Cloud storage - all about
Moderator: Benq
- LonelyWolf
#51 Re: Cloud storage - all about
A kakva je varijanta da se napravi vlastiti "cloud"? Jel ima neki softver za to ali da je dobra zaštita podataka?
- Praetorious
#52 Re: Cloud storage - all about
Ako ti treba za tvoju ličnu upotrebu, ili za još par ljudi s kojima razmjenjuješ fajlove, dovoljno je pokreneš neki FTP server na svojoj mašini. Pristup imaju samo osobe/korisnici kojima napraviš loging acc., tako da postoji zaštita pristupa podacima.
Ako imaš na umu pokretanje vlastitiog komercijalnog cloud-a, onda je to nešta drugo, a tu ti pomoći ne mogu ...
Ako imaš na umu pokretanje vlastitiog komercijalnog cloud-a, onda je to nešta drugo, a tu ti pomoći ne mogu ...
-
l33t
- LonelyWolf
#54 Re: Cloud storage - all about
Mislio sam na nešto poput ovoga:
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=1140
E sad, ovo je rješenje sa specijaliziranim HDD, mene je zanimalo da li postoji neko softversko rješenje, ali da je baš Cloud, ne FTP ili HTTP.
http://www.wdc.com/en/products/products.aspx?id=1140
E sad, ovo je rješenje sa specijaliziranim HDD, mene je zanimalo da li postoji neko softversko rješenje, ali da je baš Cloud, ne FTP ili HTTP.
- Praetorious
#55 Re: Cloud storage - all about
Pa vidi, veliki broj cloud servisa podržava FTP upload fajlova. Dakle, FTP ili http upload se pretvaraju u http linkove. Osnovna ideja clouda je da fajlove ne držiš kod sebe na kompu, već da ih šalješ firmi/servisu koji će ih čuvati i postaviti dostupnim preko web-a. Dakle, cloud je smješaj na tuđim/zakupljenim mašinama.
Cloud na vlastitom računaru postoji odavno i se zove jednostavno - FTP server. Pristup tim fajlovima može ići bilo prako FTP klijenta, bilo preko bilo kog korištenog browsera. Slažem se da je cloud pristup elegantniji, ali teško da ćeš pronaći potreban software za personalnu upotrebu.
Kako će riješiti situaciju zavisi za koju vrstu upotrebe ti to treba, za koliko korisnika, koji obim prometa ... pa na osnovu toga ili free cloud hosting, ili zakup accounta ili pretvaranje vlastite mašine u internetski dostupan smještaj, što je - opet - najlakše kroz FTP server.
Cloud na vlastitom računaru postoji odavno i se zove jednostavno - FTP server. Pristup tim fajlovima može ići bilo prako FTP klijenta, bilo preko bilo kog korištenog browsera. Slažem se da je cloud pristup elegantniji, ali teško da ćeš pronaći potreban software za personalnu upotrebu.
Kako će riješiti situaciju zavisi za koju vrstu upotrebe ti to treba, za koliko korisnika, koji obim prometa ... pa na osnovu toga ili free cloud hosting, ili zakup accounta ili pretvaranje vlastite mašine u internetski dostupan smještaj, što je - opet - najlakše kroz FTP server.
-
Gray
#56 Re: Cloud storage - all about
Amazon je sada spustio cijene, 60 dolara godišnje za unlimited cloud storage, a 13 dolara za unlimited storage za slike. Mislim da je to sada ubjedljivo najbolja ponuda.
- ExNihilo
#57 Re: Cloud storage - all about
Amazon..kompanija koja je uspješno savladala dostavu artikala putem drona, ali im je implementiranje "share folder" opcije u cloud još uvijek misterij.
- U_kost
#58 Re: Cloud storage - all about
Kome treba 20GB guzovače s neograničeno uređaja za sinhronizaciju, nek' se javi na pp
- MeanMachine
#59 Re: Cloud storage - all about
Koga zanima cloud storage ovo je odlična ponuda:
https://deals.thenextweb.com/sales/a-li ... rom-idrive
Lifetime unlimited mobile backup na iDrive za 10$
Od "jačih igrača na terenu" mislim da je ponuda Google-a za GDrive odlična: 1,99$ mjesečno za 100 GB što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika (a siguran sam da se Google neće zabaviti ni sa podizanjem ovog limita). Cijena od 1,99$ / 100 GB je i na OneDrive što je isto tako odlična ponuda, s tim da OneDrive uz aktivaciju backupa za slike i video klipove nudi 30 GB besplatnog storage-a
https://deals.thenextweb.com/sales/a-li ... rom-idrive
Lifetime unlimited mobile backup na iDrive za 10$
Od "jačih igrača na terenu" mislim da je ponuda Google-a za GDrive odlična: 1,99$ mjesečno za 100 GB što je sasvim dovoljno za prosječnog korisnika (a siguran sam da se Google neće zabaviti ni sa podizanjem ovog limita). Cijena od 1,99$ / 100 GB je i na OneDrive što je isto tako odlična ponuda, s tim da OneDrive uz aktivaciju backupa za slike i video klipove nudi 30 GB besplatnog storage-a
- semirsar
#60 Re: Cloud storage - all about
200GB, meni dosta.
https://www.younited.com/en/home
P.S. Lahko prepoznaje "sigurne" aplikacije i stavlja ih u karantenu
https://www.younited.com/en/home
P.S. Lahko prepoznaje "sigurne" aplikacije i stavlja ih u karantenu
- ExNihilo
#61 Re: Cloud storage - all about
Ja imam unlimited na Gdrive...
Inače, ne bih preporučio ove "lijeve" cloude za iole bitne fajlove. Tako sam ja imao 20 GB vrijednih podataka na MegaCloud (ne MegaUpload
) i jednog dana su samo nestali sa lica interneta, bez obavijesti, bez najave.
Inače, ne bih preporučio ove "lijeve" cloude za iole bitne fajlove. Tako sam ja imao 20 GB vrijednih podataka na MegaCloud (ne MegaUpload
- MeanMachine
#62 Re: Cloud storage - all about
Opa, fino je na GDrive imati unlimitedExNihilo wrote:Ja imam unlimited na Gdrive...
Inače, ne bih preporučio ove "lijeve" cloude za iole bitne fajlove. Tako sam ja imao 20 GB vrijednih podataka na MegaCloud (ne MegaUpload) i jednog dana su samo nestali sa lica interneta, bez obavijesti, bez najave.
- ExNihilo
#63 Re: Cloud storage - all about
Da, tako je. Riječ je o Google Apps accountu. Dobar je i OneDrive (i postaje sve bolji). Imam i tamo 1 TB, preko Office 365 pretplate.MeanMachine wrote:Opa, fino je na GDrive imati unlimitedExNihilo wrote:Ja imam unlimited na Gdrive...
Inače, ne bih preporučio ove "lijeve" cloude za iole bitne fajlove. Tako sam ja imao 20 GB vrijednih podataka na MegaCloud (ne MegaUpload) i jednog dana su samo nestali sa lica interneta, bez obavijesti, bez najave.
Pretpostavljam da je riječ o Google Apps for Work accountu. I ja lično nekako najviše naginjem ka GDrive-u, iako mi ni OneDrive nije mrzak
Jedino što mi na standardnom GDrive accountu fali je automatic backup koji je uslovljen upotrebom Google+ accounta ali sam na nekoliko mjesta pročitao informaciju da je u pripremi odvajanje Google photos aplikacije od Google+ i dodavanje automatic backup opcije direktno u GDrive što bi bilo odlično i kompletiralo bi ponudu GDrive-a.
- MeanMachine
#64 Re: Cloud storage - all about
Kako ono kažu: od viška glava ne boliExNihilo wrote:Da, tako je. Riječ je o Google Apps accountu. Dobar je i OneDrive (i postaje sve bolji). Imam i tamo 1 TB, preko Office 365 pretplate.MeanMachine wrote:Opa, fino je na GDrive imati unlimitedExNihilo wrote:Ja imam unlimited na Gdrive...
Pretpostavljam da je riječ o Google Apps for Work accountu. I ja lično nekako najviše naginjem ka GDrive-u, iako mi ni OneDrive nije mrzak
Jedino što mi na standardnom GDrive accountu fali je automatic backup koji je uslovljen upotrebom Google+ accounta ali sam na nekoliko mjesta pročitao informaciju da je u pripremi odvajanje Google photos aplikacije od Google+ i dodavanje automatic backup opcije direktno u GDrive što bi bilo odlično i kompletiralo bi ponudu GDrive-a.