Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.
Post Reply
SSemir

#51 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by SSemir »

mali_balon wrote:Drevne mudre izreke koje nisam cuo nigdje osim u BiH a bilo me je svukuda.
1. Ne mogu oni mene platiti koliko ja mogu ne raditi
2. Bolje djaba sjediti nego djaba raditi
3. Lezi hljebe da te jedem
Eto nastavite niz. Ove izreke fino opisuju sto je motiv raditi na drzavnoj sisi. Mi Bosanci smo specificni necemo raditi ako nas bas nevolja ne natejra. Nesta se rugamo Crnogorcima a isti smo ko oni.
pusti se tih primitivnih razmisljanja, nije to samo budzet. valjda si obrazovan, sagledaj malo stvari realnije. odi na ukc gdje sestre padaju sa nogu od rada, odi u neku ustanovu koja radi sa gradjanima, pa vidi kako je. idi u poreznu pa vidi koliko oni rade.
ne gledaj te neke civije, nego sluzbenike koji stvarno odradjuju poslove.
vjesticanametli

#52 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by vjesticanametli »

Alfons Kauders wrote:
Država wrote:Nisam budžetlija i ne bih se ni mijenjao sa njima. Ovako više zaradim...
takodjer :D
+1 :)
int21

#53 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by int21 »

SSemir wrote:
mali_balon wrote:Drevne mudre izreke koje nisam cuo nigdje osim u BiH a bilo me je svukuda.
Eto nastavite niz. Ove izreke fino opisuju sto je motiv raditi na drzavnoj sisi. Mi Bosanci smo specificni necemo raditi ako nas bas nevolja ne natejra. Nesta se rugamo Crnogorcima a isti smo ko oni.
pusti se tih primitivnih razmisljanja, nije to samo budzet. valjda si obrazovan, sagledaj malo stvari realnije. odi na ukc gdje sestre padaju sa nogu od rada, odi u neku ustanovu koja radi sa gradjanima, pa vidi kako je. idi u poreznu pa vidi koliko oni rade.
:thumbup:

A i ne bi bilo fer reci da sve budzetlije ne rade. Jer da niko u drzavnim ustanovama ne radi ne bi bilo ni drzave ali bukvalno. Ja znam od meni bliske osobe kako je ici na posao u 2 ujutro iako radi u drzavnom sektoru.

Mislim da ljudi malo kake kad je u pitanju rad na budzetu. I to kake oni koji nemaju posao i mole boga da ga i ne nadju.
vazi

#54 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by vazi »

SSemir wrote:
moj @ssemire, to se tebi samo ti se cini :izet:

hocu reci, ne znas ti sta je padati s nogu od posla, a sve fino i kulturno, nisi ti radio na zapadu...

Nama se cini, kao sto se i meni cinilo dok sam dole radila, da padamo s nogu :) , dok ja ne dodjoh na zloglasni zapad :-)

Nemaju mjere u pritiskanju i to na svim nivoima. Ja ne znam radno mjesto gdje se ima vremena sjesti popit kafa 15 min, ma ni slucajno, cak i ako imas vremena to se ne radi jer jednostavno ako to uradis pet puta povecat ce ti obim posla, natovarit ce ti neki novi dosije ...a sve fino i kulturno, niko kafu nece ni spomenuti :D Mi, ujutro, kas se svi iskupimo, udjemo u malu kuhinjicu, tu si napravimo kafe/cajeve i to, stanemo maxi pet minuta i svako za svojim poslom. Ima tu i sto i stolice ali nikom ne pada na pamet da spusti prdicu :D

Kod nas je normalno da se kafa ispija pa jos (znam , bila sam med sestra nekad davno :-D ) ako te doktor prekine u ispijanju iste s punim pravom rondas nesto ko...Kod nas je normalno na pauzi u grad caskom, a kad se vratis s pauze sjedes i jedes ko co'ek, na poslu fino, polako.

Moglo bi se o tome na dugo i na siroko i zakljucak , barem moj, bi bio: sve je relativno :D
bach

#55 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by bach »

Prijateljica - profesorica u jednoj sarajevskoj srednjoj školi - nije dobila platu
Rođak - policajac u MUP kS - nije dobio platu
Od kolegice muž - zaposlen u jedno agenciju pri vijeću ministara, nije dobio platu..

Rodica zaposlena u Vladi FBiH još nije dobila platu

Dvije kolegice sa fakulteta - obaja zaposlen u državnim institucijama - dobila otkaze tokom ove godina.

Radno mjesto u državnim institucijama je samo nekadašanja bajka. Ništa više...
Cherry-Cherry

#56 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Cherry-Cherry »

SSemir wrote:
:thumbup: Ljudi misle da su budžetlije samo ministri i poslanici u parlamentu sa platom od 5000 KM. Na budžetu su i tete na šalterima sa platom oko 600-700 KM, koje po čitav dan rade sa ljudima i prime dnevno na hiljade stranaka... Na budžetu su i učiteljice i tete u vrtićima... i medicinske sestre, koje rade noćne smjene i bukalno ne sjednu cijelu noć... I nemaju sve budžetlije ogromne plate i nisu svi u komisijama i upravnim odborima. Većina ih radi za platu od 1000 KM.
insomnia78

#57 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by insomnia78 »

Na budzetu je i vecina ovih koji 70% radnog vremena provede na forumu

Sent from my iPhone using Tapatalk
SSemir

#58 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by SSemir »

vazi wrote:
hocu reci, ne znas ti sta je padati s nogu od posla, a sve fino i kulturno, nisi ti radio na zapadu...

Nama se cini, kao sto se i meni cinilo dok sam dole radila, da padamo s nogu :) , dok ja ne dodjoh na zloglasni zapad :-)

Nemaju mjere u pritiskanju i to na svim nivoima. Ja ne znam radno mjesto gdje se ima vremena sjesti popit kafa 15 min, ma ni slucajno, cak i ako imas vremena to se ne radi jer jednostavno ako to uradis pet puta povecat ce ti obim posla, natovarit ce ti neki novi dosije ...a sve fino i kulturno, niko kafu nece ni spomenuti :D Mi, ujutro, kas se svi iskupimo, udjemo u malu kuhinjicu, tu si napravimo kafe/cajeve i to, stanemo maxi pet minuta i svako za svojim poslom. Ima tu i sto i stolice ali nikom ne pada na pamet da spusti prdicu :D

Kod nas je normalno da se kafa ispija pa jos (znam , bila sam med sestra nekad davno :-D ) ako te doktor prekine u ispijanju iste s punim pravom rondas nesto ko...Kod nas je normalno na pauzi u grad caskom, a kad se vratis s pauze sjedes i jedes ko co'ek, na poslu fino, polako.

Moglo bi se o tome na dugo i na siroko i zakljucak , barem moj, bi bio: sve je relativno :D
ma ne poredim sa zapadom, poredim sa nasom situacijom u bosni.
navodio sam samo primjere kako bi dokazao svoju poentu, da nije budzet samo ministar, upravni odbor, sef stranke i slicno.
prije je i bila bolja situacija, sada kako manje para ima, smanjuje se i broj radnika u dezuri, na primjer. pa tako 2 sestre citav jedan odjel po cijelu noc strazare. padaju sa nogu, i mnoge se zale. znam, jer sam zivotom vezan za bolnicu, pa to sve vidim.
radio sam pripravnicki, besplatno, u javnom sektoru. pa oni koji rade sa strankama, odu do wc-a a ovi im na hodniku vec psuju sto je/ga nema u kancelariji, i iste ovakve gluposti se pisu kako nista ne rade, samo kafe piju i sl.
koliko rade npr. oni u cipsu, pa narod u redovima sve frustracije istresa na oonog radnika na salteru, glupom narodu je taj radnik kriv sto drzava nije obezbijedila vise saltera i sl.
odes u opcinu da podignes uvjerenje, pa te doceka red, kada god da odes.
ona cistacica cisti po cijeli dan iza djece.
da ne nabrajam dalje.

i svi su ti radnici na budzetu.
Cherry-Cherry

#59 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Cherry-Cherry »

SSemir wrote:
vazi wrote:

navodio sam samo primjere kako bi dokazao svoju poentu, da nije budzet samo ministar, upravni odbor, sef stranke i slicno.
prije je i bila bolja situacija, sada kako manje para ima, smanjuje se i broj radnika u dezuri, na primjer. pa tako 2 sestre citav jedan odjel po cijelu noc strazare. padaju sa nogu, i mnoge se zale. znam, jer sam zivotom vezan za bolnicu, pa to sve vidim.
radio sam pripravnicki, besplatno, u javnom sektoru. pa oni koji rade sa strankama, odu do wc-a a ovi im na hodniku vec psuju sto je/ga nema u kancelariji, i iste ovakve gluposti se pisu kako nista ne rade, samo kafe piju i sl.
koliko rade npr. oni u cipsu, pa narod u redovima sve frustracije istresa na oonog radnika na salteru, glupom narodu je taj radnik kriv sto drzava nije obezbijedila vise saltera i sl.

da ne nabrajam dalje.

:thumbup: :thumbup:
Šveđanin

#60 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Šveđanin »

damskot wrote:Kad bih uporedili nas ljude sa necim to bi bilo RAK Karcinom planete . Množimo se uništavamo pa se opet množimo .
Kad to svatis zelis nesto značiti pa makar to bilo za lokalnu zajednicu .

Sta meni nije jasno kako mozes 45 godina provesti na poslu i sve sto si uradio je odhranio djecu tj potrosace tj pomnozio se .
Kako je pred smrt , kako se osjecas da si život potrošio da bi se razmnožio ? To mene zanima .

Naravno ne pričam o čistačicama koje nam lijepo očiste i operu da cijela kancelarija odmara mirisem . Ili kuharice za ciju hranu vozim s breke na vojničko . Ti ljudi žene su sa svojim postojanjem uljepšali nama zivot . Pricam o drugoj vrsti koja je postala većina u bih .
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ista stvar.. ima takvih ljudi u BIH puno. I dođe kraj života, a ti pogledaš iza sebe.. prazna linija bez ičega, čista pijavica koja je čitav život sisala i sisala i sisala.

Vadio sam neke papire u pojedinim organima.. jbte ti ljudi ništa ne rade, po cijeli dan sjede. :roll: Ja sam čuo za tu priču još ranije, ali nisam vjerovao sve dok nisam vidio da čovjek sjedi bukvalno čitav dan, ne radi ništa, i ode takav kući.. i sutra opet ispočetka.

Mene bi bila sramota, majke mi moje. Kakav je to život? Bilo kakve ambicije? :oops: Bilo kakva želja za radom? :oops:
mali_balon

#61 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by mali_balon »

SSemir wrote:

Moj post je bio vise opceniti sa dozom sarkazma, ali eto koga je laske otpustiti "budzetliju" ili roba koji radi kod privatnika. Pa ako je primitivno razmisljanje sto onda svi hoce na budzet. Ovdje se s podsmjehom prica o ljudima koji rade na budzetu a taj koji ih ismijava potiho se nada jednoj finoj kancelarijci radnom vremenu od 8 do 4 slobodnim vikendima, godisnjem i svim pravima koja uziva "budzetlija". Koliko vas bi radije 1000KM od penzije ili 3500KM od danas do sutra. To je bit budzeta, sigurica a ne visina plate. Prije ce biti povisica "budzetlijama" nego robovima kod privatnika.

Druga stvar, narod misli da je "budzetlija" samo onaj ko radi u vladama i ministarstvima. A ne konta da je gras budzet, vodovod, toplane, park, rad itd itd itd. NE zna da su "budzetlije" razne agencije, firme, banke itd itd.
Takodje postoji razlika od kantona do kantona, pa federalni i drzavni nivo itd itd itd.
PA svi znamo da je u BiH instiucijama topli 6KM a u grasu bio 12KM, znaci te razlike niko ne vidi.

Sve bi to "bezbolnije" bilo da nema korupcije i nepotizma, tj. stele. Da na konkursima prolaze oni koji su najbolji. Ne bi bilo tolikog pljuvanja po "budzetlijama"
crnoplavo

#62 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by crnoplavo »

Cherry-Cherry wrote: :thumbup: Ljudi misle da su budžetlije samo ministri i poslanici u parlamentu sa platom od 5000 KM. Na budžetu su ... i medicinske sestre, koje rade noćne smjene i bukalno ne sjednu cijelu noć...
ER-KCUS :shock:
otherside

#63 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by otherside »

ja - "budzelija", muz - privatni sektor.
mjesecno imam vise radnih sati od njega-nijedan prekovremeni ne naplatim ( ne mere) :-) on naplati prekovremeni rad.
on moze izaci s posla kad hoce i doci na posao do 9h, ja striktno u 8.00h (ne mogu izaci, osim ako je glava ili neka velika hitnoca u pitanju).
njegova mjesecna plata je veca od moje.
moze uzeti slobodan dan skoro kad god hoce, nema problema sa planiranjem godisnjeg.
meni je uzeti slobodan dan = pisanje molbi, odobravanje na 3 nivoa, cekanje danima…
godisnji se planira do aprila i sve je zakucano, sto si pis'o-pis'o si - nema izmjena.
…..
e sto jest-jest, meni je lakse dobiti kredit :D
madridist

#64 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by madridist »

.
salvatore paradise

#65 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by salvatore paradise »

x_lecter wrote:Jok nego mi je zivotni motiv sa zavrsenim faxom pun elana na biro i cekati da se korporacije otimaju oko mene ... Budzet nego sta :bih:
Kakva je to referenca "zavrsen faks"... Mislim bez uvrede ali faks moze zavrsiti i zavrsava svaki papak. Pravo pitanje je sta ti imas da ponudis na trzistu, koje sposobnosti posjedujes da bi se firme otimale oko tebe...
salvatore paradise

#66 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

SSemir wrote:nije to do nas nego do situacije u drzavi. koliku ti sigurnost nudi rad u privatnom sektoru? gdje mozes sa 25 godina, prvo zaposlenje imati sa platom od 1200-1300 KM ? ko ti daje garanciju da mozes podici sebi kredit za auto, za stan? koliko takvih privatnih firmi u drzavi ima? a sve ovo dobijes na budzetu.
nisam ni ja ljencuga, teglim i radim od djetinjstva sve i svasta, pa da sanjam o budzetu samo zbog toga jer se tamo nista ne radi. a niti mastam da sa diplomom od faksa u jeku mladosti budem nekakav kancelarijski radnik, zatvoren u 4 zida 8 sati dnevno bez ikakve dinamike i motivacije. niti se zelim zadovoljiti sa platom od 1200 KM, naravno da zelim vise.
grebem i trazim da se ubacim na budzet, da imam stabilnost neku za pocetak, da mogu trositi i hodati, kupiti sebi auto, putovati. onda poslije privatno uporedo poceti raditi, i stvarati i zaradjivati za sebe. ne jebu te na budzetu sa prekovremenim i ostalim stvarima. u 4 izadji iz kancelarije, ideri do pola noci svoj neki biznis, pa i ako ne uspijes, imas idalje sigurnost na tom svom poslu.
da je uredjena i normalna drzava, radnici na budzetu bi bili oni koji nisu uspjeli sa karijerom.

a manite se price o bankrotu drzave, drzava ce zadnja bankrotirati, kada do toga dodje nece ni radnici iz privatnog sektora uzivati.
Pa radnici iz privatnog sektora ni sada ne uzivaju. Posteno radimo, pokusavamo napredovati, dajemo plate javnom sektoru i jos nas taj javni sektor jebe kako i gdje stigne... ja stvarno ne razumijem covjeka koji je zavrsio fakultet (bilo koji) i koji ne shvata koliko privatni sektor znaci za drzavu i drustvo. Ljudi moji, ne moze ovo 'vako do vijeka, vec je pri kraju.. Sarajevo bi po broju javnih djelatnika trebalo imati par miliona stanovnika.
salvatore paradise

#67 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

bach wrote:Prijateljica - profesorica u jednoj sarajevskoj srednjoj školi - nije dobila platu
Rođak - policajac u MUP kS - nije dobio platu
Od kolegice muž - zaposlen u jedno agenciju pri vijeću ministara, nije dobio platu..

Rodica zaposlena u Vladi FBiH još nije dobila platu

Dvije kolegice sa fakulteta - obaja zaposlen u državnim institucijama - dobila otkaze tokom ove godina.

Radno mjesto u državnim institucijama je samo nekadašanja bajka. Ništa više...
Izmuzli su sve sto se izmusti moglo, to i jeste ironija ove price... Niko ne shvata da je Bosanski san o budzetskom poslu najbrzi nacin da se zemlja finansijski unisti...
newlevel

#68 Re: AW: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI M

Post by newlevel »

Moja nana je uvijek govorila:" Zasušit će i njima". Zato ne gledam da mi je na budzet, neće to dovjeka tako biti.

Sent from my Nokia 3310
Danguba

#69 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Danguba »

SSemir wrote:
vazi wrote:

da ne nabrajam dalje.

Dodje mi suzu da pustim.
Gdje god dodjes guzva, guzva, nerad, neorganizacija, mumljanje, negodovanje...a za svaki papir da te Bog sacuva koliko moras imati zivaca i vremena.(l.k., katastar, gruntovnica, urbanizam, socijalno...) Jednom rijecju, birokratija koju svijet ne poznaje.

Da ne zaboravim te koji rade u nesnosljivim uslovima pa im plata, naknada za prijevozi i topli obrok kasni par dana a regres kasno isplacuju da mogu uvijek raskinuti radni odnos.

Nisam na budzetu a nisam ni ljubomoran ali sam se svasta nagledao.

Sto rece @Drzava, sve to treba isplacivati u prehrambenim paketima domace proizvodnje pa bi se time ubile dvije muhe, sirila bi se domaca industrija i smanjivala drzavna administracija. :D
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#70 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Truba »

Šveđanin wrote:
damskot wrote:Kad bih uporedili nas ljude sa necim to bi bilo RAK Karcinom planete . Množimo se uništavamo pa se opet množimo .
Kad to svatis zelis nesto značiti pa makar to bilo za lokalnu zajednicu .

Sta meni nije jasno kako mozes 45 godina provesti na poslu i sve sto si uradio je odhranio djecu tj potrosace tj pomnozio se .
Kako je pred smrt , kako se osjecas da si život potrošio da bi se razmnožio ? To mene zanima .

Naravno ne pričam o čistačicama koje nam lijepo očiste i operu da cijela kancelarija odmara mirisem . Ili kuharice za ciju hranu vozim s breke na vojničko . Ti ljudi žene su sa svojim postojanjem uljepšali nama zivot . Pricam o drugoj vrsti koja je postala većina u bih .
:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Ista stvar.. ima takvih ljudi u BIH puno. I dođe kraj života, a ti pogledaš iza sebe.. prazna linija bez ičega, čista pijavica koja je čitav život sisala i sisala i sisala.

Vadio sam neke papire u pojedinim organima.. jbte ti ljudi ništa ne rade, po cijeli dan sjede. :roll: Ja sam čuo za tu priču još ranije, ali nisam vjerovao sve dok nisam vidio da čovjek sjedi bukvalno čitav dan, ne radi ništa, i ode takav kući.. i sutra opet ispočetka.

Mene bi bila sramota, majke mi moje. Kakav je to život? Bilo kakve ambicije? :oops: Bilo kakva želja za radom? :oops:
voliš filmove
si gledao Ikiru (1952) od kurosave
ljudi su svugdje isti
Šveđanin

#71 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Šveđanin »

Nisam, imam negdje skinuto.

O čemu se radi?
SemPer_fi

#72 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by SemPer_fi »

vazi wrote:
SSemir wrote:
moj @ssemire, to se tebi samo ti se cini :izet:

Pa kad ti je tesko dodi vamo radis i duplo vise za pisanih 400KM ( i ovo je dobro ako ima) , gledam vas citavo se ljeto sepurite kukakte ,kontate neko ce traziti evrica , nece ne brinite se ....

Znam po ocu on je na budzetu radi u Ksc-u pa ode u 7 dodze u kasne sate nekad i poslije 1-2 racunaj koliko je to i narvno ne dobije prekovremeno , a necemo o tome kako je grijanje na radnom naucna fantastika i slicno ... Ne budite smjesni nisu svi na drzavnom budzetu tako priviligovani da leze , naprotiv neki rade i duze neg kod privatnika ;)

Pisao sam u afektu ponesen emeocijama pa zanemarite pravopis . LP
Cherry-Cherry

#73 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by Cherry-Cherry »

Ljudi kada podnose zahtjev u recimo opštini za npr. urbanističku, nikad ne dostave svu potrebnu dokumentaciju. Na svakom zahtjevu piše šta treba od dokumentacije. Ali ne, ljudi popune zahtjev, kopiraju ličnu kartu i do viđenja. I onda kažu: pa rok je 30 dana da se riješi. Tako su mi rekli... :-) Jeste, 30 dana od podnošenja kompletne dokumentacije. :roll:
JThomas

#74 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by JThomas »

grozno, ja ću bensedin morati popiti da večeras zaspem...
SSemir

#75 Re: Da li nam je zaposlenje na budzetu postalo ZIVOTNI MOTIV

Post by SSemir »

Danguba wrote:Dodje mi suzu da pustim.
Gdje god dodjes guzva, guzva, nerad, neorganizacija, mumljanje, negodovanje...a za svaki papir da te Bog sacuva koliko moras imati zivaca i vremena.(l.k., katastar, gruntovnica, urbanizam, socijalno...) Jednom rijecju, birokratija koju svijet ne poznaje.
ii? tebi su zbog toga radnici krivi? radnici koji su tu postavljeni da rade onako kako je propisano?
ne smatras da su za te komplikacije, sporost i guzvu, krivi ljudi koji su izmislili takve komplikacije..parlamentarci, politicari, ljudi koji kreiraju zakone? stavljas salterske radnike u isti kosh sa njima?
blago tebi..
Post Reply