najbolje pivo?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
atheist

#51 Re: Najbolje pivo

Post by atheist »

kisni indijanac wrote:u životu nisam probao pivu iz plastificirane boce, postavljača teme sam shvatio kao nekoga koji je pitao za kvalitet piva koje su ovdje dostupne i ne mogu ja sada čovjeka filovati podacima o nekim pivama koje su mu dostupne jedino preko gugla....

neću sad elaborirati o tradicionalizmu češkog piva, sam tradicionalizam ne znači i kvalitet, mada u češkom slučaju itekako znači...nisam posjećivao pivske ture, dugogodišnji sam pivopija i prvi put čitam o podjeli na ozbiljne i neozbiljne pive....

u biti preporučujem pive u boci, manje boli glava nego u drugim ambalažama iako mi jedino heineken leži u konzervi, zaboravio sam amstel pivo, nije loše..opet pričam o dostupnim pivama...

naravno poštujem svakoga ko je išao na pivske ture......
;-)

Nisam ni rekao da ti jesi probao bambuće, već kažem uopšteno. To je trenutni sinonim za pivu na Balkanu, shodno finansijskim mogućnostima konzumenata.

Čak i da postoje ozbiljne pive u kafanama, ili prodavnicama, rijetko ko bi ih mogao sebi priuštiti, jer kvalitetne pive dolaze iz malih pivnica, a male pivnice shodno procesu pravljenja svojih proizvoda imaju i veće cijene.

Ne znam šta je mislio postavljač teme stvarno, ali siguran sam nekako da mnogi korisnici foruma žive vani, ili su putovali.

Kao i u svemu, postoji ozbiljan, i neozbiljan proizvod. Tako je i sa pivom. U Bosni je (kako primjetih) Heineken recimo nešto kao ekskluzivna ponuda u svakoj kafani. S druge, pivopijske strane, Heineken je smeće od pive. Vjerujem da je i većini konzumenata u tim Bosanskim kafanama Heineken smeće, ali Bošnjo to naručuje zbog cijene (konta skupa - pa mora valjati).

Drugo što je primjetno to je samo serviranje piva. U današnjem dobu, mislim da je svakom gazdi u Bosni ili konobaru veoma lako dostupna najjosnovnija informacija o pivu ili serviranju istog. Ipak, to izgleda ne vrijedi kod naših ugostitelja, pa ti u skoro svakoj kafani serviraju lager (primjer) u čaši sa postoljem (što izgleda kao da ti neko burek servira u tanjiru za pastu).

Temu sam shvatio kao temu o pivama, a ne nekakvo glasanje (jer glasanje za pive se ne radi elektronski niti na način na koji je ovdje predstavljeno).

Možda je najlakše da krenemo po zemljama (ozbiljnim) i pivovarama? Je li neko imao priliku da se sreće sa Belgijskim šarenim pivama? Pivama od kojih značajan dio ima preko 10% alkohola?

Imaju oko 500 vrsta piva, od kojih su im najpoznatija trapist piva.

Gulden Draak je meni jedna od najzanimljivijih (ima specifičan okus smeđeg šećera, a nakon ispijanja je okus u ustima blago kisel):

Image
kisni indijanac

#52 Re: Najbolje pivo

Post by kisni indijanac »

svaka čast, ali nisam picajzla glede piva, pijem ono što sam u mogućnosti i zadovoljan sam, ne furam ekskluzivu..ono što sam preporučio nekako zadovoljava moje standarde....
simonese

#53 Re: Najbolje pivo

Post by simonese »

Stuttgarter Hofbraeu
Warsteiner
Paulaner
Erdinger
Rothaus Tannenzaepfle
Beck's
Alpirsbacher Klosterbraeu
Jever
Wichtel Hausbrauerei Feuerbach
landlord

#54 Re: Najbolje pivo

Post by landlord »

@atheist - gulden draak je jedno od mojih omiljenih piva. Poskupo jeste, ali kad se zelim pocastiti uzmem paketic.

@kisni indijanac - ja dok nsiam usao u svijet piva, pio sam samo sarajevsko, a onda kad sam otisao iz BiH samo heineken, jer sam bio u zabludi da su americka piva sranje. Pod americkim pivima podrazumijevam bud, cools, miller i sl. To nsiam niakako mogao piti tako da sam uglavnom pio heineken. Prije nekih godinu dana na ovom forumu je bila tema domace pivo. Zahvaljujuci autoru te teme i ostalih ucesnika sam poceo eksperimentisati za nekomercijanim americkim pivima te belgijskim i engleskim. Kad se naviknes na Ale piva heineken ti se zgadi totalno. Sad u njemu osjetim neki odvartni okus tipa kukuruza. Mada je po meni najbolje kad natocis casu svog domaceg piva.
kisni indijanac

#55 Re: Najbolje pivo

landlord wrote:@atheist - gulden draak je jedno od mojih omiljenih piva. Poskupo jeste, ali kad se zelim pocastiti uzmem paketic.

@kisni indijanac - ja dok nsiam usao u svijet piva, pio sam samo sarajevsko, a onda kad sam otisao iz BiH samo heineken, jer sam bio u zabludi da su americka piva sranje. Pod americkim pivima podrazumijevam bud, cools, miller i sl. To nsiam niakako mogao piti tako da sam uglavnom pio heineken. Prije nekih godinu dana na ovom forumu je bila tema domace pivo. Zahvaljujuci autoru te teme i ostalih ucesnika sam poceo eksperimentisati za nekomercijanim americkim pivima te belgijskim i engleskim. Kad se naviknes na Ale piva heineken ti se zgadi totalno. Sad u njemu osjetim neki odvartni okus tipa kukuruza. Mada je po meni najbolje kad natocis casu svog domaceg piva.
ma nije meni heineken favorit, ali je pivo koje sam najlakše podnio iz konzerve...opet ponavljam ambalaža iz koje se pije je veoma bitna, nemam iskustva sa američkim, belgijskim, engleskim pivama tako da tu nisam kompetentan, ali vjerujem na riječ....meni najviše leže pomenute češke pive, kod erdingera mi je previše profinjen ukus, što ne znači da je loša...kažem opet da mi je onaj danski predratni tuborg i sarajevski marlboro....najbolja cigareta na svijetu
Hajvan

#56 Re: Najbolje pivo

Post by Hajvan »

Sarajevsko Premium od domaćih.
Od domaćih (maloserijskih)- Oldbridž Ale
Od stranjskijeh (što probah)- Erdinger i Elephant.

ove tuborge, staropramene sto se toce po suboticama, sremskim karlovcima i Bantskim Budžejovicama ne pikam u nista..
landlord

#57 Re: Najbolje pivo

Post by landlord »

Hajvan wrote:Sarajevsko Premium od domaćih.

ove tuborge, staropramene sto se toce po suboticama, sremskim karlovcima i Bantskim Budžejovicama ne pikam u nista..
Ima li se Oldbridz Ale nabaviti u Sa? Ako ima gdje?
piatc

#58 Re: Najbolje pivo

Post by piatc »

Guinness tamno točeno, cenera platio 0,5 :shock: ali ukus prvoklasan :-D
Hajvan

#59 Re: Najbolje pivo

Post by Hajvan »

landlord wrote:
Hajvan wrote:Sarajevsko Premium od domaćih.

Ima li se Oldbridz Ale nabaviti u Sa? Ako ima gdje?
naruči preko fejsa :)
ZAGORS

#60 Re: Najbolje pivo

Post by ZAGORS »

CHiLL wrote:

Ovaj Kaiser se pojavio u BiH tamo 1995, bas ga je bilo, samo sto su konzerve bile 0,33 l i bile su zelene boje, bila dobra piva :wink:

A jedna nasa zemljakinja je udata na Islandu, a covjek joj ko da je Bosanac , ma i guzice bi dao kad bi zatrazio :lol: , e taj nas snadbijeva sa Einstök Icelandic Pale Ale, bas mi je zanimljivo pivo, svaki put kada dolazi u BiH,a to je svakih 2-3 mjeseca, idu 3-4 gajbe, ala koje to bude unistavanje , za par puta je donosio jos neke pive od Einstök , ali su jakog okusa, bas i ne leze nam.
Kaiser jei meni ok, ali ovaj Muller je bljuvotina. Danas probao i ne svidjami se.
ZAGORS

#61 Re: Najbolje pivo

Post by ZAGORS »

piatc wrote:Guinness tamno točeno, cenera platio 0,5 :shock: ali ukus prvoklasan :-D
Bas se sada zagrijao za to pivo. Gdje ga ima kupiti u Sarajevu. Ako je tako dobro nije mi zao 10km
madesa

#62 Re: Najbolje pivo

Post by madesa »

LAV strasan
kapučino

#63 Re: Najbolje pivo

Post by kapučino »

.
Last edited by kapučino on 07/08/2013 19:11, edited 1 time in total.
Butmiran

#64 Re: Najbolje pivo

Post by Butmiran »

Od piva što sam probao Staropramen mi je zasad ubjedljivo na vrhu ljestvice. Sarajevsko mi je jedno od najgorih, pokvarila se nevjerovatno po meni. Tuborg i Laško su mi također dobre pive.
CHiLL

#65 Re: Najbolje pivo

Post by CHiLL »

atheist wrote:
kisni indijanac wrote:u životu nisam probao pivu iz plastificirane boce, postavljača teme sam shvatio kao nekoga koji je pitao za kvalitet piva koje su ovdje dostupne i ne mogu ja sada čovjeka filovati podacima o nekim pivama koje su mu dostupne jedino preko gugla....

neću sad elaborirati o tradicionalizmu češkog piva, sam tradicionalizam ne znači i kvalitet, mada u češkom slučaju itekako znači...nisam posjećivao pivske ture, dugogodišnji sam pivopija i prvi put čitam o podjeli na ozbiljne i neozbiljne pive....

u biti preporučujem pive u boci, manje boli glava nego u drugim ambalažama iako mi jedino heineken leži u konzervi, zaboravio sam amstel pivo, nije loše..opet pričam o dostupnim pivama...

naravno poštujem svakoga ko je išao na pivske ture......
;-)

Nisam ni rekao da ti jesi probao bambuće, već kažem uopšteno. To je trenutni sinonim za pivu na Balkanu, shodno finansijskim mogućnostima konzumenata.

Čak i da postoje ozbiljne pive u kafanama, ili prodavnicama, rijetko ko bi ih mogao sebi priuštiti, jer kvalitetne pive dolaze iz malih pivnica, a male pivnice shodno procesu pravljenja svojih proizvoda imaju i veće cijene.

Ne znam šta je mislio postavljač teme stvarno, ali siguran sam nekako da mnogi korisnici foruma žive vani, ili su putovali.

Kao i u svemu, postoji ozbiljan, i neozbiljan proizvod. Tako je i sa pivom. U Bosni je (kako primjetih) Heineken recimo nešto kao ekskluzivna ponuda u svakoj kafani. S druge, pivopijske strane, Heineken je smeće od pive. Vjerujem da je i većini konzumenata u tim Bosanskim kafanama Heineken smeće, ali Bošnjo to naručuje zbog cijene (konta skupa - pa mora valjati).

Drugo što je primjetno to je samo serviranje piva. U današnjem dobu, mislim da je svakom gazdi u Bosni ili konobaru veoma lako dostupna najjosnovnija informacija o pivu ili serviranju istog. Ipak, to izgleda ne vrijedi kod naših ugostitelja, pa ti u skoro svakoj kafani serviraju lager (primjer) u čaši sa postoljem (što izgleda kao da ti neko burek servira u tanjiru za pastu).

Temu sam shvatio kao temu o pivama, a ne nekakvo glasanje (jer glasanje za pive se ne radi elektronski niti na način na koji je ovdje predstavljeno).

Možda je najlakše da krenemo po zemljama (ozbiljnim) i pivovarama? Je li neko imao priliku da se sreće sa Belgijskim šarenim pivama? Pivama od kojih značajan dio ima preko 10% alkohola?

Imaju oko 500 vrsta piva, od kojih su im najpoznatija trapist piva.

Gulden Draak je meni jedna od najzanimljivijih (ima specifičan okus smeđeg šećera, a nakon ispijanja je okus u ustima blago kisel):

Image
Nisam se nesto puno druzio sa Belgijskim pivama, ali eto imao sam dodira sa Irskim i Islandskim ( i imam jos uvijek ), koja su bas rijetkost kod nas, dok sa Njemackim se druzim svaki vikend, opet napominjem, da na tome se mogu zahvaliti mnogobrojnim prijateljima koji zive sirom Europe
piatc

#66 Re: Najbolje pivo

Post by piatc »

ZAGORS wrote:
piatc wrote:Guinness tamno točeno, cenera platio 0,5 :shock: ali ukus prvoklasan :-D
Bas se sada zagrijao za to pivo. Gdje ga ima kupiti u Sarajevu. Ako je tako dobro nije mi zao 10km
Čuo sam da kod nas ima u limenci u nekom tržnom centru, a točeno koliko znam nema nigdje :sad:
kisni indijanac

#67 Re: Najbolje pivo

piatc wrote:
ZAGORS wrote:
Čuo sam da kod nas ima u limenci u nekom tržnom centru, a točeno koliko znam nema nigdje :sad:
čini mi se da sam vidio u mercatoru, boca od 0,33 l......
firebird

#68 Re: Najbolje pivo

Post by firebird »

Image
avantgarde

#69 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

simonese wrote:Stuttgarter Hofbraeu
Warsteiner
Paulaner
Erdinger
Rothaus Tannenzaepfle
Beck's
Alpirsbacher Klosterbraeu
Jever
Wichtel Hausbrauerei Feuerbach
zaboravio si Bitburger :wink: :lol:
Image

joj pogledaj ih,"oznojili" se od svjezine :D :lol:
Great Cornholio

#70 Re: Najbolje pivo

Post by Great Cornholio »

Ramazan a vi o pivu pričate :evil: :D Najbolje je "hadžijsko", ono može i kad je Ramazan :D
avantgarde

#71 Re: Najbolje pivo

Post by avantgarde »

mah samo pricamo malo,ne bi mi kapljicu potegli,nema tiJeh para.. :lol:
doboj71

#72 Re: Najbolje pivo

Post by doboj71 »

Ako neko ima sansu ,neka proba Smithwick,irsko ,odlicno je .
Rob_Atl

#73 Re: Najbolje pivo

Post by Rob_Atl »

Image

8)
chupacabra

#74 Re: Najbolje pivo

Post by chupacabra »

Za mene su ova dva na vrhu liste i redovno konzumiram:

Franziskaner Dunkel Hefeweizen
Hacker-Pschorr Hefeweizen

Jest da su nefiltrirane pive najjace u kalorijama i alkoholu ali su zato i najukusnije. Ova prva tamna iz Franziskaner pivare je najbolja.
Cybernetic

#75 Re: Najbolje pivo

Post by Cybernetic »

.
Last edited by Cybernetic on 08/10/2015 16:45, edited 1 time in total.
Post Reply