Joj, filozofe...uskrsno_respo wrote:cisto u informativne svrhe pricamo o zakonu a ne konkretno o gumamaNediM17 wrote:
Cisto u informativne i edukativne svrhe, da se zna pravi razlog zbog kojeg M+S, MS, M i S nisu legalne zimske gume u BiH, nego je jos i obavezan simbol zvjezdice/pahuljice (*)/planine, sto ne znaci da ova guma nije zimska guma, ali nije testirana po normama "RMA Definition for Passenger and Light Truck Tires for use in Severe Snow Conditions".
Neko je u postovima iznad spomenuo stariji model Savu Eskimo S2, koja ima M+S, ali nema pahuljicu, pa eto, i to je jedan primjer.
zakon kaze nema pahuljice nema zimskih guma i to je slovo zakona ma sta pisalo u normama rma gcm tdf i ostalim skracenicama
Ne znam sta dokazujes, kada je definitivno jasno da je u BiH po zakonu zimska guma jedino guma sa oznakom M+S i znakom pahuljice/zvjezice (*) sto sam i napisao u nekom od prethodnih postova.
Ti pravi Bošnjo, najpametniji na svijetu. Jedino u Bosni M+S nije zimska guma, nego već daj i pahuljicu na njoj. Ali zato u svim normalnim zemljama M+S jeste zimska guma (Švabo, Austrijanac, Hrvat, Slovenac...). U susjeda zimsku opremu samo treba imati u momentu kada su zimski uslovi na cesti, a u Slovenca dosta i 3mm sare, a u Svabe cak nije ni propisana zakonom dubina sare, sta ces, ljudi siromasniji mnogo od nas.
"Zimska oprema u Hrvatskoj
U Hrvatskoj je zimska oprema obvezna kad je kolnik pokriven snijegom ili kada je na kolniku poledica. Zimsku opremu vozila najveće dopuštene mase do 3,5 t čine 4 zimska (ili M+S) pneumatika ili 4 ljetne gume s minimalnom dubinom profila 4 mm i lanci za snijeg (u prtljažniku pripremljeni za pogonske kotače)."
Dakle, ako zivis na moru u Hrvatskoj, i ne ides po kontinentu, ne moras nikada kupiti zimske gume i neces imati nikakvih problema sa tamosnjom policijom. A ako slucajno padne snijeg na moru, taj dan-dva ne vozas auto, ili stavis lance na pogonske tockove.
I da, nigdje ljudi ne spominju pahuljicu, nego samo M+S pneumatik.
I tako je to uglavnom u svim zemljama EU, jedino u naprednoj državi BiH parlamentarci skontali sta je "prava zimska guma".
A uostalom, postavljac teme je pitao: "zna li neko trebam li imati i lance ako imam gume sa oznakom MS?".
I evo da mu odgovorim, gume moraju imati min. 4mm sare, a ako na gumama pored tog MS nemas znak pahuljice, onda moras u gepeku imati lance spremne za pogonske tockove jer je zakonodavac u BiH za zimske gume proglasio samo one sa oznakom M+S i pahuljicom.
Lijep pozdrav i mislim da je tema apsolvirana.