Zviz wrote:pearlica wrote:Da u pravu ste ima stranaca (u svim soc. demokratskim drzavama) koji iskoristavaju drzavu u kojoj zive maksimalno. Ali isto tako imaju i oni svojih domacih koji to isto rade. Mislim da to nema veze koje o kojoj je naciji ljudi rade svugdje ima svakakvog svijeta.
Mislim da su Bosanci u manjini sto se toga tice i zaista ne mogu da vjerujem zvizu i slicnima koji nase ljude tako predstavljaju jer kako to da ja znam 90% samo pozitivne price tj ljudi koji su se snasli, rade, placaju poreze, djeca studiraju itd. Nikako mi nije logicno to sve. Uvijek ima budala ali zasto tu neku manjinu izdizati i kroz tolike teme na ovom forumu provlaciti. Pomislio bi neko da su svi takvi.
Ali da ce saka takvih stranaca unistiti jendnu Svedsku ili Dansku je jako malo vjerovatno. Nisu oni ni naivni ni budale 
Da bosanci jesu manjina ali ja sam rekao da % bosanaca u razdoblju godina od 40 do 65 na penziji je % veci! nego danaca! Ja ti mogu nabrojati bar 30 domacinstva u krugu od 30km gdje oba roditalja imaju penziju! I rijec je o ljudima u godinama od 40 do 65! Da imaju prijevremensku penziju koja je cca. 65% prosjecne plate! 5.000€ brutto. oko 12.500 do 14.500kr netto imaju cirka 2.000€ na ruke, jer skoro i ne placaju porez na penziju kao ko fol drzava unaprijed obije nesto - isto sa stipendijom 5.400kr na mjesec a isplate 4.900 u prosjeku.
I nasi sistematski varaju. Prvo radi 3-5 godina (ko je morao) onda ode na bilovanje jedno vrijeme pa spane na kontant-pomoc pa kad sve to ispuca ima varijantu da ga drzava izdrzava ili da dobje penziju. Ako ga drzava izdrzava nemsje izaci iz drzave! Nemoze u BiH jer rizikuje i pare i status! Onda daj penziju pa prvo pocne kod svog GP (General practitioner) ko neki tvoj doktor opste prakse, onda kod njega podnese zahtjev da je za penzije 1/4 se vadi na fizicke tegove 3/4 na psihicke onda idu analize i pregeldi ili za bolove ili za dusevne stvari pa razgovori pa ono pa ovo i tako kako kome 2,5 do 4 godine i onda penzija. No koji su dobili dobili su nema vise - sad mroas biti sakat skroz skorz ili za ludnice da je dobijes znaci da te zatvore pa su ovi preostali skondali jebi ti to bolje je i raditi nego biti u ludari ili bez ruke - nema niko nuda da postavi ruku na panj a svak ima muda da zapuca se autom u zid i trazi ostecenje

Ma bitno je da ti redovno pratis crnu hroniku, ko prima penziju, ko krade, vjerovatno i ko koga guzi...

dobro ti rece perlica, ti to nekako po nacionalnoj osnovi...
pokusaj vise da se posvetis sam sebi, pusti se Bosanaca...guraj sta u rupicu...kad vec tako ponosno pricas da se bavis golfom, kao sto ti se i dedo bavio...
Nego kako ti ovo samo pratis Bosance i samo da primjetim da je kod tebe napisano malim slovom

...ja sam mislio da si ti onako vise orjentisan kao Jugosloven...oprosti Danac...prati Dance, svoje sunarodnjake.
A ja mislim da su ti pojedini Bosanci davno prije tebe skontali kako da uzmu lovu...ti se sad sjetio da to primjetis nakon 20 godina

pa te sad to opsjeda...to je vec prosao fazon, kad si ga i ti skontao. Provalili i Danci fazon, jest' da im je trebalo.
Nekako sve vise sticem utisak da bi i ti u penziju, koliko god da pricas da radis (smara te taj cinkaroski volonterski posao, pa to ti je).
Nego sjeti se dobre stare grcko-rimske....Rad je stvorio covjeka, a nerad gospodina.
Uz onu Arbeit macht frei. Ko o cemu, a ti o radu...i o parama...a eto izgleda da bi se i ozenio. Dankinja, nista drugo. Ne daj Boze da ti naleti kakva nasa, jos bi te na zlo natjerala.