Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post Reply
Istina boli

#51 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Istina boli »

Nokian808 wrote:Mi ne smijemo dozvoliti da bude "tresla se gora rodio se miš"
Treba nastaviti sa protestima ali bez nasilja i sa jasno uobličenim ciljevima.
Treba dati konkretan kratak rok za ostavke Zeljkovića i ostalih (govorim za SA) i malo duzi za implementaciju drugih zahtjeva.
Sada znaju da mozemo biti i nemirni pa će nas ozbiljnije shvatiti...a ako nas neshvate i neispoštuju rokove onda nastavak ali ne po drzavnoj imovini :evil:
Iskreno mi je jako zao da su zapaljeni istorijski spomenici jucer, iskreno nisam za taj nacin protestvovanja. A ako se paljenje i rusenje npr. mora desiti onda bih i licno uzeo ucesce i to ne samo na Poljinama. :evil:
Istina boli

#52 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Istina boli »

Symantec wrote:U principu svi navedeni zahtjevi su približni, stim da se moraju imenom i prezimenom prozvati pojedinci odgovorni za nezadovoljstvo građanstva.
Primjetili ste da Radončić otkako je postavljen za ministra sigurnosti nikada više nije napisao ni slovo o Selimovićima i Pivari?
Znači licemjer i poltron. Za vlast se borio da i sam ne bi bio procesuiran. Priznajem i mene je prevario i dobio moj glas na izborima, ali više neće.
A o ostalim "doživotnim" poslanicima (ko im dade takav epitet), poput Konakovića, Radeljaša (i onog njegovog kolege što se bio isto usr'o kad' su im malo priprijetili), Fazlije, Hrenovice, i onog na razdjeljak "naša stranka" što se žali da mu je plata bila 4 puta veća prije nego je ušao u skupštinu kantona, te ostalim muzičarima i sportistima ne treba trošiti riječi već ih istjerati sa svih funkcija za sva vremena.
Zaboravio si pomenuti muzickog experta Damira Cardzica i njegovu Hanumu Almu.

Da se razumijemo ja nemam niti jednog favorita na nivou pozicije, opozicije u oba entiteta, sve su to ista g..vna. Stalno se pominje bojazan od anarhije, Kako se zove ovo sve skupa u cemu zivimo godinama.

Ja nisam vicna, ali molim nekoga ko jeste da napravi online potpisivanje peticije za smjenu kopletnog sastava Kantona Sarajevo... Nadati se da ce se to desiti i drugim kantonima ali i u RS. Nadam se da ce ljudi napokon shvatiti da nije bitno kako se zovemo nego od cega zivimo.
certified_fascist

#53 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by certified_fascist »

Capsicum wrote:Evo sta bih ja licno zahtijevao:
2. Organizovanje referenduma o ukidanju kantona u FBiH, uz uvodjenje mehanizama za zastitu vitalnih nacionalnih interesa (striktno definisanih i ogranicenih)
Nacionalni interesi, evo ih opet. Možeš li mi molim te kao potpunom debilu od pet godina objasniti šta su oni "striktno definisani nacionalni interesi"? Jer svi pričaju o njima, a niko zapravo ne zna šta je to. Ja sam inače stranac, pa me uvijek zanimalo na šta ljudi misle kad govore da "u cilju zaštite nacionalnih interesa treba ovo i ono" i slično. Pitao sam bezbroj puta raznorazne ljude, a niko mi nikad nije rekao ništa konkretno. Uvijek samo neka apsolutno nepovezana sranja o ćirilici, Turcima, partizanima, nekoj bitci na Kosovu hiljadu tri sto i neke, zavjeri Amerike i Arapa/Jevreja/Rusa (prema tome za koga navijaš) itd.
Danguba

#54 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Danguba »

Nikakve ostavke niti referendumi nece pomoci a referendum pogotovo.

Svi zahtjevi trebaju ici prema Vladi Federacije od Bihaca do Gorazda i dati im rok od 7-10 dana da Vlada zasjeda i rijesi probleme odnosno zahtjeve demonstranata.

Jedan od glavnih zahtjeva trebao bi biti plate, naknade i beneficije politicara. Tu bi ze ustedjela pozamasna suma pa bi se moglo doplatiti staz radnicima koji cekaju na penzije.

Zahtjeva ima jois ali svi trebaju ici prema Vlafi F. Ako bi se trazile nekakve ostavke po kantonima, to bi potrajalo do oktobra i nista se ne bi rijesilo.

p.s. odgovornost kako za politicare koji su doveli do ovakvog stanja tako i za huligane.
onako

#55 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

Izvini kojoj Vladi federacije??????

Onoj koja danas odmara dok je jucer federacija gorila-

Onoj koja nema toliko politickog sluha ili elemtarne ljudskosti da dans vanredno zasjeda jer njihov narod je nezadovoljan pali i rusi.

Vladi koja jel posla il dosla koja ne zna ko je legailan a ko nije.

Vladi iz koje niko evo cijeli dan nije nasao za shodno da u bilo kojim vijestima progovori rijec narodu.

Vladu treba natjerati da rade svoj posao ili da nikad vise ne dolaze na njega-

Sve ublehe su odvano potrosene. Ili rade ili ne rade. Il im je stalo il nije.

Ljudi su mjesecima leozali na zimi pred Vladom, niko od njih se nije osvrnuo na to.

Nemamo mi Vladu. Mi imamo ublehu koja ime Vlada koristi da za svog mandata uhljebe svoje i istomisljenike, potpisu sto vise stetnih ugovora u kojima su oni dobri zakonski. Nije to Vlada eksperata, vec Vlada ublehasa.

Kad ides u sumu ne nosis moral, jer od vuka se neces moralom odbraniti.

Dok mi pisemo osim Kebe niko nije dosao da radi da pomogne da pokusa nesto. Dok mi pisemo oni odmaraju
ZASLUZENO JEL)

nastavice se...
Danguba

#56 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Danguba »

onako wrote:Izvini kojoj Vladi federacije??????

Onoj koja danas odmara dok je jucer federacija gorila-

Onoj koja nema toliko politickog sluha ili elemtarne ljudskosti da dans vanredno zasjeda jer njihov narod je nezadovoljan pali i rusi.

Vladi koja jel posla il dosla koja ne zna ko je legailan a ko nije.

Vladi iz koje niko evo cijeli dan nije nasao za shodno da u bilo kojim vijestima progovori rijec narodu.

Vladu treba natjerati da rade svoj posao ili da nikad vise ne dolaze na njega-

Sve ublehe su odvano potrosene. Ili rade ili ne rade. Il im je stalo il nije.

Ljudi su mjesecima leozali na zimi pred Vladom, niko od njih se nije osvrnuo na to.

Nemamo mi Vladu. Mi imamo ublehu koja ime Vlada koristi da za svog mandata uhljebe svoje i istomisljenike, potpisu sto vise stetnih ugovora u kojima su oni dobri zakonski. Nije to Vlada eksperata, vec Vlada ublehasa.

Kad ides u sumu ne nosis moral, jer od vuka se neces moralom odbraniti.

Dok mi pisemo osim Kebe niko nije dosao da radi da pomogne da pokusa nesto. Dok mi pisemo oni odmaraju
ZASLUZENO JEL)

nastavice se...
sve stoji...
bull21

#57 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by bull21 »

Što se ne traži ukidanje kantona?
onako

#58 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

bull21 wrote:Što se ne traži ukidanje kantona?
NE ZNAM...NIJE MI ISKERENO JASNO. TO JE JEDINO STO SE MORA URADITI DA BI SE NAMKLO SREDTAVA DA SE BAR SOCIJALA PODMIRI. UKIDANJE KANTONA PRVI I JEDINI ZAHTJEV OD KOGA SE NE SM,IJE ODUSTATI.

KANTONI SU NOSIOCI SVIH STETNIH POTPISANIH UGOVORA, NOSIOCI PRIVATIZACIJE, POTPUNO IZMISLJENA NEPOTREBNA DRZAVA U DRZAVI. U KOJOJ SU SVI ONI KOJI NIKAD I NIGDJE NE BI ZNALI I UMJELI RADITI.

UPALIM JUTROS TV OCEKUJEM REAKCIJE POLITICARE BILO STA ONO NA TV POKEMONI. MA MI SMO STVARNO JEDNA ZAJEBANCIJA OD NARODA KOJU ZAJEBAVA KAKO KO STIGNE.

UKIDANJE KANTONA I TO KROZ VANREDNU SJEDNICU KOJU PROTESTANTI TREBAJU TRAZITI.

CUJ DAJE OSTAVKU.... MA NEMOJ...MARS U PARLAMENT IZGLASAJ ZAKON O UKIDANJU SEBE I SVOJIH KANTONA PA ONDA DAJ OSTAVKU NAKON STO POLOZIS RACUNE KOLIKO SI UKUPNO OD SVEGA NA VLASTI DOBIO SVIH BENIFITA.
CUJ OSTAVKA PA ODMARAJ ONDA NA POLJINAMA A NEK SE NAROD I POLICIJA TUKU...

DOVESTI IH U PARLAMENT NA NACIN KAKO JEDINO ONI POSTUJU KAD SE BOJE)

Nastavice se...
bull21

#59 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by bull21 »

To je ono što ja pitam, koja fajda od ostavke kad će se vratiti na to isto imaginarno mjesto za pola godine? Dajte više da ukinemo kantone, guši nas administracija. Kad ubijemo kantone dobiti ćemo pare za fabrike...
staradis

#60 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by staradis »

Capsicum wrote:Evo sta bih ja licno zahtijevao:

1. Promptno ostavka svih vlada, predsjednika, parlamentaraca, direktora javnih preduzeca i preduzeca s vecinski drzavnim kapitalom.
2. Organizovanje referenduma o ukidanju kantona u FBiH, uz uvodjenje mehanizama za zastitu vitalnih nacionalnih interesa (striktno definisanih i ogranicenih)
3. Organizovanje vanrednih izbora za sve nivoe vlasti uz potpuno otvorene liste na glasackim listicima (moguce glasati za ljude iz razlicitih stranaka) i bez navodjenja imena stranke kraj imena kandidata
4. Uvodjenje odredbe u izbornom zakonu koja bi omogucila da se uz prikupljenih 300.000 potpisa mogu organizovati vanredni izbori!
5. Pod hitno formiranje antikorupcijskih sudova koji ce predmete rjesavati po hitnom postupku. Angazovati strane sudije i tuzioce za ovaj posao.
6. Izmjena zakona koji ce omoguciti brzo i jednostavno oduzimanje nelegalno stecene imovine i njenu prodaju, cime ce se finansirati fond za podrsku novom zaposljavanju
7. Smanjivanje nameta na platu i uvodjenje rigoroznih kazni za poslodavce koji pokusavaju izbjeci zakonske obaveze prema radnicima!
8. Ogranicavanje plata svim uposlenima u javnoj upravi i drzavnim preduzecima na max. 3 prosjecne plate FBiH za rukovodece pozicije, a za ostale do 2 prosjecne plate.
9. Ukidanje svih primanja mimo plate zaposlenima u drzavnoj administraciji i drzavnim preduzecima. Znaci nema vise naknada za odvojeni zivot, za ucesce u kojekakvim komisijama, upravnim i nadzornim odborima i sl.
10. Uvodjenje javnih radova, tj. uvodjenje obaveze svim izvodjacima radova na velikim infrastrukturnim projektima, da obavezno moraju angazovati odredjen procenat ljudi sa biroa za zaposljavanje. Autoput je fantasticna prilika za to.
11. Ukidanje prava na slobodne vikende, godisnje odmore, pomilovanja i sl. za sve zatvorenike, te uvodjenje obaveznog rada kojim ce finansirati svoj boravak u zatvoru.
onako

#61 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

KANTONI SU DATI USTAVNOM ODREDBOM...NAZALOST KUKAVICJE JAJE KOJE JE ODRADILO SVOJ POSAO...

JEDINO STO OVI MOGU MJESTO DA DANAS ODMARAJU NA OKOLNIM PLANINAMA JESTE U PARLAMENT I IZGLASATI ADMINSTRATIVNO UKIDANJE KANTONA....HOCE LI TO URADITI??? NECE. JER UKIDAJU SEBE...
NACIONALNI INTERES PODRAZUMIJEVA JEDINO I ISKLJICVO INTERES NJIH I NJIHOVIH ELITE KOJA VEDRI I OBLACI KO CE IMATI POSAO A KO NE, KOLIKO CE KO BITI DOBAR NA UGOVORIMA I DA NE NABRAJAM...

O KOJIM BOSNJACIMA ONI PRICAJU KOJI SU GLADNI ILI POLUGLADNI...NEMOJ ME MAJKETI VISE STITI...

MENI TREBA ZASTITA OD NJIH OD NJIHOVOG BESKRAJNOG NERADA, SUPLJIRANJA NEREDA KOJI SVAKI DAN JE SVE VECI, OD NJIHOVOG STRAHA DA MA ISTA PROMJENE, ZAPOCNU....

NEMAJU ONI RELIGIJU.... LAPSUS,,,IMAJU A TO JE ZLATNO TELE, NOVAC I OPET NOVAC...

I CUJ OSTAVKA...OPET SVE DABA JEL...A NE TREBA TAKO. MA NECES OTICI NI OSTAVKU DATI DOK NE IZGLASAS PRED KAMERAMA U PARLAMENTU UKIDANJE VAS I TVOREVINE KANTONA KOJA NAS JE OSIROMASILA RAZDVOJILA RASCJEPILA NAPRAVILA DESET DRZAVA...

IMA LI NACINA???? NARAVNO???? STA KAD SE DEMONSTRACIJE ODRZE PRED NJEGVOM ZGRADOM????

VALJDA CE TAD SKONTATI DA PORED BENIFITA KOJE JE DOBIJAO PONEKAD TREBA I RADITI SVOJ POSAO KOJI PODRAZUMIJEVA I GORKU PILULU POPITI.

Nastavice se...
prezimenko

#62 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by prezimenko »

Odlicni zahtjevi:
http://www.index.hr/vijesti/clanak/mate ... 26424.aspx

Nacrt zahtjevâ za radikalnu demokratizaciju i socijalno pravednije društvo

1) Poništenje privatizacije i vraćanje onoga što je do 1990. bilo u društvenom vlasništvu opet u društveno vlasništvo, koliko je to realno moguće [Realpolitički: to treba provesti postupno i pažljivo da ne bude problemâ u provedbi i funkcioniranju ekonomije; najveći bi problemi tu bili s vraćanjem onoga što je sada u stranim rukama, a svakako bi bila riječ o dugom, zapletenom i mukotrpnom procesu u kojem rezultati sigurno ne bi na kraju bili potpuno zadovoljavajući]

2) Uspostava neovisnih pravosudno-istražnih tijela koje bi istražile sve najkrupnije oblike gospodarskog i političkog kriminala u zadnjih 25 godina, uključujući i privatnu imovinu, tajne račune u inozemstvu i sl. Glavnog državnog odvjetnika bi trebalo birati na izravnim izborima (naravno, među kvalificiranim pravnicima), morao bi biti moći smjenjiv u svakom trenutku, a ne bi ga smjela postavljati politika.

3) Uspostava međunarodne komisije za reviziju nelegitimnog inozemnog duga kao u Ekvadoru. Zamrzavanje, reprogramiranje i otkazivanje nelegitimnih dugova, koliko je to realpolitički moguće.

4) Konfiskacija imovine svih pripadnika dosadašnje političke i ekonomske oligarhije koji ne mogu dokazati da su je pošteno zaradili [Realpolitički: to treba napraviti preko zakonâ u stilu američkih mafijaških zakona, gdje se prvo oduzima kontrola nad sumnjivom imovinom, a tek se onda sudi]

5) Povećanje minimalne plaće i instantno smanjivanje nejednakostî i razlike u plaćama (omjer između minimalca i maksimalne plaće može biti npr. 1:5).

6) Početak postupne demokratizacije društva na svim razinama ‒ uvođenje mogućnosti direktnog odlučivanja na razini manjih mjesta i općinâ preko zborova građana, a na državnoj razini preko referendumâ; početak rada na uvođenju elektronskoga glasanja preko interneta i mobitelâ (princip glasanja može biti sličan kao u državama gdje već postoji takvo internetsko glasanje u okviru predstavničke demokracije i sl.). Uz demokratizaciju nužno ide i povećanje ovlastî (lokalne) samouprave, decentralizacija i regionalizacija.

7) Izabrani državni dužnosnici se moraju moći u svakom trenu smijeniti putem referendumâ i drugih direktnih demokratskih načina odlučivanja na svim razinama ‒ izabrani ljudi moraju biti birokrati/tehnokrati/stručnjaci koji će provoditi u praksu ono što ljudi demokratski izglasaju (nakon javne i demokratske rasprave). Privremena zabrana (recimo, na 20 godina) kandidiranja na izborima ljudima koji su dosad obnašali političke dužnosti (eventualno samo na višim razinama i uz određene iznimke, kako bi se omogućio postupan i nesmetan prijelaz), da bi se omogućio prostor novim ljudima i uklonio utjecaj dosadašnje korumpirane partitokracije.

8) Na izborima treba zabraniti bilo kakvo financiranje i uplitanje privatnog kapitala; to znači i zabranu bilo kakvog reklamiranja, plaćenih kampanja, plakatâ itd., koliko god je to u realnosti moguće (uz drakonske kazne za prekršioce); svi se mogu slobodno prijavljivati za sudjelovanje na izborima, a politička kampanja se može provoditi tako da se, recimo, pola godine unaprijed svakodnevno na javnoj televiziji, radiju i u javnim prostorima širom zemlje odvijaju rasprave, javne tribine i predstavljanja svih kandidata u jednakim omjerima (koji će glasove za svoje kandidature skupljati pod istim uvjetima na internetu).

9) Postupno uvođenje demokracije na radnim mjestima putem povećanja ovlastî radničkih vijeća i sl. uz postupno uvođenje demokratskog nadzora nad društvenom imovinom i kroz demokratsku koordinaciju na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini. Točne mehanizme toga bi trebalo tek razraditi.

10) Prestanak financiranja vojnih avantura u inozemstvu (Afganistan itd.), vjerskih zajednica, povlaštenih mirovina, suvišnog državnog aparata (uključujući i suvišne općine, županije, kantone i sl.), privilegijâ državnih dužnosnika (uključujući i prijevoz, smještaj, plaće i sl.) itd. Uvođenje alternativnih mjera štednje koje ne bi išle preko grbače običnog naroda.

11) Uvođenje potpuno besplatnog (za krajnjeg korisnika) i dostupnog obrazovanja i zdravstva za sve na svim razinama. Povećavanje naknadâ za nezaposlene i ukidanje manipulacijâ oko dotičnih.

12) Postupna uspostava stručnih ekonomskih tijela na svim razinama društva (od državne do općinske razine) koja bi sustavno radila na planskom razvoju zemlje (pogotovo što se tiče reindustrijalizacije i poljoprivrede, ali i drugih sektora).

13) Uvođenje drakonskih kazni za korupciju (npr. 30 godina zatvora uz prisilni rad za oblike krupne korupcije) i potpune transparentnosti u radu društvenih poduzeća i institucija ‒ svi zapisnici, računi, izvještaji itd. moraju se automatski stavljati na internet, gdje će svi u njih moći imati trenutni uvid
Bezimeni
Grijem se na: Toplinu
Vozim: Paciklo

#63 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Bezimeni »

Ukidanje kantona i smanjenje PDV-a na proizvode domace proizvodnje.
onako

#64 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

Bezimeni wrote:Ukidanje kantona i smanjenje PDV-a na proizvode domace proizvodnje.

A kojim mehanizmom ih mislis natjerati da to urade... Bi li ti na njohovom mjestu. Hajd posteno reci????
bull21

#65 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by bull21 »

Ma ništa od ovoga neće biti. Dati će neki ostavke, trojka će se povući i maksimalno iskoristiti ovo za ubiranje poena, Dodo će se tek u ponedeljak uključiti (vidim već su mu se haveri uključili sa kukanjem kako su ugroženi i objašnjavanjem da je ovo najmera da se obori RS.. jebem i mater ovim putem, svima). I onda opet sve iznova za po' godine.
Bezimeni
Grijem se na: Toplinu
Vozim: Paciklo

#66 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Bezimeni »

Pa naravski da bi samo sto ovi majmuni nece povuc nijedan konkretan potez i samo ce jos vise razbijsnit narod
onako

#67 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

Bas od rijeci do rijeci ti potpisujem, Jer jeste tako...

Hoces promjene. Uredu. Onda treba znati sta se trazi, znati ko i ispred koga trazi, na koji nacin se ostvaruju i ko ce ih ostvariti... Vjeruj mi kad ti kazem nikakav problem srusiti bilo koga... Kad hoces i kako hoces...Vjeruj mi znam sta pricam.

Pa bolan ova dobra mladost bez perspektive i nade u sutra njih ostavkama nagradi.On ode i nema odgovornosti. U miru odmarati i trositi sto se nakupilo...Pa kud ces ljepse nagrade...Rahat od svega, love se nakupio, svoje pozaposljavao i sad u miru i rahatluku odmarati na ljepotama okolnih planina...I jos aman zaman zrtva:)

Cilj se postize kad se zna sta se hoce i na koji nacin....Toliko se danas ono zabrinuli da mi pustaju pokemone na tv....
onako

#68 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

Znas sto danas pisem. Jer je jedina tema koja je pitala sta se trazi????

I NEMAM ILUZIJA DA CE SE ISTA PROMIJENITI...UKRAJINA MIJENJA...JER ZNAJU STA HOCE ZNAJU KAKO HOCE, ZNAJU KO PREGOVARA KO TRAZI I STA TRAZI....HOCE PROMJENE NA PROTESTIMA...PODRZAVAM...KOJE PROMJEN????
KO DA IH PRAVI????? NA KOJI NACIN DA IH PRAVI????? S KIME DA IH PRAVI????
seldzuk

#69 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by seldzuk »

Imunitet piromanima ne dolazi u obzir. Sve će se to iz džepova svih nas namirivati.
Pored smanjivanja plata kojekakvim lezihljebovićima, potrebno je tražiti i ograničavanje uvoza. Bez toga nema pokretanja proizvodnje. Ako moramo uvoziti kompjutere i mobitele, ne moramo metle i lopate. Firma Niveta iz Hr sa 90 zaposlenih nama uvozi metle, četke i ostalo. Što mi ne bismo mogli imati fabriku od 50 zaposlenih.
onako

#70 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

seldzuk wrote:Imunitet piromanima ne dolazi u obzir. Sve će se to iz džepova svih nas namirivati.
Pored smanjivanja plata kojekakvim lezihljebovićima, potrebno je tražiti i ograničavanje uvoza. Bez toga nema pokretanja proizvodnje. Ako moramo uvoziti kompjutere i mobitele, ne moramo metle i lopate. Firma Niveta iz Hr sa 90 zaposlenih nama uvozi metle, četke i ostalo. Što mi ne bismo mogli imati fabriku od 50 zaposlenih.
Upravu si prijatelju...Samo ko to da napravi??? Kada????
MI SMO JEDINI U SVIJETU KOJI SU FABRIKU COKOLADE UNISTILI...
ZNAS LI DA JE NEMOGUCE IZGUBITI ILI BITI NELIKVIDAN NA GRADSKOM PRIJEVOZU...
I TO SU UNISTILI...NEMAS FABRIKU NIJEDNU A DA NA NJU POSTAVLJENI KADROVI NISU DIGLI KREDIT, FABRIKU ZALOZIZLI KAO HIPOTEKU I TAKO SVE JEDNU PO JEDNU UNISTILI. NISU KREDIT ULAGALI U MASINE I TRZISTE, VEC U SVOJE NEKRETNINE.

KZI MI KO JE U OVOJ ZEMLJI ODGOVARAO ZA NANOSENJE STETNOG UGOVORA???? NIKO.
A TIME JE SVE UNISTENO RAZORENO, RASPRODANO I ZADUZENO.
POLITICAR IMA BENIFITE ALI I ODGOVORNOST.... OSIM KOD NAS.

NIJE PROBLEM STA TREBA URADITI NEGO KO CE URADITI I ZASTO BI URADIO????
KO CE IH I NA KOJI NACIN I CIME NATJERATI????
A DA TO UMIJE I ZNA JER PROMJENE SE VRSE NA NACIN DA GRADANI PENZIONERI STUDENTI DACI NE TRPE STETU.

DA STANU ISPLATE STETU TRPE ONI KOJI TRAZE PROMJENE JER NEMAJU USTEDENO, A ONI KOJI SU NA VLASTI IMAJU.

SUTRA CE RECI IZGORIO SERVER NEMA PLATA ZA SUDIJE I TUZIOCE. PA NEK STISNU DA IM SUDE????

ILI NEMA PODATAKA IZGORILA BAZA PA NEMA NI PENZIJA???? ON IMA ON MOZE TAKAV VAKUM IZDRZATI. STOTINE HILJADA NE MOGU...

NE NISAM ZA OSTAVKE OVAKO....JESAM NATJERATI IH U PARLAMENT I NEMA IZACI DOK NE IZGLASAJU UKIDANJE KANTONA. TAD SLOBODNO NEK DAJU OSTAVKE.
matsuda

#71 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by matsuda »

-UKIDANJE KANTONA

Sve ove demonstracije u posljednje vrijeme, bez obzira na to koliko su malobrojne i na prvi pogled beznacajne, pokazale su jednu stvar: nemogucnost organizovanja.
Dok se mi podjelimo po konstitutivnosti, pa po entitetima, pa po kantonima, haman i po mjesnim zajednicama - svaka trunka revolta i volje za promjenom se izgubi.
Dakle, pored sto kantoni predstavljaju birokratsku masineriju za usporavanje i gutanje novca kroz "legalne" i nelegalne kanale, dodatno nas usporavaju.

Pogledajte koliko je bilo tesko organizovati bilo kakve proteste, zamislite da organizujemo referendum u drzavi po nekom vaznom pitanju....
Breathless

#72 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Breathless »

Ove stvari se cine pun pogodak i za razliku od kojekakvih kozmetickih zahtjeva ovi detekuju sustinu! Preneseno sa jednog mostarskog portala.
Što se tiče zahtjeva, neki od njih bi mogli glasiti:
1. Uvođenje progresivnih poreza na svim nivoima na kojima se vrši oporezivanje;
2. Uvođenje diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za određene proizvode;
3. Skraćenje i podjela radnog vremena, u cilju smanjenja nezaposlenosti, bez istovremenog smanjivanja plata;
4. Briga države o ubrzavanju provrednog rasta djelovanjem državnih investicionih banaka koje će davati povoljne kredite privrednim subjektima;
5. Zakonsko ograničavanje visine kamatnih stopa za kredite koje daju privatne banke, kako bi se spriječili zelenaški krediti koji uništavaju građane;
6. Poništavanje (za početak) nezakonitih privatizacija, s tim da takva preduzeća prelaze u jedan od dva režima: vrši se njihova nacionalizacija, a upravu čine predstavnici radnika i države na principu pariteta; ova preduzeća postaju vlasništvo zaposlenih koji kupuju dionice, koje ne mogu prodati određeno vrijeme, a preduzećima upravljaju preko demokratski biranih organa;
7. Utvrđivanje porijekla imovine;
8. Uvođenje radničke participacije u upravljanje preduzećima, tako što će radnici u upravnim odborima imati najmanje jednu trećinu članova, a u javnim preduzećima i jednu polovinu, jer se samo tako može spriječiti neodgovorno, stranačko upravljanje preduzećima;
9. Promjene zakonodavstva o štrajku, koje treba da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na štrajk;
10. Ukidanje finansiranja parlamentarnih stranaka iz budžeta;
11. Ukidanje poslaničkih paušala i smanjivanje poslaničkih plata na nivo prosječnih radničkih plata;
12. Ukidanje funckionerskih primanja po prestanku funkcije.
Last edited by Breathless on 08/02/2014 18:15, edited 1 time in total.
onako

#73 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

matsuda wrote:-UKIDANJE KANTONA

Sve ove demonstracije u posljednje vrijeme, bez obzira na to koliko su malobrojne i na prvi pogled beznacajne, pokazale su jednu stvar: nemogucnost organizovanja.
Dok se mi podjelimo po konstitutivnosti, pa po entitetima, pa po kantonima, haman i po mjesnim zajednicama - svaka trunka revolta i volje za promjenom se izgubi.
Dakle, pored sto kantoni predstavljaju birokratsku masineriju za usporavanje i gutanje novca kroz "legalne" i nelegalne kanale, dodatno nas usporavaju.

Pogledajte koliko je bilo tesko organizovati bilo kakve proteste, zamislite da organizujemo referendum u drzavi po nekom vaznom pitanju....
ODLICNA OPESRVACIJA. To i jeste poenta i smisao kantona. Da oteza bilo kakav oblik organizovanja na finansijskom, privrednom, sportkom, umjetnickom svakom drugom planu...jer svaki kanton kao drzava za sebe sa svojim serifima kome je kanton istinska drzava i bore se za vlast kao da brane svoj dom.

Kanton i kantonizacija je odradila vise na podjeli ljudi nego sve sto znamo i ne znamo...

JEDAN JEDINI ZAHTJEV SVIH ZAJEDNO OD SVIH KOJI ZELE PROMJENE. UKIDANJE KANTONA NE SUTRA NEGO ODMAH. SUTRA JE U POLITICI RAZVODNJAVANJE I ZA PROMJEaNE NE POSTOJI SUTRA NEGO ODMAH.

Coca Cola ima preako 150 podruznica sirom svijeta al jednog direktora, jedne glavne finansije, jedne pravnike---

Samo zasto bi oni ukidali kantone i sjekli granu na kojoj sjede??????
onako

#74 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by onako »

Breathless wrote:Ove stvari se cine pun pogodak i za razliku od kojekakvih kozmetickih zahtjeva ovi detekuju sustinu! Preneseno sa jednog mostarskog portala.
Što se tiče zahtjeva, neki od njih bi mogli glasiti:
1. Uvođenje progresivnih poreza na svim nivoima na kojima se vrši oporezivanje;
2. Uvođenje diferencirane stope PDV-a, uz nultu stopu za određene proizvode;
3. Skraćenje i podjela radnog vremena, u cilju smanjenja nezaposlenosti, bez istovremenog smanjivanja plata;
4. Briga države o ubrzavanju provrednog rasta djelovanjem državnih investicionih banaka koje će davati povoljne kredite privrednim subjektima;
5. Zakonsko ograničavanje visine kamatnih stopa za kredite koje daju privatne banke, kako bi se spriječili zelenaški krediti koji uništavaju građane;
6. Poništavanje (za početak) nezakonitih privatizacija, s tim da takva preduzeća prelaze u jedan od dva režima: vrši se njihova nacionalizacija, a upravu čine predstavnici radnika i države na principu pariteta; ova preduzeća postaju vlasništvo zaposlenih koji kupuju dionice, koje ne mogu prodati određeno vrijeme, a preduzećima upravljaju preko demokratski biranih organa;
7. Utvrđivanje porijekla imovine;
8. Uvođenje radničke participacije u upravljanje preduzećima, tako što će radnici u upravnim odborima imati najmanje jednu trećinu članova, a u javnim preduzećima i jednu polovinu, jer se samo tako može spriječiti neodgovorno, stranačko upravljanje preduzećima;
9. Promjene zakonodavstva o štrajku, koje treba da obezbijede povoljnije uslove za ostvarivanje prava na štrajk;
10. Ukidanje finansiranja parlamentarnih stranaka iz budžeta;
11. Ukidanje poslaničkih paušala i smanjivanje poslaničkih plata na nivo prosječnih radničkih plata;
12. Ukidanje funckionerskih primanja po prestanku funkcije.

Ovo nikad nece biti jer nit ima ko da to uradi, nit ima ko da to realizuje. A slazem se sa njima....
Pa ovdje je problem dobiti maticni broj, a kamoli mijenjati upravčljacke strukture. Al hajd pisanje mu dode ko ventil pa nit njih boli sta se pise,nit njih to interesuje, postoji jedan jezik koji oni razumiju...Koji svako razumije...
Kad se radi o licnom, a to su benifiti, to je krivicna odgovornost, to su sankcije i optuznice za necinjenje i nanosenje stetnih ugovora,,,To je povrat primljenog, pravdanje kupljenog....Porijeklo novca, nekretnine i slicno
Bolonjac

#75 Re: Zahtjevi protestanata - prijedlozi

Post by Bolonjac »

Image

spojimo fino
Kantone 1,10,6
Kantone 8,7
KAntone 5,9,3

blage nemam ko je vecina u kojem al eto rješenja :D moze i druga varijanta

npr.
8,7,9,5
2,3,4