PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
- Prolaznik
#51 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:24, edited 1 time in total.
- Havatar
#52 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Kako kad je vec pocetkom 80-tih pocela stagnacija i nazadovanje , bile razne stabilizacije i programi za izlazak iz krizeProlaznik wrote:Evo da dodam temi i moje skromno razmišljanje. Nisam čitao sve prethodne postove pa onako iz rukava bacam neke misli.
Ako pođemo od pretpostavke koju je pokretač teme dao tj. da su nacionalisti uklonjeni na vrijeme i pametne glave preuzele kormilo u svoje ruke smatram da bi napravili političku reformu i našli konsenzus o prestrukturiranju države i njenog opstanka.
Da smo nakon toga pozvali nekoliko pametnih ekonomista da nam naprave program transformacije privrede iz dogovorne u tržištnu sa jasno postavljenim ciljevima i načinom kako doći do toga ko zna gdje bi nam bio kraj. Mogli smo se profilisati u nešto slično što je danas Slovačka jer smo imali sve preduslove da kod nas jače zaživi auto industrija. Mogli smo razviti turizam pa postati glavna konkurencija današnjoj Turskoj...
Nije uopšte potrebno da se poredimo da drugima već da konstatujem da bi nam sigurno bilo bolje nego što je sada. Koliko tačno? To baš i nije bitno.
- madner
#53 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Sasvim normalne stvari, Turska je tek prije par godina dosla na standard RBiH iz 1981. No sada napreduju brzo. Nema drzave da samo raste, nekad se i pada.
- Prolaznik
#54 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
...
Last edited by Prolaznik on 11/05/2023 18:24, edited 1 time in total.
-
Bodkin
#55 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
daddy-kool wrote:A sistem su ljudi. Naši ljudi su dobri radnici i u BiH, naš visokoobrazovani kadar je lošeg kvaliteta, a to su ljudi koji bi trebalo da prave sistem. Ovi što su se odlučili na emigraciju, to su često bili najobrazovaniji ili najodvažniji, pravi recept za uspjeh.Bodkin wrote: ekonomiju ne cine ljudi nego sistem. svi ti ljudi su odlicni radnici po zapadnoj evropi ili americi. tamo su itekako radni.
ako moze jedna hrvatska danas biti tu gdje je, jugoslavija je mogla biti samo barem duplo jaca od danasnje hrvatske. smijesno je reci da bi bilaispod danasnje ceske. bila bi BAREM na tom nivou
Zaduženje na većem nivou i usmjereno u razvoj je dobra stvar.
Ako je sama Slovenija na nivou Češke, kako bi onda Jugoslavija sa još mnogo slabije razvijenim republikama bila na istom nivou?
zato sto je proslo 20 godina od kad je slovenija sama. Porediti potencijal slovenije same i porencijal jugoslavije ili slovenije,u toj istoj jugoslaviji je suludo
Sent from my Lumia using Tapatalk
-
daddy-kool
#56 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
U principu da, sigurno je da Jugoslavija ne bi bila prosta suma svojih dijelova. Ali to ne garantuje da bi bila više od te sume, ili da bi Sloveniji bilo bolje u Jugoslaviji. Ustvari, to je bio jedan od razloga za raspad.Bodkin wrote:daddy-kool wrote: A sistem su ljudi. Naši ljudi su dobri radnici i u BiH, naš visokoobrazovani kadar je lošeg kvaliteta, a to su ljudi koji bi trebalo da prave sistem. Ovi što su se odlučili na emigraciju, to su često bili najobrazovaniji ili najodvažniji, pravi recept za uspjeh.
Zaduženje na većem nivou i usmjereno u razvoj je dobra stvar.
Ako je sama Slovenija na nivou Češke, kako bi onda Jugoslavija sa još mnogo slabije razvijenim republikama bila na istom nivou?
zato sto je proslo 20 godina od kad je slovenija sama. Porediti potencijal slovenije same i porencijal jugoslavije ili slovenije,u toj istoj jugoslaviji je suludo
- Sezam
#57 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Jos jedna u nizu besmislenih nostalgicarskih SBBKBB tema.
- rajvoSa0
#58 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
a tebi i tvojima to para oci, jelde?Sezam wrote:Jos jedna u nizu besmislenih nostalgicarskih SBBKBB tema.
takvi su u to vrijeme bili gdje i zasluzuju, jel tako malme boy?
- Sezam
#59 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
U cemu je problem? Sto je neko konacno primjetio da se raspravlja o glupostima?
- rajvoSa0
#60 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
ako ti je glupost, ti izadji.Sezam wrote:U cemu je problem? Sto je neko konacno primjetio da se raspravlja o glupostima?
imas na forumu teme sto su u tvojoj sferi interesovanja.. svedska socijala, porodica izmetbegovic i tako..
- Sezam
#61 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Pomijesao si me sa nekim, djecace.rajvoSa0 wrote:ako ti je glupost, ti izadji.Sezam wrote:U cemu je problem? Sto je neko konacno primjetio da se raspravlja o glupostima?
imas na forumu teme sto su u tvojoj sferi interesovanja.. svedska socijala, porodica izmetbegovic i tako..
- fakat
#62 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Konacno da neko primjeti da je polozaj koji je Ceska imala iza zeljezne zavjese bio rezultat represije i jedno privremeno nerealno stanje.detroit-mercy wrote:Ta ce Cesimali_balon wrote:Cuj nivo ceske slican yugi, 88 na jednom izletu za 10DEM smo imali licnog konobara dvije noci. Otisli u njihov freeshop tamo nase softy zvake.
Jaran smjesne pare kupio rog BMXa. Otisao sa 100DEM vratio se sa 50DEM a ne da sam se preseravao.
Tako da bi mi bili daaaaaaleko ispred njih, jedno vrijeme ali mi smo nedisciplinovani balkanoidi, pa bi se brzo srozali., ja 80tih ziogu po Ceskoj ko magarac za jednu crvenu
. Najvise volim ovakve komentare koji u obzir ne uzimaju niti jedan relevantan podatak o Ceskoj. Ceska nije bile siromasna sto Cesi nisu znali nego sto im je Rus hebo mater uzduz i poprijeko. Ta ista ceska je prije drugog svjetskog rata bila jedna od razvijenijih regija Evrope, njihova industrija je bila izuzetno jaka, sama Skoda je u ta doba bila u par sa Mercedesom. Onda dolaze Rusi i zna se sta
.
Zanemariti opstu kulturu naroda, pismenost, tradiciju, radne navike i sve ostalo sto je Cesku cinilo Ceskom je totalna glupost. Slovenija u par sa Ceskom sve ostale republike daleko ispod po razvijenosti i prije i a poslije rata a i sa ratom i bez rata.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#63 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
prije će biti da su tvoja mjerila dvostruka. osim ako pod "represijom" podrazumijevaš i genocid? te težnje o kojima govoriš su refleksija, a ne uzrok. i to refleksija jako bliskih događaja, a ne onih otprije 600-tinjak godina, koji su se pretvorili u nacionalne komplekse i mitove.Tessaract wrote:Кад би био доследан у том размишљању ,као што ниси, сматрао би и тежње данашњих Бошњака ка унитарној БиХ за великобошњачки хегемонизам и подржавао ослободилачке покрете босанских Срба и Хрвата. С обзиром да сам сигуран да о тој мањој верзији те Југославије имаш потпуно супротно мишљење о тим темама ,јер су у том случају Бошњаци већина очигледно је да гајиш мржњу према поменутим народима, јер се само тако могу објаснити твоја двострука мерила.Havatar wrote: Pa on i smatra da je trebalo da se vlada represijom prema svima kojima smeta velikosrpska hegemonija u Jugoslaviji
-
Bodkin
#64 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
fakat wrote:Konacno da neko primjeti da je polozaj koji je Ceska imala iza zeljezne zavjese bio rezultat represije i jedno privremeno nerealno stanje.detroit-mercy wrote:Ta ce Cesimali_balon wrote:Cuj nivo ceske slican yugi, 88 na jednom izletu za 10DEM smo imali licnog konobara dvije noci. Otisli u njihov freeshop tamo nase softy zvake.
Jaran smjesne pare kupio rog BMXa. Otisao sa 100DEM vratio se sa 50DEM a ne da sam se preseravao.
Tako da bi mi bili daaaaaaleko ispred njih, jedno vrijeme ali mi smo nedisciplinovani balkanoidi, pa bi se brzo srozali., ja 80tih ziogu po Ceskoj ko magarac za jednu crvenu
. Najvise volim ovakve komentare koji u obzir ne uzimaju niti jedan relevantan podatak o Ceskoj. Ceska nije bile siromasna sto Cesi nisu znali nego sto im je Rus hebo mater uzduz i poprijeko. Ta ista ceska je prije drugog svjetskog rata bila jedna od razvijenijih regija Evrope, njihova industrija je bila izuzetno jaka, sama Skoda je u ta doba bila u par sa Mercedesom. Onda dolaze Rusi i zna se sta
.
Zanemariti opstu kulturu naroda, pismenost, tradiciju, radne navike i sve ostalo sto je Cesku cinilo Ceskom je totalna glupost. Slovenija u par sa Ceskom sve ostale republike daleko ispod po razvijenosti i prije i a poslije rata a i sa ratom i bez rata.
ceska je izmedju dva rata imala jacu industriju od njemacke. To ipak nista ne znaci jer jer vidimo gdje je njemacka danas
- Tessaract
#65 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Да ли би могао да појасниш где сам тачно употребио двострука мерила?Chmoljo wrote:
prije će biti da su tvoja mjerila dvostruka. osim ako pod "represijom" podrazumijevaš i genocid? te težnje o kojima govoriš su refleksija, a ne uzrok. i to refleksija jako bliskih događaja, a ne onih otprije 600-tinjak godina, koji su se pretvorili u nacionalne komplekse i mitove.
Не знам шта ти значи тај варваризам "рефлексија" као што вероватно не знаш ни ти, али предпостављам да си хтео да кажеш да је то последица, а не узрок што опет нема никаквог смисла:
Водећи се доследношћу, ако сматраш да Бошњаци данас имају право на хегемонију над Србима јер је над њима почињен геноцид у Сребреници, онда би такође морао да сматраш да Срби имају право на хегемонију јер је над њима почињен геноцид у Мачви 1914. а и још покоји касније. Мислим да и сам примећујеш да се таквим приписивањем колективних кривица и колективних казни у виду потчињеног положаја не постиже ништа и да је било какво колективно приписивање злочина суштински погрешно.
С друге стране, опет се руководећи доследношћу, ако сам те погрешно разумео и ако подржаваш грађански принцип у данашњој БиХ онда сигурно подржаваш и грађански принцип који је постојао у краљевини Југославији као и грађански принцип који би постојао у хипотетичкој Југославији коју сам споменуо. У том случају ти сигурно не смета што Муслимани тј. Бошњаци не би били доминантан фактор јер друштво не посматраш кроз бројност појединачних народа од којих сваки има неку колективну особину, већ као суму њених грађана од којих је сваки прича за себе.
По мени, било какво комбиновање ова два случаја није ништа друго до употреба двоструких мерила.
- Chmoljo
#66 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Smilja Avramov bi bila ponosna.
da, da, dvostruki aršini. jer "represija" (nisam siguran da znam šta znači, ali vjerovatno ne znaš ni ti. ali preDpostavljam da misliš na PRINUDU) koja je primjenjena na očuvanju, ne Jugoslavije, nego države u kojoj su svi Srbi na okupu, jeste genocid.
i nije uspjela, naravno.
da je to bilo identično u zemljama koje si pobrojao, isto tako ne bi uspjelo.
isto tako, pitam se, kako to, ako zagovaramo građansko društvo, zbir pojedinaca, da je srpsko rukovodstvo u BiH bojkotovalo i nije priznalo rezultate referenduma? nego je odabralo načelo kolektiviteta i osnivalo autonomne oblasti?
kao šlag na tortu daješ mi primjer Kraljevine SHS, kao bastiona građanstva
gdje su individualni solunci otimali zemlju milom ili silom, u zamjenu za novčanu naknadu ispod vrijednosti, ili koja nikad nije bila isplaćena. građanska agrarna reforma
pod prinudom, ili kako ti kažeš tu riječ koju ne razumijem - represijom.
za kraj, u čemu se ogledaju "hegemonistički zahtjevi Bošnjaka"? u zahtjevima za funkcionalnom državom ili u zahtjevu za tim da u na državnim jaslama ne sjede oni koji su otvoreno protiv te države (ups, još jedan dvostruki aršin), kao i oni koji su otvoreno ili manje otvoreno provodili, podržavali i podstrekavali na genocid?
za*ebani ti hegemonci...
da, da, dvostruki aršini. jer "represija" (nisam siguran da znam šta znači, ali vjerovatno ne znaš ni ti. ali preDpostavljam da misliš na PRINUDU) koja je primjenjena na očuvanju, ne Jugoslavije, nego države u kojoj su svi Srbi na okupu, jeste genocid.
i nije uspjela, naravno.
da je to bilo identično u zemljama koje si pobrojao, isto tako ne bi uspjelo.
isto tako, pitam se, kako to, ako zagovaramo građansko društvo, zbir pojedinaca, da je srpsko rukovodstvo u BiH bojkotovalo i nije priznalo rezultate referenduma? nego je odabralo načelo kolektiviteta i osnivalo autonomne oblasti?
kao šlag na tortu daješ mi primjer Kraljevine SHS, kao bastiona građanstva
za kraj, u čemu se ogledaju "hegemonistički zahtjevi Bošnjaka"? u zahtjevima za funkcionalnom državom ili u zahtjevu za tim da u na državnim jaslama ne sjede oni koji su otvoreno protiv te države (ups, još jedan dvostruki aršin), kao i oni koji su otvoreno ili manje otvoreno provodili, podržavali i podstrekavali na genocid?
za*ebani ti hegemonci...
- Chmoljo
#67 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
P.S. ovim bih, što se mene tiče, završio sa ovom pričom, jer je off topic
to je bila samo moja "refleksija".
-
mali_balon
#68 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Cujte kolega moj komentar se odnosio na Cehoslovacku u onaj mracni vakat a ne prije rata (2.SvRat) ili gdje je sad Ceska a gdje mi. I koliko sam upratio govori se o Jugi a ne o repubilkama kao samostalnim drzavama. Naravno da je apsurd porediti prijeratnu Cehoslovacku sa SRBiH ili danasnju Cesku sa BiH.detroit-mercy wrote:Ta ce Cesimali_balon wrote:Cuj nivo ceske slican yugi, 88 na jednom izletu za 10DEM smo imali licnog konobara dvije noci. Otisli u njihov freeshop tamo nase softy zvake.
.
Dakle moj komentar se odnosio na period Cehoslovacka SFRJ. A to sto je Rus jebavo kao je htio je vec druga prica.
-
jefferson
#69 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Prvo, nije se mogla odrzati i da nije bilo rata. Onog trenutka kada je pao berlinski zid, i jugoslavija je izgubila na vaznosti.
Lawrence Eagleburger je Milosevica 1989 odmah pritisnuo oko pitanja Kosova, sto amerikanci nikad ranije nisu potezali.
Onakva Jugoslavija kakva je bila ne bi prezivjela.
Drugo, Jugoslavija je imala svje sanse da postane strukturalno vrlo jaka, da ekonomija vodi kolo a ne ideologija i foteljasi.
Prva prilika je bila 1948 godine nakon razlaza sa Satljinom, tada je YU mogla da se prikloni zapadu vise nego sto jeste.
1953 nakon rata u koreji, i nakon smrti staljina, postalo je jasno da SSSR nece napasti jugoslaviju, i mogli smo preci u zapadni kamp. Tada je bilo prica i oko NATO clanstva.
Treca prilika je bila kada je George Kennan bio americki ambasador u YU. On je bio tvorac americke hladnoratovske politike i navlacio je vodu na mlin da se jugoslavija kani nesvrstanih i pridruzi NATO-u.
Tada su generali, vodjeni ideologijom, svi veterani rata, kao i Tito, odlucili na otopljavanje odnosa sa SSSR-om, prije svega jer smo se mi uvijek voljeli jebat a da nam ne udje.
Tako smo odlucili kupiti MIG-21 avione umjesto F-5 i F-4 koje su amerikanci otvoreno nudili. Medjutim, amerikanci su trazili pare, a SSSR je prodao avione za milion pari cipela koje su napravili Borac, Borovo itd.
To je bio signal da se ponovo okrecemo istoku.
Cetvrta snasa, koja nije toliko jaka bila, ali je opet sansa bila je vojna saradnja SAD i Yu iz 1980-tih. JNA je razmatrala kupovinu 40 F5E izvidjackih aviona, i JNA ih je testirala u Arizoni, New Mexicu i Californiji. Tada Major Suad hamzic, je vodio testni program.
Da smo kupili F5E, SAD je bio spreman da nam dadne licencu za motor F100 za Orao (Orao je prvobitno bio predvidjen sa jednim motorom) kao i licencu za proizvodnju aviona F20, koji nije imao perspektivu u SAD, ali za YU bi bio perfektan.
Mi smo kupili opet nove verzije MIG-21, a da ne bi amerikance skroz ispizdili kupili smo njihovu izvidjacku opremu i Maverick navodjene rakete za orla.
Da smo malo dalje gledali u buducnost, i manje se kurvali mogla je drzava opstat.
Danas bi SLO bila bogatija nego sto jeste jer bi Gorenje imalo ogromno trziste, jer bi TAM i dalje bio ziv itd, itd.
Ali jbg, vaznija su nam krvna zrnca i prebrojavanje ovaca od zivota. Na kraju krajeva, ne bi onoliko ljudi izginulo da bi dobili novu elitu koja drzi ljude kao robove.
Lawrence Eagleburger je Milosevica 1989 odmah pritisnuo oko pitanja Kosova, sto amerikanci nikad ranije nisu potezali.
Onakva Jugoslavija kakva je bila ne bi prezivjela.
Drugo, Jugoslavija je imala svje sanse da postane strukturalno vrlo jaka, da ekonomija vodi kolo a ne ideologija i foteljasi.
Prva prilika je bila 1948 godine nakon razlaza sa Satljinom, tada je YU mogla da se prikloni zapadu vise nego sto jeste.
1953 nakon rata u koreji, i nakon smrti staljina, postalo je jasno da SSSR nece napasti jugoslaviju, i mogli smo preci u zapadni kamp. Tada je bilo prica i oko NATO clanstva.
Treca prilika je bila kada je George Kennan bio americki ambasador u YU. On je bio tvorac americke hladnoratovske politike i navlacio je vodu na mlin da se jugoslavija kani nesvrstanih i pridruzi NATO-u.
Tada su generali, vodjeni ideologijom, svi veterani rata, kao i Tito, odlucili na otopljavanje odnosa sa SSSR-om, prije svega jer smo se mi uvijek voljeli jebat a da nam ne udje.
Tako smo odlucili kupiti MIG-21 avione umjesto F-5 i F-4 koje su amerikanci otvoreno nudili. Medjutim, amerikanci su trazili pare, a SSSR je prodao avione za milion pari cipela koje su napravili Borac, Borovo itd.
To je bio signal da se ponovo okrecemo istoku.
Cetvrta snasa, koja nije toliko jaka bila, ali je opet sansa bila je vojna saradnja SAD i Yu iz 1980-tih. JNA je razmatrala kupovinu 40 F5E izvidjackih aviona, i JNA ih je testirala u Arizoni, New Mexicu i Californiji. Tada Major Suad hamzic, je vodio testni program.
Da smo kupili F5E, SAD je bio spreman da nam dadne licencu za motor F100 za Orao (Orao je prvobitno bio predvidjen sa jednim motorom) kao i licencu za proizvodnju aviona F20, koji nije imao perspektivu u SAD, ali za YU bi bio perfektan.
Mi smo kupili opet nove verzije MIG-21, a da ne bi amerikance skroz ispizdili kupili smo njihovu izvidjacku opremu i Maverick navodjene rakete za orla.
Da smo malo dalje gledali u buducnost, i manje se kurvali mogla je drzava opstat.
Danas bi SLO bila bogatija nego sto jeste jer bi Gorenje imalo ogromno trziste, jer bi TAM i dalje bio ziv itd, itd.
Ali jbg, vaznija su nam krvna zrnca i prebrojavanje ovaca od zivota. Na kraju krajeva, ne bi onoliko ljudi izginulo da bi dobili novu elitu koja drzi ljude kao robove.
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#70 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Muharem Bazdulj , intervju povodom slike Adolfa Hitlera i ploce Sarajevskog Atentata :
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... g.facebook
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/re ... g.facebook
-
UnscarD
- Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.
#71 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Moze li mi neko od ovih sto svoje teze baziraju na podatku da je ExYu bila previse zaduzena drzava to malo pojasniti a lijepo bi bilo da se ukljuci i paralela sa zaduzenoscu danasnjih zemalja nasljednica?
2,5 do 3 puta (u relativnom odnosu tadasnje vrijednosti USD-a) su danasnje zemlje vise zaduzene nego sto je tada bila Yu. Zivi se kao sto vidimo, mahom daleko losije.
2,5 do 3 puta (u relativnom odnosu tadasnje vrijednosti USD-a) su danasnje zemlje vise zaduzene nego sto je tada bila Yu. Zivi se kao sto vidimo, mahom daleko losije.
- madner
#72 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas. 
- Havatar
#73 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.
- madner
#74 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
Naravno, ima i u Njemackoj. Ima vise ljudi i pc.Havatar wrote:Sad vise ljudi ima auto nego tadmadner wrote:Bilo je to drugo doba, nije se plivalo u lovi kao danas.
Samo je pitanje omjera, da li smo blize danas Njemackoj ili tada.
Makaze se su opet otvorile, a zatvarale su se od circa 1960 do 1980 te.
-
Bodkin
#75 Re: PITANJE ZA ISKUSNE - GDJE BI BILI?
ja kontao to pitati ali sa druge strane doce neko kao onaj korisnik101 pa ce unistiti temuUnscarD wrote:Moze li mi neko od ovih sto svoje teze baziraju na podatku da je ExYu bila previse zaduzena drzava to malo pojasniti a lijepo bi bilo da se ukljuci i paralela sa zaduzenoscu danasnjih zemalja nasljednica?