Štrebanje ili učenje sa razumijevanjem ?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...

Da li štrebate gradivo (učite napamet) ili učite sa razumijevanjem ?

1. Da, volim štrebati (učiti napamet) gradivo i sve ono što ide uz njega.
5
8%
2. Volim samo učiti gradivo sa razumijevanjem, bez štrebanja (učenja napamet).
54
92%

Total votes: 59

mirsek

#51 Re: Štrebanje ili učenje sa razumijevanjem ?

Post by mirsek »

Euridika wrote:Ja sam imala prosjek iznad 9 (dok sam bila student) i praktikovala sam učenje s razumijevanjem počev od kraja prve godine faksa pa do završne (pete) godine. Tokom prve godine (većim dijelom) sam štrebala, ali ta godina i jeste 'najteža', gradivo je najobimnije i općenito, pa to poprilično otežava sistem učenja s razumijevanjem. Štrebanje se ne isplati dugoročno, barem ne za faks koji sam ja završila (ETF).
Slazem se, dugorocno se isplati samo ucenje sa razumijevanje. :thumbup:
Cak pomaze i kod bubajucih fakulteta tipa Pravo, Filozofija itd.
Moja hamsa koja je za razliku od mene puno veci klikeras/logicar :D polozila je na Ekonomiji Poslovno pravo i Medjunarodno poslovno pravo na prvom izlasku i to sa ocjenama 10 i 8 a samo jednom procitala materijale ali sa razumijevanjem a odgovarala je na pitanja po njenim rijecima iz glave i logicki.
Ja npr. koji sam se napatio sa Fin. racunovodstvom sam taj ispit dugo rastezao i polagao ali sad poslije toliko godina u razgovoru sa racunovodjama iz firmi potpuno ravnopravno mogu da diskutujem probleme ili neke promjene na racunima jer sam taj ispit na kraju spremio sa razumijevanjem a ne na brzinu pa neke stele koje rade u racunovodstvima po javnim firmama mogu prepravljati kad izjave da princip dvojnog knjigovodstva znaci bukvalno kopiranje istog racuna 2 puta ala backup podataka a u biti znaci princip da se jedna promjena knjizi na 2 razlicita racuna, jedan dugovno i jedan potrazno.
Euridika
Globalna šefica

#52 Re: Štrebanje ili učenje sa razumijevanjem ?

Post by Euridika »

mirsek wrote:
Euridika wrote:Ja sam imala prosjek iznad 9 (dok sam bila student) i praktikovala sam učenje s razumijevanjem počev od kraja prve godine faksa pa do završne (pete) godine. Tokom prve godine (većim dijelom) sam štrebala, ali ta godina i jeste 'najteža', gradivo je najobimnije i općenito, pa to poprilično otežava sistem učenja s razumijevanjem. Štrebanje se ne isplati dugoročno, barem ne za faks koji sam ja završila (ETF).
Moja hamsa koja je za razliku od mene puno veci klikeras/logicar :D polozila je na Ekonomiji Poslovno pravo i Medjunarodno poslovno pravo na prvom izlasku i to sa ocjenama 10 i 8 a samo jednom procitala materijale ali sa razumijevanjem a odgovarala je na pitanja po njenim rijecima iz glave i logicki.
Ja npr. koji sam se napatio sa Fin. racunovodstvom sam taj ispit dugo rastezao i polagao ali sad poslije toliko godina u razgovoru sa racunovodjama iz firmi potpuno ravnopravno mogu da diskutujem probleme ili neke promjene na racunima jer sam taj ispit na kraju spremio sa razumijevanjem a ne na brzinu pa neke stele koje rade u racunovodstvima po javnim firmama mogu prepravljati kad izjave da princip dvojnog knjigovodstva znaci bukvalno kopiranje istog racuna 2 puta ala backup podataka a u biti znaci princip da se jedna promjena knjizi na 2 razlicita racuna, jedan dugovno i jedan potrazno.
:D :thumbup:
Ovo boldirano čak i ja znam, jer radimo puno s kolegama iz ekonomske struke. Čak znam i neke šeme knjiženja... :D
mirsek

#53 Re: Štrebanje ili učenje sa razumijevanjem ?

Post by mirsek »

Euridika wrote:
mirsek wrote:
:D :thumbup:
Ovo boldirano čak i ja znam, jer radimo puno s kolegama iz ekonomske struke. Čak znam i neke šeme knjiženja... :D
:thumbup: svaka cast :D
Eto za neke moje kolege sa Ekonomije to je izgleda ostalo spansko selo ili blago receno nejasno a rade bukvalno na tom referatu gdje to trebaju imati u malom prstu.
vješalica

#54 Re: Štrebanje ili učenje sa razumijevanjem ?

Post by vješalica »

Učenje sa razumijevanjem.
Lakše se pamti materija i trenira mozak.
Bubanje napamet je takoreć histerija i živci i jednostavno se zaboravi.
Kod učenja sa razumijevanjem lakše se stvari povezuju i nadovezuju,tako da i ako zapneš negdje možeš se vratiti sjećanjem do tog segmenta.
Bili su neki očajnici po fakultetima koji su samo cijenili da im se napiše definicija iz njihovih skripti(falsifikovanih i prepisanih i dodatno osakaćenih prepravkama) i tako davali više bodova/ocjene.
Post Reply