Rasizam kod nas
-
Sivka_Planinc
#51 Re: Rasizam kod nas
Ne volimo sami sebe a da volimo cigane! 
-
Martinez_
#52 Re: Rasizam kod nas
Ako smem da primetim, putujući kroz BiH za sve ove godine, ubedljivo najviše Roma viđam u pretežno bošnjačkim sredinama a ubedljivo najmanje u hrvatskim. Sad šta to govori o (ne)toleranciji, ne znam...
ex jugosi su neka ''zlatna sredina'' generalno, nisu netolerantni kao npr Mađari ali bilo koja od ovih osetljivih manjina da se pojavi u većem broju, sigurno bi nastao kuršlus
ex jugosi su neka ''zlatna sredina'' generalno, nisu netolerantni kao npr Mađari ali bilo koja od ovih osetljivih manjina da se pojavi u većem broju, sigurno bi nastao kuršlus
-
Martinez_
#53 Re: Rasizam kod nas
Ako smem da primetim, putujući kroz BiH za sve ove godine, ubedljivo najviše Roma viđam u pretežno bošnjačkim sredinama a ubedljivo najmanje u hrvatskim. Sad šta to govori o (ne)toleranciji, ne znam...
- elma89_
#54 Re: Rasizam kod nas
Pa romi su uglavnom muslimanske vjeroispovijesti,mozda zbog togaMartinez_ wrote:Ako smem da primetim, putujući kroz BiH za sve ove godine, ubedljivo najviše Roma viđam u pretežno bošnjačkim sredinama a ubedljivo najmanje u hrvatskim. Sad šta to govori o (ne)toleranciji, ne znam...
-
Bodkin
#55 Re: Rasizam kod nas
iz raznih razloga ali imas masu primjeraCherry-Cherry wrote:Zašto bi bilo ko imao privilegije, jer pripada određenoj rasi, vjerskoj skupini, naciji... ? Pa nije li to diskriminacija onih, koji nisu romi ? Nije li to rasizam ?Bodkin wrote:nisu romi prva grupa u svijetu koja ima privilegije. kod nas je problem sto ce ljudi prije pljunuti na rome koji dobiju tako posao ( a takvih roma btw nema vise od 10 na nivou drzave i tu na rok od 5 godina) nego sto ce pljunuti na politicare koji su krivci za njihovu ovakvu situacijuCherry-Cherry wrote:Zašto bi neko dobio sve moguće privilegije samo zato što je rom ? Ja evo žalim, što se nisam izjasnila kao romkinja, pa da lijepo dobijem stan od države.
-
Sivka_Planinc
#56 Re: Rasizam kod nas
Ciganska posla! http://www.youtube.com/watch?v=45sF_Vetu3Q
- cyprus
#57 Re: Rasizam kod nas
Ja sam oslobođen svake ideologije i vodim se isključivo zdravim razumom... S druge strane, očito je da ti pišeš pod ogromnim uticajem ideološkog marksizma i krajnje ljevice... Ja sebe također smatram ljevičarem (umjerenim naravno), ali me ti naravno nećeš smatrat takvim... Nisam pobornik ovakvog kapitalizma, a banke bih zakonom zabranio... Vjerujem u jednakost ljudi u smislu da svi trebaju imati istu šansu i uslove...Michio Kaku wrote:cyprus wrote: Romi nisu od jučer... Imali su stoljeća iza sebe da nađu svoje mjesto pod nebom i da svoju kulturu, tradiciju, razvoj i društvenu svijest oblikuju na drugi način... Nažalost, glavnina Roma se odlučila za ovaj put i zbog toga su glavni krivci za svoju sudbinu... Historija ih istina nije mazila, ali koga jeste?
Isto se odnosi i na Srbe, Hrvate, Bošnjake, Grke, Nijemce, Egipćane i Palestince... Njihovu sudbinu su prvenstveno oblikovali oni sami, pa tek kao sekundarni faktor neko drugi... Tako je i u životu pojedinca... Za naše uspjehe i neuspjehe smo uglavnom sami zaslužni/krivi... Ostali mogu pomoć ili odmoć, ali prvenstveno je do nas samih...
ti si duboko u neoliberalnoj ideologiji a da nisi toga ni svjestan... prema toj ideologiji, grci su u krizi jer su lijeni a nijemci razvijeni jer disciplinovano rade. kad je neko bogat, to jer je vrijedan a kad je siromasan, sam je kriv. ima tu i tamo malo uticaja sreca i okolnosti, ali svako kroji sam svoju sudbinu.
ovo je tipicna ideoloska prica koju znamo jos iz obdanista, ali prilicno plitkoumna. trzsiste je to koje tvori realnost i odnose među ljudima...
Međutim, dokad vazda za vlastite neuspjehe krivit nekog drugog? Koliko koji Grk radi i ljenčari ne bih da ulazim u to, ali je činjenica da grčki državni sistem funkcioniše daleko slabije nego njemački... I čija je to prvenstvena krivica? Nijemaca? Amerikanaca? Bugara? Kostarikanaca?
- damskot
#58 Re: Rasizam kod nas
Podrzavam Nazifa ..
Nije svakom zivotni cilj budzet .
Ja Prvi put lamborghini vidio kod cigana u Bredi/ NL . Nikad bolje rodjendanske partije nisam dozivio a ni vjencanja . Njihovoj slozi zavidim . Po meni su u EU veca gospoda daleko od nas . A i Ten im prolazi kao neki latinci ili simpaticni talijani . A ne crni cigani kao kod nas .
Svaki rom treba da odvede djecu u EU bez bilo kakvog razmišljanja . Tamo su ljudi a ne cigani ili romi . Plus povezani su kad te izbace iz jedne zemlje raja te prihvati u drugu sve dok se ne snadjes .
Ponosim se na Nazifa a sramota me Sven Alkalaj-a i Radoncica (koji me na silu predstavljaju) .
Ja Prvi put lamborghini vidio kod cigana u Bredi/ NL . Nikad bolje rodjendanske partije nisam dozivio a ni vjencanja . Njihovoj slozi zavidim . Po meni su u EU veca gospoda daleko od nas . A i Ten im prolazi kao neki latinci ili simpaticni talijani . A ne crni cigani kao kod nas .
Svaki rom treba da odvede djecu u EU bez bilo kakvog razmišljanja . Tamo su ljudi a ne cigani ili romi . Plus povezani su kad te izbace iz jedne zemlje raja te prihvati u drugu sve dok se ne snadjes .
Ponosim se na Nazifa a sramota me Sven Alkalaj-a i Radoncica (koji me na silu predstavljaju) .
- madner
#59 Re: Rasizam kod nas
Pa ne bi bio problem da ih EU hoce. Ovako se ljute na nas sto im dajemo pasose.
- newlevel
#60 Re: AW: Rasizam kod nas
mali_balon wrote:Michio Kaku wrote:
ja sam zadnji koji ce pricati te liberalne price. drzim da je ideologija "tolerancije" i "multikulture" samo zapravo prikrivena ideologija distanciranja i segregacije. mene zanima zasto ljude vise boli ako nazoif nece da radi za 800 km nego kad polticar krade. e to vise nema veze sa liberalno-pederaskom pricom. to je autenticni rasizam.
Da krenem od sebe aovakih kao ja na pasja preskakla. Boli me zato sto sam vec 18 mjeseci nezaposlen imam 18 godina staza od tog upalcenih 6, znam engleski, VSS, itd itd itd. Javio se na oko 500 konkursa od toga dio na 20 razovora.
Citaj ovo sad konjino glupa MENI NKO NIJE PONUDIO 1 POSAO A KAMO LI 2 A RADIO BI I ZA 500KM.
Zato nabijem tebe liberalnog pedera i roma Nazifa na moj rasisticki ud.
Sent from my Nokia 3310
- Styling
#61 Re: Rasizam kod nas
Ja znam da im je opstina Centar na Gorici u Sarajevu napravila krasne kuce. Nakon nekog vremena, odlucile lole da kuce prodaju i da klepe lovu a zivjeli bi vjerovatno u nekim stracarama i satorima gdje su i prije zivjeli. Ali,ne lezi vraze, opstina rekla da se kuce ne mogu prodati jer im je samo ustupljeno stanarsko pravo. I sta covjek da kaze. Dobili krov nad glavom a oni bi da prodaju. Nezahvalnici.madner wrote:Sta bi od onih kuca sto je svaka opcina napravila za Rome?
Moze li se otici vidjeti u kom su stanju, da razbijemo malo predrasude?
- Stjui
#62 Re: Rasizam kod nas
kod nas su im napravljene 2 manje zgrade .jednu su maltene devastirali,tj.iščupali su sve što se može prodat na buvljaku ili otpadu .madner wrote:Sta bi od onih kuca sto je svaka opcina napravila za Rome?
-
ja71
#63 Re: Rasizam kod nas
I ja mislim da su svi drugi subjektivni samo ja sam objektivan.cyprus wrote:
Ja sam oslobođen svake ideologije ...
...
... Ja sebe također smatram ljevičarem (umjerenim naravno), ...
...
- cyprus
#64 Re: Rasizam kod nas
Istina, samo mnogi ljudi imaju ideologiju sa kojom se identifikuju... Ja nemam...ja71 wrote:I ja mislim da su svi drugi subjektivni samo ja sam objektivan.cyprus wrote:
Ja sam oslobođen svake ideologije i vodim se isključivo zdravim razumom...
...
...
Jos nesto: svi ljudi smatraju da se vode isključivo zdravim razumom
-
Googlerica
#65 Re: Rasizam kod nas
he he he JThomas ,bravo !!!Šveđanin wrote:JThomas wrote:rasizma u nas nema. ali isključivo zato što drugu rasu sretneš u prolazu svakih 10ak dana
vidio bi ti naše tolerancije i merhametluka da ti spuste jedno 20% somalijaca, afganistanaca, vijetnamaca i slično, koji ne govore jezik niti žele da ga nauče, ne govore ni engleski, o tvojoj kulturi ne znaju ništa niti žele da nauče i generalno očekuju da se ti u svojoj zemlji prilagodiš njima...![]()
Zapamtite.
Nije da naši ljudi nisu rasisti. Naši ljudi nisu imali prilike da budu rasisti!
Svedanin,pa vidis da vjezbaju na Romima , tuzno ! Sa Jevrejima ne smiju tako lako he he he !!!
- AmADin_gospo
#66 Re: Rasizam kod nas
Jedini ROM, pošten i vrijedan čovjek vrijedan divljenja je pokojni čika Mišo. sve ostalo su cigani neradnici navikli od prošenja i lopovluka da žive.
-
ja71
#67 Re: Rasizam kod nas
iako si ljevicarcyprus wrote:Istina, samo mnogi ljudi imaju ideologiju sa kojom se identifikuju... Ja nemam...ja71 wrote:I ja mislim da su svi drugi subjektivni samo ja sam objektivan.cyprus wrote:
Ja sam oslobođen svake ideologije i vodim se isključivo zdravim razumom...
...
...
Jos nesto: svi ljudi smatraju da se vode isključivo zdravim razumom
-
Googlerica
#68 Re: Rasizam kod nas
ima ih u EU,normalno rade i zive,tj. ne rade svi Romi sa EU pasosem na crno !madner wrote:Pa ne bi bio problem da ih EU hoce. Ovako se ljute na nas sto im dajemo pasose.
-
Googlerica
#69 Re: Rasizam kod nas
nije tacno,ima znatno vise pozitivnih primjera,ali oni nisu tema !!!AmADin_gospo wrote:Jedini ROM, pošten i vrijedan čovjek vrijedan divljenja je pokojni čika Mišo. sve ostalo su cigani neradnici navikli od prošenja i lopovluka da žive.
- Butmiran
#70 Re: Rasizam kod nas
Prodali sve iz kuća što su mogli.madner wrote:Sta bi od onih kuca sto je svaka opcina napravila za Rome?
- Styling
#71 Re: Rasizam kod nas
I cika Miso je dobio garsonjeru od grada. U centru grada. Cika Misu postujem, ali dati mu stan onako je meni bez veze. Pa timAmADin_gospo wrote:Jedini ROM, pošten i vrijedan čovjek vrijedan divljenja je pokojni čika Mišo. sve ostalo su cigani neradnici navikli od prošenja i lopovluka da žive.
Romima drzava rjesava stambena pitanja kao da smo u socijalizmu. Gdje su drugi ne-Romi koji zive u teskim uslovima da im drzava rijesi stambeno pitanje.
- Styling
#72 Re: Rasizam kod nas
Mozda nije na (budzet)s, ali ocigledno jeste Njemacki. Skontao Nazif da je socijala u Njemackoj dobra za zivot, a na crno bi se uzelo nesto dodatno. Trebao je ponijeti Srebrnog Medvjeda, mozda bi ga prepoznali i primili.damskot wrote:Podrzavam Nazifa ..
- madner
#73 Re: Rasizam kod nas
Nece nase.Googlerica wrote:ima ih u EU,normalno rade i zive,tj. ne rade svi Romi sa EU pasosem na crno !madner wrote:Pa ne bi bio problem da ih EU hoce. Ovako se ljute na nas sto im dajemo pasose.
To nam je hvala sto ih za vrijeme treceh rajha nismo htjeli pobiti kao oni svoje.
- nOrMaLaC
#74 Re: Rasizam kod nas
Jako zanimljiv dokumentarac i vjerovatno daje odgovor na mnoga pitanja koja su iznešena ovdje.
- Styling
#75 Re: Rasizam kod nas
Nedavno je francuska vlada ogroman broj Roma fino spakovala i vratila u Rumuniju. I niko u Evropi sa nije ni pocesao a kamoli da se pobunio protiv takvog rasistickog poteza. a, nda dodju nama i drze nam slovo kako ih trebamo na glavi nosati.