Hidrocentrale u državnom vlasništvu - zašto da ne - potrebni novci za javne radove.....fixer wrote:Cuj sta se razvija? Sta bi se desilo kad bi gradili hidrocentrale? Sta hidrocentrala moze napraviti nasoj ekonomiji smo vidjeli ove godine. Energetski potencijali su nasa stvarna prilika. Na samoj izgradnji bi radio velik broj ljudi, sto bi doveo do povecanja potrosnje kroz primanja tih uposlenika, a i drustvo bi imalo kreiranu vrijednost. Rastao bi GDP, potrosnja, te na temelju tih projekata bi se pravili novi. Jedini ispravan put.HM 2011 wrote:
Šta se razvija razvojnim projektima ?
Potrebno je povećati količinu novca u rukama generalne populacije, ali bilo šta da uradiš to ne povećava njihovu platu - nego povećava profit vlasnik kompanije ?
Ili je moja percepcija takva - ili većina razvojnih projekta, inkubatora i sličnih kombinatorika samo dovodi do povećaja profita vlasnika kompanije ?
Manji troškovi koncesija za izgradnju hidrocentrala - manji rok koncesije - zašto da ne.... Skidanje red tape-a za prodaju el. energije zašto da ne.... slažem se sa svim što sam naveo - tj. slažem se sa samim sobom.....
Ne vidim logiku da država plaća "investitoru" izgradnju hidrocentrale - to mu je ujedno i jedina investicija daj mi pojasni to da se složim i sa tobom u nečemu????
jeste da sve ovo ima veze sa platama - dugoročno a kratkoročno - NEMA APSOLUTNO NIKAKVE VEZE SA PLATAMA....
Plus što recimoi Kanton Sarajevo ima male mogućnosti za izgradnju hidrocentrala ali eto i što opštine naplaćuju koncesije ....
Prilikom pokretanja javnih radova bilo kakve vrste - od plata koje zaposleni dobiju za svoj rad - mjesto gdje se ajvni radovi izvode ima jako malo - tu itamo neka kafančuga/restoran i slastičarna, neki granap će imati povećan promet i to je to....
Tu se traži radna snaga koja je najeftinija jer to su podizvođači radova i u tom lancu su svi ugrađeni - pobjednik na tenderu kao izvođač i njegova administracija, podizođač, njegova administracija i radnici - jer je ponudio najmanju konačnu cijenu koja kasnije naraste za 10%...