Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Sarajevu

Post Reply
Alfons Kauders

#51 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Alfons Kauders »

Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote: uklonili, a bice uskoro i spomenik nasem dragom franzu... :D a vi dizite spomenike svojim ubicama do sutra, niko vam ne brani... :D

ko zna, mozda uskoro osvane i spomenik legiji i zvjezdanu
Zemljak, neke stvari moraš shvatit..ljudi imaju problem. Nigdje ih nema, niko ne poziva, ne obilazi..ja se ne sjećam kad je neki zvaničnik, makar iz Faludže obišao šumsku i boravio u PreCjedničkoj palati, a nekako se mora pažnja skrenut na "sebe"...
bio im je onaj avigdor liberman na raftingu... ah kako su se samo tad nafurali bili, kad god prebacis na rtrs bude neka vijest o izraelu, delegacijama, investicijama...

a paznju neka skrecu kako hoce... inace imaju naviku da privuku paznju na jako los nacin po svoje interese...
Bodkin

#52 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

bolje izgleda ako je okupatoru. popularno je to danas :evil:
Alfons Kauders

#53 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Alfons Kauders wrote:
Basvod wrote: A za 50tak godina grupni spomenih Incku, Asdaunu, Petricu, Svarcsilingu i ostalim VP. :D
au, dakle inzko je po tebi ubica i terorista?
:lol:
pa da, da bude u skladu s ostalim koje su digli u zadnje dvije decenije... :D digli su spomenik onom jednom oficiru sto je krepo u hagu... pa ruskim dobrovoljcima u visegradu... :-) pa hoce da dignu spomenik onima sto terorisali sarajevo skoro cetiri godine... a u brckom je jedno vrijeme bio spomenik djeneralu mihailovicu... :D

sta je nejasno? samo ocekujem iste standarde i isti nivo idolopoklonstva za sve teroriste i zlocince :lol:
Basvod

#54 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Basvod »

Paranoid wrote:
Alfons Kauders wrote: uklonili, a bice uskoro i spomenik nasem dragom franzu... :D a vi dizite spomenike svojim ubicama do sutra, niko vam ne brani... :D

Zemljak, neke stvari moraš shvatit..ljudi imaju problem. Nigdje ih nema, niko ne poziva, ne obilazi..ja se ne sjećam kad je neki zvaničnik, makar iz Faludže obišao šumsku i boravio u PreCjedničkoj palati, a nekako se mora pažnja skrenut na "sebe"...
Pa sta ce zvanicnici u RS? Nije RS drzava.
Strani zvanicnicimsu isli u RS kad je trebalo nekog tuci po usima i zavrtati 00 :D Danas nema svrhe.
miop

#55 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by miop »

Basvod wrote:
A za 50tak godina grupni spomenih Incku, Asdaunu, Petricu, Svarcsilingu i ostalim VP. :D
A gde je spomenik glavnozasluznom, neopravdano je zapostavljen?
Image

Ipak je on Osnivac.
Alfons Kauders

#56 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote:
Paranoid wrote:

Strani zvanicnicimsu isli u RS kad je trebalo nekog tuci po usima i zavrtati 00 :D Danas nema svrhe.
bila je c.ashton prije par godina, kad je dodo najavio referendum pa mu dosla na noge u bl... i to je otprilike to :D
Paranoid

#57 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Paranoid »

Posle M00n-ovog "NE" s Miletom...otad nastade m00k u boljem dijelu BiH..
Bodkin

#58 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

Image

bolji ovaj 8-)
Basvod

#59 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Basvod »

:lol:[/quote]

pa da, da bude u skladu s ostalim koje su digli u zadnje dvije decenije... :D digli su spomenik onom jednom oficiru sto je krepo u hagu... pa ruskim dobrovoljcima u visegradu... :-) pa hoce da dignu spomenik onima sto terorisali sarajevo skoro cetiri godine... a u brckom je jedno vrijeme bio spomenik djeneralu mihailovicu... :D

sta je nejasno? samo ocekujem iste standarde i isti nivo idolopoklonstva za sve teroriste i zlocince :lol:[/quote]

Ma nisi skontao.
Mislio sam da u Zapadnom Sarajevu dignu spomenik nasim dragim VP. :mrgreen:
Kad je vec Francov spomenik u planu.
Basvod

#60 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Basvod »

Alfons Kauders wrote:
Basvod wrote:
bila je c.ashton prije par godina, kad je dodo najavio referendum pa mu dosla na noge u bl... i to je otprilike to :D
Pa da, to je to. Dosla da mu kaze "stani mali". Sto bi inace isla u RS?
miop

#61 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by miop »

Bodkin wrote:Image

bolji ovaj 8-)
Uuuuu, ova je isto dobra :-)

Image
Dragutin Dimitrijević Apis - istine i zablude o najpoznatijem srpskom zavereniku i 'crnorukašu'
E, moj pobratime! Apis se smeje, jer je takav, jer je div, jer je heroj, jer je lav! Apis se smeje, jer zna da će ga streljati! Znam ja njega još iz 1903. Taj se smejao ono veče u oficirskoj kasini kao da ide na svadbu...a još je pri tom tvrdio da će i poginuti ubijajući onog Aleksandra i onu profuknjaču Mašin. Ne znaš ti takve ljude: kad se smeju, onda su najgori...'
Alfons Kauders

#62 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Alfons Kauders »

Basvod wrote: Ma nisi skontao.
Mislio sam da u Zapadnom Sarajevu dignu spomenik nasim dragim VP. :mrgreen:
Kad je vec Francov spomenik u planu.
pa nijednog jos uvijek niste ubili... sto je zapravo veliko iznenadjenje imajuci u vidu broj atentata pocinjenih od strane srba u proteklih sto i kusur godina...
Bodkin

#63 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Bodkin »

miop wrote:

bolji ovaj 8-)

Image
Dragutin Dimitrijević Apis - istine i zablude o najpoznatijem srpskom zavereniku i 'crnorukašu'
E, moj pobratime! Apis se smeje, jer je takav, jer je div, jer je heroj, jer je lav! Apis se smeje, jer zna da će ga streljati! Znam ja njega još iz 1903. Taj se smejao ono veče u oficirskoj kasini kao da ide na svadbu...a još je pri tom tvrdio da će i poginuti ubijajući onog Aleksandra i onu profuknjaču Mašin. Ne znaš ti takve ljude: kad se smeju, onda su najgori...'
njemu nece. onom gore se sprema 8-)
Michio Kaku

#64 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Michio Kaku »

kako moze da bude terorista ko ubije drzavnika (zena je kolaterarna steta)? to je atentator koji u principu moze da ima i plemenite ciljeve. recimo da je gavrilo upucao hitlera i trudnu evu braun, da li bi onda bio terorista ili heroj? tvrdim da je austrijska vlast bila samo blaza verzija hitlera.

teroristi ciljaju civile.
Perec

#65 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Perec »

Za jedne terorist za druge heroj. BiH...
miop

#66 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by miop »

Bodkin wrote:
miop wrote:

bolji ovaj 8-)

Image
njemu nece. onom gore se sprema 8-)
A moglo bi i i jos ovim herojima, samo bomba nije slusala
Image

Ali ipak je Apis najzasluzniji - mozak i glavni logisticar
Image
Martinez_

#67 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Spomenik Ferdinandu zapravo više nego išta drugo spušta Sarajevo na nivo Banja Luke odnosno Mostara.

Glavni motivi:

1. otklon prema drugom konstitutivnom narodu
2. slavljenje okupatora (ponižavanje suvereniteta BiH)

Takav čin je zakucavanje eksera u kovčeg bilo kakvih zajedničkih vrednosti na državnom nivou, drugim rečima - zakucavanje države
Last edited by Martinez_ on 30/01/2014 21:27, edited 1 time in total.
karanana

#68 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by karanana »

ne vidim problem. ako nije problem da imaju ulicu i spomenik chicha drazi, ne znam zasto je problem da postave spomenik i ovom tuberanu.
Styling

#69 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

Michio Kaku wrote:kako moze da bude terorista ko ubije drzavnika (zena je kolaterarna steta)? to je atentator koji u principu moze da ima i plemenite ciljeve. recimo da je gavrilo upucao hitlera i trudnu evu braun, da li bi onda bio terorista ili heroj? tvrdim da je austrijska vlast bila samo blaza verzija hitlera.

Gdje ces, bolan, porediti Franciku i Hichu? "Dva su sveta, razlicitaaaaa."
Chisum

#70 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Chisum »

Rizican i nerentabilan potez.

Image

Fotka s ekskurzije... "Sjecanja...Principov spomenik, Istocno Sarajevo, godina 2014"
Last edited by Chisum on 30/01/2014 22:00, edited 1 time in total.
Michio Kaku

#71 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Michio Kaku »

Styling wrote:
Michio Kaku wrote:kako moze da bude terorista ko ubije drzavnika (zena je kolaterarna steta)? to je atentator koji u principu moze da ima i plemenite ciljeve. recimo da je gavrilo upucao hitlera i trudnu evu braun, da li bi onda bio terorista ili heroj? tvrdim da je austrijska vlast bila samo blaza verzija hitlera.

ne bih rekao, čak su vrlo bliski.
Martinez_

#72 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Martinez_ »

Michio Kaku wrote:
Styling wrote:

ne bih rekao, čak su vrlo bliski.

Ima mnogo ljudi koji veruju da je Hitler neki težak eksces u nemačkoj (i austrijskoj) istoriji. To je i linija revizije danas
Michio Kaku

#73 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Michio Kaku »

Martinez_ wrote:

Ima mnogo ljudi koji veruju da je Hitler neki težak eksces u nemačkoj (i austrijskoj) istoriji. To je i linija revizije danas

ja mislim da većina ljudi ne konta jednu stvar - hitler ideološki nije bio daleko ni od čerčila ili rosevelta, a kamoli od kajzera ili prestolonasljednika. njegovo nasilje je bilo reakcionarno - što znači, učiniti sve da se ništa ne promjeni, da boljševici i komunisti ne dođu na vlast. jevreji su tu fetišizirani objekt projekcije svih socijalnih, ekonomskih i klasnih problema kojima se samo daje oblik figure pohlepnog jevrejina. takav je svaki nacionalizam.

ideološki, njegovo nasilje je samo ekstremno histerična reakcija derišta u istoj porodici iz koje dolaze ovi gore pobrojani ali im nije pravi neprijatelj.
Klavikula

#74 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Klavikula »

stavljanje tadasnjih dogadjaja u danasnji kontekst. kruske i jabuke. termin terorista tad nije ni postojao.

inace, velicanje okupatora i demoniziranje heroja je nista drugo nego jad i bijeda danasnjeg drustva. revizionizam.
Styling

#75 Re: Gavrilu Principu podižu spomenik u Istočnom Novom Saraje

Post by Styling »

Michio Kaku wrote:
Martinez_ wrote:

ja mislim da većina ljudi ne konta jednu stvar - hitler ideološki nije bio daleko ni od čerčila ili rosevelta, a kamoli od kajzera ili prestolonasljednika. njegovo nasilje je bilo reakcionarno - što znači, učiniti sve da se ništa ne promjeni, da boljševici i komunisti ne dođu na vlast. jevreji su tu fetišizirani objekt projekcije svih socijalnih, ekonomskih i klasnih problema kojima se samo daje oblik figure pohlepnog jevrejina. takav je svaki nacionalizam.

ideološki, njegovo nasilje je samo ekstremno histerična reakcija derišta u istoj porodici iz koje dolaze ovi gore pobrojani ali im nije pravi neprijatelj.
Njegovo (Hitlerovo) nasilje je sistematsi planirani zlocin sa ciljem istrbljenja jednog citavog naroda, uz usputni dodatak i drugih (cigani, homoseksualci). Francika jeste bio okupator ali nas nije istrebljivao, dapace, donio nam je i nesto arhitekture, kulture i napretka.
Post Reply