ja sam mislio recimo 5l benzina na 50l dizela....ako je veci postotak benzina tesko da ce doci do paljenja benzina na kompresiju,jednostavno dizel motor nece raditi.ostecenje moze nastupiti samo na mehanickoj (bosch)pumpi i mehanickim diznama ....mahalas505 wrote:Po meni veca steta moze nastupiti kad se naspe benzin u vozilo koje ide na dizel. Dizel sluzi za podmazivanje pumpe za gorivo, dok benzin ima sasvim druga svojstva. Tako da je velika vjeravatnoca da ce doci to ostecenja pumpe. Takodjer, zbog vece kompresije unutar dizel motora, moze doci i do nepravilnog paljenja smjese, pa i samim tim to ostecenje motora. Pogotovo su osjetljivi ovi CR, HDI motori. Naravno ovdje govorim kad se naspu malo vece kolicine.
Pogresno gorivo !
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- sorcerer
#51 Re: Pogresno gorivo !
- azurna_obala
#52 Re: Pogresno gorivo !
Samo da podijelim iskustvo, čuvajte račune od goriva, zahvaljujući računu uspjela sam naplatiti polovinu troškova koji su nastali zbog pogrešnog goriva, a sve me je koštalo oko 350 maraka.
-
NediM17
#53 Re: Pogresno gorivo !
Što samo polovinu?azurna_obala wrote:Samo da podijelim iskustvo, čuvajte račune od goriva, zahvaljujući računu uspjela sam naplatiti polovinu troškova koji su nastali zbog pogrešnog goriva, a sve me je koštalo oko 350 maraka.
- Ommadawn
#54 Re: Pogresno gorivo !
Prije kad ti Golf kec dizel neće na zimi da upali, naspeš malo benzina u njega i pali k’o mina.
Ja se jednom zajebo na pumpi, nasuo 5 litara benzina mjesto nafte. Skontam i naspem pun rezervoar goriva i krenem na put - prešao nekih 400 km taj dan i naspem opet pun.
Nikakvih problema ispočetka. Ali par mjeseci kasnije - EGR crijevo morao mijenjati (Honda je tu priznala pola jer su inače imali problema) i začepljen DPF-filter. Očiste filter regeneracijom, kroz četiri mjeseca opet problem. Odvedem na servis, tamo mi kažu da je moguće da su mi senzori otišli na DPF-u otišli i da možda njih promijenim ali regenerirat će ga ponovo. I tu mi kažu da su samo jednom mijenjali DPF (koji inače košta 3000 eura za Hondu) i to zbog pogrešnog goriva.
Sad da li je kod mene to bio slučaj, ne znam, ali lampica DPF se nije palila još par mjeseci i auto prodam.
Ja se jednom zajebo na pumpi, nasuo 5 litara benzina mjesto nafte. Skontam i naspem pun rezervoar goriva i krenem na put - prešao nekih 400 km taj dan i naspem opet pun.
Nikakvih problema ispočetka. Ali par mjeseci kasnije - EGR crijevo morao mijenjati (Honda je tu priznala pola jer su inače imali problema) i začepljen DPF-filter. Očiste filter regeneracijom, kroz četiri mjeseca opet problem. Odvedem na servis, tamo mi kažu da je moguće da su mi senzori otišli na DPF-u otišli i da možda njih promijenim ali regenerirat će ga ponovo. I tu mi kažu da su samo jednom mijenjali DPF (koji inače košta 3000 eura za Hondu) i to zbog pogrešnog goriva.
Sad da li je kod mene to bio slučaj, ne znam, ali lampica DPF se nije palila još par mjeseci i auto prodam.
- kabal1337
#55 Re: Pogresno gorivo !
Ja ga ne bi palio. Vec ispumpaj sve sto mozes.
Tako su prijatelju nasuli pogresno i on hajd nema veze... Sve super sagrio, poslije su krenuli problemi sa diznama ...
Tako su prijatelju nasuli pogresno i on hajd nema veze... Sve super sagrio, poslije su krenuli problemi sa diznama ...
-
NediM17
#56 Re: Pogresno gorivo !
Pa mom su kolegi nasuli u dizel auto koje je bilo na rezervi pun rezervoar benzina, on po gasu, par km voznje i prc milojka. Zovi slep sluzbu, pravac ovlasteni servis, istovari beMzin, naspi dizlo i teraj dalje. Nikad nikakvih problema poslije. Kompanija cija je pumpa platila slepu, intervenciju u servisu i naravno nasuli poslije pun rezervoar pravog goriva. Ne znam da li je poslije taj pumpadzija morao namiriti stetu svojoj firmi, a garant jeste. 
- azurna_obala
#57 Re: Pogresno gorivo !
Zato što bih morala dokazivati od čega je riknula bobina, jer oni na benzinskoj tvrde da ne može od pogrešnog goriva, a meni je majstor koji je radio popravak rekao da može, a i a internetu sam čitala da može. Plus, što je njihov uposlenik morao platiti iz vlastitog džepa i jednostavno mi je bilo žao čovjeka, tako da smo se dogovorili za polovinu.NediM17 wrote:Što samo polovinu?azurna_obala wrote:Samo da podijelim iskustvo, čuvajte račune od goriva, zahvaljujući računu uspjela sam naplatiti polovinu troškova koji su nastali zbog pogrešnog goriva, a sve me je koštalo oko 350 maraka.
Inače, prvo su htjeli samo filter i svjećice, na što nisam pristala, pa sam rekla da ću im zvati inspekciju i agenciju za zaštitu potrošača, pa su onda platili i rad na autu.
- Ommadawn
#58 Re: Pogresno gorivo !
Do sipanja pogrešnog goriva ne bi dolazilo da se napravi drugačiji oblik cijevi na pumpi odnosno na autu gdje stoji otvor za rezervoar. Primjerice da je četvrtast za naftu a trouglast za benzin.
Ovako se vrlo lako zezneš. Nekad prilikom bačinaje ti se desi da ga metneš u pogrešnu rupu pa onda izvinjavanja, pravdanje, tamo-vamo...
Ovako se vrlo lako zezneš. Nekad prilikom bačinaje ti se desi da ga metneš u pogrešnu rupu pa onda izvinjavanja, pravdanje, tamo-vamo...
-
missko
#59 Re: Pogresno gorivo !
Napravljeno vec i dizel crijevo nemoze uci u benzinski rezervoar jer je uziOmmadawn wrote:Do sipanja pogrešnog goriva ne bi dolazilo da se napravi drugačiji oblik cijevi na pumpi odnosno na autu gdje stoji otvor za rezervoar. Primjerice da je četvrtast za naftu a trouglast za benzin.
-
missko
#60 Re: Pogresno gorivo !
Netacno.sorcerer wrote:kad naspes dizel u benzinca obicno pukne glava ,tako da ti ta teorija mitbastersa pada u vodu......
obrnuto se nece nista desiti ako su manje kolicine progutace dizelcina al se nece ugasiti....
Dizel u benzinca ne pravi stetu al benzin u dizelassa pravi
- azurna_obala
#61 Re: Pogresno gorivo !
Čuj nema štete
Hoćeš račune na uvid
Očito da može, jer su mi nasuli dizel u benzinca.
Auto nisam vozila ni 5 minuta, samo se ugasio, i nije bilo šanse da se upali.
Očito da može, jer su mi nasuli dizel u benzinca.
Auto nisam vozila ni 5 minuta, samo se ugasio, i nije bilo šanse da se upali.
- Dope_Man
#62 Re: Pogresno gorivo !
Ovisi od kolicine, ali opcenito daleko je veci problem nasuti benzin u dizelasa nego dizel u benzinca zbog podmazivanja koje radi dizel. Dizel u benzincu ce najvjerovatnije samo onemoguciti da se auto upali (kao sto se i tebli desilo) zbog razlike paljenja benzina i dizela u motoru benzinac nece moci upaliti dizel gorivo.
Zbog ovog mi je cudno da su napravii glupavu gresku kod dizajniranja crijeva pa je dizel nemoguce ugurati u benzinca jer je veci. Bolje bi bilo da su napravili obrnuto, da smanje vjerovatnocu sipanja benzina u dizelasa, jer tu je veca steta.
Zbog ovog mi je cudno da su napravii glupavu gresku kod dizajniranja crijeva pa je dizel nemoguce ugurati u benzinca jer je veci. Bolje bi bilo da su napravili obrnuto, da smanje vjerovatnocu sipanja benzina u dizelasa, jer tu je veca steta.
Last edited by Dope_Man on 19/05/2019 11:28, edited 1 time in total.
- Bakir1
#63 Re: Pogresno gorivo !
A dze budete Vi kada Vam sipaju gorivo? I to jos pogrešno?
- azurna_obala
#64 Re: Pogresno gorivo !
Rekla sam mu šta da naspe i otišla unutra da platim. DŽe sam trebala biti? Očito da moram da stojim pored njega, da ne bi bilo pogrešno, za ubuduće.Bakir1 wrote:A dze budete Vi kada Vam sipaju gorivo? I to jos pogrešno?
- Bakir1
#65 Re: Pogresno gorivo !
Pa vidis da je tako.
On radi za 500 maraka, 12h, nema ambicije ni do Neuma da ode..
Kako god su ti platili stetu koja je bila relativno mala mogli su i da ne plate, i tada bi bila samo sebi kriva...
Ne odmicem se od auta na pumpi, u servisu, bilo gdje gdje to zavisi od toga jel taj neko ustao na lijevu ili na desnu nogu.
On radi za 500 maraka, 12h, nema ambicije ni do Neuma da ode..
Kako god su ti platili stetu koja je bila relativno mala mogli su i da ne plate, i tada bi bila samo sebi kriva...
Ne odmicem se od auta na pumpi, u servisu, bilo gdje gdje to zavisi od toga jel taj neko ustao na lijevu ili na desnu nogu.
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#66 Re: Pogresno gorivo !
Ja pocesto sipam sam sebi, ali kad neko od radnika sipa, obavezno ostanem do momenta kad uzima štoljpi, da budem siguran da nece biti hebanije.. 
- nivla
#67 Re: Pogresno gorivo !
ne sjecam se kad mi je zadnji put na benzinskoj radnik uzeo pistolj i sam nasuo gorivo, ja uzmem pistolj i ja to uradim
nego nedavno na hifi pokusali nasuti 50ppm dizel u novije auto i nije mogo pistolj uci
nego nedavno na hifi pokusali nasuti 50ppm dizel u novije auto i nije mogo pistolj uci
- Bakir1
#68 Re: Pogresno gorivo !
Dobro, zensko pa se da razumjeti sto ne sipa sebi, ali kako 90% pumpi radi na principu nema racuna dok aparat ne naspe, nema svrhe odmicati se od auta....
- Dope_Man
#69 Re: Pogresno gorivo !
Ja stojim pored auta sve dok ne zavrsi sipanje. Svakako sipam do vrha svaki put i onda zelim i vdijeti cifru kad stane brojac, pa onda odem platiti. Znam da imaju cifru i radnici na kasi na svom monitoru, ali i dalje volim vidjeti sta i koliko je nasuto prije nego odem platiti.
- azurna_obala
#70 Re: Pogresno gorivo !
Ma ja, naravno, očekivano je bilo.da ćete s pričom ona je žensko...mi muškarci stojimo.pored auta...da da, svi do jednog.
Ko vas ne zna.
Ko vas ne zna.
- Bakir1
#71 Re: Pogresno gorivo !
Pa eto halali na predrasudama, što ne sipaš sama sebi gorivo?
Sta je problem
Meni je razumljivo da ti nije prilično kao što je muškarcima prilično, ali ako ti imas neko manje šovinističko objašnjenje please do
Sta je problem
Meni je razumljivo da ti nije prilično kao što je muškarcima prilično, ali ako ti imas neko manje šovinističko objašnjenje please do
- Dope_Man
#72 Re: Pogresno gorivo !
Ja nasuo sam sebi samo tri puta u tri godine koliko imam auto, i to u Austriji i Poljskoj jer su bile self-service pumpe pa sam mora. Ovdje ne sipam nikad jer to rade radnici. Ali mislim da to nema veze sa nama ''muskarcinama''. Meni je jednostavno, ponajvise iz razloga sto ne sipam nikad specificnu cifru, postala u startu navika da stoji pored auta dok ne vidim koja je konacna cifra. A i da placam fikso tipa 20 KM kao dosta raje, i tad bih vjerovatno stajao da vidim da je nasuto 20 (ne racunajuci moguce malverzacije iza masine, u to nemam uvid).
Ne mislim da je iko ovdje zelio ikoga "napasti" zbog razlicitih genitalija, samo preporuka svima da bace pogled sta im se sipa i koliko.
Ne mislim da je iko ovdje zelio ikoga "napasti" zbog razlicitih genitalija, samo preporuka svima da bace pogled sta im se sipa i koliko.
- seoBIH
#73 Re: Pogresno gorivo !
Zar je dozvoljeno da sam sebi sipas gorivo? Gotovo sam siguran da sam negdje u Sa cak vidio i natpis da je zabranjeno.
Dalje, sto bih sipao sam sebi ako ima radnik? Kada nema radnika, ili kada je jeftinije da sam sebi sipam, nikakav problem.
Sto bih stojao kraj auta ako dva puta kazem sta da sipa?
Zasto bih ista platio ako gresku napravi radnik? Apsolutno mi je svejedno koja su njegova primanja, ako je greska njegova, ima da namire svu stetu, pumpa, ili pumpadyija.
Dalje, sto bih sipao sam sebi ako ima radnik? Kada nema radnika, ili kada je jeftinije da sam sebi sipam, nikakav problem.
Sto bih stojao kraj auta ako dva puta kazem sta da sipa?
Zasto bih ista platio ako gresku napravi radnik? Apsolutno mi je svejedno koja su njegova primanja, ako je greska njegova, ima da namire svu stetu, pumpa, ili pumpadyija.
- azurna_obala
#74 Re: Pogresno gorivo !
Ne sipam sebi, jer imaju zaposlenici koji to rade, a da budem iskrena nije mi ni palo na pamet, niti sam sigurna da je to dozvoljeno uopšte.Bakir1 wrote:Pa eto halali na predrasudama, što ne sipaš sama sebi gorivo?
Sta je problem![]()
A manje šovinističko objašnjenje koje će ti možda proširiti vidike je da ima ženskih uposlenika, koje na toj istoj benzinskoj sipaju gorivo. Ne znam jel onda takvima kao tebi "prilično" da ti žensko sipa gorivo....
- Bakir1
#75 Re: Pogresno gorivo !
Eto, jel to bila uposlenica koja ti je nasula pogrešno gorivo
Nema diskriminacije, girl power i to, eto ne smije se sebi sipati imaju drugi da zarade platu i tako to, i na kraju dana ti platis za nesto za sta nisi kriva, logicno
Nema diskriminacije, girl power i to, eto ne smije se sebi sipati imaju drugi da zarade platu i tako to, i na kraju dana ti platis za nesto za sta nisi kriva, logicno