Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

michaelvukovar

#51 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by michaelvukovar »

Saurman wrote:
Black111 wrote:
Skijaš wrote:
Sa jedne strane imaš izazov primjene postojećeg okvira, sa druge izazov crtanja linije među narodima a koju se ni u ratu nije moglo nacrtati. Od ta dva problema, puno je lakše savladati ovo prvo.
Nije kad se ljudi jednostavno ne zele. Ne mozes ti tu nista na silu. Sve upucuje (cak i EU) da ce se ici na daljnju federalizaciju a nikako na defederalizaciju ili centralizaciju.

Kao i sve ostalo to ste okarakterizirali kao poruku o "nadolazecem" trecem. Izmedu ostalog, "zaboravili" ste cinjenicu da je Packova mislila na federalizaciju cijele BiH, i nikako po etnickim nacelima. Cak je i izjavila da se to odnosi na federalizaciju po uzoru na Austriju i Njemacku.
Federacija već je na etničkim načelima federalizirana:
3 Hrvatska kantona (Posavski,Livansjki, Z.Hercegovački
2 mješovita (Srednjobosanski, Neretvanski)
5 Bošnjačkih (Bihać,Tuzla,Zenica,Sarajevo, Goražde)

http://hr.wikipedia.org/wiki/Datoteka:F ... %A1tva.PNG

Ako je Bošnjacima do uštede neka okrupne svoje u jedan, a neka Hrvati svoej u drugi, mješoviti eto nek ostanu
It_is_a_Leclerc

#52 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by It_is_a_Leclerc »

Black111 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kantone, da se odmah razumijemo, u konstalaciji odnosa gdje većina Hrvata umišlja neku ugrozBu pritom sanjajući, srećom krepalu, Herceg-Bosnicu u kojoj bi istu ugrozbu provodili po Dreteljima i Heliodromima, nije moguće ukinuti.

Ono što treba raditi je njihovo ukrupnjavanje.
Najmanje tiri kantona su apsolutno suvišna. - Posavski, - Bosansko-podrinjski, - Livanjski. Te kantone treba pripojiti većim kantonima. Zatim, rasformirati 5-6 neustavnih i nelegitimnih ministarstava i agencija koje su sebi kantoni sami uveli (ministarstvo zdravstva kantona nigdje u zakonu ne postoji, ministarstvo zaštite okoliša, ministarstvo za pitanja boraca, agencija za borbu protiv korupcije, agencija za vrijednosne papire.....)
Ajde ne lupaj. Ta ministarstva nisu nezakonita (a ja prvi ne bih imao nista protiv da se ukinu, al prvi ce ti se Sarajlije buniti). Jedina ministarstva koja su neustavna su Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo sporta Federacije, po odluci Ustavnog suda. Toliko o vasem postivanju sudstva i zakona kad ne odgovara.
Ne lupetaj gluposti ! Bolje pročitaj Ustav FBiH, Zakon o vladi.

Zdravstvo, pitanje boraca, zaštita okoliša, turizam su ISKLJUČIVA nadležnost entiteta.
Hafis

#53 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Hafis »

A obrazovanje i sport u nadlžnosti kantona. Ustavni sud potvrdio.
It_is_a_Leclerc

#54 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Hafis wrote:A obrazovanje i sport u nadlžnosti kantona. Ustavni sud potvrdio.
Gdje sam to rekao ?!

To što niko nije podnio apelaciju za ukidanje nakaradnih kantonalnih ministarstava ne znači da su ona ustavna.
Pa zašto bi HDZ tražio njihovo ukidanje kad ionako u svakom mora biti ispunjena kvota od najmanje tri zaposlena člana njihove stranke ?!
Danguba

#55 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Danguba »

Black111 wrote:
Sto da ne. Ali ce ti Bosnjaci opet reci da je to dijeljenje Bosne. Sve je dijeljenje Bosne kad su drugi negdje u vecini, a kad su to Bosnjaci onda je to multietnicnost. :D
...i obrnuto. Hrvati gdje su vecina ne hebu zivu silu (Drvar, Grahovo, Livno da ne spominjemo druga mjesta) a gdje su manjina, tu su ugrozeni (Tuzla, Bihac, Zenica...) :D ...i onda, to njih puno i ne interesuje sto su ovi tamo neki ''ugrozeni'' ali dajte vi nama treci tamo gdje mozemo nastaviti tlaciti.

Da se vratim na izjave koje kakvih EU zvanicnika...
Austrijski ministar vanjskih poslova ističe kako Brisel 'treba više zahtjevati' od bh. političara.
ili u prijevodu: Apelujemo na zaracene strane da obustave ofanzivna dejstva i da se vrate za pregovaracki sto. Ujedno apelujemo da se konvoji humanitarne pomoci propuste u ugrozena podrucja u protivnom usvojit cemo Rezoluciju br.16003

:-) :-)
Hafis

#57 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Hafis »

It_is_a_Leclerc wrote:
Hafis wrote:A obrazovanje i sport u nadlžnosti kantona. Ustavni sud potvrdio.
Gdje sam to rekao ?!

To što niko nije podnio apelaciju za ukidanje nakaradnih kantonalnih ministarstava ne znači da su ona ustavna.
Pa zašto bi HDZ tražio njihovo ukidanje kad ionako u svakom mora biti ispunjena kvota od najmanje tri zaposlena člana njihove stranke ?!
Nisi me razumio.
Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i sporta su neustavna tijela.
Imali smo zahtjev B. krišto na temelju kojeg je
Ustavni sud FBiH je utvrdio kako je Ustavom FBiH propisano da kantoni 'imaju sve nadležnosti koje nisu izričito povjerene federalnoj vlasti. 'Posebno su nadležni za utvrđivanje obrazovne politike, uključujući donošenje propisa o obrazovanju i osiguranje obrazovanja, te utvrđivanje i provođenje kulturne politike. Dakle, isključivo je u nadležnosti kantona, čak se ne radi niti o podijeljenim ovlastima oblast obrazovanja i kulture.
Ovom odlukom Ustavnoga suda naloženo je praktično da se u roku od šest mjeseci ova dva ministarstva trebaju ugasiti jer je njihovo postojanje neustavno, jednako kao i odluke koje su donosili.
MuaDib

#58 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by MuaDib »

Black111

#59 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

Skijaš wrote:
Black111 wrote:
Skijaš wrote:
Sa jedne strane imaš izazov primjene postojećeg okvira, sa druge izazov crtanja linije među narodima a koju se ni u ratu nije moglo nacrtati. Od ta dva problema, puno je lakše savladati ovo prvo.
Nije kad se ljudi jednostavno ne zele.
Nije pametno narod predstaviti kao šovinističku masu koja ne želi da živi sa drugima.
Sve upucuje (cak i EU) da ce se ici na daljnju federalizaciju a nikako na defederalizaciju ili centralizaciju.
Packova je iza te rezolucije i Packova ti je pojasnila da se misli na federalizaciju odnosa dva postojeća entiteta.
Ne treba se lagati. Vidi, stanje jeste da postoje dva entiteta i unutar jednog postoji jos i podjela na kantone. Sad, da ljudi stvarno zele biti "konstitutivni" ukinuli bi entitete i kantone. Ocito ne zele.

Packova je rekla ukratko da ne vidi centralizaciju kao rjesenje i da vidi problem u Sarajevu u njegovim centralistickim teznjama koje krije iz multi kulti price. Kako god da god, EU ni BiH a sigurno ni FBiH zeli vidjeti da krece putem federalizma i nacela federalizma. Od "drzave za covjeka" i "Zapadnih Njemacka" nema nista.
Black111

#60 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

Saurman wrote:
Black111 wrote::lol: Ajd dobro. Je li i ti pises iz Svecke pa "deveras"? :lol:

Ne, nego iz Slovenije, Austrije, Njemacke, Australije, kao i mnogo tvojih s habe foruma.
Aha, dakle ti "deveras" iz SveCke. :-D Pa ako si junacina kao sto si sad preko neta i pricas o "saburanju" itd, dodji frajeru pa saburaj u BiH. :D I ja cu kad (i ako odselim) saburati jos 1000 godina, al preko neta. :lol:
Black111

#61 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

Danguba wrote:
Black111 wrote:
Sto da ne. Ali ce ti Bosnjaci opet reci da je to dijeljenje Bosne. Sve je dijeljenje Bosne kad su drugi negdje u vecini, a kad su to Bosnjaci onda je to multietnicnost. :D
...i obrnuto. Hrvati gdje su vecina ne hebu zivu silu (Drvar, Grahovo, Livno da ne spominjemo druga mjesta) a gdje su manjina, tu su ugrozeni (Tuzla, Bihac, Zenica...) :D ...i onda, to njih puno i ne interesuje sto su ovi tamo neki ''ugrozeni'' ali dajte vi nama treci tamo gdje mozemo nastaviti tlaciti.

Da se vratim na izjave koje kakvih EU zvanicnika...
Austrijski ministar vanjskih poslova ističe kako Brisel 'treba više zahtjevati' od bh. političara.
ili u prijevodu: Apelujemo na zaracene strane da obustave ofanzivna dejstva i da se vrate za pregovaracki sto. Ujedno apelujemo da se konvoji humanitarne pomoci propuste u ugrozena podrucja u protivnom usvojit cemo Rezoluciju br.16003

:-) :-)
Pricamo o Federaciji, ne o lokalnoj razini. Istina je da nikom nije bas "naj naj" u mjestima gdje je u manjini. Kako Hrvatima, tako i ostalim.

I Hrvati nisu vecina u Drvaru i Grahovu.
Black111

#62 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Black111 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Kantone, da se odmah razumijemo, u konstalaciji odnosa gdje većina Hrvata umišlja neku ugrozBu pritom sanjajući, srećom krepalu, Herceg-Bosnicu u kojoj bi istu ugrozbu provodili po Dreteljima i Heliodromima, nije moguće ukinuti.

Ono što treba raditi je njihovo ukrupnjavanje.
Najmanje tiri kantona su apsolutno suvišna. - Posavski, - Bosansko-podrinjski, - Livanjski. Te kantone treba pripojiti većim kantonima. Zatim, rasformirati 5-6 neustavnih i nelegitimnih ministarstava i agencija koje su sebi kantoni sami uveli (ministarstvo zdravstva kantona nigdje u zakonu ne postoji, ministarstvo zaštite okoliša, ministarstvo za pitanja boraca, agencija za borbu protiv korupcije, agencija za vrijednosne papire.....)
Ajde ne lupaj. Ta ministarstva nisu nezakonita (a ja prvi ne bih imao nista protiv da se ukinu, al prvi ce ti se Sarajlije buniti). Jedina ministarstva koja su neustavna su Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo sporta Federacije, po odluci Ustavnog suda. Toliko o vasem postivanju sudstva i zakona kad ne odgovara.
Ne lupetaj gluposti ! Bolje pročitaj Ustav FBiH, Zakon o vladi.

Zdravstvo, pitanje boraca, zaštita okoliša, turizam su ISKLJUČIVA nadležnost entiteta.
Ne znam bas za zdravstvo... al kako god, mislim da bi se trebao obratiti tu u Sarajevo i pitati sta oni misle o evmu tome, da ne ispadne da su i to kamenjarci krivi.
JohnnyS

#63 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by JohnnyS »

Zanimljivo, s linka kojeg je postavio MuaDib

Član 2
Federalna vlast i kantoni nadležni su za:
a)jamčenje i provođenje ljudskih prava;
b)zdravstvo;
c)politiku zaštite čovjekove okoline;
d)komunikacijsku i transportnu infrastrukturu,
u skladu sa Ustavom Bosne i Hercegovine,
e)socijalnu politiku;
f)provođenje zakona i drugih propisa o
državljanstvu i putnim ispravama državljana Bosne i
Hercegovine sa teritorije Federacije,
i o boravku i kretanju stranaca;
g)turizam; i
h)korišćenje prirodnih bogatstava

Sad, nisam stručnjak za ustavno pravo, ali doima se da je zdravstvo i zaštita okoliša i u domeni kantona.
Black111

#64 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

Ma zdravstvo je u nadleznosti kantona. Vjerovatno je i zastita okolisa sto bi trebao biti posao lokalne samouprave. Pusti budale. Je li spomenuo neustavna ministarstva Federacije? Naravno da nije. Tu se pravi blentav.

Zdravstvo neustavno - JA, Obrazovanje i sport neustavno (Ustavni sud odlucio da je) - JOK. :D

Al kako god, bilo bi zanimljivo sta bi Sarajlije (neovisno o narodnosti) imale reci na spajanje zdravstva u jedan sustav pa da financiraju recimo Jablanicane, Bugojance ili ne daj boze, skutore. :lol:
It_is_a_Leclerc

#65 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Black111 wrote:Ma zdravstvo je u nadleznosti kantona. Vjerovatno je i zastita okolisa sto bi trebao biti posao lokalne samouprave. Pusti budale. Je li spomenuo neustavna ministarstva Federacije? Naravno da nije. Tu se pravi blentav.

Zdravstvo neustavno - JA, Obrazovanje neustavno - JOK. :D

Al kako god, bilo bi zanimljivo sta bi Sarajlije (neovisno o narodnosti) imale reci na spajanje zdravstva u jedan sustav pa da financiraju recimo Jablanicane, Bugojance ili ne daj boze, skutore. :lol:
Prvo da ti kažem da sam te prijavio. Budalom možeš nazivati Jadranka Prlića, za početak.
Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati.Neustavna se ministarstva moraju ukidati.
Drugo, kako sam i rekao, pročitaj Zakon o vladi kantona. Svaki kanton sam sebi određuje nadležnosti i tu odabira profitabilna ministarstva tipa zdravstvo itd..
(Koji kanton ima ministarstvo komunikacija, socijalnu politiku, ljudskih prava i izbjeglica ?)
Kantonima treba jasno precizirati njihove nadležnosti (ostaviti samo kozmetičke) i time ih polako razvlašćivati. Njihovo postojanje je suvišno.
Black111

#66 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

It_is_a_Leclerc wrote:
Black111 wrote:Ma zdravstvo je u nadleznosti kantona. Vjerovatno je i zastita okolisa sto bi trebao biti posao lokalne samouprave. Pusti budale. Je li spomenuo neustavna ministarstva Federacije? Naravno da nije. Tu se pravi blentav.

Zdravstvo neustavno - JA, Obrazovanje neustavno - JOK. :D

Prvo da ti kažem da sam te prijavio. Budalom možeš nazivati Jadranka Prlića, za početak.
Odluke Ustavnog suda se moraju poštovati.Neustavna se ministarstva moraju ukidati.
Drugo, kako sam i rekao, pročitaj Zakon o vladi kantona. Svaki kanton sam sebi određuje nadležnosti i tu odabira profitabilna ministarstva tipa zdravstvo itd..
(Koji kanton ima ministarstvo komunikacija, socijalnu politiku, ljudskih prava i izbjeglica ?)
Kantonima treba jasno precizirati njihove nadležnosti (ostaviti samo kozmetičke) i time ih polako razvlašćivati. Njihovo postojanje je suvišno.
Pa naravno da se ovdje ljudi prave blentavim, jer od kad citam ovaj forum prica ide kako se Ustav mora postovati, institucije bla bla bla... pa onda kantone ukidati, sve nesto ko bice neustavno u kantonima al kad je Federacija u pitanju i kad odluke Ustavnog suda i drugih institucija ne idu u prilog onda muk. Ko je to ovdje od Bosnjaka postavio pitanje postojanja (i financiranja) neustavnih ministarstava na federalnoj razini?

I to, kao sto sam pises... ne cini neustavnim zdravstvo na razini kantona. I ne znam koliko je to profitabilno, al ja se ne bih kladio bas na to.

Postojanje kantona naravno da nije suvisno. Jedino sto je suvisno je Federacija i nju bi trebalo polako razvlascivati i prenositi nadleznosti na kantone, i okrupniti ih. O ukidanju kantona nema govora.
JohnnyS

#67 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by JohnnyS »

Meni je fascinantno kako su neki trubili da su kantonalna ministarstva zdravstva protuustavna i sad kad imamo crno na bijelo u Ustavu Federacije da su i u domeni kantona, onda se elegantno preskoči preko toga :lol:

I ta priča kako je ministarstvo zdravstva profitabilno :facepalm: Van SAD-a zdravstvo je svugdje u minusu, a na Balkanu gdje su svi osigurani po nekoj osnovi, a realno 20% ljudi uplaćuje zdravstveno je - rupa bez dna.
Black111

#68 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Black111 »

Stvarno ne znam kako neko moze postaviti da je zdravstvo u nadleznosti kantona, a onda tvrditi da je to neustavno. I jos govoriti da procitam Ustav Federacije. Stvarno mi nije jasno.

Inace, kantoni se mogu nadleznosti i odreci i prenijeti ih na Federaciju, a bilo je takvih slucajeva u nekim krivicnim stvarima itd... sto naravno nadleznosti za koje se kantoni odluce da ih zele zadrzati ne cini i neustavnim. Smijesno.

Neustavna su dva ministarstva, Ministarstvo obrazovanja i Ministarstvo kulture Federacije.... pa gospodo izvolite. :-D
Tomos

#69 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Tomos »

Trebalo je još 2 godine ratovat kad je toliko ljudi izginulo i raseljeno, još smo mogli 2 godine i da oslonodimo komplet našu državu ovako luđačkog jarma i uređenja nikad se riješit nećemo, koja budala i bezobraznik moraš biti da potpišeš 49 % neke autonomije RS.
vonSchtigliz

#70 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by vonSchtigliz »

Tomos wrote:Trebalo je još 2 godine ratovat kad je toliko ljudi izginulo i raseljeno, još smo mogli 2 godine i da oslonodimo komplet našu državu ovako luđačkog jarma i uređenja nikad se riješit nećemo, koja budala i bezobraznik moraš biti da potpišeš 49 % neke autonomije RS.
Ovo je do sada najbolje rečeno i sa ovim bi se mogla staviti tačka na sve ostale forumske i političke rasprave . Nikom nije do rata ali izgleda da smo u čorsokaku ili bolje reči prisloniti uz zid .Nije više moguč nikakav dogovor sa neprijateljima BiH i dašli smo do vremena kad je suživot u ovoj državi gori od samog rata . Ja sam još davno pisao da je humano preseljenje na nivou država jedini spas pred totalno uništenje .
Skijaš

#71 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Skijaš »

vonSchtigliz wrote:
Tomos wrote:Trebalo je još 2 godine ratovat kad je toliko ljudi izginulo i raseljeno, još smo mogli 2 godine i da oslonodimo komplet našu državu ovako luđačkog jarma i uređenja nikad se riješit nećemo, koja budala i bezobraznik moraš biti da potpišeš 49 % neke autonomije RS.
Ovo je do sada najbolje rečeno i sa ovim bi se mogla staviti tačka na sve ostale forumske i političke rasprave . Nikom nije do rata ali izgleda da smo u čorsokaku ili bolje reči prisloniti uz zid .Nije više moguč nikakav dogovor sa neprijateljima BiH i dašli smo do vremena kad je suživot u ovoj državi gori od samog rata . Ja sam još davno pisao da je humano preseljenje na nivou država jedini spas pred totalno uništenje .
Prihvatanje tvoje bolesne nebuloze bi bilo totalno uništenje.
Ali Kemal

#72 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Ali Kemal »

vonSchtigliz wrote:
Nije ovo nista cudno sto ljudi ovako (ne)razmisljaju. Mrznja se raspiruje, mogu reci uspjesno, vise od dvije decenije, formiranjem nacionalnim stranaka, kao i stranackih televizija i novina u sluzbi te politike.
Dolaskom tehnologije i interneta stanje postaje jos gore, koske se bacaju, padaju anonimni komentari, forumasenje, navijanje, hebavanju majke tamo nekome i slicno.
Kakvo je to ludilo zavladalo da je ljudima vise stalo da se nahebu majke onima sa druge strane, nego da zive pristojno od svoga rada, kao da ce zivjeti hiljadu godina?
Kakva je to neodgovornost prema buducim generacijama i sta im se ostavlja.
U principu da nismo naopaki ne bi uopste bilo vazno da li ima 5 ili deset kantona ili 2 ili 3 entiteta ili da ih nema nikako, ali da bi to bilo tako prvo se mora odustati od hebanja majke onome tamo.
Prije rata nije bilo ni kantona, ni entiteta, pa nije valjalo, onda je dosao prvi prijedlog o kantonima pa nije valjao. a sada bi vecina prihvatilia taj plan izatrke, ko zna mozda cemo se jednog dana sa sjetom sjecati Dejtonskog sporazuma, jer uvijek moze gore, sto moze jasno da se vidi svaki dan u obicnom zivotu.
Moj stav je da trenutno ne treba nista da se pokrece povodom bilo kakvih sustinskih promjena i da se sva paznja usmjeri na ekonomiju. Ako se ekonomija i dalje bude zapustala i ako privreda i dalje bude propadala, nezaposlenost rasla, drzava ce jednostavno da se urusi i sve ce postati nalik na situaciju iz sada vece filmskog klasika Mad Max, jedan opsti haos sa malobrojnim preostalim.
Bodkin

#73 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Bodkin »

vonSchtigliz wrote:
a reci ti nama ko bi koga preselio? gdje bi to ti isao?
jon_jovi

#74 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by jon_jovi »

Na onome svijetu Alija zakazo dersanu i reko dogovara se sa Slobom i Franjom a Holbruk posreduje, pa viđećemo šta će bit
Jedaj

#75 Re: Ukidanje kantona vs Dayton i Washingtonski sporazum?

Post by Jedaj »

Hemon i Mujanović za New York Times: Plenumi građana su atom obnove u BiH

Bh. pisac Aleksandar Hemon i gostujući profesor na Univerzitetu Columbia u SAD-u Jasmin Mujanović za New York Times su pisali o posljednjim protestima u BiH, povezujući ih sa različitim apsurdima koji su se dešavali u našoj zemlji posljednjih godina, a za što su isključivo odgovorni bh. politički lideri.
Stoga Hemon i Mujanović pozivaju predstavnike međunarodne da ovog puta stanu uz građane protiv neiksrenih i pogubnih političkih lidera čiji je primarni cilj enormno bogaćenje i "vladavina bez građana", zasnovana na etničkim podjelama.

Podsjetili su kako su još 2009. godine aktivisti za prava životinja uspjeli isposlovati zakon koji zabranjuje ubijanje pasa lutalica, te općinama nalaže da izgrade skloništa za životinje, iako te azile općine sebi nisu mogle priuštiti.

"Kao rezultat toga, Sarajevo, koje inače važi za atraktivnu turističku destinaciju, je postalo dom za više od 13.000 pasa, koji nerijetko u čoporima napadaju djecu, dok su mačke nestale sa ulica. Nijedan funkcioner nije preuzeo odgovornost za ovu situaciju, niko nije dao ostavku niti je dobio otkaz", navode oni.

Blokada zgrade Parlamenta

Dodaju kako su prošlog ljeta turisti, osim velikom broju pasa lutalica na ulicama, mogli svjedočiti i ljutitoj masi građana koja je blokirala zgradu Parlamenta zbog toga što novorođenčad više nisu mogla dobijati matične brojeve, te u birokratskom smislu nisu ni postojala, pa se, između ostalog, nisu mogla liječiti u inozemstvu.

"Na kraju je to riješeno novim zakonom koji je međutim dodatno cementirao etničke podjele jer se na osnovu matičnog broja zna gdje je (na čijoj teritoriji) koje dijete rođeno. Ponovo niko nije dao ostavku, niti dobio otkaz, niti se bilo šta promijenilo", pišu.

Ipak, navode kako je to bilo prvi put u dvije decenije nakon rata da su građani ustali i tražili nešto od svojih predstavnika.

"A onda se početkom februara u Tuzli okupio veliki broj ljudi tražeći ostavku lokalne Kantonalne vlade, nakon što je industrija u tom gradu uništena zbog nemara i korupcije te veliki broj ljudi ostao bez posla. Ubrzo su se protesti proširili i na Sarajevo i druge gradove te je opljačkano i spaljeno nekoliko institucija. Konačno su ljudi ustali protiv oligarhije koja se neprestano bogati uprkos sveprisutnoj političkoj paralizi", pišu Hemon i Mujanović ističući kako svi problemi imaju korijene u Dejtonskom sporazumu koji je postao efikasno sredstvo za etničko čišćenje svakog od pojedinačnih područja pod kontrolom svakog od nacionalnih lidera.

"Administrativni aparat je ogroman i broji 70.000 birokrata, uz koje su tu i 180 ministara te 600 zakonodavaca na brojnim nivoima vlasti. Politički establišment na životu održavaju krediti MMF-a. Lideri političkih stranaka se neprestano bogate bez obzira na ideološke i političke razlike, a jednako su posvećeni siromašenju ljudi koje predvode. Oni su postali toliko naviknuti na vlast posredstvom etničkih podjela da su ostali šokirani iznenadnim zajedništvom građana koji su ustali na proteste", navode oni.

Dodaju, međutim, kako su se Bosanci konačno izborili za svoj glas, navodeći kako je u Tuzli nakon pada Kantonalne vlade formiran plenum građana na kome su formulisani zahtjevi naroda, uključujući formiranje vlade eksperata i temeljitu istragu procesa privatizacije.

Ugrožena dominacija naciokratskog modela

"Potom je plenum organizovan i u Sarajevu, te su zahtjevi ispostavljeni Kantonalnoj vladi u tehničkom mandatu na rješavanje. Ljudi iz drugih gradova su također ustali i insistiraju na promjenama. Ova spontana organizacija direktno ugrožava dominaciju naciokratskog modela. Na plenumima se poziva na svrgavanje političkog establišmenta i stvaranje nestranačkih vlada, koje trebaju služiti do sljedećih općih izbora u oktobru. Istovremeno, politički lideri nastoje diskreditovati građane koji protestuju insistirajući bez trunke srama na vladavini prava", pišu Hemon i Mujanović.

Naglašavaju kako su predstavnici Evropske unije i drugih zainteresovanih strana sada nagrnuli u BiH kako bi osigurali da se ponovo ne moraju baviti izbjeglicama i genocidom te se sastaju sa političarima koje su građani označili kao primarni problem, a koji i pored toga smatraju da su sposobni kontrolisati situaciju i provesti tražene promjene.

"Predstavnici međunarodne zajednice morali bi se sastati i saslušati aktiviste i građane, umjesto neiskrenih političara. Plenumi i njihovi članovi su atom obnove u BiH. Ako međunarodna zajednica ne uvidi da mora stati uz građane protiv bosanskih lidera, koji već godinama vladaju zaobilazeći građane, tada bi turisti u BiH mogli dolaziti jedino uz sponzorstvo oligarha na safari kroz ulice na kojima su psi lutalice", zaključili su.
Post Reply