"Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

TV i novinske vijesti, vaši komentari, vaše teme...

Moderator: anex

Locked
CSKA

#51 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by CSKA »

Kad neko kaze Rados Bajic,uvijek se sjetim filmova "Sekula se opet zeni" :lol:
detroit-mercy

#52 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by detroit-mercy »

dječak sa šibicama wrote:Rados Bajic, kad i kako je on od minornog glumca kojem je vrhunac karijere bila uloga seljacica u partizanskoj eskadrili, postao tako uticajan, jak, politika stoji iza njega?
Isti oni koji se ubili roveci Drazu po Adi Ciganliji :mrgreen: , doslo i njihovih pet minuta pa seljace vidilo priliku da ispliva iz anonimnosti.
detroit-mercy

#53 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by detroit-mercy »

CSKA wrote:Kad neko kaze Rados Bajic,uvijek se sjetim filmova "Sekula se opet zeni" :lol:
To mu je ipak bio vrhunac umjetnicke karijere :D , sad bi da se okusa i kao redatelj :-) .
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#54 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by KatarinaKosaca »

Ja ga asociram sa filmom Atentat u Sarajevu.. Mada, promijenilo se sociološki toga oko četničkog pokreta, proglašen je antifašističkim kako vani tako i unutar matice zemlje, tako da je bilo očekivano pojavljivanje jednog ovakvog serijala. Mada, kako vidjeh temu na forumu, mislila sam sinoć da je jedno 1122 epizoda, kad ono je sinoć bila prva. NIsam je gledala, sumnjam i da hoću. Za neke stvari čovjek u nekim godinama, jednostavno nema više želudca.
Sezam

#55 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Sezam »

Kad neko kaze rados bajic, ja uvijek pomislim notorna seljacina.
al_akhisari

#56 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by al_akhisari »

...imao sam priliku upratiti dio priče o serijalu i u vrijeme nastajanja iste, te se već tada naziralo u kom pravcu će ići i kojom bojom bojiti našu, ne tako davnu prošlost; u izjavama nekih od glavnih aktera (bajić, glogovac,...), preovladavao je taj revizionistički pristup ratnog perioda, i to u pravcu pozicioniranja četničkog pokreta, a prije svega uloge draže četnika među pozitivce; naravno, sve to upakovano u priču o parafraziram, "istorijskoj utemeljenosti događaja i iscrpnih konsultacija sa istoričarima";
Bodkin

#57 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Bodkin »

animals wrote:
Bodkin wrote:
salis se? ili se pikaju samo hrvati u hrvatskoj :)
Izgleda da se salis ti..hoces da kazes da su ustase dio sluzbene politike Hrvata u BIH :-) ili u Hrvatskoj..onda tom logikom izjednacavanja mozemo reci da su i Mudzadjehini bili odraz bosnjacke politike .. :-)
moras priznati da folklor nije izostao :)
KatarinaKosaca

#58 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by KatarinaKosaca »

Bodkin wrote:moras priznati da folklor nije izostao :)
Ti imaš jako slaba sjećanja na predhodni rat ili se nisi bio rodio ili si bio "overseas". Treće nema, jer ti stalno izjednačavaš sve strane u ratu za jednake stvari.
Sezam

#59 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Sezam »

KatarinaKosaca wrote:
Ti imaš jako slaba sjećanja na predhodni rat ili se nisi bio rodio ili si bio "overseas". Treće nema, jer ti stalno izjednačavaš sve strane u ratu za jednake stvari.
Ima trece. Salonac.
Bodkin

#60 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Bodkin »

KatarinaKosaca wrote:
to sto ti ni do malog mozga doci ne moze da ima ljudi koji kad kazu da je bilo zvanicnih papira sa potpisom "za dom spremni" ne misle da to znaci da su svi podjednako krivi (inace najdraze dvije rijeci foruma: relativizacija i izjednacavanje) nije moj problem. ta tvoja polarizacija me se ne dotice. ti kao da si svu pamet svijeta popila
Sezam wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Ima trece. Salonac.
aha, ne znam sta cu od sebe sto mi neko kao ti kaze da sam salonac :lol:
Chisum

#61 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Chisum »

Sta cudi... U Srbiji koja je vec nekoliko decenija regrutni centar i generator svih mogucih oblika fazisma na ovim prostorima, "istorijski" serijal u kojem se ova ulojena bagra - sastavljena od prevrtljivih drumskih razbojnika i ratnih zlocinaca, koji nema kome se nisu krili pod skutima tokom tih ratnih godina - pokusava predstaviti kao pozitivna epizoda srpske istorije, nista je do nastavak onoga o cemu se u Srbiji danas uci jos od malih nogu.

Okruzenje u kojem zivimo, takvo kakvo jeste, tesko da moze iznjedriti bilo sta drugo. Hrvati su imali ono Vrdoljakovo govno od serijala o Titu, revizionisticko, proustasko sranje, ali su u isto vrijeme imali i Zafranovicev kontra-teg, dok u Srbiji, ovakvoj kakva je danas, u kojoj se na sva zvona velicaju fasisti svih generacija, tesko da mogu da zamislim nesto tako.

Ja sam sasvim svjestan da bi i mnogi pripadnici ovdasnje vladajuce "elite" krenuli slicnim putem i pokusali i nogama i rukama slicnim projektom opravdati bosnjacku sramotu zvanu SS Handzar divizija, ali, znajuci o kakvim se firaunima radi, tesko da ce je napraviti ako im ko ne udijeli kakvu sadaku, tako da, barem za sada - sreca u nesreci - mogu cista obraza reci da moj narod, uslovno receno, ipak nije toliko nisko pao.
Last edited by Chisum on 12/11/2013 10:58, edited 3 times in total.
dječak sa šibicama

#62 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by dječak sa šibicama »

Nije to samo "abolicija Draze Mihajlovica" vec mnogo sira slika, sto bi rekli neki "Memorandum 2"... od gubitnika, napraviti pobjednika, ako iko zna, znaju Srbi. Kosovski mit je najbolji primjer.

Ko bude pratio, sigurno ce se nagledati scena tipa "poklali nas oni sto se mole drugom Bogu", pa Maceka (odnosno Hrvatska) koji ih je izdao, pa stavljam stan od blizu 60 kvadrata na kladionicu da ce ici i scena ulaska Nijemaca u Zagreb i docek sa cvijecem, pa onda malo spaljenih srpskih sela, pa Drazin odnosno Glogovcev prkosni pogled i odlucnost u glasu, pa ce vojnik Milisav da se "skine" gosn kapetane ali kad dodje u selo, ide u cetnike jer rado Srbin ide u vojnike, bice tu i par komunista koji ce biti predstavljeni kao zaludjeni i ispranih mozgova, pa stavljam jos i vikendicu na kladionicu da ce ici i tema "dosao Hrvat (Stjepan Stevo Filipovic) iz Opuzena u Valjevo da provocira svabu, pa se Svabo sveti na srpskim seljacima", a tek kad krenu na sukob Draze i Tita, auuuu... a glavu stavljam na panj da Rados Bajic ne moze docekati da se emitira epizoda kad ono cetnici oslobadjaju Krusevac od Svaba a partizani gledaju ta trane... i tako dalje...

Uostalom, cemu cudjenje, komunisti tj. partizani su u Srbiji uspjeli opstati par mjeseci pocetkom rata u Uzicu, nakon toga nisu smjeli nosom promoliti tamo, do dolaska crvene armije.

Ovo i nije revizija, samo ozvanicenje onoga sto se do jucer saputalo u vaik rojalistickoj Srbiji. Ali dusa im se na zapadu hvalisati sa "srpskim partizanima".

Kako je meni ta dvolicnost, svojstvena svim narodima na ovim prostorima da budemo iskreni, odvratna.
Great Cornholio

#63 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Great Cornholio »

Ja sam dugo, i duboko, promišljao, pitao sam se zašto je onaj bugarin ubio kralja Aleksandra Karađorđevića, 1934. u Marseju, i došao sam do zaključka da ga je ubio zbog toga što mi (mislim na potomke onih koji su živjeli u Kraljevini Jugosalaviji) nismo nikad bugarima platili onu ćeten alvu koju su pokušavali da prodaju oni iz onog preduzeća iz serije "Bolji život" koja se trenutno reprizira na FTV :D
Bodkin

#64 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by Bodkin »

dječak sa šibicama wrote:Nije to samo "abolicija Draze Mihajlovica" vec mnogo sira slika, sto bi rekli neki "Memorandum 2"... od gubitnika, napraviti pobjednika, ako iko zna, znaju Srbi. Kosovski mit je najbolji primjer.

Ko bude pratio, sigurno ce se nagledati scena tipa "poklali nas oni sto se mole drugom Bogu", pa Maceka (odnosno Hrvatska) koji ih je izdao, pa stavljam stan od blizu 60 kvadrata na kladionicu da ce ici i scena ulaska Nijemaca u Zagreb i docek sa cvijecem, pa onda malo spaljenih srpskih sela, pa Drazin odnosno Glogovcev prkosni pogled i odlucnost u glasu, pa ce vojnik Milisav da se "skine" gosn kapetane ali kad dodje u selo, ide u cetnike jer rado Srbin ide u vojnike, bice tu i par komunista koji ce biti predstavljeni kao zaludjeni i ispranih mozgova, pa stavljam jos i vikendicu na kladionicu da ce ici i tema "dosao Hrvat (Stjepan Stevo Filipovic) iz Opuzena u Valjevo da provocira svabu, pa se Svabo sveti na srpskim seljacima", a tek kad krenu na sukob Draze i Tita, auuuu... a glavu stavljam na panj da Rados Bajic ne moze docekati da se emitira epizoda kad ono cetnici oslobadjaju Krusevac od Svaba a partizani gledaju ta trane... i tako dalje...

Uostalom, cemu cudjenje, komunisti tj. partizani su u Srbiji uspjeli opstati par mjeseci pocetkom rata u Uzicu, nakon toga nisu smjeli nosom promoliti tamo, do dolaska crvene armije.

Ovo i nije revizija, samo ozvanicenje onoga sto se do jucer saputalo u vaik rojalistickoj Srbiji. Ali dusa im se na zapadu hvalisati sa "srpskim partizanima".

Kako je meni ta dvolicnost, svojstvena svim narodima na ovim prostorima da budemo iskreni, odvratna.
a na drugoj strani ce biti razvaljivanje beograda iz zraka. naravno, hrvati ce biti ulizice njemackoj, bosnjaci ce prvi poceti pa ce cetnici moraju sravnati racune dok za albance ne moraju izmisljati razlog za metak u celo. to je dozvoljeno. da su bar cetnici okaraktirizirani kao to sto jesu, dakle zlocinci, i da je tako u knjigama pa da snime nesto ovako pa da mi je jasno. ali ovakvo zalijevanje nacionalizma...
dječak sa šibicama

#65 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Great Cornholio wrote:Ja sam dugo, i duboko, promišljao, pitao sam se zašto je onaj bugarin ubio kralja Aleksandra Karađorđevića, 1934. u Marseju, i došao sam do zaključka da ga je ubio zbog toga što mi (mislim na potomke onih koji su živjeli u Kraljevini Jugosalaviji) nismo nikad bugarima platili onu ćeten alvu koju su pokušavali da prodaju oni iz onog preduzeća iz serije "Bolji život" koja se trenutno reprizira na FTV :D
Cernozemski je bio sve, samo nije bio Bugarin :D

Image

soldat Dide Kvaternika.
Great Cornholio

#66 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

dječak sa šibicama wrote:
Great Cornholio wrote:Ja sam dugo, i duboko, promišljao, pitao sam se zašto je onaj bugarin ubio kralja Aleksandra Karađorđevića, 1934. u Marseju, i došao sam do zaključka da ga je ubio zbog toga što mi (mislim na potomke onih koji su živjeli u Kraljevini Jugosalaviji) nismo nikad bugarima platili onu ćeten alvu koju su pokušavali da prodaju oni iz onog preduzeća iz serije "Bolji život" koja se trenutno reprizira na FTV :D
Cernozemski je bio sve, samo nije bio Bugarin :D

Image

soldat Dide Kvaternika.
Ovako stoji na Wikipediji:
- Atentator, Vlado Černozemski, podrijetlom Bugarin[1], pripadnik Unutrašnje makedonske revolucionarne organizacije (skraćeno VMRO), usmrtio je kralja Aleksandra a francuski ministar vanjskih poslova Louis Barthou, ranjen je u ruku zalutalim policijskim metkom te je uslijed neadekvatne medicinske pomoći iskrvario i umro. Oko atentata su surađivali ustaše i VMRO, koji nisu željeli da Hrvati i Makedonci[2] (koji su smatrani Bugarima[3][4][5]) žive pod srpskom dominacijom, posebno nakon zavođenja šestosječanjske diktature i donošenja oktroiranog ustava,[6], već su se zalagali za stvaranje neovisnih država Makedonije i Hrvatske.[7] U atentat su bile umiješane i pojedine strane sile, u prvom redu Mussolinijeva Italija, koja je imala teritorijalne pretenzije ka Jugoslaviji, odnosno njezinoj jadranskoj obali.

Slično kao što se Sarajevski atentat u Srbiji doživljava kao junačko djelo, a na zapadu kao teroristički čin, tako se i Marseillski atentat u Srbiji doživljava kao teroristički čin, a u Bugarskoj, Makedoniji i Hrvatskoj kao herojski.
KatarinaKosaca

#67 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by KatarinaKosaca »

dječak sa šibicama wrote:soldat Dide Kvaternika.
Istina.
Great Cornholio

#68 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

KatarinaKosaca wrote:
dječak sa šibicama wrote:soldat Dide Kvaternika.
Istina.
A djed mu je bio vlasnik slastičarne u kojoj se pravila najbolja ćeten alva :D
sinuhe

#69 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by sinuhe »

Volim ratne filmove i serije pa cu pogledati.
Great Cornholio

#70 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

sinuhe wrote:Volim ratne filmove i serije pa cu pogledati.
Ja pogledah prvu epizodu, a pogledaću i ostale, ali kako god ko predstavljao četnike za mene su oni zločinci. Mog pradjeda su u Drugom svjetskom ratu zaklali četnici, to su uradili u vozu koji je saobraćao na relaciji Trebinje - Dubrovnik. Moj pradjed nije bio pripadnik niti jedne vojske, bio je obični čovjek, seljak, građevinar po struci, a ubili su ga zamo zato što je na glavi nosio fes, jer tada je bio običaj da ljudi islamske vjeroispovjesti nose fesove. Prije na noć, ustaše su upale u jedno srpsko selo u okolici Trebinja, dok su klali nedužne srpske seljake bili su obučeni da izgledaju kao muslimani, i dozivali su se muslimanskim imenima.

Eto tako, samo da kažem da su za mene ustaše i četnici zločinci i Hitlerove sluge, i nikakva serija ne može promijeniti moj stav o njima.

Partizani su se borili protiv Hitlera i domaćih izdajnika, i iako su i oni činili zločine koji se ničim ne mogu opravdati, ne mogu se nikada izjednačiti sa četnicima i ustašama, četnici i ustaše su se borili protiv partizana, a partizani su se borili protiv Hitlera !
sinuhe

#71 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Post by sinuhe »

Ma cudi me da tek sad snimaju o ravnogorcima :-) a i glupo je ocekivati neku objektivnost. Kad je nema u drugim sferama kako ce biti u filmu.
Great Cornholio

#72 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

sinuhe wrote:Ma cudi me da tek sad snimaju o ravnogorcima :-) a i glupo je ocekivati neku objektivnost. Kad je nema u drugim sferama kako ce biti u filmu.
Nek se o ovim stvarima priča, nek se čuju sve "strane", ne treba ove stvari "gurati pod tepih", treba utvrditi potpunu istinu, jer kao što je Isus rekao, a Frojd dokazao, jedino nas istina može "osloboditi" ( izliječiti).
Great Cornholio

#73 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

E vala i ovaj Safet nije znao "kud udara", pa ne idu Gavrilo Princip i SDA zajedno :evil: :D

dječak sa šibicama

#74 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

Great Cornholio wrote:Prije na noć, ustaše su upale u jedno srpsko selo u okolici Trebinja, dok su klali nedužne srpske seljake bili su obučeni da izgledaju kao muslimani, i dozivali su se muslimanskim imenima.
Da bolan...

" Na Šarića grede dvije ustaški se barjak vije,
neka, neka, nek se vije, vijao se on i prije. "

" Fazlagića Kula silovito vrisne,
dok je Kule bit će Nezavisne. "

Image

Image

Image
Great Cornholio

#75 Re: "Ravna Gora" - analize, kritike, misljenja

dječak sa šibicama wrote:
Great Cornholio wrote:Prije na noć, ustaše su upale u jedno srpsko selo u okolici Trebinja, dok su klali nedužne srpske seljake bili su obučeni da izgledaju kao muslimani, i dozivali su se muslimanskim imenima.
Da bolan...

" Na Šarića grede dvije ustaški se barjak vije,
neka, neka, nek se vije, vijao se on i prije. "

" Fazlagića Kula silovito vrisne,
dok je Kule bit će Nezavisne. "

Image

Image

Image
Da, bilo je i dosta muslimana koji su se borili na strani Hitlera, a što se tiče ovog događaja ja vjerujem svom djedu čijeg su oca zaklali četnici, na način kako ti gore opisah, a on nije bio pripadnik ustaškog pokreta, već obični seljak.
Locked