se u plinasima par puta, u jednom sam mislio da je pravljen po Hitlerovom nalogu, samo sam cekao kad cu oci sklopit, druga X5-ica, dano lijepih para a plin ugradjen nikako motor pozamasan pa kad jadan pokusa preko 110 km/h sa njim podje stucat ko lud :P, u gradu kad prodje nekad plinara pored mene sve kontam da je drekno neki plinovod .
MAh neka radi ko sta zeli :) .
direstraits0078

#54 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by direstraits0078 »

Idete iz krajnosti u krajnost, tehnički je izvodljivo ugraditi plin na ovaj motor, ali ne treba misliti da će biti iste performanse na plin kao na benzin, i to sve pod uvjetom da se ugradi odgovarajući uređaj. Ali zato uvijek možeš prebaciti na benzin, čak kod bilo kakvih problema s plinom, moderni sustavi automatski prebace na benzin.
Bakir1

#55 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Bakir1 »

prijatelj ima s60 turbo, sa 240 KS, vozi taj auto na plinu sasvim normalno.
eh sad namjena megana rs i s60 je sasvim suprotna, ali su oba auta koja odskacu od prosjeka i svakodnevnice.
opravdano ili neopravdano stavljati plin u tog rs-a hm, ja ne bih, cisto sto se to kosi sa nekim licnim uvjerenjima, ali svaka budala ima svoje veselje tako da...
Qler

#56 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Qler »

I meni to nije jasno, taj je npr. kupio volva vjerovatno da ima udobno auto za puta, i taj motor je solidan za te svrhe. Sa plinom, smanjio je troskove i ima smisla...

E sad ovaj sto je kupovao Megana RS nije trazio auto da "kruza" auto putem, nego da przi, trka se, pici, dere, cijepa, cupa i ako sve to moze za 2KM na 250KM... debilno...
drndalo

#57 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Cekaj, jel ti stvarno mislis da neko ko vozi RS-a koa jedino auto vozi 100.000 km od prevezenih 100.000 km u rezimu:
Qler wrote:nije trazio auto da "kruza" auto putem, nego da przi, trka se, pici, dere, cijepa, cupa i ako sve to moze za 2KM na 250KM... debilno...
Qler

#58 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Qler »

drndalo wrote:Cekaj, jel ti stvarno mislis da neko ko vozi RS-a koa jedino auto vozi 100.000 km od prevezenih 100.000 km u rezimu:
Qler wrote:nije trazio auto da "kruza" auto putem, nego da przi, trka se, pici, dere, cijepa, cupa i ako sve to moze za 2KM na 250KM... debilno...

Jel ti stvarno mislis da on od tih 100000km nije bar 50000km presao deranja, dok ovaj volvo nije presao ni 10000 deranja... u glavnom, garant tog RS-a nije uzeo isti covjek koji ima S60/S80 volva i sigurno nemaju isti stil voznje i nije ga kupio da vozi porodicu na putovanja...
drndalo

#59 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Slazem se s time, ali s obzirom na sve ostalo, taj auto nije mogao biti "gasan" >10% predjenih kilometara... Mozda se nasi pojmovi "gasanja" razlikuju, ali voznja takvog auta na 4.000 nije gasanje, a na mojoj Feliciji jeste... :lol:

A da ga na svaki sat voznje, 1/2 sata vozi 6.000-7.000/min nije bas realno...
Pirija

#60 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Pirija »

trebo si uzet 1.5 DCI i nabacit RS karambolke :run:
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#61 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by mali_milojica »

Mozda covjek hoce da ima raketu sa 220 KS (neka se dio konja izgubio zbog plina) a da mu trosi kao 1.5 dci,oko 15 KM na 100 km.
Pirija

#62 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Pirija »

mali_milojica wrote:Mozda covjek hoce da ima raketu sa 220 KS (neka se dio konja izgubio zbog plina) a da mu trosi kao 1.5 dci,oko 15 KM na 100 km.

to se kaze: jebo bi se al da mu ne udje ;)
drndalo

#63 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by drndalo »

Svi bi mi da nam ne udje... :lol:
IcedFlame

#64 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by IcedFlame »

Po ovoj prici ispade da auto od 200+ konja i koje je sportski nastrojeno, ne mozes normalno voziti? Svaki kilometar mora biti nekakvo gasanje, divljanje i nabijanje u obrtaje? Neko jednostavno hoce da ima takav auto, ali mu nije do trke ujutro kad krene na posao, nije mu do trke kad vozi punicu kuci, nije mu do divljanja kad mu je dijete u autu... Sto onda ne bi vozio na plin u takvim uslovima?

Kad su uslovi na cesti/stazi ok, kad si sam ili ti je merak - puljka za prebacivanje na benzin uvijek radi :D

Nemaju svi love za dva ili vise auta, pa da je jedno nuzno zlo i za stednju, a drugo za merak. Sa plinom se donekle mogu ubiti dvije muhe jednim udarcem ;)
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#65 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by mali_milojica »

Pirija wrote:
mali_milojica wrote:Mozda covjek hoce da ima raketu sa 220 KS (neka se dio konja izgubio zbog plina) a da mu trosi kao 1.5 dci,oko 15 KM na 100 km.

I ti i ja bi rado vozili RS,pa neka je i na plin,samo valja izvaliti lovu,duplo vecu nego za neku normalnu civilnu verziju sa dci motorom.
sema911s

#67 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by sema911s »

sto ti je ovo cudno ,.,kada je ej25 dolazio u legacy-u i fabrickim plinom,., (u austriji, blgiji, holandiji i njemackoj se 2005-2007 nudio taj model ,., par godina bio kao i jednina opcija ,)., e ej20 na foresteru i danas imas mogucnos fabrickog plina(ustvari oko 40% prodanih je na plinu)

a ko sto znas ovo je turbo motor ,., i sto izgubi na plinu(njegovoj eksplozivnosti) nadoknadi pritiskom turba,.,
Pirija

#68 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Pirija »

mali_milojica wrote:
Pirija wrote:

I ti i ja bi rado vozili RS,pa neka je i na plin,samo valja izvaliti lovu,duplo vecu nego za neku normalnu civilnu verziju sa dci motorom.

ti mozes samo o sebi govoriti mene ne znas ako hoces mogu ti na PP poslati slike voznog parka, renault je ispod mog nivoa :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#69 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _BataZiv_0809 »

Eh da se stupasim na temu obzirom da i ja ugradjujem plin u toku sedmice. Ja vozim Lanciu Lybru 1,8 benzin. Auto je kod mene 6 godina i stvarno me super sluša. Naravno redovno ga održavam i prema njemu se ponašam kao prema članu porodice, a kupljen je u jako dobrom stanju. Eh kako je cijena goriva krenula u svoj nezaustavljiv put prema gore, tako sam i ja prirodno, sve više i više osjetio to na džepu.
Po gradu mi troši 11-13, na otvorenom 7-8, znači cca 10 kombinovano, što i nije teško za podnositi dok je benzin bio ispod 2 KM. Otprilike sam se sa stojom mjesečno mogao pokriti. Sad se to skoro uduplalo.
Eh onda pomislim da je rješenje u prodaji auta. Međutim kada sam dobio mnogo nemogućih ponuda za zamjenu (od traktora, preko „tjuniranih“ golfova do motora i kombija), te nekoliko ponuda za keš koji su bili klasična iznuda, skontam da ja to auto znam u dušu, znam šta mu fali. Bolje mi je u njega uložiti, nego kupovati bogzna šta.
Tako sam se odlučio za plin. U subotu bio kod čovjeka. Radi se o firmi Plin Promet iz Zenice. 800 KM je ugradnja, 3 godine garancije, sekvent plin. Sve se štima preko računara, a čovjek garantuje istu vuču uz neznatno veću potrošnju plina. Zvuči fer.

Naslušao sam se i ja priča, od „zar te nije stid na takvu limuzinu stavit naljepnicu LPG“, preko bezobraznih tipa „hoš vozit veliko auto, a nemaš za sipat“, pa do onih koji ne znaju koliko je zapravo napredovala tehnologija ugradnje plina.

Za konkretan motor i automobil bih svakako preporučio da se raspitate, ne treba ni srljati sa ovakvom odlukom. Oni koji kažu smrtni grijeh je, slažem se, to je bolid kojeg je šteta dirati, ali ipak treba biti pragmatičan. Ugradnja plina je sigurno pragmatičan i dugoročno isplativ potez.
Warashii

#70 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

@_BataZiv_0809 tvoj automobil je meni cist primjer gdje i kako treba da se ugradi plin, i sam sam bio skoro da ugradim al jednostavno motor u mom autu mi nije pasovao, 1,6 16V u Vectri B je i onako slab pa vjerujem da i to sto se, i ako se, izgubi snage ce mu puno znaciti .
To je ono sto cijelo vrijeme pokusavam da "dokazem" a sa nekima sam vidim na istim talasnim duzinama .
Imas auto koje se ne isplati prodati a uvjeren si u kvalitetu, prodajes ga zbog potrosnje ali sa plinom i to rjesavas tako da razloga za prodaju nema i to mi je 5+ . Al one koji kupe auto da se klince u selu ( mislim na auta 50,60 i vise hiljada ), ne mislim na ovog sa RS-om ovdje su mi drugi motivi :) , a onda ugrade plin jer im puno trosi mi je komedija i svakog kojeg vidim takvog mi dodje da mu umrem od smjeha .
Sjecam se nekad davno 90-tih jedan lik iz drustva vozao dvicu tj. "guzonju", to ulickano sredjeno ma nema a onda od nas se grebe za cigare e to je meni ista stvar .
prsan

#71 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

ko kaze da je cudno??pokusavam im rec da se sve i svasta moze voziti na plin bez stetnosti za motor.

manjak kakve exsplozivnost?
Warashii

#72 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

prsan wrote:ko kaze da je cudno??pokusavam im rec da se sve i svasta moze voziti na plin bez stetnosti za motor.

manjak kakve exsplozivnost?
MA ja nikad nisam ni tvrdio da ne moze ali je pogresno, i dobro neko rece kosi se s mojim principima, jbe mi se ko hoce nek vozi auto i na sadrzaj septickih jama .
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#73 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by _BataZiv_0809 »

Warashii wrote:@_BataZiv_0809 tvoj automobil je meni cist primjer gdje i kako treba da se ugradi plin, i sam sam bio skoro da ugradim al jednostavno motor u mom autu mi nije pasovao, 1,6 16V u Vectri B je i onako slab pa vjerujem da i to sto se, i ako se, izgubi snage ce mu puno znaciti .
To je ono sto cijelo vrijeme pokusavam da "dokazem" a sa nekima sam vidim na istim talasnim duzinama .
Imas auto koje se ne isplati prodati a uvjeren si u kvalitetu, prodajes ga zbog potrosnje ali sa plinom i to rjesavas tako da razloga za prodaju nema i to mi je 5+ . Al one koji kupe auto da se klince u selu ( mislim na auta 50,60 i vise hiljada ), ne mislim na ovog sa RS-om ovdje su mi drugi motivi :) , a onda ugrade plin jer im puno trosi mi je komedija i svakog kojeg vidim takvog mi dodje da mu umrem od smjeha .
Sjecam se nekad davno 90-tih jedan lik iz drustva vozao dvicu tj. "guzonju", to ulickano sredjeno ma nema a onda od nas se grebe za cigare e to je meni ista stvar .
Shvatio sam ja tebe druze Warashii ipak smo mi zenička raja :thumbup: Slažem se s tobom u potpunosti glede ovog kurčenja, znam lično jednog delegata koji je dobio otpremninu na poslu i od tih para kupio stariji Audi TT, pa nije imao za kifle. A sve ga lafo parkira pred boljim ugostiteljskim objektima, glumi mangu, a ne moze ga nasut :-D . Pa onda hoce ugradit plin, trazi da mu se posude pare. Mislim da je to klasican primjer toga o cemu pricas. A sjecam se koliko se smijao kad su mu predlagali da kupi nesto normalnije :D

Sto se mene tice, ja svoje auto ne dam za kospice, makar trenutno trziste diktiralo takvu cijenu. Ulagao sam uvijek u njega, znam na cemu sam i mislim da mi je ova investicija od 800 KM najbolji moguci potez :thumbup:

Veliki pozdrav :D
Warashii

#74 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by Warashii »

_BataZiv_0809 wrote: Shvatio sam ja tebe druze Warashii ipak smo mi zenička raja :thumbup: Slažem se s tobom u potpunosti glede ovog kurčenja, znam lično jednog delegata koji je dobio otpremninu na poslu i od tih para kupio stariji Audi TT, pa nije imao za kifle. A sve ga lafo parkira pred boljim ugostiteljskim objektima, glumi mangu, a ne moze ga nasut :-D . Pa onda hoce ugradit plin, trazi da mu se posude pare. Mislim da je to klasican primjer toga o cemu pricas. A sjecam se koliko se smijao kad su mu predlagali da kupi nesto normalnije :D

Sto se mene tice, ja svoje auto ne dam za kospice, makar trenutno trziste diktiralo takvu cijenu. Ulagao sam uvijek u njega, znam na cemu sam i mislim da mi je ova investicija od 800 KM najbolji moguci potez :thumbup:

Veliki pozdrav :D
Odpozdrav :D .
I zelim uspjesnu ugradnju plina da se razrahatis ;) pozz
prsan

#75 Re: UGRADNJA PLINA U Renault Megane 2.0TURBO

Post by prsan »

netrebas se bojat da ti vectra nece ic dobro,slobodno ugradi plin.ali kod provjerenih instalatera.

ona trosi od 7 do 10 litara, tako da ces odplatiti ugradnju za 10000 kilometara.

to vecina predje za pola godine .
Post Reply