ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
almirony

#51 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by almirony »

Lakat Jebić wrote:lakse reci vehabiji da nema boga, nego ljubitelju azre da ti azra nije nesto :D
Riječi su isto kao i gomile ljudi, nije nužno znati za sve. Odaberi za sebe samo one prave.

Što bi rekao Johnny ;-)
Seyfo

#52 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by Seyfo »

Negdje pročitah da su Štulićevi istupi u javnosti iza rata izazavali "opštenarodno onanisanje". So true!

Šta god da on uradi, taman da se izriga ili citira grčke filozofe, bez imalo ulaženja u suštinu njegovog izričaja, narod onaniše. To valjda više govori o narodu.

Štula, NEMOJ SE VRAĆATI !!!
Hajvan

#53 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by Hajvan »

8)
TheWatcher

#54 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by TheWatcher »

"Pametni ljudi ubiru profit a cijela klima je otišla u pizdu materinu. Previše nas je na sceni. Ja sam inteligentan, a ne pametan. Pametni rade za opću guzicu, a inteligentni samo za svoju." (Rock Express, 1999.)

"Prosto mi je neugodno, ja živim ovdje, nisam tu… Što ću sad zajebavat raju, ja sam s tim prostorima povezan još samo jezikom. Jebo te taj jezik, to je ostalo, ali će se izgubiti. Ma, ne da mi je neugodno, nego ne želim da ispadnem neki arbitar… ja sam tu čist i pred Bogom i pred ljudima… ja sam sve uradio i iskorišten sam… Ma, porazila me je ta glupost. Žena mi je rekla da je gledala Karadžića na televiziji i njemu su aplaudirali, možda ti isti koji su prije meni. Šta da sad ja radim, da mi se opet sutra aplaudira?! Ti isti ljudi? A ja sam svih tjerao na razmišljanje… Ma neću više, bilo pa prošlo, ionako je sve uzalud." (septembar 1993.)
Admir_1984
Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće

#55 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by Admir_1984 »

TheWatcher wrote:"Pametni ljudi ubiru profit a cijela klima je otišla u pizdu materinu. Previše nas je na sceni. Ja sam inteligentan, a ne pametan. Pametni rade za opću guzicu, a inteligentni samo za svoju." (Rock Express, 1999.)

"Prosto mi je neugodno, ja živim ovdje, nisam tu… Što ću sad zajebavat raju, ja sam s tim prostorima povezan još samo jezikom. Jebo te taj jezik, to je ostalo, ali će se izgubiti. Ma, ne da mi je neugodno, nego ne želim da ispadnem neki arbitar… ja sam tu čist i pred Bogom i pred ljudima… ja sam sve uradio i iskorišten sam… Ma, porazila me je ta glupost. Žena mi je rekla da je gledala Karadžića na televiziji i njemu su aplaudirali, možda ti isti koji su prije meni. Šta da sad ja radim, da mi se opet sutra aplaudira?! Ti isti ljudi? A ja sam svih tjerao na razmišljanje… Ma neću više, bilo pa prošlo, ionako je sve uzalud." (septembar 1993.)
:thumbup:
It_is_a_Leclerc

#56 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by It_is_a_Leclerc »

Lakat Jebić wrote:lakse reci vehabiji da nema boga, nego ljubitelju azre da ti azra nije nesto :D
Taman tako.

Tim više što se u narodu ukorijenilo razmišljanje da je sve što zvuči komplikovano, što ne razumijemo ili je apstraktno, mora biti pametno. Evo, neko je stavio pjesmu neku dotičnog. Level - Dara Sekulić, barem po mom mišljenju.
madner

#57 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by madner »

Imas li neku komparaciju koja nesto znaci kulturnom svijetu? :D
almirony

#58 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by almirony »

It_is_a_Leclerc wrote:
Taman tako.

Tim više što se u narodu ukorijenilo razmišljanje da je sve što zvuči komplikovano, što ne razumijemo ili je apstraktno, mora biti pametno. Evo, neko je stavio pjesmu neku dotičnog. Level - Dara Sekulić, barem po mom mišljenju.
Evo ja cu ti postaviti pjesmu pa malo probaj dokuciti :razz:

Budnosti nikad dosta gospođice od tri pedlja
Na krivinama zadnji vagoni ludački tresu
I mnogi prazne crijeva zaboravljajući stid
A oholost nekad suđena da bude vrlinom
Splašnjava naočigled i smrdi nadaleko
I nitko nema snage da odagna propadanje
I nitko i ne pokusava da bude vise od hladne zelatine
Koja laprda medu krajnostima kao rijetko govno
Dok svi tvoji besprizorni usrecitelji
I samozvani stovaoci onog sto ne razumiju
I svi tvoji placeni nitkovi, dousnici i sjecikese
I svi tvoji mutavi urlatori zvucnih titula
Hrabro spletkare zasticeni lopovskim kodeksom
Koji stiti vjernike od zarazenih
A svaku duhovitost uvijek i na vrijeme
Efikasno lijece u samom zacetku
Pa kakvo ime da ti damo gospodice od tri pedlja
Krivo srastanje, gospodine, krivo srastanje
Kao kad bogate prose za miraz
A talon nose ruzni i opaki
Sa necuvenom moci da tjeraju sto zazele
Mnogo ih je i strasno galame
Obicno razbiju sva ogledala na koja naidu
Obicno razbiju sva ogledala na koja naidu
Da ne ostane ni pomen na ljepotu
Edin H.

#59 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by Edin H. »

Cik nek Dara ovo napise :D

E PA STO

noć u gradu salonskih stremljenja
noć je navukla djevičanski veo
osjećaš li oktane u svojoj krvi
osjećaš li kako tutnji pritisak u glavi

e pa što

čekaš li na nešto snažno doista vrijedno
čekaš li na akciju koja pokreće stvari
razmisli dobro u svakom trenutku
nagrnut će sa svih strana pravovjerni lešinari

e pa što
dovoljna je jedna riječ
odjebi

neman ima stotinu lica
i dok piješ i hodaš zagrljen u tami
i dok te miluju hrapave ruke
i dok ližeš rasječene usne

e pa što

a onda božje sirene zaustavljaju promet
i semafori nastoje da svijetle što manje
stranci
samo stranci koračaju ravno
i život se smiruje kao mlijeko u čaši

e pa što
dovoljna je jedna riječ
odjebi
It_is_a_Leclerc

#60 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Nemojte mi reći da mislite da je Dara Sekulić folk zvijezda ?! Pliz, nemojte mi to reći...

A čovjek bi rekao da štovaoci jednog takvog poete kakav je Štulić poznaju barem osnovne jugoslovenske pjesnike 20. stoljeća.

Elem. Da ne offtopičarim dalje. Komparacije i dalje stoji. Dotična, kao i Štulić, piše pjesme u kojima je sve živo komplikovano, dubokoumno, sa naglašenom dramatičnom poetičnošću... Ne sviđa mi se ni jedno ni drugo. I tako će i ostati.

S obzirom da se o ukusima i dalje ne raspravlja, ne bih dalje da produbljavamo raspravu.
dale cooper

#61 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte mi reći da mislite da je Dara Sekulić folk zvijezda ?! Pliz, nemojte mi to reći...

A čovjek bi rekao da štovaoci jednog takvog poete kakav je Štulić poznaju barem osnovne jugoslovenske pjesnike 20. stoljeća.

Elem. Da ne offtopičarim dalje. Komparacije i dalje stoji. Dotična, kao i Štulić, piše pjesme u kojima je sve živo komplikovano, dubokoumno, sa naglašenom dramatičnom poetičnošću... Ne sviđa mi se ni jedno ni drugo. I tako će i ostati.

S obzirom da se o ukusima i dalje ne raspravlja, ne bih dalje da produbljavamo raspravu.
Tipičan izgovor ljudi koji imaju grozan ukus. :mrgreen: :skoljka:
madner

#62 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by madner »

Pojma nemamo kaj bum nam zelis reci jer ti asocijacija nije uspjesno docarala paralelu koju zelis povuci.

Zato kazem, probaj sa nekim drugim poetom, uz uvazavanje ciljne publike ili izvrsi komparaciju bez iste. Razumili smo da ti se ne svidjaju komplikovane i dubokoumne pjesme, pa bi nas bum zanimalo da nam kazes neku koja ti se svidja.
shmizlica

#63 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by shmizlica »

dale cooper wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
dale, dale.....ali o ukusima se doista ne raspravlja :D
It_is_a_Leclerc

#64 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

dale cooper wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Nemojte mi reći da mislite da je Dara Sekulić folk zvijezda ?! Pliz, nemojte mi to reći...

Pa dobro. Može se i tako postaviti. Međutim, ja vas neću nikad nagovoriti da umjesto pseudopoezije, počnete čitati pravu. Niti ćete vi mene ubjediti da je Štulić neki veliki poetski boem, Bodler glavom i bradom, i pjesničkim perom. Pa da me ne proglasite za trolla, bolje se preventivno udaljiti :lol:
dezurni_ucenik

#65 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by dezurni_ucenik »

Covjek odbio milione za reunion koncerte Azre.U vremenu kad se sve gleda kroz pare,kad se ocjenjuje insan jel ima u dzepu 5 ili 5000 maraka ,Johnny zato od mene ima big respect i naklon do poda.Jedino sto smara su fanovi koji ne mogu da svare da njega boli racku za bivsu Jugoslaviju.
radostan dan

#66 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by radostan dan »

meni lično najljepša pjesma, ne od štulića, nego o slobodi -

sloboda nije bozje sjeme pa da ti ga neko da
sloboda nije zahvalnica procitana abecednim redom
sloboda nije krilatica reklamnog panoa
konstruktivna kritika postojeceg stanja

sloboda je zena
uzmi je

sloboda nije podmetanje ideoloski zakrzljale forme
sloboda nije pometanje ideoloski bilo kakve norme
sloboda nije jednostavan domaci zadatak
ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi

sloboda te ceka
uzmi je

datumi
sjecanja
kontrola lupa vratima
regularna predstava
ko ne pamti iznova prozivljava

sloboda nije mizantropski odbaceno kukavicije jaje
sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava
sloboda nije referada stanicnih setaca
ona je svijest o skladu nesklada nesavrsenih ljudi

sloboda je zena
uzmi je
madner

#67 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by madner »

Ja volim dubokoumne pjesme! :D
LSD

#68 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by LSD »

Jugoslovenski muzičar, jugoslovenska grupa Azra, jugoslovenska prica (kao i ostali simboli tog vremena tipa Dugme, Pušenje itd)....ali mora se reci i da je bio velikan svojevremeno....BIO.
I kako je ta država otišla u povijest, otišao je i Štulić zajedno sa njom.....to je bilo prije 20 godina, tako da je ovaj naslov teme totalno neprikladan - davno je on otišao :!: a ne opet....nemojte mi samo price da je Johnny vanvremenski, van okvira i vas svih šablona (što je omiljena teza svih fanova Azre)....jest al u q ;-) vidimo u zadnjih 20 godina koliko je van svih šema....nigdje ga na mapi....negdje u holandiji živi na marginama i u anonimnosti.
Last edited by LSD on 14/11/2013 16:07, edited 1 time in total.
dale cooper

#69 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by dale cooper »

shmizlica wrote:
dale cooper wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:
dale, dale.....ali o ukusima se doista ne raspravlja :D
Šta onda godinama rade muzički, filmski i ostali art kritičari? :D
madner

#70 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by madner »

Samo da je pisao lakse pjesme :D
shmizlica

#71 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by shmizlica »

dale cooper wrote:
pomalo serendaju po svakome :D

ne slažemo se uvijek :lol:
dale cooper

#72 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by dale cooper »

It_is_a_Leclerc wrote:
dale cooper wrote:

Pa dobro. Može se i tako postaviti. Međutim, ja vas neću nikad nagovoriti da umjesto pseudopoezije, počnete čitati pravu. Niti ćete vi mene ubjediti da je Štulić neki veliki poetski boem, Bodler glavom i bradom, i pjesničkim perom. Pa da me ne proglasite za trolla, bolje se preventivno udaljiti :lol:
Ovdje je ipak riječ prvenstveno o rock muzici spojenoj sa poezijom. I nema istu funkciju kao čista poezija.
I nije mjerodavno, niti fer porediti Baudelairea sa Štulićem.
Zokipfc

#73 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by Zokipfc »

LSD wrote:.nemojte mi samo price da je Johnny vanvremenski, van okvira i vas svih šablona (što je omiljena teza svih fanova Azre)....jest al u q ;-) vidimo u zadnjih 20 godina koliko je van svih šema....nigdje ga na mapi....negdje u holandiji živi na marginama i u anonimnosti.

Moras li biti "negdje na mapi" da bi bio van okvira i svih sablona?
madner wrote:Samo da je pisao lakse pjesme :D
:thumbup:
Last edited by Zokipfc on 14/11/2013 16:17, edited 1 time in total.
dale cooper

#74 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by dale cooper »

shmizlica wrote:
dale cooper wrote:
pomalo serendaju po svakome :D

ne slažemo se uvijek :lol:
Ponekad, ali isto tako su i jako potrebni.
madner

#75 Re: ŠTULIĆ OPET OTIŠAO!

Post by madner »

Meni je Bouldaire previse dubokouman, sa stihom francuske dekadencije koja se ne uklapa u moj prefinjeni ukus. Tu negdje mi je sa Hans Adlerom, kojeg takodje ne gotivim. :D
Post Reply