Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Rasprave o vjerskim temama.
CungaLunga

#51 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by CungaLunga »

Stiže Papa Franjo da se najede ćevapa :-D
Googlerica

#52 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Googlerica »

izvor klix
''Sveti Otac će odrediti da li će posjetiti BiH i kada će to biti. Sveta Stolica još uvijek nije objavila da papa Franjo dolazi u BiH. Također, razgovarao sam sa kardinalom Puljićem, koji, također, nema takvu informaciju", rekao je Tomašević, koji vjeruje da će u slučaju da papa Franjo stvarno odluči posjetiti BiH, o tome zvanično saopćenje izdati Sveta Stolica.
animals

#53 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by animals »

Googlerica wrote:
nasa wrote:hajde potrazim...
hvala,a mozemo podjeliti misljenje na temi ,super
Papa je samo covijek kao i svi ostali..ali pokazao se kao dobar covijek...i kao vodja najvece vjerske populacije pokusava uspostaviti kontakt sa ostalima vjerskim organizacijama i poziva na suzivot..i sta je tu lose...
Googlerica

#54 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Googlerica »

animals wrote:
Googlerica wrote:
Papa je samo covijek kao i svi ostali..ali pokazao se kao dobar covijek...i kao vodja najvece vjerske populacije pokusava uspostaviti kontakt sa ostalima vjerskim organizacijama i poziva na suzivot..i sta je tu lose...
ranije sam napisala,posao Pape i jeste da bude ljubazan,ali s ozbirom na poznavanje istorije papstva i politike Vatikana,njegova poruka gubi smisao,to je obicna formalnost!
McMoy

#55 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by McMoy »

animals wrote:
Googlerica wrote:
Ja mislim da je Papa prije svega čovjek.
spreca

#56 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by spreca »

Googlerica wrote:
ranije sam napisala,posao Pape i jeste da bude ljubazan,ali s ozbirom na poznavanje istorije papstva i politike Vatikana,njegova poruka gubi smisao,to je obicna formalnost!
samo to?
dustaban

#57 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dustaban »

Ama Papa Franjo je gigant kakvog smo cekali dvije hiljade godina!

Sta s' vise kad je on zatucanim vjernicima objasnio i "problem ateizma" - vjerovo, nevjerovo, molio se ne molio, Bog ce naciniti svih djela/nedjela!

Ha ja, sto bi rekao jedan moj prijatelj musliman, dapache hadzija, koji voli klepiti pivu (mislim, pravu pivu) - yebo ti mene jarane ako ce ova piva prevagnuti !

On to nije smio reci, ali ja dodajem - jebo ti tog sudiju sudnjega dana kome je uzimanje pive vece od davanja krvi!
Papa Franjo je skontao u cemu religija grijesi i da Bog mora, ako je bog, imati "sofisticiran" kriterij.

Image
A1fa
Grijem se na: Lsdydon
Horoskop: **Nepoznato**

#58 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by A1fa »

Svaka čast Papi, konačno neko ko spušta tenzije i na koga se svako normalan može i treba ugledati.
Vakat je da se i kod nas Muslimana konačno stvori jedna struja spremna na dijalog koja ce biti otvorena prema drugima i drugacijima.
Pri tome ne mislim na nas u Bosni, mi imamo tu tradiciju od samog pocetka, vec o onima kroz koje Krscani gledaju na Islam.

Papa zna više o Islamu nego ovi pojedinci za koje je vrhunac Islama kratke tole, duga brada, kalašnjikov --> ambasada...
Great Cornholio

#59 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Great Cornholio »

dustaban wrote:Ama Papa Franjo je gigant kakvog smo cekali dvije hiljade godina!

Sta s' vise kad je on zatucanim vjernicima objasnio i "problem ateizma" - vjerovo, nevjerovo, molio se ne molio, Bog ce naciniti svih djela/nedjela!

Ha ja, sto bi rekao jedan moj prijatelj musliman, dapache hadzija, koji voli klepiti pivu (mislim, pravu pivu) - yebo ti mene jarane ako ce ova piva prevagnuti !

On to nije smio reci, ali ja dodajem - jebo ti tog sudiju sudnjega dana kome je uzimanje pive vece od davanja krvi!
Papa Franjo je skontao u cemu religija grijesi i da Bog mora, ako je bog, imati "sofisticiran" kriterij.
Malo pretjerano glorificiranje čovjeka :)

Bitna su i djela, ali bitnija je vjera, jer može čovjek činiti "dobra" djela a da ne bude motivisan ispravnom vjerom, može se predstavljati dobrim da bi ljude ubijedio da je dobar, a da mu pravi motiv bude želja da ljude zavede, da im zlo predstavi dobrim, pa da se ljudi protiv zla ne bore, a može biti i u zabludi da je dobar, pa da zbog toga vjeruje da čini dobre stvari, a da stvari koje čini ne budu dobre.

Kao što već rekoh, svećenici se ne bi trebali baviti politikom jer vjera i političkakarijera ne idu zajedno ( barem ne ona istinska vjera, vjera kojoj nas je Isus podučio), ali, kao što znamo, istorija nas je tome naučila, Vatikan je uvijek više bio politička partija, nego ono za šta se predstavlja.

Što se tiče Islama, "talibanski" Islam nije kompatibilan sa životom u EU, i to je Papa trebao reći, i trebao je reći a da su muslimani koji ne žele da izvršavaju smrtnu kaznu, koji ne žele da žive u poligamnim zajednicama, koji ne žele da žene budu "niža bića" od muškaraca, kompatibilni sa zakonima koji važe u EU.

Što se tiče Pape, možda je on i iskren, možda će donijeti neke pozitivne promjene u Vatikanu, ali, meni nikako nije drago što mnogi Papu "izjednačavaju" sa Bogom, jer on je ipak samo čovjek.

A ovo što se tiče alkohola, alkohol je zlo, štetno djeluje na zdravlje, fizičko i psihičko, i zato ja vjerujem da ga u Raju neće biti.
dustaban

#60 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by dustaban »

Great Cornholio wrote:
dustaban wrote:Ama Papa Franjo je gigant ...
Malo pretjerano glorificiranje čovjeka :)

Bitna su i djela, ali bitnija je vjera, jer može čovjek činiti "dobra" djela a da ne bude motivisan ispravnom vjerom, može se predstavljati dobrim da bi ljude ubijedio da je dobar, a da mu pravi motiv bude želja da ljude zavede, da im zlo predstavi dobrim, pa da se ljudi protiv zla ne bore, a može biti i u zabludi da je dobar, pa da zbog toga vjeruje da čini dobre stvari, a da stvari koje čini ne budu dobre...
Najgori moguci odgovor i najbolji primjer religijske besmislenosti.

"covjek moze ciniti dobra djela, ali ako nije motivisan vjerom, rijec je o podmukloj taktici..." - koja nevjerovatna nebuloza.
A zapravo je rijec o ocajnom pokusaju opravdanja religije. Dzaba, vjera se sve vise udaljava od religije i primice apsolutnom moralu. A time je blize i Bogu. Religija je u ofsajdu.
Great Cornholio

#61 Re: Papa Franjo se izjasnio o Islamu i muslimanima

Post by Great Cornholio »

dustaban wrote:
Najgori moguci odgovor i najbolji primjer religijske besmislenosti.

"covjek moze ciniti dobra djela, ali ako nije motivisan vjerom, rijec je o podmukloj taktici..." - koja nevjerovatna nebuloza.
A zapravo je rijec o ocajnom pokusaju opravdanja religije. Dzaba, vjera se sve vise udaljava od religije i primice apsolutnom moralu. A time je blize i Bogu. Religija je u ofsajdu.
Ti kaza. Ja rekoh ono što smatram ispravnim, i što osjećam kao ispravno.
Post Reply