Inace mi je prilicno glupo dati dvadesetak hiljada maraka za polovno auto srednje klase. Ili kupi nov iz te klase, a ima ih u ponudi do oko 25.000 KM kao sto su Megane, C4 itd, ili ako vec dajes te pare za polovnjaka onda mozes i C5 kupiti, ili nesto slicno.citroen xm wrote:Kada sve sračunaš isplati se nov. Ti ga razrađuješ, ti brineš o njemu od prvog kilometra.... A ko ima 20000 za auto, trebao bi imati i 25000
Renault ili Citroen
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
citro
#51 Re: Renault ili Citroen
-
citro
#52 Re: Renault ili Citroen
Ne bih da te razocaram, ali nisu to ti isti motori nego 1.6 dci sa 130 KS.dci driver wrote:Imam auto sa 1.5dci motorom i sam motor je jako zahvalan za održavanje. Pretpostavljam da ima i do mog stila vožnje, ne "divljati", pritiskati previše dok ne postigne radnu temperaturu (pa ni tada). Prešao preko 200k bez problema, bivši vlasnik zamijenio alternator na oko 140k. Pri tome, moja generacija spada kao u one starije serije sa lošijim Delphi sistemom ubrizgavanja.
Ako ti šta znači, ti Renault motori sada se ugrađuju u Mercedes A klase
A da je 1.5 dci dobar, dobar je, nema sta. Prije svega veoma stedljiv.
-
direstraits0078
#53 Re: Renault ili Citroen
citro wrote:Ne bih da te razocaram, ali nisu to ti isti motori nego 1.6 dci sa 130 KS.dci driver wrote:Imam auto sa 1.5dci motorom i sam motor je jako zahvalan za održavanje. Pretpostavljam da ima i do mog stila vožnje, ne "divljati", pritiskati previše dok ne postigne radnu temperaturu (pa ni tada). Prešao preko 200k bez problema, bivši vlasnik zamijenio alternator na oko 140k. Pri tome, moja generacija spada kao u one starije serije sa lošijim Delphi sistemom ubrizgavanja.
Ispravka netacnog navoda.
Motor R9M 1.6 dCi ce se tek ugradjivati u Mercedesove modele.
-
citro
#54 Re: Renault ili Citroen
Doispravka djelimicno tacne ispravkedirestraits0078 wrote:citro wrote:Ne bih da te razocaram, ali nisu to ti isti motori nego 1.6 dci sa 130 KS.dci driver wrote:Imam auto sa 1.5dci motorom i sam motor je jako zahvalan za održavanje. Pretpostavljam da ima i do mog stila vožnje, ne "divljati", pritiskati previše dok ne postigne radnu temperaturu (pa ni tada). Prešao preko 200k bez problema, bivši vlasnik zamijenio alternator na oko 140k. Pri tome, moja generacija spada kao u one starije serije sa lošijim Delphi sistemom ubrizgavanja.
Ispravka netacnog navoda.U Mercedesove modele Citan, A klasa i B klasa se ugradjuje motor K9K 1.5 dCi sa 75, 90 (petostepeni J mjenjac) i 110 KS i sestostepenim TL4 mjenjacem. Mercedesova interna oznaka OM 607.
![]()
Motor R9M 1.6 dCi ce se tek ugradjivati u Mercedesove modele.
Nisam znao ali se zaista 1.5 dci ugradjuje ! Ali, svi su mjenjaci i u A i u B klasi 6-stostepeni i motori su 90 KS. Nema ih od 75 KS niti 5 stepenih mjenjaca. Tako barem www.mercedes-benz.de kaze
-
citro
#55 Re: Renault ili Citroen
Ej, evo me sada mama uhvatila da jos nisam legao u krevet pa me ruzi.
Odoh spavati, cujemo se opet kada ne dobijem keca u skoli pa mi daju malo tablet da ovo nesto pritiscem.
Pozdrav
Odoh spavati, cujemo se opet kada ne dobijem keca u skoli pa mi daju malo tablet da ovo nesto pritiscem.
Pozdrav
-
direstraits0078
#56 Re: Renault ili Citroen
U A klasi i B klasi da, ali imas Citan sa 75 i 90 KS koji imaju petostepeni JR mjenjac. O tome ti pricam.
Plus sto se u Citan ugradjuje i 1.2 TCe, ali Citan svakako i jeste Kangoo s Mercedesovom znackom. 
-
ado-šampion
#57 Re: Renault ili Citroen
180 k je interval zamjene i to je po pricama majstora s kojim sam pricao prodavanje muda pod bubrege od strane proizvodjaca, jer se FAP filter ne mijenja. A rizik da se zacepi postoji na svakom automobilu, i onda svakako iziskuje neki zahvat, ciscenje ili mijenjanje.direstraits0078 wrote:To je nista.Zhìxin wrote:ESP senzor otisao i lampica gorila. Novi dio dosao za 3-4 dana.
Sent from my GT-N7100 using Tapatalk
Usput budi receno, a vezano za temu: Renaultovi motori s FAP/DPF filterom su s filterom koji ne trazi odrzavanje, tj. traje koliko i motor. Za razliku od PSA motora s DPF/FAP filterom kod kojih je filter potrosni dio, i ima interval zamjene koji je na nekih 140.000 km. Vrijedi i to uzeti u obzir kod kupovine polovnjaka s 100.000+ km na satu. Jer taj filter nije nimalo jeftin.
Slicno kao i sa senzorima za kisu zbog kojih sofersajba kosta 150 KM vise. Jbg, danas se nazalost ne zaradjuje samo na prodaji automobila, nego se gleda da se sto vise otme (bukvalno otme) i poslije.
Sto se tice rasprave o servisima, jednom prilikom sam gledao racun za Fabiju cini mi se, ASA servis, ruke za zamjenu ulja 40 KM. :S Ima tome jedno 7-8 godina. Ne znam po kojoj je to satnici, jer za ispustanje ulja i promjenu ulja i filtera treba 15 minuta. Da je u nekoj razvijenoj zemlji razumio bih, radna snaga skupa pa takve i cijene, ali u Bosni jarane plati majstora 7-8 stoja mjesecno a formira cijene prema zapadnoevropskim servisima.
-
direstraits0078
#58 Re: Renault ili Citroen
Ne samo da se mijenja, već postoji logično objašnjenje zašto se mijenja. Drug s Volvom v50 mijenja fap filter po drugi put. Sad je na nešto ispod 300,000 km. Jednostavno više ne radi posao. A razlika između novog i hidrauličnog čišćenja starog filtera je zanemariva.
Doduše, njemu je ovaj volvo peh neviđeni, ulupao je u njega masu para.
-
ado-šampion
#59 Re: Renault ili Citroen
Ne slazem se nikako da postoji logicno objasnjenje. Postoji logicno objasnjenje jedino ako je filter fakat za zamjenu. A da se ispravan filter mijenja to je porez na budale. Posebno zato sto ne kosta malo.direstraits0078 wrote:Ne samo da se mijenja, već postoji logično objašnjenje zašto se mijenja. Drug s Volvom v50 mijenja fap filter po drugi put. Sad je na nešto ispod 300,000 km. Jednostavno više ne radi posao. A razlika između novog i hidrauličnog čišćenja starog filtera je zanemariva.
- sorcerer
#60 Re: Renault ili Citroen
sampione u servisu je norma sat 40.00 maraka i moze ti najmanje naplatiti sat vremena
ne moze ti naplatiti 15 minuta ,ako rade sat i 10 minuta to su 2 sata .jel ti sad jasnije?
ne moze ti naplatiti 15 minuta ,ako rade sat i 10 minuta to su 2 sata .jel ti sad jasnije?
- Qler
#61 Re: Renault ili Citroen
Moze jarane, imam negdje racun kao sat 40KM a zamijena dijela .25h 10KM naplaceno... slagat cu ti sijalica mislim da je bila, za sluzbenog, radili servis i tako i to zamijenili...
Tako je nekako, ali u glavnom, rasparcaju taj sat oni, jer bezobrazno je da ti npr. mali servis naplati sat vremena zamjena filtera zraka, sat filter klime i sl. Ali zato naplate zamjena filera zraka 0,25h, pa zamjena filtera klime 0,5h i tako... i nabesaju npr 3:20min radnih sati za mali servis....
Tako je nekako, ali u glavnom, rasparcaju taj sat oni, jer bezobrazno je da ti npr. mali servis naplati sat vremena zamjena filtera zraka, sat filter klime i sl. Ali zato naplate zamjena filera zraka 0,25h, pa zamjena filtera klime 0,5h i tako... i nabesaju npr 3:20min radnih sati za mali servis....
-
ado-šampion
#62 Re: Renault ili Citroen
Ti si onaj kome izgleda nije jasno... Meni je sve jasno vjeruj.... Ti mu daj za 15 minuta 40 KM, a ja ne dam. Pa nije u pitanju 2 marke za parking jarane pa da se gleda zapoceti sat...sorcerer wrote:sampione u servisu je norma sat 40.00 maraka i moze ti najmanje naplatiti sat vremena
- sorcerer
#63 Re: Renault ili Citroen
meni je sve jos jasnije nego tebi, ali uglavnom je tako po servisima....ja ne dajem nikom nista ,a tebi ako je skupo odrzavati auto ,niko te ne tjera da ides u ovlasteni servis,ako su ti skupi privatni servisi ,onda tramvaj i opleti 
-
direstraits0078
#64 Re: Renault ili Citroen
Svaki ovlasteni servis ima aplikaciju koja prikazuje radne sate potrebne za odredjene operacije. Sve je precizno normirano i ne mogu te oplesti po usima ako ti to sam ne dopustis. Pojedine operacije imaju nekoliko razlicitih normi, zavisno od toga da li se izvode same ili uz neki drugi zahvat. Npr, ako se mijenja set zupcastog remena, mora se (lupam)skinuti prednji desni tocak, plasticna zastita kosa blatobrana i skinuti plasticna zastita motora. Ako se uz zamjenu zupcastog remena radi i mali servis i zamjena filtera goriva, onda se normirano vrijeme na drugom zahvatu umanjuje za vrijeme potrebno za npr. skidanje plasticne zastite motora, skidanje tocka, skidanje plasticne zastite kosa blatobrana i podizanje vozila na dizalicu.
Sasvim druga stvar je sto ovlasteni servisi zloupotrebljavaju te aplikacije pa naplate 2 puta skidanje tocka ili skidanje i montiranje plasticne zastite.
Sasvim druga stvar je sto ovlasteni servisi zloupotrebljavaju te aplikacije pa naplate 2 puta skidanje tocka ili skidanje i montiranje plasticne zastite.
- Bakir1
#65 Re: Renault ili Citroen
ma ta dnevnica se samo koristi za predracune, kako steta tako i opravki, ja jos nisam vidio na servisu opis akcije sa normativom sati
edit na racunu
edit na racunu
-
direstraits0078
#66 Re: Renault ili Citroen
Nije bas cesto, ali se da vidjeti u pojedinim servisima. 
- Bakir1
#67 Re: Renault ili Citroen
rijetkost velika, ali svaka cast izuzecima koji cine pravilo
radio sam na tom programu, doduse kod mercedesa, kao sto i sam kazes, servisna akcija skidanje prednjeg branika ima normativ od xy jedinica radnog vremena, u cemu je uracunato i neophodno skidanje prednjih tockova, ali kaze vlasnik, sef servisa, uber balkanska baraba, dodaj der jos 2 skidanja tockova, sto naravno normira 0,1 radnog vremena
radio sam na tom programu, doduse kod mercedesa, kao sto i sam kazes, servisna akcija skidanje prednjeg branika ima normativ od xy jedinica radnog vremena, u cemu je uracunato i neophodno skidanje prednjih tockova, ali kaze vlasnik, sef servisa, uber balkanska baraba, dodaj der jos 2 skidanja tockova, sto naravno normira 0,1 radnog vremena
-
direstraits0078
#68 Re: Renault ili Citroen
Klasika. Ima i poneki posten mehanicar, ne treba duse grijesiti. Mada, jedva i s lucem nadjes takve. 
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#69 Re: Renault ili Citroen
Nek si nas prosvijetlio,hvala ti. Iako si nekako,nadam se slucajno,zaboravio filter klime kojem se cijena vjerovatno krece oko 30 KM.daxon wrote:Ne znam kako uspijevaju, ali mislim da vas uzimaju lopatom, dakle:Zhìxin wrote:Zamjena ulja i filera me koštala 180 KM prije 20-tak dana.
1 kg ulja Total quartz 9000, 5W - 40 = 14 KM x 4 = 56 KM
filter ulja 15 KM
filter vazduha 25 kM
zamjena 10 KM
sveukupno = 106 KM
Inace,sve ove cijene koje si naveo vaze u servisu kod "Bata Hamde",kod kojeg je zmajena besplatna ako kupis servisni materijal kod njega,ali nikako u ovlastenom. Mislim da je razlika minorna i auto koje je pod garancijom ne vrijedi voziti kod nekog privatnog maga.
- sorcerer
#70 Re: Renault ili Citroen
gdje ti bata hamdo pade na pamet

- mali_milojica
#71 Re: Renault ili Citroen
Ih,ne znas ti kad Bata Hamdo nastima vergasere 
- sorcerer
#72 Re: Renault ili Citroen
nacuo sam da je uber majstor ,cak vidio jedan uradak olaksavanja klipova i klipnjaca metodom oko puta fi ofrlje ,mogu ti reci da sam ostao impresioniran

- mali_milojica
#73 Re: Renault ili Citroen
Vidim ga ponekad na autopijaci sa onim malim,kaze radi samo sa nekim nijemcima i svicarcima,priprema im "pravi trkaci motor" sa karakteristicnim naglaskom
Ponekad mu se jave i neki englezi. Samo ocekujem da mu se jednog dana jave i iz McLarena.
Ponekad mu se jave i neki englezi. Samo ocekujem da mu se jednog dana jave i iz McLarena.
- sorcerer
#74 Re: Renault ili Citroen
nesto ne vidjoh nijedan taj trkaci motor na stazi nekoj ili bilo gdje...izgleda ne prezivi prvo paljenje i obrtaje 
- daxon
#75 Re: Renault ili Citroen
Vidi, to su cijene u većini renomiranih prodavnica autodijelova, i govorim o originalnim meca filterima, total ulju distributera life oil itd, što se tiče filtera klime pitanje je da li je zamjenjen.mali_milojica wrote:Nek si nas prosvijetlio,hvala ti. Iako si nekako,nadam se slucajno,zaboravio filter klime kojem se cijena vjerovatno krece oko 30 KM.daxon wrote:Ne znam kako uspijevaju, ali mislim da vas uzimaju lopatom, dakle:Zhìxin wrote:Zamjena ulja i filera me koštala 180 KM prije 20-tak dana.
1 kg ulja Total quartz 9000, 5W - 40 = 14 KM x 4 = 56 KM
filter ulja 15 KM
filter vazduha 25 kM
zamjena 10 KM
sveukupno = 106 KM
Inace,sve ove cijene koje si naveo vaze u servisu kod "Bata Hamde",kod kojeg je zmajena besplatna ako kupis servisni materijal kod njega,ali nikako u ovlastenom. Mislim da je razlika minorna i auto koje je pod garancijom ne vrijedi voziti kod nekog privatnog maga.
Što se tiče majstora, ne znam za Hamdu, ali ljudi sa kojima ja sarađujem su ljudi sa 20 i više godina prakse, majstori koji rade sa vrhunskim alatom, i naravno, uvijek bih svoje vozilo prije povjerio njima, nego nekakvom ovlaštenom trgovcu automobilima, koji upošljava balavce sa biroa bez ikakve prakse i stručnosti da bi dobio kakvu subvenciju od države na prvo zaposlenje i radnike, šatro mehaničare koji pristaju da kod njega rade ono što im naredi za nekih 400 - 500 KM, pritom se ti radnici služe svačim da zarade još koju dodatnu marku, tako ti misliš da ti je zamjenio ulje i uložak filtera i samo se možeš nadati da je to tako, nikako ne možeš biti siguran u isto.