pravni savjet

Pravna pitanja, dileme, problemi... Razmijenite svoja iskustva.

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
Merkamel

#51 Re: pravni savjet

Post by Merkamel »

Pa nije neka velika stvar al me strah da me sad nece traziti ipak sam otisla iz stanice.Nikad nisam imala posla s policijom pa se bojim jos mi je frendica rekla da me mogu nac po video snimku da saznaju ko sam frka mi je bas ....nije mi svejedno ni smijesno al opet ti hvala na odg...Opet kazem nije neka krupna stvar u pitanju samo sam trebala dati izjavu sta se desilo....
Merkamel

#52 Re: pravni savjet

Post by Merkamel »

Cini se da mi niko ne moze pomoci........... :?
Wolf Angel

#53 Re: pravni savjet

Post by Wolf Angel »

Kao prvo da li si ti maloljetna?
Dalje, ispričaj kako je to bilo, ukratko naravno i ko te je kao svjedoka predložio, da li si se možda na policijski zapisnik potpisala kao svjedok?
Ne može ti ovdje niko dati odgovor iz rukava na osnovu šture priče.
Merkamel

#54 Re: pravni savjet

Post by Merkamel »

Nisam maloljetna nista nisam potpisala,predlozili su me ljudi iz obezbijedzenja jer sam bila iza te osobe na kasi naravno mimo moje volje sam zadrzana kao imaju oni pravo na to do dolaska policije.
Ja ne zelim da se povlacim po sudovima da bih nekom nesto svjedocila ...
.Stah me je sto mi je drugarica rekla da nisam smijela otici iz stanice tj pobjeci kako ona kaze i da me mogu sad naci po video snimku ili otiscima iako sam obezbjedzenju dala lazno ime a oni pametnjakovici sve to prenijeli poslicijskom sluzbeniku.
Strah me da sam sad i ja sumnjiva...
Hvala u svakom slucaju
Wolf Angel

#55 Re: pravni savjet

Post by Wolf Angel »

Merkamel wrote:Nisam maloljetna nista nisam potpisala,predlozili su me ljudi iz obezbijedzenja jer sam bila iza te osobe na kasi naravno mimo moje volje sam zadrzana kao imaju oni pravo na to do dolaska policije.
Ja ne zelim da se povlacim po sudovima da bih nekom nesto svjedocila ...
.Stah me je sto mi je drugarica rekla da nisam smijela otici iz stanice tj pobjeci kako ona kaze i da me mogu sad naci po video snimku ili otiscima iako sam obezbjedzenju dala lazno ime a oni pametnjakovici sve to prenijeli poslicijskom sluzbeniku.
Strah me da sam sad i ja sumnjiva...
Hvala u svakom slucaju
OK sada mi je jasnije.
Mislim da nemaš razloga za brigu i strah a evo i zašto;
Kao prvo oni nemaju pravo da tebe zadrže na licu mjesta osim ako nemaju očigledan dokaz da si ti počinila nešto kažnjivo, na to pravo ima samo policija.
Nisu te legitimisali, ali ionako nemaju pravo na to.
To što si ti izišla iz stanice, pa sve i da te budu tražili u šta čisto sumnjam, uvijek možeš reći da ti je zazvonio telefon i da si hitno morala izaći (neki urgentan slučaj).
Nadalje, pošto nisi legitimisana uvijek možeš reći da pojma nemaš kakvo su oni to ime dali i da ti nemaš veze sa tim, osim toga nisu niti imali pravo da te bez tvog pristanka zadrže.

Ne brini više zbog toga.
Merkamel

#56 Re: pravni savjet

Post by Merkamel »

Hvala ti mnogo mi je lakse nadam se da me niko nece traziti sad bjezim :run:
Haris.ba

#57 Re: pravni savjet

Post by Haris.ba »

Imaju pravo na legitimisanje, čak i mogu te zadržati ako si svjedok do dolaska policije. Ne mogu se sada sjetiti gdje piše novčana kazna za davanje lažnog ličnog imena.

ZAKON O AGENCIJAMA I UNUTRAŠNJIM SLUŽBAMA ZA ZAŠTITU LJUDI I IMOVINE

Član 27.
Čuvari koji obavljaju poslove fizičke zaštite objekata, prostora i imovine ovlašteni su za poduzimanje sljedećih radnji:
1) provjeriti identitet lica koja ulaze ili izlaze iz zaštićenog objekta ili prostora i u samom prostoru koji se štiti;
2) upozoriti lice da se udalji iz prostora ili objekta koji se osigurava ako se neovlašteno nalazi ili zadržava u tom prostoru, odnosno objektu;
3) spriječiti ulazak neovlaštenog lica u prostor ili objekat koji se osigurava;
4) zadržati zatečeno u prostoru ili objektu koji se osigurava lice u činjenju krivičnog dijela do dolaska policije;
5) spriječiti neovlašten ulazak, odnosno izlazak vozila ili lica s prtljagom iz prostora ili objekta koji se osigurava, kao i obaviti pregled tih vozila i lica;
6) privremeno ograničiti kretanje licu u štićenom objektu ili prostoru kada je to neophodno;
7) osigurati mjesto događaja do dolaska policije;
8) upotrijebiti fizičku silu;
9) upotrijebiti vatreno oružje.
Merkamel

#58 Re: pravni savjet

Post by Merkamel »

Ok eto imaju oni pravo sve navedeno ....
Mene zanima moj problem iako mislim da su htjeli do sad bih me trazili i nasli pored ovih krupnih kriminalaca po gradu sumnjam da ce gubiti vrijeme na meni iako sam im pobjegla iz postaje sto me stvarno sramota i brine mozda sam im povrijedila ego :run:
Wolf Angel

#59 Re: pravni savjet

Post by Wolf Angel »

Haris.ba wrote:Imaju pravo na legitimisanje, čak i mogu te zadržati ako si svjedok do dolaska policije. Ne mogu se sada sjetiti gdje piše novčana kazna za davanje lažnog ličnog imena.

ZAKON O AGENCIJAMA I UNUTRAŠNJIM SLUŽBAMA ZA ZAŠTITU LJUDI I IMOVINE

Član 27.
Čuvari koji obavljaju poslove fizičke zaštite objekata, prostora i imovine ovlašteni su za poduzimanje sljedećih radnji:
1) provjeriti identitet lica koja ulaze ili izlaze iz zaštićenog objekta ili prostora i u samom prostoru koji se štiti;
2) upozoriti lice da se udalji iz prostora ili objekta koji se osigurava ako se neovlašteno nalazi ili zadržava u tom prostoru, odnosno objektu;
3) spriječiti ulazak neovlaštenog lica u prostor ili objekat koji se osigurava;
4) zadržati zatečeno u prostoru ili objektu koji se osigurava lice u činjenju krivičnog dijela do dolaska policije;
5) spriječiti neovlašten ulazak, odnosno izlazak vozila ili lica s prtljagom iz prostora ili objekta koji se osigurava, kao i obaviti pregled tih vozila i lica;
6) privremeno ograničiti kretanje licu u štićenom objektu ili prostoru kada je to neophodno;
7) osigurati mjesto događaja do dolaska policije;
8) upotrijebiti fizičku silu;
9) upotrijebiti vatreno oružje.
Na dotičnu se po mom mišljenju u konkretnom slučaju ništa od toga ne može primjeniti i ona sama nema nikakvu zakonsku obavezu da daje ikakve izjave kao svjedok niti može snositi ikakve posljedice radi toga.
FrozenCastle

#60 Re: pravni savjet

Post by FrozenCastle »

...
Lalena

#61 Re: pravni savjet

Post by Lalena »

Treba mi pravni savjet vezano za nasljedstvo...

U porodici imam slucaj gdje maloljetno dijete treba da naslijedi stan od svoje nene (ona zeli prepisati stan na njega za vrijeme svog zivota)... Ponukani ovim novim zakonima koji se primjenjuju od prvoga marta (nemam pojma o detaljima, koliko sam shvatila, samo ce procedura biti skuplja), odlucili smo to sada obaviti...

Je li za to dovoljan obican ugovor, darodavni pretpostavljam? Mora li biti sklopljen kod notara? I posto je stan u KS, vjerovatno s tim ugovorom se sve ostalo rjesava u katastru i poreskoj u opstini gdje se nalazi stan? Treba li neka dodatna punomoc?
Interesuje me da li ovakav vid podlijeze poreskoj obavezi, jer ipak je rijec o nasljedstvu medju srodnicima,.. i konkretno, procedura, troskovi?
Mozda je neko nedavno imao slicnu situaciju?

I jos nesto... Posto je rijec o maloljetnom djetetu, vlasnistvo ce prijeci na njega, ali sta sa komunalijama? Mislim struja, voda i sl., da li to ide na ime njegovog staratelja?
muminovic

#62 Re: pravni savjet

Post by muminovic »

Lalena wrote:Treba mi pravni savjet vezano za nasljedstvo...

U porodici imam slucaj gdje maloljetno dijete treba da naslijedi stan od svoje nene (ona zeli prepisati stan na njega za vrijeme svog zivota)... Ponukani ovim novim zakonima koji se primjenjuju od prvoga marta (nemam pojma o detaljima, koliko sam shvatila, samo ce procedura biti skuplja), odlucili smo to sada obaviti...

Je li za to dovoljan obican ugovor, darodavni pretpostavljam? Mora li biti sklopljen kod notara? I posto je stan u KS, vjerovatno s tim ugovorom se sve ostalo rjesava u katastru i poreskoj u opstini gdje se nalazi stan? Treba li neka dodatna punomoc?
Interesuje me da li ovakav vid podlijeze poreskoj obavezi, jer ipak je rijec o nasljedstvu medju srodnicima,.. i konkretno, procedura, troskovi?
Mozda je neko nedavno imao slicnu situaciju?

I jos nesto... Posto je rijec o maloljetnom djetetu, vlasnistvo ce prijeci na njega, ali sta sa komunalijama? Mislim struja, voda i sl., da li to ide na ime njegovog staratelja?
U prvoj recenici pises ... treba da naslijedi od nene.

Najbolje neka neka nena napravi ugovor o naslijedivanju kod notara, ili ako hoce da pokloni, ugovor o poklonu, ako hoce da prima uzdrzavanje od unuka, ugovor o dozivotnom uzdrzavanju itd.. za sve ti je nadlezan notar, kontaktiraj ili i pitaj za ostale detalje. Niko osim notara ne moze da sacini pomenute ugovore.
FrozenCastle

#63 Re: pravni savjet

Post by FrozenCastle »

Imate li preporuku za advokata u Sarajevu koji ne razvlači postupak a treba mi za oblast komunalnih usluga?

Hvala
Hattrick123

#64 Re: pravni savjet

Post by Hattrick123 »

Kome se obratiti i na koji zakon pozvati kada neko bez saglasnosti stanara postavi kamere na zgradu?
merdas

#65 Re: pravni savjet

Post by merdas »

Pozdrav svima,
Nadam se da mi mozete pomoci obzirom da ne znam kako doci do literature vezano za englesko pravo.
Konkretno mi treba zlocin i kazna u engleskom pravu posto pisem neki rad, pa ako neko od kolega ili neko drugi zna neku literaturu, bilo bi super.
Hvala raja unaprijed :) :) :)
MadeinSa+-64

#66 Re: pravni savjet - otkaz ugovora o radu sudska praksa

Post by MadeinSa+-64 »

Pozdrav,

U cilju izbjegavanje spora i ganjanja po sudovim potrebna mi je presuda iz sudske prakse u korist radnika duzeg staza u firmi pri davanju otkaza od strane poslodavca a na istim radnim mjestima. Trazim i ne mogu da nadjem - cesto firme otpuste jer neko nema plave oci ili je prestar pa se zadrzi noviji mladji, zaposlen na odredjeno vrijeme za pocetak, ljepsi i narocito nagodan i podoban. Manipulise se s ljudima cesto !
Hitno i vazno mi je. Unaprijed hvala.
use your illusion

#67 Re: pravni savjet

Post by use your illusion »

.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:34, edited 1 time in total.
muminovic

#68 Re: pravni savjet

Post by muminovic »

use your illusion wrote:može savjet...elektroprivreda mi je uništila voćnjak prilikom postavljanja dalekovoda a nismo uopste bili upoznati o njihovim radovima...samo su došli i sve posjekli...kada smo kontaktirali njihovog šefa covjek se iznenadio i kaže da to uopste nije bilo potrebno da se sve uništi...rekli su da ce nam isplatiti štetu..inače su posjekli oko 12 stabala šljive, 1 stablo kestena i dva stabla jabuke...sta mislite koliko se to može naplatiti...
Onoliko koliko je trzisna vrijednost.
use your illusion

#69 Re: pravni savjet

Post by use your illusion »

.
Last edited by use your illusion on 27/05/2019 22:34, edited 1 time in total.
hairlija_sa

#70 Re: pravni savjet

Post by hairlija_sa »

pozdrav,

treba mi mala pomoc/savjet pa ako neko moze da odgovori ko se razumije u materiju.

naime, supruga je dobila otkaz u jednoj firmi gdje je radila na odredjeno. supruga je trudna, i u firmi su znali da je trudna, ali naravno tvrde da im nista nije receno. otkaz sam po sebi nije toliki problem, koliko je da joj plata umanjena za 50 KM ( inace je na minimalcu ), jer je navodno bio manjak u radnju, ali ona nikakav zapisnik nije potpisala niti inventurnu listu. njene kolegice su dobile veci iznos plate, ali uz obavezu da razliku do minimalca vrate poslodavcu. takodjer, poslodavac se u ugovoru i u otkazu ugovora poziva na stari zakon o radu, pa me to malo buni jer je novi stupio na snagu
sada mene zanima, da li supruga ima osnova za tuzbu/nagodbu za povrat sredstava za prosli mjesec, i naravno za tekuci mjesec gdje ce platu primiti tek u decembru a rekli su joj da ce i tu biti umanjena plata
tataćusak

#71 Re: pravni savjet

Post by tataćusak »

Pravnici svih zemalja Help

Firma mi ima duzna određeni broj plata i priznali su mi taj dug na papiru, potpisali i stavili pecat. Koji je put dalje da li trebam podnijeti tuzbu ili sta vec. Nadam se kad dobijem predmet da cu imati izvrsnu presudu sa kojom cu moci staviti blokadu na racun ili na imovinu.
Moze li mi neko ko je upucen ovo malo detaljnije objasniti, sam postupak i koliko vremena traje
kakavdanakneiskustvu

#72 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

da li sudovi na netu objavljuju tok sudjenja,sudskih postupaka?
muminovic

#73 Re: pravni savjet

Post by muminovic »

kakavdanakneiskustvu wrote:da li sudovi na netu objavljuju tok sudjenja,sudskih postupaka?
ne
kakavdanakneiskustvu

#74 Re: pravni savjet

Post by kakavdanakneiskustvu »

muminovic wrote:
kakavdanakneiskustvu wrote:da li sudovi na netu objavljuju tok sudjenja,sudskih postupaka?
ne

ok,moze li se kako saznati dokle je dosao određeni sudski proces?
uvijekIInikadI

#75 Re: pravni savjet

Post by uvijekIInikadI »

U periodu 2011-2013 plaćao sam (famozna titula Žiranta :D ) oko 150 KM kao dio rate kredita drugoj osobi, ukupno oko 36x150 ~ 5400 KM. Ta osoba je nekako izmirila taj kredit, bilo da je isplatila bilo da je refinansirala za drugi kredit, uglavnom mene je oslobodila obaveza žiranta i tako je prestalo mjesečno plaćanje mojih 150 KM.
Pitanje: đe su sad moje pare, tih 5400 KM? U banci ili kod nosioca kredita, tj. ko bi mi trebao :? vrattiti lovu? (... a možda niko :lol: )
Jednom sam zvao banku, oni rekli da mi dužnik kredita treba vrattiti pare, čak su se pozivali i da je to 'stari slučaj' iako je bilo prošlo 2 god.
Naravno dužnik kaže da je gotovo sa kreditom i da se obratim banci tako da začarani krug se ne zatvara.
Post Reply