Let's talk about - Zdravstveni sistem

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Bodkin

#51 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Bodkin »

mali_balon wrote:
agnostic_front wrote:
CoCoLoCo wrote:Bolnica je tu da lijeci a ne da zaradjuje na bolesnicima i lijecenju
I buregdžija je tu da nahrani gladne, a ne da zaradi na njima, sram ga bilo.
mali_balon wrote:Ko prizeljkuje Americki sistem da Bogda ga i dobio, evo jedan fini dokumentarac o tom ljepom americkom "slobodnom i demokratskom" zdravstvenom sistemu

http://dokumentarnifilmovi.net/ostali/sicko-bolesno/
Zanimljivo je recimo da je autor istog filma izabrao privatnu ustanovu na Floridi da liječi svoju pretilost.
Pa sta, to ne znaci da nije u pravu. Ali to je ta amerika i amerikan drim ko ima para zivi ko nema ....
cuj pa sta :D nadje ti covjek manu u logici i ti napises pa sta i popisas se na neku holivudsku frazu :D
JThomas

#52 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by JThomas »

nema rupe u logici, poenta dokumentarca sicko nije u tome šta će onaj ko ima lovu, nego šta će onaj ko nema. onaj ko ima lovu je dobar svugdje na svijetu, njega boli kurac i u burkini faso, ako tamo nema šta mu treba on će otići gdje ima. a poenta bilo kakvog zdravstvenog sistema bi trebala biti da barem ublaži taj jaz i da onaj ko nema lovu baš ne umre zato što nema. jebo dokumentarac - u americi je počela strašno ozbiljna priča o opštem zdravstvenom osiguranju, a do juče je to bilo nezamislivo. nije to slučajno ni radi jednog dokumentarca.
Alfons Kauders

#53 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:Pa sad, to da li dobijes nista ili svasta je druga prica.

Ljudi imaju neki ideal kako bi trebalo biti, no taj se rijetko gdje postize. Ceka se i bolje sredjenim drzavama par hefti, pa ti ponegdje i naplate participaciju.

No glavni problem je sto dio medicinskog osoblja smatra da je plata dzeparac koji se ne dira, dok se zivi od pacijenata. Zbog naseg mentaliteta, trebalo bi osiguranje i zdravstvenu zastitu privatizovati. Svako neka sebi bira paket usluga, nema doplate ispod ruke a i bice bolje placeni doktori.

Samo sto ce jadnici ostati bez zdravstvene zastite.
ne slazem se za privatizaciju osiguranja, tesko bi to islo kod nas... ali bi trebalo uvesti u sistem i privatne klinike... ako su u stanju konkurisati cijenom, a jesu, sto da ne?

cak i ako nije privatiziran sistem osiguranja, nema svhe da se ogranici samo na javne ustanove... to su ipak nase pare - ako je privatluk skuplji, fino doplatis razliku i cao... ako je konkurentan, jos bolje
Bodkin

#54 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Bodkin »

Alfons Kauders wrote:

Ljudi imaju neki ideal kako bi trebalo biti, no taj se rijetko gdje postize. Ceka se i bolje sredjenim drzavama par hefti, pa ti ponegdje i naplate participaciju.

No glavni problem je sto dio medicinskog osoblja smatra da je plata dzeparac koji se ne dira, dok se zivi od pacijenata. Zbog naseg mentaliteta, trebalo bi osiguranje i zdravstvenu zastitu privatizovati. Svako neka sebi bira paket usluga, nema doplate ispod ruke a i bice bolje placeni doktori.

ne slazem se za privatizaciju osiguranja, tesko bi to islo kod nas... ali bi trebalo uvesti u sistem i privatne klinike... ako su u stanju konkurisati cijenom, a jesu, sto da ne?

cak i ako nije privatiziran sistem osiguranja, nema svhe da se ogranici samo na javne ustanove... to su ipak nase pare - ako je privatluk skuplji, fino doplatis razliku i cao... ako je konkurentan, jos bolje
kojeg osiguranja, zdravstvenog?
madner

#55 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by madner »

Alfons Kauders wrote:

Islo bi bez problema, tako i tako se placa.
Za 200 KM, za zdravim zivotnim stilom, dobijes paket A. I ides kod klinike sa kojom tvoje osiguranje ima ugovor. Posto si ti korisnik usluge, klinika ne zeli izgubiti osiguranje, nacin usluge (ne i strucnost) ce biti veca.

Problem je samo sto ljudi na dnu fakat nece imati zdravstvenu zastitu. Danas odu bez knjizice i prime ih, sutra ce biti haj zdravo.
Alfons Kauders

#56 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Alfons Kauders »

madner wrote:
Alfons Kauders wrote:

Islo bi bez problema, tako i tako se placa.
Za 200 KM, za zdravim zivotnim stilom, dobijes paket A. I ides kod klinike sa kojom tvoje osiguranje ima ugovor. Posto si ti korisnik usluge, klinika ne zeli izgubiti osiguranje, nacin usluge (ne i strucnost) ce biti veca.

Problem je samo sto ljudi na dnu fakat nece imati zdravstvenu zastitu. Danas odu bez knjizice i prime ih, sutra ce biti haj zdravo.
da - sto znaci da bi to jako tesko proslo... opet bi morala drzava pokriti te ljude, a rijec je o stotinama hiljada ljudi

a sad da privatno osiguranje bude samo za "pakete" koji nude vise od obaveznog, to vec u jednu ruku i imamo...

ali definitivno privatluk... ako stomatolog ili dermatolog moze u privatnoj reziji pruziti bolju uslugu od javnih institucija, zasto mu do i ne dopustiti? pa bujrum, ili ce ganjati da bude jeftin kao ukc, ili ce nuditi vise, a osiguranik ce placati razliku

ja za 15 godina placanja osiguranja nisam potrosio vise od par stoja, i to samo jednom prilikom... a privatnicima svake godine ostavim par puta vise
Nokija

#57 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Nokija »

Svi zdravstveni sistemi u svijetu su u krizi. Razlozi su demografske promjene, nevjerovatana tehnicka dostignuca u medicini i nove terapije. Sve ovo se moze primjeniti na nase uslove. Sve vise starije populacije koja zahtijeva intenzivnu medicinsku pomoc, najnovija tehnicka oprema i nove moderne terpije kostaju jako puno para. S druge strane priliv sredstava je vrlo skroman. Prije 30tak godina su izdaci za zdravstvo iznosili oko 5%, a danas preko 10%.

Zdravstveni sektor je najkompleksnija "privredna grana" u svakoj drzavi jer mora da zadovolji neke dodatne aspekte socijalne, eticke itd. Zu to je i jedna od najjacih, udio zdravstva BNP u EU je oko 10%, u USA oko 15%.

Karakteristicno za zdravstvo je njegov sistem finansiranja. Vec je neko rekao, kod nas je zastupljen Bizmarkov model, kao sto je i u Njemackoj, Francuskoj i jednom djelu Evrope. To je princip po kojem svi uposlenici i poslodavci prozentualno uplacuju doprinose u socijalno osiguranje. Clanovi porodice koji ne rade/ne uplacuju su automatski osigurani.
Drugi model je finansiranje iz poreza. Npr u UK gdje drzava iz poreskih prihoda uplacuje sredstva u nacionalni fond iz kojeg se finansira zdravstvo.
Treci je model privatno osiguranje kao u USA.

Neki strucnjaci tvrde da problem u zdravstvu nije akutni nedostatak novca nego njegova neadekvatna podjela. I ja tako mislim. :D

Ja sam vec vise puta na ovom forumu rekla da sa obzirom na to kakva nam je drzava imamo sasvim solidno zdravstvo. :bih:
Alfons Kauders

#58 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Alfons Kauders »

Nokija wrote:Svi zdravstveni sistemi u svijetu su u krizi. Razlozi su demografske promjene, nevjerovatana tehnicka dostignuca u medicini i nove terapije. Sve ovo se moze primjeniti na nase uslove. Sve vise starije populacije koja zahtijeva intenzivnu medicinsku pomoc, najnovija tehnicka oprema i nove moderne terpije kostaju jako puno para. S druge strane priliv sredstava je vrlo skroman. Prije 30tak godina su izdaci za zdravstvo iznosili oko 5%, a danas preko 10%.

Zdravstveni sektor je najkompleksnija "privredna grana" u svakoj drzavi jer mora da zadovolji neke dodatne aspekte socijalne, eticke itd. Zu to je i jedna od najjacih, udio zdravstva BNP u EU je oko 10%, u USA oko 15%.

Karakteristicno za zdravstvo je njegov sistem finansiranja. Vec je neko rekao, kod nas je zastupljen Bizmarkov model, kao sto je i u Njemackoj, Francuskoj i jednom djelu Evrope. To je princip po kojem svi uposlenici i poslodavci prozentualno uplacuju doprinose u socijalno osiguranje. Clanovi porodice koji ne rade/ne uplacuju su automatski osigurani.
Drugi model je finansiranje iz poreza. Npr u UK gdje drzava iz poreskih prihoda uplacuje sredstva u nacionalni fond iz kojeg se finansira zdravstvo.

Neki strucnjaci tvrde da problem u zdravstvu nije akutni nedostatak novca nego njegova neadekvatna podjela. I ja tako mislim. :D

Ja sam vec vise puta na ovom forumu rekla da sa obzirom na to kakva nam je drzava imamo sasvim solidno zdravstvo. :bih:
imajuci u vidu koliko smo u kurcu, imamo i vise no solidno zdravstvo...

mada ja ne mogu biti objektivan, jer bas i ne volim doktore :D
Nokija

#59 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Nokija »

Zdravsvo nisu samo "korumpirani" doktori i "mrzovoljne" sestre. To je samo jedan segment, vrlo vazan, ali ipak samo jedan u nizu vaznih.
Nokija

#60 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Nokija »

Zdravsto se bazira na principu solidarnosti. To znaci da svi uplacuju shodno svojim mogucnostima, a dobijaju shodno svojim potrebama. I to je jedini eticki i finansijski odrziv model.
madner

#61 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by madner »

Pa nije jedini, jedan je od mnogih.
Nokija

#62 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Nokija »

madner wrote:Pa nije jedini, jedan je od mnogih.

Vec sam rekla da postoje tri sistema finansiranja. Postoji i cetvrti koji je kombinacija ova tri.
Ali socijalno zdravstveno osiguranje koje je i kod nas zastupljeno je jedino koje istovremeno zadovoljava i socijalni/eticki/moralni aspekt.
vazi

#63 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by vazi »

Nokija wrote:Svi zdravstveni sistemi u svijetu su u krizi. Razlozi su demografske promjene, nevjerovatana tehnicka dostignuca u medicini i nove terapije. Sve ovo se moze primjeniti na nase uslove. Sve vise starije populacije koja zahtijeva intenzivnu medicinsku pomoc, najnovija tehnicka oprema i nove moderne terpije kostaju jako puno para. S druge strane priliv sredstava je vrlo skroman. Prije 30tak godina su izdaci za zdravstvo iznosili oko 5%, a danas preko 10%.

Upravo tako :thumbup:

S tim sto su u ovim zapadnim zemljama uporedo razvijeniji medicinski privatni sektor i dodatno osuguranje.

Zivim u Francuskoj, prezadovoljna sam zdravstvenim uslugama u javnim ustanovama medjutim kad su zubi i naocale u pitanju slaba fajda od socijalnog, ako nemas dobro dodatno osiguranje trcat ces u BiH da to sredis :) Ili npr moje dodatno osiguranje mi omogucava svake godine promjenu naocala u visini do 550 eura dok mi npr za zubne krunice snosi nekih 20% sto je neznatno u odnosu na cijenu iste.

Zdravstveni sistem u BiH je dobar tj nacin na koji se ta sredstva izdvajaju u zdr fond, treba unutar zdr ustanova obaviti reorganizaciju.
rajvoSa0

#64 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by rajvoSa0 »

CoCoLoCo wrote:Ne mogu vjerovat kakve nebuloze ovde covjek procitat moze, cuj jos jedan biserko se pita kad ce doc americki sistem zdravstva kod nas ahahahahahahahaha, pa care ako bi iciji volio ne bi njihov, jesil lud il ti carape smrde, pa sistem i kod nas je sjeban zahvaljujuci njima i uvlacenjem ekonomije u bolnice, privatizaciju ocete jel ahahahahahaah. To nepisano pravilo da cak i bolnice moraju poslovat pozitivno nas i sjebaje globalno, aj malo da se zamislimo oko toga, jel normalno to uopste, od bolnice ocekivat da posluje pozitivno, o cemu pricamo jbte, to kad svatite daa je trulo, svaticete i ostalo. Bolnica je tu da lijeci a ne da zaradjuje na bolesnicima i lijecenju a to kolko vidim svi skoro validujete, na kraju krajeva, mnogo se daje njima znacaja bespotrebnog, danasnja tzv moderna medicina je sve sem moderna, tolko obscelitne metode nadriljekarstva kod njih mozes nac da je nepojmljivo, najveca im uzdanica invazivni napad na tjelo, rezi, sjeci, sjebaji auru ljudima bespovratno i to kao doktor, a da ne pricamo kolko su im nazadne metode lijecenja i dijagnosticiranja raka, u biti ova klasicna medicina je dobra samo za pinpointovanje precizno problema u poodmakloj fazi bolesti, nizasta vise nisu.

Ja nisam rekao da je americki sistem zdravstva dobar, vec sam pitao da li ce doci kod nas, i ako hoce kada. Jbte, citajte malo sta pisete :run:

Nokija wrote:Zdravsto se bazira na principu solidarnosti. To znaci da svi uplacuju shodno svojim mogucnostima, a dobijaju shodno svojim potrebama. I to je jedini eticki i finansijski odrziv model.
Jel americki model nije odrziv? A skandinavski?

Bogami eto americki funkcionise godinama i godinama.. doduse za potrebe mozda 5-10% ljudi koji ga u punom smislu koriste..
rajvoSa0

#65 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by rajvoSa0 »

Jel ima neko procente i podatke koliko se u Americi ljudi lijeci/osigurano je u ustanovama visoke klase, neki visoki nivo?

Kao sto rekoh, ne vjerujem da ih ima vise od 10% i to maksimalno, pa me bas zanima ovaj podatak..
svjezi_ustipak

#66 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by svjezi_ustipak »

Zeljo_do_groba wrote:I ne treba da bude jednako... Upravo mi i nema logike da "ja koji zaradjujem" 3000 i onaj koji je na minimalcu imamo istu uslugu a jedan daje 10 puta vise od drugog... Ovaj bogatiji samo ima jos u steku da pogura jos dodatno... Mislim da bi tu trebali biti neki platni razredi... 500-1000, 1000-1500. 1500-2000, itd... Sa ne prevelikim razlikama izmedju razreda...
treba da bude jednako. i bice. potvrdjeno i novim zakonom o zdravstvenoj zastiti FBiH iz 2010.

"Načelo pravičnosti zdravstvene zaštite

Ĉlan 19.
Naĉelo praviĉnosti zdravstvene zaštite ostvaruje se zabranom diskriminacije prilikom pruţanja zdravstvene
zaštite po osnovu rase, pola, starosti, nacionalne pripadnosti, socijalnog porijekla, vjeroispovijesti, politiĉkog ili
drugog ubjeĊenja, seksualne orijentacije, imovnog stanja, kulture, jezika, vrste bolesti, psihiĉkog ili fiziĉkog
invaliditeta.

Načelo solidarnosti u zdravstvenoj zaštiti
Ĉlan 20.
Naĉelo solidarnosti u zdravstvenoj zaštiti se ostvaruje organizacijom sistema zdravstvenog osiguranja u kojem su
svi graĊani obuhvaćeni zdravstvenom zaštitom i u kojem se bogati solidarišu sa siromašnim, mladi sa starim,
zdravi sa bolesnim i pojedinci sa porodicama."
svjezi_ustipak

#67 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by svjezi_ustipak »

rajvoSa0 wrote:
Jel americki model nije odrziv? A skandinavski?

Bogami eto americki funkcionise godinama i godinama.. doduse za potrebe mozda 5-10% ljudi koji ga u punom smislu koriste..

kod nas nije odrziv americki model, vec sam ti rekao to u prethodnom postu. najveca stavka u bolnici nisu ljekarske usluge nego nemedicinski troskovi: struja, voda, porezi na ovo i ono, amortizacija, hrana i sl. sam b.o. (bolesnicki dan) kosta nekoliko stoja bez da ti se ista uradi. mi smo jako mala zemlja i malo trziste da mozemo biti pogodni za americki model. u USA ti imas nekoliko miliona milionera:) onoliko koliko je stanovnika BiH. americkimodel je los jer narusava pravilno jednakosti zdravstvene zastite a sto je preporuka SZO i cilj vecine zemalja u svijetu. americki model je nesto sto ce se mjenjati od strane same savezne administracije, ovi Obamini pokusaji reforme zdravstva. sadasnji americki model nije uopce neki model koji se treba kopirati.

sto se tice podatka koliko ljudi koristi zdravstvo u USA nije to 5 ili 10 posto, to je negdje oko 80 posto i to po broju onih koji nisu osigurani.
Bodkin

#68 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Bodkin »

neko spoemu da bolnice ne trebaju biti profitabilne. nije poenta u tome. poenta je da budu fiskalno disciplinovane. kada nisu kao sto je to kod nas slucaj (neko spomenu tuzlu i 50% nemedicinskog osoblja) dobijes bolnice koje nemaju ni osnovni materijal. imam jarana koji radi na klinickom centru. pitam ja koja mu je funkcija ili pozicija ili titula. kaze on ekonomista :D
Ecci
Vozim: Biciklam

#69 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Ecci »

Kod nas vrlo brzo nece biti doktora, za 5 - 10 godina maksimum.
Sve manje i manje ljudi upisuje medicinu.

I naravno, zasto bi neko radio kod nas u nekoj ambulanti/bolnici za 1250 KM u losim uslovima, sa malo mogucnosti da napreduje, kad moze u skandinaviji ili Njemackoj za 5x vise novca, da zivi dobro, da mu nista ne fali i da ne strahuje ima li drzava para i hoce li plata kasniti ili ne.

Doktori su inteligentni ljudi, medju prvima su koji emigriraju i svaka drzava ih rado prima.
Ovi stariji doktori koji su zavrsili ili poceli da rade prije rata ubrzo idu u penziju, nece biti nikoga da ih zamijeni.

Znaci, problem naseg zdravstvenog sistema nije to koliko para ima ili nema, kako je organizovan itd...
Vec sto nema ljudi i bice ih sve manje.
Gojeni H

#70 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by Gojeni H »

Skoro svi danas imaju problem sa zdravstvenim osiguranjem.
Velika Britanija je poslije rata odlucila da organizuje svoj Nacionalni Zdravstveni Sistem (NHS) na principu solidarnosti, jer su "bili solidarni i za vrijeme rata".
Danas se ljudi zale da ne mogu dobiti njegu u razumnom vremenskom roku, doktori se zale da previse rade i da su premalo placeni. Dosta britanskih doktora se odlucuje da ide u Ameriku i radi za mnogo vece novce.

Vecina Amerikanaca koje sam sreo apsolutno podrzava privatno osiguranje i princip "koliko para toliko muzike".

U nasoj zemlji mislim da nemamo izbor, ukoliko zelimo da unaprijedimo zdravstveni sistem, nego da predjemo na sistem privatnih osiguranja, gdje bi se zadrzao odredjeni element soldarnosti za ljude koji sebi ni fizicki ni psihicki ne mogu obezbijediti sredstva.
Neke zemlje su zapale u slicne probleme prije deceniju-dvije i najbolje su po meni prosle one koje su uvele ovakav sistem.
zvrk

#71 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by zvrk »

U ovoj situaciji mislim da je privatno osiguranje mnogo bolja opcija - pod uslovom da mi se ne odbija cca 30% neto plate na javno zdravstveno osiguranje

Uglavnom, nekom zdravstveno moze pokriti i ugradnju silikona, nekom ne moze protezu ili vantjelesnu oplodnju iako je ista zagarantovana.

razlog? javne klinike nemaju opremu i strucnjake, a sa privatnim zavod kantona sarajevo nije sklopio ugovor, iako je zakon o tome na snazi vec dobrih 10 i vise godina.

i sta da se prica

odes s djetetom koje ima zacepljen nos i gusi se, oni ti za taj nos propisu kapi za oci :S

sistem je kreiran tako da se za podobne moze sve, za obicne nista

al eto sva sreca daju apaurine sakom i kapom pa vecini svejedno :)
vazi

#72 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by vazi »

Gojeni H wrote:Skoro svi danas imaju problem sa zdravstvenim osiguranjem.
Velika Britanija je poslije rata odlucila da organizuje svoj Nacionalni Zdravstveni Sistem (NHS) na principu solidarnosti, jer su "bili solidarni i za vrijeme rata".
Danas se ljudi zale da ne mogu dobiti njegu u razumnom vremenskom roku, doktori se zale da previse rade i da su premalo placeni. Dosta britanskih doktora se odlucuje da ide u Ameriku i radi za mnogo vece novce.

Vecina Amerikanaca koje sam sreo apsolutno podrzava privatno osiguranje i princip "koliko para toliko muzike".

U nasoj zemlji mislim da nemamo izbor, ukoliko zelimo da unaprijedimo zdravstveni sistem, nego da predjemo na sistem privatnih osiguranja, gdje bi se zadrzao odredjeni element soldarnosti za ljude koji sebi ni fizicki ni psihicki ne mogu obezbijediti sredstva.
Neke zemlje su zapale u slicne probleme prije deceniju-dvije i najbolje su po meni prosle one koje su uvele ovakav sistem.
ja sam u istoj toj Engleskoj za vrijeme sedmodnevnog boravka, fasovala neku infekciju i otisla doktoru u dispanzer i nista nisam platila, niti su mi trazili kakvih papira.
vazi

#73 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by vazi »

zvrk wrote:U ovoj situaciji mislim da je privatno osiguranje mnogo bolja opcija - pod uslovom da mi se ne odbija cca 30% neto plate na javno zdravstveno osiguranje

Uglavnom, nekom zdravstveno moze pokriti i ugradnju silikona, nekom ne moze protezu ili vantjelesnu oplodnju iako je ista zagarantovana.

razlog? javne klinike nemaju opremu i strucnjake, a sa privatnim zavod kantona sarajevo nije sklopio ugovor, iako je zakon o tome na snazi vec dobrih 10 i vise godina.

i sta da se prica

odes s djetetom koje ima zacepljen nos i gusi se, oni ti za taj nos propisu kapi za oci :S

sistem je kreiran tako da se za podobne moze sve, za obicne nista

al eto sva sreca daju apaurine sakom i kapom pa vecini svejedno :)
ja opet mislim da treba zadrzati klasicno socijalno i zdr osiguranje uz dodatno privatno i naravno ispostovati zakon i dati svima mogucnost lijecenja u privatnom ili u drustvenom sektoru, gdje ko zeli.
TheMule

#74 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by TheMule »

dupli
Last edited by TheMule on 05/01/2014 23:07, edited 1 time in total.
TheMule

#75 Re: Let's talk about - Zdravstveni sistem

Post by TheMule »

madner wrote: Problem je samo sto ljudi na dnu fakat nece imati zdravstvenu zastitu. Danas odu bez knjizice i prime ih, sutra ce biti haj zdravo.
E sad pitanje za tebe: Kolko je ljudi u Bosni na dnu? 2 miliona? 3 miliona?

Kakav ba Americki model ljudi?? Americki "model" je "nema modela". Imas slobodno trziste, pa izvoli. To se u Bosni moze vrlo lahko odraditi, ukini porez od plate na zdravstveni sistem, i eto vam Amerika, snalazite se.

Usluge, kakve usluge? I ti i bogatas opet idete na Kosevo ako morate lezati, nema u Bosni trzista da se napravi neka specijalna bolnica gdje ce ti sestrica davati neke "specijalne" usluge dok niko ne gleda. Bogatas ce platiti malo manje jer ima bolje osiguranje, a ti vise jer imas gore, ali usluge su vam iste. Jedna tableta kosta 50 eura, noc u bolnici 1000 eura, jer profit se mora zaraditi, sad hocel' tvoje osiguranje pokriti 50% ili 70% te cijene, zavisi koje imas? Slijedece godine, od plate ce ti se odbijati vise, jer si koristio osiguranje, ali i svima ostalima ce ici nagore zbog troskova te godine. Dedo sa srcanim problemom nece moci dobiti nikakvo osiguranje, cuti i krepaj.

Ljudi imaju krivu sliku stranih zemalja, nekako skroz idealiziranu, ali vrlo malo stvarnosti u svemu tome.
Post Reply