Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

dustaban

#51 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by dustaban »

JohnnyS wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:Možda ja nisam bio pažljiv na satovima "Prirode i društva" ili "Zemljopisa", ali gdje to u Bosni i Hercegovini ima plantaža kaf/h/v/e pa da pojedine uvoznike ubrajate u domaće proizvođače?
Vispak je inače kompanija sa sjedištem u Sijera Leoneu :-)
Pa koja je razlika između toga i neke firme koja uvozi banane? Po kojoj logici je jedna firma domaći proizvođač, a druga samo uvoznik?
:thumbup:

Svaka ti cast na ovom postu, ovi brend patrioti su skroz prolupali.
Ko je gledao na diskaveriju Megafatvornice, bila je jedna interesantn epizoda o italijanskoj tvornici kaffe Illy. Mada me to nije bas interesovalo odgledao do kraja. Fascinantno. Koja tehnologija, koji pristup, koje inovacije... ti talijani stvarno mogu reci da je njihova kafa domaci proizvod. Cakstavise, oni skoluju ove Afrikance, Brazilce i ostale koji uzgajaju kafu koji oni uvoze. To treba odgledati.

A sto se tice teme, ovdje se nema puno sta reci jer smo u tome truba. Bolje bi bilo zaturiti pricu o tome STA JE MOGLO BITI domaci brend, ali nije jer su domaci uhljupi upropastili te projekte. Travnicki sir naprimjer, jedna jako tuzna prica.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#52 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by _BataZiv_0809 »

JohnnyS wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
JohnnyS wrote:Možda ja nisam bio pažljiv na satovima "Prirode i društva" ili "Zemljopisa", ali gdje to u Bosni i Hercegovini ima plantaža kaf/h/v/e pa da pojedine uvoznike ubrajate u domaće proizvođače?
Vispak je inače kompanija sa sjedištem u Sijera Leoneu :-)

Pa koja je razlika između toga i neke firme koja uvozi banane? Po kojoj logici je jedna firma domaći proizvođač, a druga samo uvoznik?
Pa po toj logici ni Alma Ras nije domaća kompanija jer nisam se nešto nagledao polja pamuka u BiH. Dakle mi ovdje govorimo o domaćim firmama, a ne o domaćim sirovinama što je velika razlika. U današnjem svijetu gdje su razdaljine maksimalno smanjene, praktično je nemoguće naći nešto što ima unisono porijeklo. Neki dan kupim kesicu bibera i piše "biber je tradicionalni dodatak bosanskim nacionalnim jelima" hmmm zanimljivo jer isti potiče sa Indonezije. :D
staxx

#53 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by staxx »

1. godinama kupujemo (mislim na svoju obitelj) ves od alma ras-a, i fakat je najkvalitetniji ves koji mozes kupiti, ja ne znam na sta ste vi naletili pa vam se crno nakon jednog pranja pretvori u sivo?! odlican je kvalitet...

2. sjedio sam jednom prilikom sa 15-tak miliona teskim poduzetnikom iz kaknja (dobro poznata kakanjska firma ali da je ne imenujem), covjek kao u filmovima - krenuo od nule, zaduzio se u debele kredite da bi poceo (a poceo je sa pravljenjem prikolica za auta) a sada postao milioner. Helem ne pravi vise prikolice sad se bavi profitabilnijim stvarima... I pitam ja njega u cemu je tajna uspjeha? veli on meni vako: pored svakog u zivotu prodje zlatna kocija, ja milim da svako dobije priliku u zivotu, neko jednom, neko dva put, neko vise puta... a tvoje je da prepoznas priliku, i da je usmjeris sebi u avliju, ostatak je da moras biti uporan i raditi. e vako mi reko zivota mi mog :D
Kalajdzija

#54 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by Kalajdzija »

staxx wrote:
2. sjedio sam jednom prilikom sa 15-tak miliona teskim poduzetnikom iz kaknja (dobro poznata kakanjska firma ali da je ne imenujem), covjek kao u filmovima - krenuo od nule, zaduzio se u debele kredite da bi poceo (a poceo je sa pravljenjem prikolica za auta) a sada postao milioner. Helem ne pravi vise prikolice sad se bavi profitabilnijim stvarima... I pitam ja njega u cemu je tajna uspjeha? veli on meni vako: pored svakog u zivotu prodje zlatna kocija, ja milim da svako dobije priliku u zivotu, neko jednom, neko dva put, neko vise puta... a tvoje je da prepoznas priliku, i da je usmjeris sebi u avliju, ostatak je da moras biti uporan i raditi. e vako mi reko zivota mi mog :D
Prava je rijetkost danas cuti ili procitati ovako pozitivan komentar. Dajte malo vise konstruktivnih priloga i optimizma!

Svaka cast za post i svaka cast svima koji su doprinijeli temi :thumbup:
vazi

#55 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by vazi »

staxx wrote:

bas tako :thumbup: s tim sto moras prvo skontati da postoji ta kocija, ne mora uvijek biti ni zlatna i srebro dolazi u obzir :lol:
djecak_76

#56 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by djecak_76 »

safran wrote:Iz Liscinih grudnjaka ne ispadaju žice. :-D

Nego, listam temu i taman hoću da napišem za Plantago čajeve kad me neko preduhitri. Dizajn manje-više, bitan jeste za privuć pažnju ali na kraju kutiju uvijek bacim. Međutim, mješavine čajeva su famozne. Imam osjećaj da su prošle godine samo iskočili na tržište. Zna li neko - ko stoji iza Plantago, od kada postoje i sl.

I meni je Plantago skroz ok, posebno neke mješavine koje niko drugi nema... Stvarno su fine...

Inače, oni postoje preko 10 godina, iz okoline Banja Luke su, samo su dugo vremena bili prilično lokalni. Tek u posljednje vrijeme su se proširili, počeli sa aktivnijim marketingom širom BiH... Svaka čast.:-)
x_lecter

#57 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by x_lecter »

staxx wrote:1. godinama kupujemo (mislim na svoju obitelj) ves od alma ras-a, i fakat je najkvalitetniji ves koji mozes kupiti, ja ne znam na sta ste vi naletili pa vam se crno nakon jednog pranja pretvori u sivo?! odlican je kvalitet...

Istina pored nekih prodje zlatna kočija od UNHCR-a, pored nekog od MMF-a ... na tebi je hoces li je usmjeriti u svoju avliju, ili je rastopiti, napraviti zlatne kasike i podijeliti narodu.
safran

#58 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by safran »

djecak_76 wrote:

Nego, listam temu i taman hoću da napišem za Plantago čajeve kad me neko preduhitri. Dizajn manje-više, bitan jeste za privuć pažnju ali na kraju kutiju uvijek bacim. Međutim, mješavine čajeva su famozne. Imam osjećaj da su prošle godine samo iskočili na tržište. Zna li neko - ko stoji iza Plantago, od kada postoje i sl.

I meni je Plantago skroz ok, posebno neke mješavine koje niko drugi nema... Stvarno su fine...

Inače, oni postoje preko 10 godina, iz okoline Banja Luke su, samo su dugo vremena bili prilično lokalni. Tek u posljednje vrijeme su se proširili, počeli sa aktivnijim marketingom širom BiH... Svaka čast.:-)
Evo, za svaki slučaju, provjerih kutiju - nisu iz BL - adresa je Slatina-Ilidža. A i meni se čini da se sjećam nekih neupadljivih ranijih kutija Plantago čajeva. Dakle, ipak dizajn kutije koju baciš jeste bitan makar i ne bio originalan. Meni se posebno sviđa što kod čajeva ne osjetiš vještačke arome - samo trave.
Gandra_1

#59 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by Gandra_1 »

Plantago je na trzistu vec par godina, samo sto su u zadnje vrijeme usavrsili dizajn, sto je po meni jako bitan segment u borbi protiv konkurencije iz inostranstva... Prema informacijam na stranici plantago.ba sjediste im je na Ilidži - Slatina
Gandra_1

#60 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by Gandra_1 »

Od mene pohvale idu i za Zlatne rakije firme mb impex iz Banja Luke... http://www.mbimpex.net/marketingzlatne.html

Isto tako tu bi se mogla ubrojiti i Gazdina rakija...
Gojeni H

#61 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by Gojeni H »

x_lecter wrote:
staxx wrote:1. godinama kupujemo (mislim na svoju obitelj) ves od alma ras-a, i fakat je najkvalitetniji ves koji mozes kupiti, ja ne znam na sta ste vi naletili pa vam se crno nakon jednog pranja pretvori u sivo?! odlican je kvalitet...

Istina pored nekih prodje zlatna kočija od UNHCR-a, pored nekog od MMF-a ... na tebi je hoces li je usmjeriti u svoju avliju, ili je rastopiti, napraviti zlatne kasike i podijeliti narodu.
dustaban

#62 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by dustaban »

staxx wrote: ...sjedio sam jednom prilikom sa 15-tak miliona teskim poduzetnikom iz kaknja (dobro poznata kakanjska firma ali da je ne imenujem), covjek kao u filmovima - krenuo od nule, zaduzio se u debele kredite da bi poceo (a poceo je sa pravljenjem prikolica za auta) a sada postao milioner. Helem ne pravi vise prikolice sad se bavi profitabilnijim stvarima... I pitam ja njega u cemu je tajna uspjeha? veli on meni vako:
Image
rekla-kazala

#63 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by rekla-kazala »

Biznis se jednostavno desi.
Iako je teško povjerovati da sudbina postoji, čak i nauka kaže da je tok događaja predvidiv.
Okolnosti te dovedu u situaciju da je najlogičnije započeti neki biznis i takav biznis uglavnom uspijeva.
Naravno niko u startu ne planira da će stvoriti carstvo nego se tu najčešće radi o rješavanju egzistencijalnih pitanja kao stalnog izvora prihoda dovoljnih za život, stan, auto,..
Biznis koji se pokuša napraviti iz obijesti, bez stvorenih uslova,.. jednostavno tako jer je neko poželio da postane biznismen uglavnom propada.
Zato onaj ko osjeti da su preduslovi stvoreni, da je ideja dobra, da je koncept originalan i ekonomičan,. samo naprijed!
Last edited by rekla-kazala on 15/01/2014 11:12, edited 1 time in total.
OldMayor

#64 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by OldMayor »

safran wrote:Evo, za svaki slučaju, provjerih kutiju - nisu iz BL - adresa je Slatina-Ilidža. A i meni se čini da se sjećam nekih neupadljivih ranijih kutija Plantago čajeva. Dakle, ipak dizajn kutije koju baciš jeste bitan makar i ne bio originalan. Meni se posebno sviđa što kod čajeva ne osjetiš vještačke arome - samo trave.
Slatina je opstina Laktasi, a mjesto je blizu Banja Luke. Ti si mozda mislio ovdje na nasu Ilidzu, ali nisu sa te Ilidze. :)
Naziv mjesta se kroz istoriju više puta mijenjao, pa se Slatina nekad zvala Ilidža Slatina i Banja Slatina. U centru mjesta nalaze se bazeni sa ljekovitom vodom. U sklopu banje je i renovirana bolnica opremljena nasavremenijom opremom te restoran "Park".
safran

#65 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by safran »

E da sam jučer umrla .... hvala na informaciji. Naravno, ja sam mislila na Ilidžu, Sarajevo. Nisam obratila pažnju na poštanski broj - 78253.
JohnnyS

#66 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by JohnnyS »

Ne znam je li ovo ovdje prava tema, ali vrijedi u svakom slučaju pročitati

http://bljesak.info/rubrika/business/cl ... nuke/74464
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#67 Re: Kako su nastali bh. brendovi Dr. Pasha, Alma Ras, itd.

Post by Entropio »

.
Post Reply