Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
-
Dead Man Walking
#51 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Ja sam se javio na ovu temu cisto iz razloga sto sam nedavno sjedio sa likom koji ne radi i zali se kako nema posla, a igrom slucaja je bio na razgovoru za posao u inostranstvu i koji naravno nije dobio jer je maltene na svako pitanje reagovao sa "'ta ces me to pitati, vidis da imam diplomu" valjda misleci da ostali prijavljeni nemaju diplome, sta li
Ja vam sad rekoh, jedan Amazon kakva pitanja postavlja moze se vrlo lahko proooglati, mogu misliti da neko nas ode na razgovor s njima kakve bi reakcije bile.
Ili recimo jedan Dave Ramsey koji na razgovor vodi i suprugu a to isto trazi i od kandidata za posao.
-
mali_balon
#52 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Sta bi tek bilo da je bio na razgovoru u nekoj od sigurnosnih agencija
, gdje samo sto ne pitaju koja je nadraza sex poza vase supruge.
-
Dead Man Walking
#53 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
MrShadow wrote: Vi koji tvrdite da su ovakva pitanja na zapadu normalna, veze nemate ( izvor: licno iskustvo - bio, prolazio, radio! )
http://businessetc.thejournal.ie/interv ... 0-Oct2012/
Da te pitao za Betmena garant bi ti bilo OK.
-
emmir1
#54 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
MrShadow wrote:Meni nije zao, iskreno k**** me zaboli kad sam vidio s kakvim budalama imam posla, jer sam vec radio na zapadu i vratio sam se jer volim svoju zemlju, ali cu isto tako opet otici ako ne nadjem ovdje nista i ako zagusti. Snalazio sam se do sad i snaci cu se opet, ali nedam da me iko jebe.emmir1 wrote: Meni je žao druže što nisi prošao , al ti sad sjedi kući i kukaj po forumu iako ti nije u opisu posla i neka ti bude škola za ubuduće.
Sretno.
Vi koji tvrdite da su ovakva pitanja na zapadu normalna, veze nemate ( izvor: licno iskustvo - bio, prolazio, radio! ).
Zao mi je jedino djevojke koja je bila prije mene na razgovoru i koja kaze, citiram " Radila bih bilo sta samo da me prime ".
Zato sto nam je drzava puna ovakvih nazalost, koji ocajnicki trebaju posao, poslodavci sebi i uzimaju za pravo da se ovako ponasaju.
Živio 6 godina na Zapadu.
Mani se jeftine demagogije , to pije vode samo na forumu.
Ovdje ima dosta neprofesionalizma i aljkavosti i u tom se dijelu mogu da složim.
Ostalo si sve pogrešno napravio i bilo bi čudo da te prime.
Jasno ne treba da ti bude žao jer firma nije neka , ali izvuci pouke da ne bi zasrao na boljem mjestu.
- Not My Idea
#55 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
o cemu pricas ti?uglavnomja wrote: ne kontam u cemu je problem?
hocete da cujete za slucaj uciteljice u jednoj osnovnoj skoli u centru sarajeva kojoj je mama polupismena? bez uvrede, mozda je najbolja mama na svijetu, ali nije mogla dati svojoj kcerci potrebno dodatno obrazovanje, jer skola daje samo osnovu, vecina ostalog se nauci kuci, od kulture, ponasanja, knjiga koje nisu u lektiri, poezije, filmova, umjetnosti ... itd ..
umjesto da pljunes po njoj kao uciteljici, jer joj je mama polupismena, zasto joj ne cestitas na uspjehu? i njoj i njenoj mami sto je POLUPISMENA iskolovala dijete.
Il je mozda i ova trebala ostat na osnovnoj skoli, udat se i rodit 5 djece i eto, zivjet.
jebo te drzava, dje mi zivimo
znas, doces i ti nekad u zivotu za razgovorsvako pitanje ima svoju svrhu, a nacin na koje je postavljeno samo pojacava reakciju
pa kad te ovakva neka seljacina zapadne, koja misli da mu svijet treba ljubit noge jer je bogat.
pa onda spominji zapad
- uglavnomja
#56 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Not My Idea wrote:o cemu pricas ti?uglavnomja wrote: ne kontam u cemu je problem?
hocete da cujete za slucaj uciteljice u jednoj osnovnoj skoli u centru sarajeva kojoj je mama polupismena? bez uvrede, mozda je najbolja mama na svijetu, ali nije mogla dati svojoj kcerci potrebno dodatno obrazovanje, jer skola daje samo osnovu, vecina ostalog se nauci kuci, od kulture, ponasanja, knjiga koje nisu u lektiri, poezije, filmova, umjetnosti ... itd ..
umjesto da pljunes po njoj kao uciteljici, jer joj je mama polupismena, zasto joj ne cestitas na uspjehu? i njoj i njenoj mami sto je POLUPISMENA iskolovala dijete.
Il je mozda i ova trebala ostat na osnovnoj skoli, udat se i rodit 5 djece i eto, zivjet.
jebo te drzava, dje mi zivimo
znas, doces i ti nekad u zivotu za razgovorsvako pitanje ima svoju svrhu, a nacin na koje je postavljeno samo pojacava reakciju
pa kad te ovakva neka seljacina zapadne, koja misli da mu svijet treba ljubit noge jer je bogat.
pa onda spominji zapad
ocekivana reakcija
nebitno, svakako je off ...
-
MrShadow
#57 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
ok, jel mi mozes reci sta bi ti odgovorio na ovakva pitanja, jel bi rekao da ga smatras svojim ocem i da ces mu prati auto i razmisljati o tome kada je on gladan i da ces mu donositi bureke ? Jesu li po tebi to ispravni odgovori ?emmir1 wrote:
Jasno ne treba da ti bude žao jer firma nije neka , ali izvuci pouke da ne bi zasrao na boljem mjestu.
- dustaban
#58 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
RESPECT !MrShadow wrote:Meni nije zao, iskreno k**** me zaboli kad sam vidio s kakvim budalama imam posla, jer sam vec radio na zapadu i vratio sam se jer volim svoju zemlju, ali cu isto tako opet otici ako ne nadjem ovdje nista i ako zagusti, vjerovatno cu sledeci put manje patiti za kucom jer imam iskustvo vise. Snalazio sam se do sad i snaci cu se opet, ali nedam da me iko jebe.emmir1 wrote: Meni je žao druže što nisi prošao , al ti sad sjedi kući i kukaj po forumu iako ti nije u opisu posla i neka ti bude škola za ubuduće.
Sretno.
Vi koji tvrdite da su ovakva pitanja na zapadu normalna, veze nemate ( izvor: licno iskustvo - bio, prolazio, radio! ).
Zao mi je jedino djevojke koja je bila prije mene na razgovoru i koja kaze, citiram " Radila bih bilo sta samo da me prime ".
Zato sto nam je drzava puna ovakvih nazalost, koji ocajnicki trebaju posao, poslodavci sebi i uzimaju za pravo da se ovako ponasaju.
Na stranu sto bih te ja sad zaposlio da sam u prilici (a ove jade sto bi mi oprali auto, odjebo) ali se kladim na tebe da ces uspjeti u zivotu!
Zaboga, ti si IT strucnjak a ne cistacica. NE DAJ SE, uspjet ces garant. Mozda ces posao duze traziti ali kad ga nadjes isplatit ce ti se ovaj ponos i cuvanje digniteta.
Ja da sam ti rukovodilac, znao bih da na tebe mogu racunati u mnogo vaznijim situacijama nego sto je pranje auta. A znam isto tako da, kad bih ja uzeo lopatu da cistim snijeg, ti bi mi je preoteo.
Dakle, prijatelju, znaj i vjeruj da kao sto si ti drugaciji kandidat od ovih jadnika i poltrona koji bi "sve ucinili da dobiju posao" postoje i poslodavci koji su spremni zaposliti takve kao ti strucnjake koji drze do svog ponosa i digniteta.
Zar moze uopce biti strucnjak neko ko je to izgubio?
Ako mi ispadne kakva korisna informacija javim ti na PP!
- Not My Idea
#59 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
nemoj se bezze pravdat, nista pogresno nisi uradio.MrShadow wrote:ok, jel mi mozes reci sta bi ti odgovorio na ovakva pitanja, jel bi rekao da ga smatras svojim ocem i da ces mu prati auto i razmisljati o tome kada je on gladan i da ces mu donositi bureke ? Jesu li po tebi to ispravni odgovori ?emmir1 wrote:
ustvari jesi-trebao si mu na kraju sasovat sve po spisku.
fakat. posao ionako neces dobit. a ako kojim slucajem pak dobijes-onda otidji, sasuj mu sve i reci da ne bi ni lud radio za njega.
Last edited by Not My Idea on 19/12/2013 00:32, edited 1 time in total.
-
TheMule
#60 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Imo sam i ja par tih psiho-testova, reko ja sam lud, skontace me odmahmali_balon wrote:Ne bih se slozio jer sam imao priliku vidjeti slicnu stvar ali se odgovora na kompjuteru imas ponudjene odgovore, ono ABC, mulitple choice pitanja, i ti kao ispitivac imas odgovore i tabelu sa procentima jesi li materijal za firme ili ludareTheMule wrote:To jest, 99% firmi sirom svijetamali_balon wrote:Vidi se da vas vecina nema, kako da ga nazovem "intervju za posao staza", ovim pitanjima sto kao "izvrijedjali" postavljaca teme se vidi kakv je kao osoba i prema odgovorima se on ocjenjuje.
Kao sto rekoh to su HR psiholoska pitanja. U normalnim velikim firmama gdje ne jebu preporeku pozninika, mame, tate, tetke i djadze i stele ide prvo matematicko logicki test (postavio sam temu na pdf ekonomija) pa ide razgovor sa ljudima iz HR medju kojima je i psiholog koji pita npr kako se opustate u slobodno vrijeme, cime se bavite, imate li hobi, sta radi mati otac djete zena itid itd, onda odjednom pitanje u vezi pranja auta, bureka, nelegalnih radji, svadje pritiska, stresa, a dok psiholog reseta, reseta i ova iz HR sa pitanjima vezanim za poziciju na koju ste konkurisali.
E onda ide i drugi krug razgovora direktno sa sefom i jos nekom iz te branse u kojoj bi kao trebali da radite.
Nema tu privatnosti, jera ako uletite onda ste njihovi i lagano vas cijede.
I ovo je sasvim normalno.
Problem nastaje kada ta pitanja postavlja neko ko ne zna tumaciti odgovore, neko ko je na internetu nasao i procitao da se to pita. E tu dolazimo do tog balkanskog gazde kojeg vi pljujete, i koji u pravilima ponasanja napise "nema kolutanja ocima", i pise kakvog si karaktera, e sad uz to ide i mali razgovor i dobiju pravu sliku o tebi.
@lucifere udahi koji put i smiri se, bilu tog ispitivaca kita hoce li on njega smatrai tatom mamo dedom ljubavnikom 5 10 on gleda NJEGOVU REAKCIJU na to ponizavajuce pitanje. I dobro si rekao njima treba zrtva za eksploataciju ali to nije nista nenormalno
Nego reko, nakon onih pitanja za auto i burek, trebo je pitati sefa treba li mu i zenu kad obraditi
-
emmir1
#61 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
MrShadow wrote:ok, jel mi mozes reci sta bi ti odgovorio na ovakva pitanja, jel bi rekao da ga smatras svojim ocem i da ces mu prati auto i razmisljati o tome kada je on gladan i da ces mu donositi bureke ? Jesu li po tebi to ispravni odgovori ?emmir1 wrote:
Pa procijenio bih situaciju.
Prvo što bih znao jeste da svaka ozbiljna firma ima odjel za ljudske resurse te bih jako brzo shvatio da taj čovjek nije na tom razgovoru tu zato što je debil.
Danas svako hoće uposlenika koji donosi vrijednost kompaniji , koji zna da napravi razliku.
Kažem ti iskreno u firmi imam takvih koji gledaju samo kad će 4 da stuše kući , kada im se kaže da nešto urade kolutaju očima jer zaboga to nije njihova obaveza.
A taj čovjek koji je bio na tom razgovoru svakako da zna kakvi su to radnici.
E sad jasno da ne bih rekao da oprat ću ti auto ali ne bih ni odbio.
Rekao bih neka standardan sranja na takva pitanja , jako sam fleksibilan , poduzetan i nije mi teško za firmu da uradim bilo kakav posao
- azurna_obala
#62 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
šta hoćeš da kažeš ovim ciframa....tolika je nezaposlenost da bi svi trebali raditi bilo šta, trpiti i dopustiti ponižavanja bilo koga i bilo čega?? Bilo bi onda lijepo da nam ti opišeš svoje radno mjesto, da vidimo o čemu pričaš zapravo, sa koje si ti strane, ona koja handri narod ili ona koja šuti i trpi....???mali_balon wrote:O cemu mi pricamo, gdje smo mi.....azurna_obala wrote:da doživiš, sigurno ne bi ovakve gluposti pisao, a kamoli odobravaomali_balon wrote:
Veoma je tanka linija izmedju sefovanja i mobingovanja. Ova tema se pretvara u pljuvanje na prizmu zbgo gazde. Ali ako se odovjim od toga, pitanja koja su postavljena su sasvim normalna psiholoska pitanja, i kao sto se vidi kandidat je popizdio i on nje materijal za firmu, sta bi bilo da ga prime i bude pod velikim pritiskom zbog nekog projekta (dakle ne piracom o prizmi) koji dodosi velike novce firmi a kandidat "pukne" i ode sve u MP3.
Firme na zaposljavaju radnike jer eto tako treab nago da bi ih iskoristili i to je ona bit i sustina svega. Nece njega zaposliti jer eto on je inzinjer pa po nekom automatizmu on ima posao, to so je on inzinjer je tek 1/3 puta do posla.![]()
gdje je profesionalnost tog poslodavca, gdje je njegova kultura i granica? Ako je on glavni u toj firmi, ne znači da smije gaziti, pljuvati, provocirati, ponižavati potencijalne uposlenike, da već uposlene i ne spominjem...
za plakati samo
...Naime, u septembru ove godine u BiH je nezaposlenost iznosila 44,8 posto, odnosno nezaposleno je bilo 554.929 lica...
Ovo sve kao da se pomirilo sa tom nekom situacijom koja je takva kakva je..i zato i jest masa onih koji se slažu sa ovim govnarom od poslodavca...još kad počnu pričati o zapadu, pa jebote, može li se navesti nešto dobro kao primjer sa tog zapada, nešto da se primjeni ovdje, da se nešto nauči....nešto pozitvno!
I ove hipotetičke teze, ja bih to, ja ne bih ovako, ja bih onako.....sve to u vodu pada dok se ne nađeš tu, zato ne serite bezveze, šta bi bilo kad bi bilo.
-
emmir1
#63 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Not My Idea wrote:nemoj se bezze pravdat, nista pogresno nisi uradio.MrShadow wrote:ok, jel mi mozes reci sta bi ti odgovorio na ovakva pitanja, jel bi rekao da ga smatras svojim ocem i da ces mu prati auto i razmisljati o tome kada je on gladan i da ces mu donositi bureke ? Jesu li po tebi to ispravni odgovori ?emmir1 wrote:
ustvari jesi-trebao si mu na kraju sasovat sve po spisku.
fakat. posao ionako neces dobit. a ako kojim slucajem pak dobijes-onda otidji, sasuj mu sve i reci da ne bi ni lud radio za njega.
Ne razumijem ovo.
Kako ništa nije pogrešno uradio.
Ja koliko sam shvatio posao nije dobio što mu je bio cilj
-
MrShadow
#64 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
E vidis ja nisam takav, ja sam na poslu znao ostati po cijelo vece bukvalno, na zapadu, ali u situacijama kada treba dignuti server koji je pao ili kada treba zavrsiti bazu podataka do narednog radnog dana. Ali nikada me niko nije pitao da ostanem da mu perem auto, iz prostog razloga sto nema veze s mojim poslom i sto postoje drugi ljudi koji to rade.emmir1 wrote: Kažem ti iskreno u firmi imam takvih koji gledaju samo kad će 4 da stuše kući , kada im se kaže da nešto urade kolutaju očima jer zaboga to nije njihova obaveza.
-
emmir1
#65 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
MrShadow wrote:E vidis ja nisam takav, ja sam na poslu znao ostati po cijelo vece bukvalno, na zapadu, ali u situacijama kada treba dignuti server koji je pao ili kada treba zavrsiti bazu podataka do narednog radnog dana. Ali nikada me niko nije pitao da ostanem da mu perem auto, iz prostog razloga sto nema veze s mojim poslom i sto postoje drugi ljudi koji to rade.emmir1 wrote: Kažem ti iskreno u firmi imam takvih koji gledaju samo kad će 4 da stuše kući , kada im se kaže da nešto urade kolutaju očima jer zaboga to nije njihova obaveza.
Jao , jao.
Pa 100% ni njemu ne bi prao auto.
On tamo sam sebi pere auto.
Pa nisi valjda umislio da mu trebaš odvesti auto na Željeznicu pa sapunjat ga.
To je samo razgovor bio.
On je mislio da je pametan ali ti si trebao da budeš pametniji od njega.
Samo kažem neka ti bude škola pa da naredni put ti budeš pametniji.
Ne kažem da si glup , siguran sam da nisi i siguran sam da ćeš se već snaći.
Uostalom posla u u tvom sektoru uvijek ima
-
MrShadow
#66 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Vidis, ja vise nisam 100% siguran, procitaj postove na zadnje 2 stranice pa ces vidjeti jos iskustava sa doticnom firmom.emmir1 wrote:MrShadow wrote:E vidis ja nisam takav, ja sam na poslu znao ostati po cijelo vece bukvalno, na zapadu, ali u situacijama kada treba dignuti server koji je pao ili kada treba zavrsiti bazu podataka do narednog radnog dana. Ali nikada me niko nije pitao da ostanem da mu perem auto, iz prostog razloga sto nema veze s mojim poslom i sto postoje drugi ljudi koji to rade.emmir1 wrote: Kažem ti iskreno u firmi imam takvih koji gledaju samo kad će 4 da stuše kući , kada im se kaže da nešto urade kolutaju očima jer zaboga to nije njihova obaveza.
Jao , jao.
Pa 100% ni njemu ne bi prao auto.
On tamo sam sebi pere auto.
Znam ja veoma dobro na sta je ciljano s psiholoske strane, ali u svakom slucaju razgovor se mogao obaviti na normalniji nacin, nema potrebe za poredjenjem sa ocem, kontas, nedam da se dira u to. jbg, takav sam karakter.
Last edited by MrShadow on 19/12/2013 00:58, edited 1 time in total.
- dustaban
#67 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
@emmire, ti si jedan vrijedan momak i mislim da se ti ne trebas bojati za svoj posao.
Medjutum, ne kontas ti o cemu se ovdje radi. Ovdje je rijec o nekome ko jeste i zeli da ostane STRUCNJAK. Vi ste neuporedivi.
I dobro bi bilo da se ne upusta u procjene ko je manje ili vise pametan. To ocito nije tvoja specijalnost.
@MrShadow, respect ponovo.
Medjutum, ne kontas ti o cemu se ovdje radi. Ovdje je rijec o nekome ko jeste i zeli da ostane STRUCNJAK. Vi ste neuporedivi.
I dobro bi bilo da se ne upusta u procjene ko je manje ili vise pametan. To ocito nije tvoja specijalnost.
-
Dead Man Walking
#68 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
http://businessetc.thejournal.ie/interv ... 0-Oct2012/dustaban wrote:@emmire, ti si jedan vrijedan momak i mislim da se ti ne trebas bojati za svoj posao.
Hajd molim te otvori taj link i vidi kakva pitanja pitaju nestrucno osoblje na zapadu, pa se javi s komentarom.
-
modem33
#69 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
UVijek ima tih psihopata koji su na funkcijama pa se zele izivljavati nad nekim kandidatima jer eto imaju "pik" na neku osobu iako je ne znaju. Cisto da zadovolje sado-mazo egzibicije.
Pitanja su nenormalna ..... i nije tako na zapadu nego samo prosipaju laznu demagogiju.
Pitanja su nenormalna ..... i nije tako na zapadu nego samo prosipaju laznu demagogiju.
- dadoka84
#70 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Privatnik, direktor a ujedno i vlasnik Mercedesa ML...
95% šanse za zaposlenike da će morati prati mečku
Dobrodošli u BH privredu
Dobrodošli u BH privredu
- Hajvan
#71 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
dadoka84 wrote:Privatnik, direktor a ujedno i vlasnik Mercedesa ML...
Dobrodošli u BH privredu
Bolje prat mečku, nego sapunjat mačora… tuđeg.
- Sampion_1921
#72 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Tacno se vidi da neki ljudi nemaju dostojanstva i da bi ucinili sve za saku dolara... Zalosno...
-
dede merdzane
#73 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Tacno se vidi da neki ljudi nemaju i da bi ucinili sve da nahrane dijete...
-
mahalas505
#74 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
Izvini, ali stvarno veze to nemas ni sa zapadom i kako se postavljaju tu pitanja i kojem kontekstu. Ustvari, jedino ako mislis nam na zapadne susjede, onda mi i moglo biti istine, ovako samo nebuloze govoris.Dead Man Walking wrote:Jeste, ja sam taj, kako si me samo provalio! Klap, klap. Iscitaj malo o razgovorima za posao na zapadu pa onda komentarisi.
- Alfons Kauders
#75 Re: Kako izgleda razgovor za posao u BiH ( PRIZMA MKO ) .
koja stoka majko moja mila, fakat za odrobijat
generalno imam nikakvo misljenje o svim mko... legalno lihvarenje... nimalo me ne cudi da se ovakva gamad u njima pita za nesto...
generalno imam nikakvo misljenje o svim mko... legalno lihvarenje... nimalo me ne cudi da se ovakva gamad u njima pita za nesto...