Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
HM 2011

#51 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

fixer wrote:
HM 2011 wrote:
Šta se razvija razvojnim projektima ?

Potrebno je povećati količinu novca u rukama generalne populacije, ali bilo šta da uradiš to ne povećava njihovu platu - nego povećava profit vlasnik kompanije ?

Ili je moja percepcija takva - ili većina razvojnih projekta, inkubatora i sličnih kombinatorika samo dovodi do povećaja profita vlasnika kompanije ?
Cuj sta se razvija? Sta bi se desilo kad bi gradili hidrocentrale? Sta hidrocentrala moze napraviti nasoj ekonomiji smo vidjeli ove godine. Energetski potencijali su nasa stvarna prilika. Na samoj izgradnji bi radio velik broj ljudi, sto bi doveo do povecanja potrosnje kroz primanja tih uposlenika, a i drustvo bi imalo kreiranu vrijednost. Rastao bi GDP, potrosnja, te na temelju tih projekata bi se pravili novi. Jedini ispravan put.
Hidrocentrale u državnom vlasništvu - zašto da ne - potrebni novci za javne radove.....

Manji troškovi koncesija za izgradnju hidrocentrala - manji rok koncesije - zašto da ne.... Skidanje red tape-a za prodaju el. energije zašto da ne.... slažem se sa svim što sam naveo - tj. slažem se sa samim sobom.....

Ne vidim logiku da država plaća "investitoru" izgradnju hidrocentrale - to mu je ujedno i jedina investicija daj mi pojasni to da se složim i sa tobom u nečemu????

jeste da sve ovo ima veze sa platama - dugoročno a kratkoročno - NEMA APSOLUTNO NIKAKVE VEZE SA PLATAMA....

Plus što recimoi Kanton Sarajevo ima male mogućnosti za izgradnju hidrocentrala ali eto i što opštine naplaćuju koncesije ....

Prilikom pokretanja javnih radova bilo kakve vrste - od plata koje zaposleni dobiju za svoj rad - mjesto gdje se ajvni radovi izvode ima jako malo - tu itamo neka kafančuga/restoran i slastičarna, neki granap će imati povećan promet i to je to....

Tu se traži radna snaga koja je najeftinija jer to su podizvođači radova i u tom lancu su svi ugrađeni - pobjednik na tenderu kao izvođač i njegova administracija, podizođač, njegova administracija i radnici - jer je ponudio najmanju konačnu cijenu koja kasnije naraste za 10%...
Last edited by HM 2011 on 25/11/2013 14:12, edited 1 time in total.
Alfons Kauders

#52 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

StupskaBitanga wrote:Mene interesuje jedan podatak
Naime pošto svakako nemamo novinara koji hoće i žele da rade svoj posao jedan infomacija me je malo i zainteresirala
Unazad 2 godine broj osnovaca na području novogradske opštine koja je najmnogoljudnija u KS je za oko 1000 prvačića manje
Postavlja se pitanje a šta onda radi kadar kada imamo sve manji broj prvačića
Znači li to da ćemo , karikiram imati odjeljenje sa po 5-6 učenika da bi ostale 2-3 učiteljice po školi?
imas sve podatke online, samo valja kopati

u biti, broj nastavnika, profesora i uciteljica raste, dok u isto vrijeme broj djece pada i pada... broj djece koja ce se za par godina upisivati u osnovne ce biti otprilike duplo manji no 1996... ali u skole se i dalje zaposljavaju ljudi... i dalje se skoluju kadrovi koji su nam totalno nepotrebni, pa onda hvataju mladu raju da radi pola norme, daju im ugovore na odredjeno itd...

kad sam ja isao u skolu nije bilo razreda sa manje od 30 djece, ni u osnovnoj ni u srednjoj... u dvije smjene... ovim tempom cemo imati isto ljudi i iste troskove, a dovoljno djece za jednu smjenu
gagy06

#53 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Alfons Kauders wrote:
Naime pošto svakako nemamo novinara koji hoće i žele da rade svoj posao jedan infomacija me je malo i zainteresirala
Unazad 2 godine broj osnovaca na području novogradske opštine koja je najmnogoljudnija u KS je za oko 1000 prvačića manje
Znači li to da ćemo , karikiram imati odjeljenje sa po 5-6 učenika da bi ostale 2-3 učiteljice po školi?

u biti, broj nastavnika, profesora i uciteljica raste, dok u isto vrijeme broj djece pada i pada... broj djece koja ce se za par godina upisivati u osnovne ce biti otprilike duplo manji no 1996... ali u skole se i dalje zaposljavaju ljudi... i dalje se skoluju kadrovi koji su nam totalno nepotrebni, pa onda hvataju mladu raju da radi pola norme, daju im ugovore na odredjeno itd...

kad sam ja isao u skolu nije bilo razreda sa manje od 30 djece, ni u osnovnoj ni u srednjoj... u dvije smjene... ovim tempom cemo imati isto ljudi i iste troskove, a dovoljno djece za jednu smjenu
Eto vidis, ni to nije valjalo ali se niko nije sekirao. Tada je trebalo izgradit (dograditi/prosirit) skolu pa imati manji broj djaka u vise odjeljenja sto ti ga dodje na isto.
Last edited by gagy06 on 25/11/2013 14:14, edited 1 time in total.
fixer

#54 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

Ne kazem ja da ovo treba da gradi investitor, nego o tome bi se dalo raspravljati ko treba. Ja kazem da je to jedini nacin da se krene dalje.
Ukoliko su one cifre istinite da je 300tinjak miliona ta administracija. Neka je samo trecina viska, 100 miliona u startu imas. Smanji platu ostalima u javnom sektoru i na osnovu toga dobij dodatnih 100 miliona. Dakle, ti u startu imas 200 miliona koji mogu biti ukupni godisnji anuitet po nekom kreditu. Iznos kredita koji si dobio jednostavno ulozis u neki veci projekat. Od poreza i tih razvojnih aktivnosti iduce godine ces imati i veci budzet.
StupskaBitanga

#55 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by StupskaBitanga »

:thumbup: baš tako a za ovo
To nikako nije problem samo oni koji bi to trebali raditi neće i nežele odnosno najlakše je prepričavati agencijske vijesti
HM 2011

#56 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

Alfons Kauders wrote:

NIje baš ovo istina - eno postavio sam broj zaposlenih u predškolskim i osnovnim školama :

evo opet sa zvanične stranice sindikata

http://ssooioks.org/bos/index.php?optio ... &Itemid=32
SEPTEMBAR 2009. GODINE

Od ukupno 4.119 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 2.901 člana ili 70,43% od ukupnog broja zaposlenih.

SEPTEMBAR 2010. GODINE

Od ukupno 4.090 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 2.950 članova ili 72,13% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2009. godine bilježimo rast za 49 novih članova ili 1,69%.

SEPTEMBAR 2011. GODINE

Od ukupno 4.005 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.028 članova ili 75,61% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2010. godine bilježimo porast broja članova za 78 članova ili 2,64%, odnosno u odnosu na septembar 2009. godine porast od 4,38% ili 127.

SEPTEMBAR 2012. GODINE

Od ukupno 3.998 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.214 članova ili 80,39% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2011. godine bilježimo porast broja članova za 186 članova ili 6,14%, u odnosu na septembar 2010. godine porast od 7,43% ili 264 člana, odnosno u odnosu na septembar 2009. godine porast broja članova za 313 članova ili 10,79%.

JULI 2013. GODINE

Od ukupno 3.812 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.253 članova ili 85,34% od ukupnog broja zaposlenih.

broj ukupno zaposlenih i broj potencijalnih članova non stop pada.....

napiši barem hvala :)
nosara

#57 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by nosara »

alfonse, opet se provaljujes... :-)

Ovo vidjeh naknadno... :shock:
Alfons Kauders wrote:ja zaradjujem otprilike 10-15 milja manje nego prije pet godina...
U kojoj si bransi, kralja ti...? :D
Alfons Kauders

#58 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

HM 2011 wrote:
Alfons Kauders wrote:

NIje baš ovo istina - eno postavio sam broj zaposlenih u predškolskim i osnovnim školama :

SEPTEMBAR 2009. GODINE

Od ukupno 4.119 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 2.901 člana ili 70,43% od ukupnog broja zaposlenih.

SEPTEMBAR 2010. GODINE

Od ukupno 4.090 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 2.950 članova ili 72,13% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2009. godine bilježimo rast za 49 novih članova ili 1,69%.

SEPTEMBAR 2011. GODINE

Od ukupno 4.005 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.028 članova ili 75,61% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2010. godine bilježimo porast broja članova za 78 članova ili 2,64%, odnosno u odnosu na septembar 2009. godine porast od 4,38% ili 127.

SEPTEMBAR 2012. GODINE

Od ukupno 3.998 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.214 članova ili 80,39% od ukupnog broja zaposlenih.

Dakle, u odnosu na septembar 2011. godine bilježimo porast broja članova za 186 članova ili 6,14%, u odnosu na septembar 2010. godine porast od 7,43% ili 264 člana, odnosno u odnosu na septembar 2009. godine porast broja članova za 313 članova ili 10,79%.

JULI 2013. GODINE

Od ukupno 3.812 zaposlenih u djelatnosti predškolskog i osnovnog obrazovanja imali smo 3.253 članova ili 85,34% od ukupnog broja zaposlenih.

nope - to su clanovi sindikata, redovno zaposleni...

zadnjih nekoliko godina primaju ljude na ordedjeno te ne ulaze u tu statistiku... imam par prijatelja i prijateljica koji godinama rade kao profesori, a svake godine ujedno i ne rade kao profesori - jer svake godine moraju obnoviti ugovor... sto je idiotizam prve klase...

broj zaposlenih u obrazovnom sektoru u skoro svim kantonima raste, ne pada... ili lazu statisticari?
gagy06

#59 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

nosara wrote:alfonse, opet se provaljujes... :-)

Alfons Kauders wrote:ja zaradjujem otprilike 10-15 milja manje nego prije pet godina...
I ja sam to pomislio :) , meni je san toliko na godisnjem nivou. A on bi da krese plate :-)
Alfons Kauders

#60 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

u forumskom podjebavanju teoreticara zavjera :D

poso je dobar a para laka... mada nije kako je znalo biti... ali eto, snalazim se... :D
gagy06

#61 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Alfons Kauders wrote:

zadnjih nekoliko godina primaju ljude na ordedjeno te ne ulaze u tu statistiku... imam par prijatelja i prijateljica koji godinama rade kao profesori, a svake godine ujedno i ne rade kao profesori - jer svake godine moraju obnoviti ugovor... sto je idiotizam prve klase...

broj zaposlenih u obrazovnom sektoru u skoro svim kantonima raste, ne pada... ili lazu statisticari?
Otkad su clanovi sindikata samo redovno zaposleni. Ovo do sada nisam cuo.
HM 2011

#62 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

fixer wrote:Ne kazem ja da ovo treba da gradi investitor, nego o tome bi se dalo raspravljati ko treba. Ja kazem da je to jedini nacin da se krene dalje.
Ukoliko su one cifre istinite da je 300tinjak miliona ta administracija. Neka je samo trecina viska, 100 miliona u startu imas. Smanji platu ostalima u javnom sektoru i na osnovu toga dobij dodatnih 100 miliona. Dakle, ti u startu imas 200 miliona koji mogu biti ukupni godisnji anuitet po nekom kreditu. Iznos kredita koji si dobio jednostavno ulozis u neki veci projekat. Od poreza i tih razvojnih aktivnosti iduce godine ces imati i veci budzet.
evo ti ko je sve suha administracija u KS i kolike su im plate:

ZAKON
O PLA]AMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI
KANTONA SARAJEVO (Sl. Novine Kantona Sarajevo 33/11 i 5/13)

Platni
razred Radno mjesto Koeficijent
I - predsjedavaju}i Skup{tine Kantona - premijer Kantona 9,80
II - zamjenik predsjedavaju}eg Skup{tine Kantona 9,50
III - ministar u Vladi Kantona 9,00
IV - predsjednik kluba u Skup{tini Kantona 8,20
V - predsjednik radnog tijela Skup{tine Kantona 8,10
VI - zamjenik predsjednika radnog tijela Skup{tine Kantona 8,00
VII - poslanik u Skup{tini Kantona 7,80
VIII - kantonalni pravobranilac 7,60
IX - zamjenik kantonalnog pravobranioca 7,00
X - savjetnik predsjedavaju}eg Skup{tine Kantona
- savjetnik nosioca izvr{ne funkcije 6,40
XI - savjetnik rukovodioca samostalne kantonalne uprave
- savjetnik rukovodioca samostalne kantonalne
upravne organizacije
5,50

Platni
I - sekretar Vlade Kantona,
- sekretar Skup{tine Kantona 6,50
II
- rukovodilac samostalne kantonalne uprave i
samostalne kantonalne upravne organizacije
- rukovodilac stru~ne slu`be koju osniva Vlada
Kantona,
- sekretar Op}inskog Suda u Sarajevu
- sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu
- sekretar Kantonalnog tu`ila{tva Kantona Sarajevo
- sekretar Pravobranila{tva Kantona Sarajevo
- sekretar kantonalnog ministarstva
- sekretar samostalne kantonalne uprave
6,20
III
- pomo}nik kantonalnog ministra
- pomo}nik rukovodioca samostalne kantonalne
uprave
- pomo}nik rukovodioca kantonalne upravne
organizacije za pru`anje besplatne pravne pomo}i
- sekretar samostalne kantonalne upravne
organizacije
5,70
IV
- rukovodilac kantonalnog organa uprave i
kantonalne upravne organizacije koje se nalaze u
sastavu kantonalnog ministarstva
5,20
organizacije
- glavni kantonalni inspektor
- sudski stru~ni saradnik u Kantonalnom sudu u
Sarajevu
- stru~ni savjetnik-istra`itelj u Kantonalnom
tu`ila{tvu Kantona Sarajevo
- stru~ni savjetnik u Pravobranila{tvu Kantona
Sarajevo
- stru~ni savjetnik-pravni zastupnik za pru`anje
besplatne pravne pomo}i
- interni revizor
V - rukovodilac osnovne organizacione jedinice
kojom ne rukovodi rukovode}i dr`avni slu`benik 4,60
VI - rukovodilac unutra{nje organizacione jedinice 4,50
VII - kantonalni inspektor 4,30
VIII - stru~ni savjetnik 4,10
IX - vi{i stru~ni saradnik 3,90
X - stru~ni saradnik 3,70

Platni
I - {ef unutra{nje organizacione jedinice (V[S) 3,20
II - vi{i samostalni referent (V[S) 3,10
III - samostalni referent (V[S) 3,00
IV - {ef unutra{nje organizacione jedinice (SSS) 2,80
V - vi{i referent (SSS) i VKV radnik 2,70
VI - referent (SSS) i KV radnik III i IV stepena 2,60
VII - pomo}ni radnik i nekvalifikovani radnik (NK
radnik) 1,85

Većina prema strukturi su referenti - koeficijenti 2.7 ili 2.6 - osnovica za obračun plate im je svima ista negdje oko 265 KM koliko se sjećam....

to znači da im je netto plata 2.7 * 265 = 715 KM sa toplim obrokom i minulim radom stariji radnici vjerovatno izađu na 1000 KM..... govorimo o Kantonu Sarajevo.....

državnih službenika nema mnogo - a za tačan broj u recimo Kantonu Sarajevo trebalo bi kontaktirati ADS FBiH i tražiti informaciju....
fixer

#63 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

HM 2011 wrote: Prilikom pokretanja javnih radova bilo kakve vrste - od plata koje zaposleni dobiju za svoj rad - mjesto gdje se ajvni radovi izvode ima jako malo - tu itamo neka kafančuga/restoran i slastičarna, neki granap će imati povećan promet i to je to....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta covjek moze sve procitati na ovom forumu.
HM 2011

#64 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

Alfons Kauders wrote:
HM 2011 wrote:
Alfons Kauders wrote:

SEPTEMBAR 2009. GODINE

SEPTEMBAR 2010. GODINE

SEPTEMBAR 2011. GODINE

SEPTEMBAR 2012. GODINE

JULI 2013. GODINE

Pa koliki je onda broj ????????????
Alfons Kauders

#65 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

gagy06 wrote:

I ja sam to pomislio :) , meni je san toliko na godisnjem nivou. A on bi da krese plate :-)
e pa jebi ga sefe, ne pada to s neba... :D privredjujemo, i to sve pare koje zaradimo dolaze iz inostranstva, fakticki 100% izvoz... pored toga radim jos sa strane, takodjer nista lokalno (sve manje i manje, prije je sam znao godisnje uzeti 10-12 milja od nasih firmi, ali sad jok)

i da, ja bi da kresem plate jer bi to dugorocno bilo bolje za privredu i drustvo generalno... da se malo vise ljudi ukljuci u privredu, a ne da nam je san svakog roditelja da im djete zavrsi drustvene nauke i dobije poslic u drzavnoj sluzbi...
nosara

#66 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:

u forumskom podjebavanju teoreticara zavjera :D

poso je dobar a para laka... mada nije kako je znalo biti... ali eto, snalazim se... :D
Kamatar...? :D
Alfons Kauders

#67 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

HM 2011 wrote:
fixer wrote:Ne kazem ja da ovo treba da gradi investitor, nego o tome bi se dalo raspravljati ko treba. Ja kazem da je to jedini nacin da se krene dalje.
evo ti ko je sve suha administracija u KS i kolike su im plate:

ZAKON
O PLA]AMA I NAKNADAMA U ORGANIMA VLASTI
KANTONA SARAJEVO (Sl. Novine Kantona Sarajevo 33/11 i 5/13)

Platni
I - predsjedavaju}i Skup{tine Kantona - premijer Kantona 9,80
II - zamjenik predsjedavaju}eg Skup{tine Kantona 9,50
III - ministar u Vladi Kantona 9,00
IV - predsjednik kluba u Skup{tini Kantona 8,20
V - predsjednik radnog tijela Skup{tine Kantona 8,10
VI - zamjenik predsjednika radnog tijela Skup{tine Kantona 8,00
VII - poslanik u Skup{tini Kantona 7,80
VIII - kantonalni pravobranilac 7,60
IX - zamjenik kantonalnog pravobranioca 7,00
X - savjetnik predsjedavaju}eg Skup{tine Kantona
- savjetnik nosioca izvr{ne funkcije 6,40
XI - savjetnik rukovodioca samostalne kantonalne uprave
- savjetnik rukovodioca samostalne kantonalne
upravne organizacije
5,50

Platni
I - sekretar Vlade Kantona,
- sekretar Skup{tine Kantona 6,50
II
- rukovodilac samostalne kantonalne uprave i
samostalne kantonalne upravne organizacije
- rukovodilac stru~ne slu`be koju osniva Vlada
Kantona,
- sekretar Op}inskog Suda u Sarajevu
- sekretar Kantonalnog suda u Sarajevu
- sekretar Kantonalnog tu`ila{tva Kantona Sarajevo
- sekretar Pravobranila{tva Kantona Sarajevo
- sekretar kantonalnog ministarstva
- sekretar samostalne kantonalne uprave
6,20
III
- pomo}nik kantonalnog ministra
- pomo}nik rukovodioca samostalne kantonalne
uprave
organizacije za pru`anje besplatne pravne pomo}i
- sekretar samostalne kantonalne upravne
organizacije
5,70
IV
- rukovodilac kantonalnog organa uprave i
kantonalne upravne organizacije koje se nalaze u
sastavu kantonalnog ministarstva
5,20
organizacije
- glavni kantonalni inspektor
- sudski stru~ni saradnik u Kantonalnom sudu u
Sarajevu
- stru~ni savjetnik-istra`itelj u Kantonalnom
tu`ila{tvu Kantona Sarajevo
- stru~ni savjetnik u Pravobranila{tvu Kantona
Sarajevo
- stru~ni savjetnik-pravni zastupnik za pru`anje
besplatne pravne pomo}i
- interni revizor
V - rukovodilac osnovne organizacione jedinice
kojom ne rukovodi rukovode}i dr`avni slu`benik 4,60
VI - rukovodilac unutra{nje organizacione jedinice 4,50
VII - kantonalni inspektor 4,30
VIII - stru~ni savjetnik 4,10
IX - vi{i stru~ni saradnik 3,90
X - stru~ni saradnik 3,70

Platni
I - {ef unutra{nje organizacione jedinice (V[S) 3,20
II - vi{i samostalni referent (V[S) 3,10
III - samostalni referent (V[S) 3,00
IV - {ef unutra{nje organizacione jedinice (SSS) 2,80
V - vi{i referent (SSS) i VKV radnik 2,70
VI - referent (SSS) i KV radnik III i IV stepena 2,60
VII - pomo}ni radnik i nekvalifikovani radnik (NK
radnik) 1,85

Većina prema strukturi su referenti - koeficijenti 2.7 ili 2.6 - osnovica za obračun plate im je svima ista negdje oko 265 KM koliko se sjećam....

to znači da im je netto plata 2.7 * 265 = 715 KM sa toplim obrokom i minulim radom stariji radnici vjerovatno izađu na 1000 KM..... govorimo o Kantonu Sarajevo.....

državnih službenika nema mnogo - a za tačan broj u recimo Kantonu Sarajevo trebalo bi kontaktirati ADS FBiH i tražiti informaciju....
pa niko ovdje ne prica o suhoj administraciji, to je zanemariv broj, vec o javnom sektoru u globalu... imas brate budzet KS na netu pa vidi koliko se para gdje trosi...

e sad drugo je pitanje zasto imamo vise drotova po glavi stanovnika od los angelesa a kriminalci na svakom koraku, imamo vise obrazovnih radnika nego prije 15 godina, a imamo manje, nepismenije djece... imamo vise ljekara, a sta god ti treba moras zavrsit privatno... itd itd
Alfons Kauders

#68 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

gagy06 wrote:
Alfons Kauders wrote:

zato jer se dobar dio ovih koje sam pomenuo i ne vode kao zaposleni... jer to fakticki i nisu, jer de iure nisu u stalnom radnom odnosu
Alfons Kauders

#69 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

nosara wrote: Kamatar...? :D
de ba drug

znas da sam ja njezna umjetnicka dusha... :D
HM 2011

#70 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by HM 2011 »

fixer wrote:
HM 2011 wrote: Prilikom pokretanja javnih radova bilo kakve vrste - od plata koje zaposleni dobiju za svoj rad - mjesto gdje se ajvni radovi izvode ima jako malo - tu itamo neka kafančuga/restoran i slastičarna, neki granap će imati povećan promet i to je to....
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Sta covjek moze sve procitati na ovom forumu.
Reci mi šta je smiješno u svemu tome:

Radovi na Sarajevskoj zaobilaznici:

Ugovor za izvođenje radova na LOT-u 2, u vrijednosti od 23.033.547,46 EUR, od kojih sam Vijadukt Briješće iznosi 16.752.984,27 EUR, potpisan je sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. Osijek. Rok izvođenja radova je 24 mjeseca uz činjenicu da je ugovorom predviđeno fazno uvođenje izvođača u posjed. Nadzor radova na ovom lotu vrši IGH Zagreb, čiji je podkonsultant IPSA Institut Sarajevo.

---------------------------------------------------------------------

Radove na južnoj longitudinali (Kanton Srajevo) izvodi HP investing (HP Investing d.o.o. Mostar HP INVESTING d.o.o. Mostar je poslovni, pravni i vlasnički nasljednik SZR “Građevinar” Mostar, osnovan 1980. godine.)

radnici noće u kućicama, šalju novce porodici - a mi ćemo na kraju imati širu cestu za mnje novca....

Naravno ne treba generalizirati ali u većini slučaja je tako - jer Sarajevo je grad najvećeg životnog standarda u BiH - najveće plate i visoke cijene....
Last edited by HM 2011 on 25/11/2013 14:36, edited 1 time in total.
gagy06

#71 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by gagy06 »

Alfons Kauders wrote:
gagy06 wrote:
Alfons Kauders wrote:

zato jer se dobar dio ovih koje sam pomenuo i ne vode kao zaposleni... jer to fakticki i nisu, jer de iure nisu u stalnom radnom odnosu
Izvini, ali sada pricas gluposti. Svi koji rade su zaposleni. Ako je na odredjeno, onda je to na odredjeni period. Staz im je upisan u knjizici, penziono i zdravstveno placeno. Znaci-oni su zaposleni. U sindikat se uclanjuje slobodnom voljom zahtjevom za uclanjenje. Isto tako se isclanjuje-prestankom radnog odnosa, zahtjevom.
nosara

#72 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by nosara »

Alfons Kauders wrote:
gagy06 wrote:
Alfons Kauders wrote:

:lol:

Moj alfonse... :-)
fixer

#73 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by fixer »

HM 2011 wrote:
Reci mi šta je smiješno u svemu tome:

Radovi na Sarajevskoj zaobilaznici:

Ugovor za izvođenje radova na LOT-u 2, u vrijednosti od 23.033.547,46 EUR, od kojih sam Vijadukt Briješće iznosi 16.752.984,27 EUR, potpisan je sa kompanijom Osijek-Koteks d.d. Osijek. Rok izvođenja radova je 24 mjeseca uz činjenicu da je ugovorom predviđeno fazno uvođenje izvođača u posjed. Nadzor radova na ovom lotu vrši IGH Zagreb, čiji je podkonsultant IPSA Institut Sarajevo.

---------------------------------------------------------------------

Radove na južnoj longitudinali (Kanton Srajevo) izvodi HP investing (HP Investing d.o.o. Mostar HP INVESTING d.o.o. Mostar je poslovni, pravni i vlasnički nasljednik SZR “Građevinar” Mostar, osnovan 1980. godine.)

radnici noće u kućicama, šalju novce porodici - a mi ćemo na kraju imati širu cestu za mnje novca....

Naravno ne treba generalizirati ali u većini slučaja je tako - jer Sarajevo je grad najvećeg životnog standarda u BiH - najveće plate i visoke cijene....
Pa ovakve stvari se pokrecu najmanje na Federalnom nivou. Drugo, u potrazi za kreditnim sredstvima ne treba pristajati na uslove da objavimo medjunarodni tender. Ili neka se ugradi klauzola koliki iznos ukupnih radova mora najmanje biti u rukama domace operative. To sve su finese. Mi ne pricamo o njima. Spadaju pod operativni dio posla. Mi govorimo o viziji.

A ono drugo ti je provala. Isto kao da neko kaze da od ovolikih para budzetlijama profitiraju samo bifei i fastfood-ovi pored ministarstava.
Alfons Kauders

#74 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by Alfons Kauders »

gagy06 wrote: Izvini, ali sada pricas gluposti. Svi koji rade su zaposleni. Ako je na odredjeno, onda je to na odredjeni period. Staz im je upisan u knjizici, penziono i zdravstveno placeno. Znaci-oni su zaposleni. U sindikat se uclanjuje slobodnom voljom zahtjevom za uclanjenje. Isto tako se isclanjuje-prestankom radnog odnosa, zahtjevom.
a po ugovoru o djelu? :D e onda se ne vode kao zaposleni... :D

a i ovi sto ih guze svakih par mjeseci s ugovorima se po potrebi navode, a po potrebi ne... :wink:
LeonardoAC

#75 Re: Neće biti isplate jedne plate a možda i dvije ?

Post by LeonardoAC »

Ovo je klasični bullshit koji se povlači svake godine da lafo "plata neće biti". Ne brinite se vi za budzetske korisnike, takvi se prvi namire - pa onda sve ostalo što treba ;)
U administraciju se trpaju ljudi iz dana u dan. U ministarstvo / opštinu / MZ više nema kancelarije gdje ne sjedi 5ero (a realna potreba ukoliko je uopšte i ima, je 1 ili max 2). Svi ministri / načelnici / rukovodioci otprilike isto razmišljaju - mandat mi ističe vrlo brzo, ako sad ne obezbijedim radno mjesto za kumove, rođake, prijatelje i njihove potomke - pitanje je da li ću tu priliku imati ponovo. Bila bi to interesantna tema za magistarski / doktorski rad - rast broja zaposlenih u administraciji BiH 1995 - 2013. god. Nekakvi zavodi za zaštitu biljaka. nuklearnu i radijacijsku sigurnost, agencije za ravnopravnost spolova, lige humanista i sve ostale - pizde materine, samo Bog zna šta ti ljudi tamo rade po cijeli dan. na 2,5 mil ljudi 11 ministara finansija, 11 minsitara saobraćaja, privrede, okoliša, pravde, kulture... a nigdje ni saobraćaja, kulture, privrede... Al' hej, bitno je da smo nacionalno osvješteni i zaštićeni
Post Reply