iz koje si regije u BiH?hladan.preminger wrote:Racunaj 2 tone prinosa po dunumu za sortu elsinora. Uzmi 2 dunuma jer to dvije osobe mogu bez puno napora održavati brati, itd. Najniza zagarantovana otkupna cijena 3 km, moze biti samo veca.Entropio wrote: Pa koliko je to "fino para"? Ne moraš otkrivati konkretne cifre ako ne želiš, ali koliki je profit procentualno prve godine, a koliki naredne dvije?
Ako su ti ulaganja max 5.000 po dunumu, a trajanje sadnica 3 godine. Prvu godinu si dobar min 2.000 KM (2000t*2dunuma*3KM). Iduce dvije po 10.000 KM. Za to vrijeme naucis raditi svoj rasad jagode pa nakon 3 godine te ponovno ulaganje izadje 1.000 KM po dunumu. Sto znaci da u drugom ciklusu od 3 godine mozes zaraditi 30.000 KM.
Pod uslovom da se toga ozbiljno i strucno prihvatis i da imas vodu na posjedu. Bez struke i navodnjvanja nema nista.
Ideje za posao
Moderator: anex
-
haluga
#51 Re: Ideje za posao
-
hladan.preminger
#52 Re: Ideje za posao
USKhaluga wrote:iz koje si regije u BiH?hladan.preminger wrote:Racunaj 2 tone prinosa po dunumu za sortu elsinora. Uzmi 2 dunuma jer to dvije osobe mogu bez puno napora održavati brati, itd. Najniza zagarantovana otkupna cijena 3 km, moze biti samo veca.Entropio wrote: Pa koliko je to "fino para"? Ne moraš otkrivati konkretne cifre ako ne želiš, ali koliki je profit procentualno prve godine, a koliki naredne dvije?
Ako su ti ulaganja max 5.000 po dunumu, a trajanje sadnica 3 godine. Prvu godinu si dobar min 2.000 KM (2000t*2dunuma*3KM). Iduce dvije po 10.000 KM. Za to vrijeme naucis raditi svoj rasad jagode pa nakon 3 godine te ponovno ulaganje izadje 1.000 KM po dunumu. Sto znaci da u drugom ciklusu od 3 godine mozes zaraditi 30.000 KM.
Pod uslovom da se toga ozbiljno i strucno prihvatis i da imas vodu na posjedu. Bez struke i navodnjvanja nema nista.
Evo kako izgleda prije sadnje sa ugrađenim sistemom za navodnjavanje.

-
haluga
#53 Re: Ideje za posao
Racunaj 2 tone prinosa po dunumu za sortu elsinora. Uzmi 2 dunuma jer to dvije osobe mogu bez puno napora održavati brati, itd. Najniza zagarantovana otkupna cijena 3 km, moze biti samo veca.
Pod uslovom da se toga ozbiljno i strucno prihvatis i da imas vodu na posjedu. Bez struke i navodnjvanja nema nista.[/quote]
iz koje si regije u BiH?[/quote]
USK
[/quote]
i ja budala pitam a preminger se zoves
Pod uslovom da se toga ozbiljno i strucno prihvatis i da imas vodu na posjedu. Bez struke i navodnjvanja nema nista.[/quote]
iz koje si regije u BiH?[/quote]
USK
[/quote]i ja budala pitam a preminger se zoves
-
hladan.preminger
#54 Re: Ideje za posao
haluga wrote:
i ja budala pitam a preminger se zoves
-
colt
#55 Re: Ideje za posao
Proizvodnja hrane ima perspektivu i to je nešto što se traži, a pogotovo organska hrana.To je nešto što se i u EU traži i cijeni.Italijani su bogovi što se tiče ovih malih biznisa. Svi su uvezani i svako svakog snadbijeva i tu je naša šansa. Prošlo je vrijeme velikih industrija od nekoliko hiljada radnika i svako bi trebao razmišljati o samozapošljavanju sebe i svojih ukućana.KatarinaKosaca wrote:Plastenik i egzotične vrste salata. Plasman u restorane i ako ostane boje dućane. Ja bih to. Sve vrste zelenih salata, i kupusičastih. Imam fobiju od gliste, ne mogu raditi sa zemljom, inače ne bih se razmišljala.jusuffff wrote:Gdje su nestale ideje?
Da sad imate 30 000 eura,gdje bi ulozili? Samo ne spominjite kupi stan i tako to. Neka proizvodnja ili?
Valjda ce me potrafiti bingo
-
hladan.preminger
#56 Re: Ideje za posao
colt wrote: Proizvodnja hrane ima perspektivu i to je nešto što se traži, a pogotovo organska hrana.To je nešto što se i u EU traži i cijeni.Italijani su bogovi što se tiče ovih malih biznisa. Svi su uvezani i svako svakog snadbijeva i tu je naša šansa. Prošlo je vrijeme velikih industrija od nekoliko hiljada radnika i svako bi trebao razmišljati o samozapošljavanju sebe i svojih ukućana.
-
Galamdzija
#57 Re: Ideje za posao
Imam ideju (zelim, mogu i hocu) da otvorim trafiku i to na lokaciji gdje u krugu od 1km nema nijedne a mnogo ljudi zivi. Po cijeli dan prolaze auta, ljudi na posao ili s posla, djeca u skolu, tu su i taksi stajalista itd. Ima par supermarketa ali svi su udaljeni od te tacke gdje zelim otvoriti. Kontam nasa prosjecna osoba nece htjeti da hoda ni minutu vise ako ne mora i da ce novine, cigare, zvake, slicice, sokove i slicno da kupe gdje im je najbrze i najblize.
Zanima me da li iko ima iskustva u ovome i koliko papirologije, pripreme i novaca treba da se krene u taj mali biznis?
Zanima me da li iko ima iskustva u ovome i koliko papirologije, pripreme i novaca treba da se krene u taj mali biznis?
- jasko_ja
#58 Re: Ideje za posao
Jel u sarajevuGalamdzija wrote:Imam ideju (zelim, mogu i hocu) da otvorim trafiku i to na lokaciji gdje u krugu od 1km nema nijedne a mnogo ljudi zivi. Po cijeli dan prolaze auta, ljudi na posao ili s posla, djeca u skolu, tu su i taksi stajalista itd. Ima par supermarketa ali svi su udaljeni od te tacke gdje zelim otvoriti. Kontam nasa prosjecna osoba nece htjeti da hoda ni minutu vise ako ne mora i da ce novine, cigare, zvake, slicice, sokove i slicno da kupe gdje im je najbrze i najblize.
-
swanfilter
#59 Re: Ideje za posao
Ja imam jednu, ali ne znam postoji li u Sa. Cokoladni kebab
. Kako sam nacuo, popularan je i ide ...
- KatarinaKosaca
- Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova
#60 Re: Ideje za posao
Zna li netko koliko košta koza (za kalkulaciju za stado koza), i koliko dnevno jede ? Mislim da je farma koza prava stvar.
- KatarinaKosaca
#61 Re: Ideje za posao
Koliko znam nema. Nikad nisam ni čula za toswanfilter wrote:Ja imam jednu, ali ne znam postoji li u Sa. Cokoladni kebab. Kako sam nacuo, popularan je i ide ...
-
swanfilter
#62 Re: Ideje za posao
U ZG ga imaju. Evo, upoznaj se. Probao i odusevljen ...KatarinaKosaca wrote:Koliko znam nema. Nikad nisam ni čula za toswanfilter wrote:Ja imam jednu, ali ne znam postoji li u Sa. Cokoladni kebab. Kako sam nacuo, popularan je i ide ...
http://www.chocokebab.it/
- KatarinaKosaca
#63 Re: Ideje za posao
Predobro ovo izgleda.. ali više za neki kiosk ili tezgu u trgovinskom centru ili slično, sa jednim proizvodom ne možeš radnju. ali da je extra jesteswanfilter wrote:U ZG ga imaju. Evo, upoznaj se. Probao i odusevljen ...KatarinaKosaca wrote:Koliko znam nema. Nikad nisam ni čula za toswanfilter wrote:Ja imam jednu, ali ne znam postoji li u Sa. Cokoladni kebab. Kako sam nacuo, popularan je i ide ...
http://www.chocokebab.it/
-
swanfilter
#64 Re: Ideje za posao
Vjeruj, vec razmisljam da ove zabare kontaktiram. Sutra se mogu lupati po glavi jer ce neko nanjusiti krv. Modza vec njusi dok ja pisem ... 
- KatarinaKosaca
#65 Re: Ideje za posao
Istina, a ja već razmišljam kako dolazim i jedemswanfilter wrote:Vjeruj, vec razmisljam da ove zabare kontaktiram. Sutra se mogu lupati po glavi jer ce neko nanjusiti krv. Modza vec njusi dok ja pisem ...
-
Galamdzija
#66 Re: Ideje za posao
Nije, lokacija je u Tuzli.jasko_ja wrote:Jel u sarajevuGalamdzija wrote:Imam ideju (zelim, mogu i hocu) da otvorim trafiku i to na lokaciji gdje u krugu od 1km nema nijedne a mnogo ljudi zivi. Po cijeli dan prolaze auta, ljudi na posao ili s posla, djeca u skolu, tu su i taksi stajalista itd. Ima par supermarketa ali svi su udaljeni od te tacke gdje zelim otvoriti. Kontam nasa prosjecna osoba nece htjeti da hoda ni minutu vise ako ne mora i da ce novine, cigare, zvake, slicice, sokove i slicno da kupe gdje im je najbrze i najblize.
- newlevel
#67 Re: Ideje za posao
Pratim ovu temu, i misljenja sam da je trafika odlicna stvar. Prije dvije godine u krugu Kampusa nije bilo nijedne trafike, pa je neka zena otvorila, bukvalno nema kad da sjedne, stalno neko nesto kupuje, nesscafe, zvake, cigare, cipsevi, cole. To bi mozda bila dobra ideja.
Sent from my Nokia 3310
Sent from my Nokia 3310
- JanuaryJones
#68 Re: Ideje za posao
Imali uopšte poticaja, start-up sredstava za pokretanje malih obrta i biznisa kod nas? Znači ne neke milionske cifre, nego nešto skromnije do 10,000 KM recimo?
Sent from my iPad using Tapatalk
-
rekla-kazala
#69 Re: Ideje za posao
Ima svega ako imaš veze.JanuaryJones wrote:Imali uopšte poticaja, start-up sredstava za pokretanje malih obrta i biznisa kod nas? Znači ne neke milionske cifre, nego nešto skromnije do 10,000 KM recimo?
Agencije za zapošljavanje su davale i bespovratna sredstva za samozapošljavanje.
-
hladan.preminger
#70 Re: Ideje za posao
JanuaryJones wrote:Imali uopšte poticaja, start-up sredstava za pokretanje malih obrta i biznisa kod nas? Znači ne neke milionske cifre, nego nešto skromnije do 10,000 KM recimo?
http://www.fzzz.ba/projekti/programi-zapoljavanja-2014
- JanuaryJones
#71 Re: Ideje za posao
U programu nema za 2014 nema poticajnih sredstava za pokretanje biznisa. Ovo što vidim sve se bazira na zapošljavanju radnika (ovisno o ciljnoj grupi) i refundiranje dijela sredstava poslodavcu. Ono što sam konkretno našla na netu odnosi se ili na potpisivanje ugovora (gotov čin nečega što se ne zna kad je počelo) ili već realizovanom projektu koji, ruku na srce, nije bio reklamiran kad je bio aktuelan a valjda bi šira (nezaposlena) javnost trebala imati koristi od istog. Budući da sam aktivna na netu zbog malog djeteta rijetko mi promaknu konkursi, natječaji, pozivi itd.hladan.preminger wrote:JanuaryJones wrote:Imali uopšte poticaja, start-up sredstava za pokretanje malih obrta i biznisa kod nas? Znači ne neke milionske cifre, nego nešto skromnije do 10,000 KM recimo?
-
hladan.preminger
#72 Re: Ideje za posao
Mislio sam više na to da pratiš ovu stranice jer svi podsticaji za zapošljavanje i samozapošljavnje budu ovdje objavljeni.JanuaryJones wrote:U programu nema za 2014 nema poticajnih sredstava za pokretanje biznisa. Ovo što vidim sve se bazira na zapošljavanju radnika (ovisno o ciljnoj grupi) i refundiranje dijela sredstava poslodavcu. Ono što sam konkretno našla na netu odnosi se ili na potpisivanje ugovora (gotov čin nečega što se ne zna kad je počelo) ili već realizovanom projektu koji, ruku na srce, nije bio reklamiran kad je bio aktuelan a valjda bi šira (nezaposlena) javnost trebala imati koristi od istog. Budući da sam aktivna na netu zbog malog djeteta rijetko mi promaknu konkursi, natječaji, pozivi itd.hladan.preminger wrote:JanuaryJones wrote:Imali uopšte poticaja, start-up sredstava za pokretanje malih obrta i biznisa kod nas? Znači ne neke milionske cifre, nego nešto skromnije do 10,000 KM recimo?
Svake godine budu sredstva za samozapošljavanje u iznosu od 7.000 KM. Ne treba ti štela za ta sredstva. Ako imas ostale uslove za npr. bavljenje proljoprivredom mozes dobiti ta sredstva.
- Krizzia
#73 Re: Ideje za posao
Sto mislite o sadnji smilja? 
- Zatamnjena stakla
#74 Re: Ideje za posao
Maline. Sadnice se lako mogu naći. Navodnjavanje je bitno. I naravno treba imat zemlje.
- ema_
#75 Re: Ideje za posao
Šta se može sa dunumom zemlje?
Koliko prostora i ulaganja treba za koze? Baš sam čitala neki dan da sa kozama se da zaraditi dosta novca
.
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... rska-plata
Koliko prostora i ulaganja treba za koze? Baš sam čitala neki dan da sa kozama se da zaraditi dosta novca
http://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih/ ... rska-plata