vonSchtigliz wrote:Tomos wrote:Trebalo je još 2 godine ratovat kad je toliko ljudi izginulo i raseljeno, još smo mogli 2 godine i da oslonodimo komplet našu državu ovako luđačkog jarma i uređenja nikad se riješit nećemo, koja budala i bezobraznik moraš biti da potpišeš 49 % neke autonomije RS.
Ovo je do sada najbolje rečeno i sa ovim bi se mogla staviti tačka na sve ostale forumske i političke rasprave . Nikom nije do rata ali izgleda da smo u čorsokaku ili bolje reči prisloniti uz zid .Nije više moguč nikakav dogovor sa neprijateljima BiH i dašli smo do vremena kad je
suživot u ovoj državi gori od samog rata . Ja sam još davno pisao da je humano preseljenje na nivou država jedini spas pred totalno uništenje .
Nije ovo nista cudno sto ljudi ovako (ne)razmisljaju. Mrznja se raspiruje, mogu reci uspjesno, vise od dvije decenije, formiranjem nacionalnim stranaka, kao i stranackih televizija i novina u sluzbi te politike.
Dolaskom tehnologije i interneta stanje postaje jos gore, koske se bacaju, padaju anonimni komentari, forumasenje, navijanje, hebavanju majke tamo nekome i slicno.
Kakvo je to ludilo zavladalo da je ljudima vise stalo da se nahebu majke onima sa druge strane, nego da zive pristojno od svoga rada, kao da ce zivjeti hiljadu godina?
Kakva je to neodgovornost prema buducim generacijama i sta im se ostavlja.
U principu da nismo naopaki ne bi uopste bilo vazno da li ima 5 ili deset kantona ili 2 ili 3 entiteta ili da ih nema nikako, ali da bi to bilo tako prvo se mora odustati od hebanja majke onome tamo.
Prije rata nije bilo ni kantona, ni entiteta, pa nije valjalo, onda je dosao prvi prijedlog o kantonima pa nije valjao. a sada bi vecina prihvatilia taj plan izatrke, ko zna mozda cemo se jednog dana sa sjetom sjecati Dejtonskog sporazuma, jer uvijek moze gore, sto moze jasno da se vidi svaki dan u obicnom zivotu.
Moj stav je da trenutno ne treba nista da se pokrece povodom bilo kakvih sustinskih promjena i da se sva paznja usmjeri na ekonomiju. Ako se ekonomija i dalje bude zapustala i ako privreda i dalje bude propadala, nezaposlenost rasla, drzava ce jednostavno da se urusi i sve ce postati nalik na situaciju iz sada vece filmskog klasika Mad Max, jedan opsti haos sa malobrojnim preostalim.