Najbolje alkoholno piće

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Chisum

#51 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

uskrsno_respo wrote:ma dobro to ok nego govorim sto se tice ovoga oko furanja
pa mnogi se furaju i sa pivom da bi bili nesto
a prednjaci jack
za mene absint bas nije za furace nego bas za one boli me briga za sve samo da mi je dobro a i bude dobro kad pijes sa znanjem :)
Ma dobro, naravno, furanja ima, to stoji, ali ipak smo mi, barem ja i Muha, a vjerovatno i jos neki sa ove teme, malo prestari da bi se furali :D

Ali da je Jack debelo izvikan, jeste... ne zato sto je los, daleko od toga, ja jako volim Jack, nego zato sto ljudi ovdje jednostavno, i sad govorim o onima koji imaju mogucnosti, radije igraju na sigurno.

Recimo, prosli mjesec legose dvije nove "akvizicije", jednu kupih na sluzbenom putu, a drugu dobih na poklon, naime, dva viskija Macallan i Lagavulin, i oba mi leze bolja od Jacka.
Chisum

#52 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

muha_sa wrote:
Chisum wrote:
muha_sa wrote:mene je birvaktile mahmurluk handrio :-) ustanem, hladno mi i tresem se ko bugarska skupština :-) šta cu vec kod Muniba na popravak, i tako haman svaki dan :lol:
Ma meni je pola zivota neki mahmurluk, pa sam vise oguglao. Funkcionisem k'o svicarski sat. Trening i iskustvo su cudo.

Jedini moj problem je taj sto ja kad pijem, ja ne mezim...
tako i ja, nikad mezio i nikad nisam bio jasan ljudima koji ne bi kapi popili bez meze :-)
Ma nista meza, sve ja to pripremim, izaranziram i onda se uhvatm kako je flasa skoro vec pukla, a ja nista ni okusio nisam.

Sto je najsmjesnije, ja inace jedem k'o konj, za trojicu, ali kad pijem, shtani...
djeco rucak je gotov

#53 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by djeco rucak je gotov »

uskrsno_respo wrote: za mene absint bas nije za furace nego bas za one boli me briga za sve samo da mi je dobro
sto se onda na heroin ne navuces bice ti jos bolje. :D
almirony

#54 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by almirony »

Chisum wrote:
Ali da je Jack debelo izvikan, jeste... ne zato sto je los, daleko od toga, ja jako volim Jack, nego zato sto ljudi ovdje jednostavno, i sad govorim o onima koji imaju mogucnosti, radije igraju na sigurno.

Recimo, prosli mjesec legose dvije nove "akvizicije", jednu kupih na sluzbenom putu, a drugu dobih na poklon, naime, dva viskija Macallan i Lagavulin, i oba mi leze bolja od Jacka.
Nisi ti ni mahnit :mrgreen: :thumbup: oba su singl malt whiskey, puno puno kvalitetniji od blended whiskeya, na žalost kod nas ih rijetko gdje ima kupiti, zato je i Jack možda izvikan, jer je od ovih dostupnih relativno OK. Meni i najbolje leži radi specifičnog ukusa.
Chisum

#55 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

Da i to je jedan od razloga... ponuda na trzistu. I zaista, oba su stigla iz vana. I naravno, tu su onda i cijene, jebiga, nije jeftn sport, nikako... Ali, kao sto rekoh, moje najdraze pice je ipak rakija :-D, tako da su ovakvi izleti nesto sto se priusti tek s vremena na vrijeme... maksuzija, sto bi rekli.

A sto se tice single malt-a tu si potpuno u pravu i ko god je pokusao malo dublje da se zadubi "u casu", lako osjeti razliku.
swanfilter

#56 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by swanfilter »

Jack ima okus kao da je od ruzinih latica napravljen .. Bezze mi je totalno ...

Jos da dodam, na trzistu je i novi proizvod od J. Danielsa, JD bez boje, sa samo 14% alkohola. Preporuka damama :)
Last edited by swanfilter on 25/11/2013 16:44, edited 2 times in total.
dezurni_ucenik

#57 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by dezurni_ucenik »

Navece kad se piva samo pije,ne ide vise.Samo me umrtvi,uspava,postanem gladan.Treba na zescu preci.
madesa

#58 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by madesa »

vino sta vam je ljudi
pink floydd

#59 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by pink floydd »

Rakija brate, najbolja. Mozda zato sto mi je najpristupacnija, ispecem svake godine oko 200 litara :D

Dobra meza, i jos bitnije dobro društvo...zabava zagarantovana.
Ridjobrki

#60 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Ridjobrki »

Vino.

Joj ja sam papak kad je alkohol u pitanju... :-?

Ne pijem puno ali mora biti kvalitetno piće, dobra meza i dobro društvo. Ne pijem svašta, sa svakim i uz bilo šta.
jeza u ledja

#61 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by jeza u ledja »

Chisum wrote:Recimo, prosli mjesec legose dvije nove "akvizicije", jednu kupih na sluzbenom putu, a drugu dobih na poklon, naime, dva viskija Macallan i Lagavulin, i oba mi leze bolja od Jacka.
Pa naravno buraz Jack Daniels je brlja americkih viskija. Ne samo da nije single malt vec u njega stavljaju vjestacku boju (tako sam cuo nedavno), mada to ovi opovrgavaju. Jack Daniels je bar u Americi sinonim za los a mass-produced whiskey, ko recimo Miller light za pivu. Slicno vazi za Ballantines. Nazalost sto rece kolega iznad, kod nas u BiH je tako mali izbor da JD ispada jedan od boljih koji se moze uzeti. Mada ja znam da je i Chivas dostupan kod nas, i po meni je nesto bolji, ali znam i da je skuplji. Tu je negdje i Jonnie Walker.
Mada, sve je to karina da se razumijemo.

Od ova dva spomenuta samo sam probao Lagavulin, meni je slican kao Leaphroigh (tako se nekako se pise), ono bas ima dimljen okus, meni ne pase. Ovaj drugi MacAllan nisam probao.
Pretpostavljam da su cijene za oba zara.

Ja ne volim potrosit vise od $40 za bocu pica od 750ml. Maksimalno sto sam dao je mislim bilo $80ak, za mescini da je bio Glenlivet. Nazalost po vas, iz mojeg iskustva, cijene po duty free shopovima evropskih aeorodroma su vece nego u obicnoj americkoj liquor store. Mogu mislit koliko su tek onda po radnjama. Ne sjecam se da sam van Yu ikad kupovao zescu vani a da nije duty free, ali ocigledno je zara cijena.

U Americi je sad popularno da se otvaraju distilerije "na svakom cosku". Prije 10ak godina pocela je revolucija s pivom, a unazad par godina sa alkoholom. Pa sad kad udjes u radnju izgubis se od izbora, pogotovo viskija. Tako ja svako malo probam nesto novo, pa poslije zaboravim kako se zove jebiga. :D
No od ovih malo poznatijih, pijem uglavnom burbon, i to Knob Creek, Bulleit i Maker's Mark. Za neke bas sofisticirane alkoholicare i ovo je karina, ali jebiga to je moj level. :D

Sto se tice ostalih vrsta pica, obozavam konjak i armanjak. Sta ja znam , i tu svasta nesto probavam, omiljeni mi je obicno Hennessy VS, a ako se bas raspojasam onda VSOP. Volim jos Hardy, a armanjak Cerbois. I tih pica ima mali milion, i mrzim preseravanja kad vidim cijenu od nekoliko stotina dolara. Pa mislim se cemu to? Ali dobro, opet kazem svako ima svoj level. Volim isto popit casicu calvadosa, mescini da se pravi od jabuke ili kruske. Grapu isto volim al ne pijem iz principa jer mi je losa zamjena za dobru lozu. :D U SA kad sam imao priliku volio sam Courvoisier.

Ovo ostalo, vodka, tekila, dzin, rum, uglavnom pijem samo u koktelima. Nekad volim gucnut malo ruma, normalno nesto malo starije i obojeno. Svidja mi se haicanski Barbancourt, mescini ima od 8 i od 15 godina. A ovaj bezbojni svidja mi se Cruzan, Virgin Islands. Vodka i tekila, veze nemam, sta naleti. Dzin obicno uzimam Bombay Sapphire (nije mi jasno ko moze piti cisti dzin?).

Volim i likere, sad ne znam gdje bih poceo. Volim ove malo herbal. Chartreuse je definitivno top class, pa Benedictine, volim jako amareta, te vocne likere (kojih kod nas ima jako dobrih domacih), hmm volim St Germain (liker od zove), Herring (danski liker od visnje), Pama (od nara), Chambord (od malina), proizvode od firme Mathilde i Combier. I da naravno za kraj Campari ako pozelim napravit Negroni. A pio sam nekih ludih likera, od djumbira, sipka, rogaca, maka, hibiskusa, vanile, cokolade, banane, lubenice, kokosa, raznoraznih sumskih bobica, cili papricice, pio sam jedan cak i sa gljivama :D jebiga.

Nista "anisasto" ne volim, ukljucujuci i ovaj absint (koji jeste furka), pastis, ne znam mastiku, uzo, turski raki, arapski arak, galiano, sve mi je to uf. Najveca sega mi je kad neko kaze da absint pije nako bez vode. :lol: Pa to je pice predvidjeno da se pije s vodom, promjeni hemijski sadrzaj, promjeni boju, okus sve?! Jebote, viski se preporucuje piti s vodom, a kamo li absint. Mislim razumijem ja da neko hoce probat kako je bez vode, ali redovno ga tako piti je ko da jedes burek bez jufke jebiga. (PS, ovaj hrle, kakav nevidjen pacenik. :roll: )

Eto , sve sam vam isprico. :P Confessions of an alcoholic. :lol:
vjesticanametli

#62 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by vjesticanametli »

ja volim likere sveeeeeeeeee..........volim rakiju :meza1:od rogača i višnjevaču ali to nosam u ĐŽepu na skijanju :D
koktele volim :cuga: i kad mi donesu cejfim after shock
pivo i bijelo vino ne volim :lol:
Svakodobro!

#63 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Svakodobro! »

Naravno da ima boljih, cjenjenijih, pa i ukusnijih, ali ja bi izdvojio Smirnoff ice onako za vazda popiti, ne znam dal je subjektivno al meni vazda legne ko budali šamar.
shibonja

#64 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by shibonja »

Pecem stotine litara rakije svake godine i onda je mjenjam za crno vino :D
Slatkulju i krusku koje i nebude previse :) ostavljam sebi naravno
Svakodobro!

#65 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Svakodobro! »

Kajsijevača i orahovača, odnekud iz Banja Luke kolegica dobijala, duguljaste flaše - predobre i jedna i druga.
spreca

#66 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by spreca »

shibonja wrote:Pecem stotine litara rakije svake godine i onda je mjenjam za crno vino :D
Slatkulju i krusku koje i nebude previse :) ostavljam sebi naravno
mozel da mijenjamo za Bozu :lol: :lol: :lol: ...........salim se ..........Rakija je zakon.........a ako nema rakije onda sve ide :mrgreen:
mire - ložač

#67 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by mire - ložač »

http://fc06.deviantart.net/fs11/i/2006/ ... eNegro.jpg

Domaći sir, kajmak, salate od naših povrćki, hladna domaća /naša / izvorska voda, ......A što se tiče teme :

R A K I A - C O N E C T I N G P E O P L E !!! :))

DOMAĆI DESTILAT od naših voćki napravljen je najbolja varijanta i ja ne mogu lično da shvatim da je kod nas većina okrenuta nekim konjacima i glupostima vještačkog karaktera i boje .... :bih:

Najbolja varijanta je po meni Jabukovača sa kojoj kockicom jabuke u čaši iz koje pijem - Ma nije doktor propisivao nego konzilij i to na državnom i internacionalnom nivou. :) :kiss:

P.S.- Stvar je u ličnom subjektivnom stavu - ako već pijem u svojoj zemlji za merak - onda je i meračko piće mojih predaka a ne švedskih austrijskih meksičkih iiiiiii....tako dalje. 8)
Chisum

#68 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

jeza u ledja wrote:
Chisum wrote:Recimo, prosli mjesec legose dvije nove "akvizicije", jednu kupih na sluzbenom putu, a drugu dobih na poklon, naime, dva viskija Macallan i Lagavulin, i oba mi leze bolja od Jacka.
Pa naravno buraz Jack Daniels je brlja americkih viskija. Ne samo da nije single malt vec u njega stavljaju vjestacku boju (tako sam cuo nedavno), mada to ovi opovrgavaju. Jack Daniels je bar u Americi sinonim za los a mass-produced whiskey, ko recimo Miller light za pivu. Slicno vazi za Ballantines. Nazalost sto rece kolega iznad, kod nas u BiH je tako mali izbor da JD ispada jedan od boljih koji se moze uzeti. Mada ja znam da je i Chivas dostupan kod nas, i po meni je nesto bolji, ali znam i da je skuplji. Tu je negdje i Jonnie Walker.
Mada, sve je to karina da se razumijemo.

Od ova dva spomenuta samo sam probao Lagavulin, meni je slican kao Leaphroigh (tako se nekako se pise), ono bas ima dimljen okus, meni ne pase. Ovaj drugi MacAllan nisam probao.
Pretpostavljam da su cijene za oba zara.

Ja ne volim potrosit vise od $40 za bocu pica od 750ml. Maksimalno sto sam dao je mislim bilo $80ak, za mescini da je bio Glenlivet. Nazalost po vas, iz mojeg iskustva, cijene po duty free shopovima evropskih aeorodroma su vece nego u obicnoj americkoj liquor store. Mogu mislit koliko su tek onda po radnjama. Ne sjecam se da sam van Yu ikad kupovao zescu vani a da nije duty free, ali ocigledno je zara cijena.
Mislis na Laphroaig? Koji je takodje jedan odlican skotski single malt, po ukusu, istina - vrlo blizak Lagavulinu. Macallan mi nesto vise lezi, ali je i skuplji... e sad, cijene su od nekih stotinjak eura, par stotina, pa nadalje, zavisi sta kupujes. Narocito variraju u slucaju Macallana, koji isto tako krece od koju stotinu, pa dosezu i one najvisocije, od po par desetina hiljada, cak i stotina hiljada eura, kako to vec kod single malt-a ide - sa godistem.... Uglavnom, siguran sam da se moze naci flasa koja je oko nekih stotinjak eura ili nesto manje, ako vec neces da dajes vise.

Sto se Jacka tice, opet kazem, meni uopste nije los, sta vise volim Jack, Chivas i nesto malo vise od Jacka, ali mi gore nabrojani definitivno mnogo vise leze. E sad, koliko ukusi variraju i koliko je sve individualno, evo da uzmemo te blended viskije, pa da ti kazem npr. da mnogi lochu Ballantine's k'o ludi, ili Jim Beam, a ja ih nikada nisam mogao ni na slikama vidjeti, u kokuzna mladalacka vremena draze bi mi se bilo otrovati nekim najjeftinijim brljotinama nego piti Ballantine's... dok mi npr. Jameson, koji u kafanama nadjes za slicnu paru, uopste ne smeta.
Seawolf

#69 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Seawolf »

Chisum wrote:Eh, da, da ne zaboravim, nekada davno sam mnogo, mnogo volio vlahov. Bas mi je lezao.
Jesi l'to i ti bio šahtaš?
Chisum

#70 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

Svasta sam ja nesto bio, haveru... :-D

Burna nam je mladost bila... :)

U ta doba, alkohol je jos bio i mila majka. Ima ona nasa tema na podforumu Sarajevo, pa se neki tu izotvarasmo, valjda nas ponijela atmosfera, pa je kasnije bilo prepravljanje i usminkavanje postova... :lol:
muha_sa

#71 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by muha_sa »

Chisum wrote:Svasta sam ja nesto bio, haveru... :-D

Burna nam je mladost bila... :)

U ta doba, alkohol je jos bio i mila majka. Ima ona nasa tema na podforumu Sarajevo, pa se neki tu izotvarasmo, valjda nas ponijela atmosfera, pa je kasnije bilo prepravljanje i usminkavanje postova... :lol:
:lol: :thumbup:
djeca nam citaju :lol:
jeza u ledja

#72 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by jeza u ledja »

Meni je to vise do kvalitete u smislu da se bojim nekakvih hemikalija, pa poslije jebiga ne bude ti dobro. Recimo nas Stock ili Rubinov Vinjak, mogu mislit samo sta stavljaju u njih. T
Ma razumijem, sve je do indivualnih ukusa. Ja recimo volim kanadski Crown Royale, jer je sladunjav, ali znam da i on ima losu reputaciju kao viski za one koji ne znaju sta je dobar viski, ali jebiga meni se svidja okus. Za Jameson se slazem da je nelos, jedno sam ga vrijeme pio dok nisam "otkrio" americke burbone. I slazem se takodje za Ballantines, znam da je popularan, ali stvarno uzasan. Jim Beam 'nako.

A ove skuplje, recimo preko $60 i dalje, ja nemam dovoljno istancan okus da prepoznam toliku razliku u kvaliteti da odgovara razlici u cijeni. A i onda to volim pijuckat ko dezert pa mi ode cetvrt flase za jednu noc, ko papak jebiga. :-? I opet kazem generalno sto se tice cijena cini mi se da su ogromne razlike. Evo guglo sam taj Macallan i cijene (za 12 godina) pocinju od $48 po radnjama, a u Evropi 100 ojra?!? Normalno ko i svaki bolji scotch ima i skupih verzija od po $500+.

Zaboravih spomenuti mezcal, isto se pravi od agave kao tekila, samo ima malo puniji okus, cak i malo dimljen. To je ono pice u koje stavljaju crva na dno flase (crv koji se nalazi u agavama). Moze se kupiti i bez crva, a mene nervira ta furka, ali pice je odlicno.

Usput, bio sam u par distilerija i gledao kako se to radi. Interesantno mi je bilo piti burbon pravo iz bureta. Onda mi bilo interesantno kad ti pokazu presjek bureta (hrast obicno) i sad ne znam nakon 10 godina onaj secer iz alkohola hemijski djeluje na bure i sad imas jedno bar cenat "izjedenog" drveta s unutrasnje strane bureta. Od toga se dobije boja. Ljudi kazu joj nemoj obojeno lose ti je to, pa jebiga ako je obojeno prirodnim putem onda je to nesto najbolje sto ti zivot moze pruziti, :D a ko je stavljena boja onda pripremi odmah aspirin za sutra ujutro. Nekad uzmu burad u kojima je stajalo fortifikovano vino, pa ono vec ima ukus i kad to onda 10 godina djeluje sa secerima u viskiju, uf.
JThomas

#73 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by JThomas »

obojeno prirodnim putem kod nas počinje od 50 maraka za 0,7, a pretpostavljam i svugdje. pa tako većina alkosa u nas u karijeri nikad i ne proba to obojeno prirodnim putem :D i eto ti narodne mudrosti da ne valja obojeno :D
Chisum

#74 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by Chisum »

Da, da cijene variraju da to ne mozes da zamislis... kazem ti, tamo gdje sam ga ja kupovao, bile su od nekih stotinjak eura, mozda nesto malo manje, ne sjecam se, pa par stotina, a onda i do hiljadu-dvije, a na aukcijama gdje se vrte desetljecima stare flase - i desetine i stotine hiljada eura.

Da, pio sam mezcal vise puta, dobro je pice... Inace znaju da mi legnu ta juznoamericka pica, samo, eto, rijetko ih se sjetim... Kod mene i mog alkohola nije cak ni toliko sta se meni svidja, nego cega se i kako cesto sjetim :lol: ... ne da radza. :D
smurf

#75 Re: Najbolje alkoholno piće

Post by smurf »

Cafirska posla :skoljka:
Post Reply