Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

530i

#51 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by 530i »

Daj otkaz ako ti je puno...čovjek bi rekao da prelaziš 100 hiljada godišnje, a ne 18-19 hiljada.
emirEX

#52 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by emirEX »

radis u drzavnoj firmi i zalis se. da radis kod privatnika pitao bih te.

da se mjenjamo
em11r

#53 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by em11r »

golf/leon/octavia 1.6 benzin i ugradi plin.
citroen xm

#54 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by citroen xm »

Dajte ljudi oladite malo. Nije se čovjek žalio. Pitao je za auto, a onda ste vi na svoju ruku ušli u finansije čovjeka, primanja, bakšiš. Čovjek je sasvim fino postavio pitanje i čak dao dosta podataka što olakšava izbor auta.
mayab

#55 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mayab »

EddyGarrero wrote:Pozdav svima,ovako trebam kupiti auto koje najmanje trosi ali iskljucivo gradske voznje posto radim u Bh Posti kao dostavljac,s tim da mi to auto treba najvise u periodu jesen-zima znam da je tad potrosnja i pojacana ali govorim iz razloga da mi netreba neki sportski tip nego ono cllasic,jer ljeti vozim sluzbeni motor pa mi ljeti i netreba nego samo u tom periodu i auto bi bilo namjenjeno iskljucivo za tu svrhu i do grada i sl.,e sad imao sam Opel Corsu B '99,1.0 bezin 3 klipa,,,nikad vise dok zivim,jer prvo bucan motor,neide,slabo vuce,potrosnja skoro 8 litara,sad imam Fiata Punta MK2 2000god,1.2 8v benzin potrosnja je polu-otvorene voznje 5-6 l/100km a gradske 6-7l/100km,fino ide,vuce,klima,el.podizaci stakala ali opet nije to to,razmisljao sam da kupim VW Polo 6n 1.9SDI od 2000-2001 god ili 1.4 TDI(ali opet 3 klipa iako ima turbinu,jedino sto je bucan) a SDI navodno ima problem sa mjenjacem i da je SPOR,a da im je potrosnja ista,isto tako sam razmisljao o Skodi 1.9 SDI ili 1.4 TDI takoder isto dolaze u obzir i ona novija Pola "okonja" sa istim ovim gore navedenim motorima,sto se tice drugi auta kao npr. Peugeot 206 1.4 HDI navodno skupi dijelovi ili Clio 1.5 dci,e sad mozda i Fiat Punto 1.3 MultiYet,ali ovog imam tek pola godine i zasad je sve OK(da malo manje trosi bilo bi OK) ali navodno su u Fiata losi dizelski motori,e sad molim savjet i pomoc (mogu doci i druga auta u pitanje bitno je da malo trosi i da su jeftini dijelovi tj. odrzavanje) kao i benzin-plin i da su efikasni zimi....koje auto da kupim?????

Unaprijed hvala...
Vec su ti pisali; u ovog fiata stavi plin i to ti je najjeftinija varijanta trenutno!
EddyGarrero

#56 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

Ja neznam jesam li ja ovdje postavio temu o PLATI ili o drzavnoj i privatnoj firmi,ja se nezalim na platu ni na Postu kao firmu...nego hocu da sto jeftinije i ekonomicnije prodjem jer svaki dan sam na tockovima....znaci od 10 mjeseca pa do 4 mjeseca,jer takodjer radi se o tome da auto koje vozim ujutro kad ga upalim u 9 do 16 sati ga upalim i ugasim 1000 puta,vozim po makadamu...e sad gdje ko radi za koga i za koliko to me nezanima...tako i vas nebi trebalo zanimati nego trazim auto a ne FIRMU,PLATU....
Great Cornholio

#57 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Great Cornholio »

Ho'š se ti falit da radiš u pošti :D
EddyGarrero

#58 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

Nisam se hvalio nego sam naveo za koju svrhu mi treba jer netreba mi auto do grada nego auto koje ce raditi skoro citav dan i po makadamu i snjegu....iz dana u dan...
Zato trazim auto koje malo trosi,malo se kvari i koje jeftino za uzdrzavanje....i iz tog razloga neznam dali da kupim Pezo 206 1.4 HDI ,ili Polo,Skodu 1.4 TDI -1.9 SDI,ili Corsu 1.3 ,ili Fiat 1.3 ili Clio 1.5 dizel motore ,ili da idem na plin....1.2 benzin ili 1.4 benzin-plin...Samo sam trazio savjet i preporuku ako je netko vec imao koje od ovih auta da mi kaze kako trose,odrzavanje,djelovi i sl.
Nisam se zalio na platu,nego hocu da troskove svedem na minimum...jer cca 300KM mi ide mjesecno na gorivo...
Great Cornholio

#59 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Great Cornholio »

EddyGarrero wrote:Nisam se hvalio nego sam naveo za koju svrhu mi treba jer netreba mi auto do grada nego auto koje ce raditi skoro citav dan i po makadamu i snjegu....iz dana u dan...
Šalim se :) Kupi onda ladu nivu 1,9 tdi., ona te neće ostaviti ni po snijegu, ni po kiši, ni po makadamu, a nećeš zapasti ni u blato, a i ne troši puno.
530i

#60 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by 530i »

Panda 4x4...1.2 benzin plin....ako ti ne treba 4x4 pogon, može i obična...
mayab

#61 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by mayab »

EddyGarrero wrote:Ja neznam jesam li ja ovdje postavio temu o PLATI ili o drzavnoj i privatnoj firmi,ja se nezalim na platu ni na Postu kao firmu...nego hocu da sto jeftinije i ekonomicnije prodjem jer svaki dan sam na tockovima....znaci od 10 mjeseca pa do 4 mjeseca,jer takodjer radi se o tome da auto koje vozim ujutro kad ga upalim u 9 do 16 sati ga upalim i ugasim 1000 puta,vozim po makadamu...e sad gdje ko radi za koga i za koliko to me nezanima...tako i vas nebi trebalo zanimati nego trazim auto a ne FIRMU,PLATU....
Samo malo, jer ti to na poslu vozis svoj privatni auto u sluzbene svrhe o svom trosku?
Prosvjetli nas, molim te
Qler

#62 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Qler »

Ne bi bio jedini...

Dali su mu motor, pa neka se snalazi... mislis da ce mu placati jos i auto? Znas koliko ima takvih ljudi, gdje mu posao zahtjeva mobilnost i auto a gazda neda...
drndalo

#63 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

On bi to trebao hodati, ali ne bi da hoda, pa trosi gorivo...
citroen xm

#64 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by citroen xm »

Vidiš da čovjek kaže da ide i po makadmu što znači da ne raznosi poštu po centru grada već i po selima. E ajd ti do sela dođi pješke.

Ja opet kažem, ako si zadovoljan sa tim autom ugradi mu plin i vozi se ubjedljivo najjeftinije. Ako hoćeš dobrog dizela za male pare idi na P106 ili Citroen Saxo 1.5 dizel. Ako hoćeš nešto trunku novije onda P206 1.4 HDI. Mada mislim da zbog troškova održavanja bi ti bilo bolje da uzmeš P106/Sakso sa 1.5 Dizelom. Provjeren, jednostavan, izdržljiv, malo troši.
sorcerer

#65 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by sorcerer »

golf dvica dizel ,najbolji izbor

ne trune
proizvodi gorivo
nikad se ne kvari
prva zamjena ulja na 360.000
druga zamjena ulja na 720.000(mijenja se i uljni filter)
kad budes prodavao zaradis na njemu uvijek

gdje ces bolji auto :lol: :lol: :lol: :lol:
drndalo

#66 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

Ne znam sta da ti kazem, ako mu je rejon mega velik, dobio bi vise od mopeda da radi na njemu... E sad, ne znam kako su to regulisali u firmi mu u njega, ali neki pravilnik mora biti. Ili moped i zimi, ili se moze i pjehe, doduse, duze traje... Moze i svojim autom, ali firma misli da ne mora pa to ne placa...

Moram priznati i da sam bio bezobrazan, posto sam vise puta vidio postare na izlasku iz Poste 2, od kojih nekima znam rejone na N. Sarajevu, N. Gradu i Centru, koji umjesto u tramvaj sjedaju u svoja auta... To jos i mogu shvatiti kada je dan penzija, pa da ih neko ne nalema i opljacka, ali ostalim danima je komfor, a ne potreba...
djuzepee

#67 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by djuzepee »

Opel corsa B 1.2 (4-klipa) sa LPG-om.. Jest da je pomalo,ali zato potrošnja i održavanje 0 bodova,,

Sent from my WT19i using Tapatalk 2
plucna mahramica

#68 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by plucna mahramica »

Mal mi je, al je zato tanak :D
Optimist

#69 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Optimist »

EddyGarrero wrote:Nisam se hvalio nego sam naveo za koju svrhu mi treba jer netreba mi auto do grada nego auto koje ce raditi skoro citav dan i po makadamu i snjegu....iz dana u dan...
Zato trazim auto koje malo trosi,malo se kvari i koje jeftino za uzdrzavanje....i iz tog razloga neznam dali da kupim Pezo 206 1.4 HDI ,ili Polo,Skodu 1.4 TDI -1.9 SDI,ili Corsu 1.3 ,ili Fiat 1.3 ili Clio 1.5 dizel motore ,ili da idem na plin....1.2 benzin ili 1.4 benzin-plin...Samo sam trazio savjet i preporuku ako je netko vec imao koje od ovih auta da mi kaze kako trose,odrzavanje,djelovi i sl.
Nisam se zalio na platu,nego hocu da troskove svedem na minimum...jer cca 300KM mi ide mjesecno na gorivo...

Ako zelis da prodjes najpovoljnije, onda u postojeceg Punta ugradi plin i prelazit ces 100 km gradske voznje za manje od 10 KM. Za 10 KM mozes natociti malo vise od 4 litra nafte, a svaki pomenuti dizel ce ti trositi vise, tj. na kraju ce te izaci skuplje.
EddyGarrero

#70 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

mayab wrote:
EddyGarrero wrote:Ja neznam jesam li ja ovdje postavio temu o PLATI ili o drzavnoj i privatnoj firmi,ja se nezalim na platu ni na Postu kao firmu...nego hocu da sto jeftinije i ekonomicnije prodjem jer svaki dan sam na tockovima....znaci od 10 mjeseca pa do 4 mjeseca,jer takodjer radi se o tome da auto koje vozim ujutro kad ga upalim u 9 do 16 sati ga upalim i ugasim 1000 puta,vozim po makadamu...e sad gdje ko radi za koga i za koliko to me nezanima...tako i vas nebi trebalo zanimati nego trazim auto a ne FIRMU,PLATU....
Samo malo, jer ti to na poslu vozis svoj privatni auto u sluzbene svrhe o svom trosku?
Prosvjetli nas, molim te

Da vozim svoj PRIVATNI AUTOMOBIL u sluzbene svrhe o SVOM TROSKU....
EddyGarrero

#71 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

drndalo wrote:On bi to trebao hodati, ali ne bi da hoda, pa trosi gorivo...
Ti bi hodao dnevno po 30-35-40 km dnevno sa torbom od 20-30 kila,zima,snjeg,kisa...???
Qler

#72 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Qler »

Fakat ste dosadni sa ucenjem covjeka da radi svoj posao. Sad je jos i problem sto vozi svoje auto.. Mozda da trazi sluzbeno, bi li vam bilo lakse ili bi bila prica trosi drzavne pare...

Sent from my Lumia 920 using Tapatalk
EddyGarrero

#73 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by EddyGarrero »

emirEX wrote:radis u drzavnoj firmi i zalis se. da radis kod privatnika pitao bih te.

da se mjenjamo

Ja se nezalim a radio sam i ja kod privatnika i to na bausteli tako da sve sam prosao,ali kad sam radio na bausteli znao sam svoje radim 10 sati,pare u ruke i cist racun,ali sad radim u drzavnoj firmi i meni je puno dati 300-350 KM mjesecno za gorivo i tako 6 mjeseci,2100 KM vama je to malo i radim vec dvije godine to je 4200 bez djelova(ali eto nekih 5000KM) koji odilaze jer ipak uzimamo polovna auta koja se kvare pogotovo kad si non-stop na tockovima, a da kupim novo pa da idem po makadamu,neisplati se...
Mlad i Nevin

#74 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by Mlad i Nevin »

Nek ti onaj tuzlak napravi Daewo Tico na električnu energiju, tako ćeš ubjedljivo najjeftinije proći :D
drndalo

#75 Re: Kupnja automobila sa najmanjom potrosjom/odrzavanjem

Post by drndalo »

Onda ne trazi hljeba preko pogace, posebno ako ti je taj Punto OK odrzavan, turi mu plincugu i tjeraj... Sve drugo sto bi mozda kupio, morao bi odmah osim kupovine u servis na zamjenu dijelova neophodnih za miran san... Realno ti se potrosnja u parama na plin smanjuje za 40%, pa racunaj koliko je to sedmica do povratka investicije.
Post Reply