u pravu si!a sto je najgore 95% ljudi govori,ma mi nismo nacionalisti,mi to ne gledamo,mi smo pravi vjernici a kad dodje 5 do 12 onda se na jednom pocnemo dijeliti na svoje i njihovefatamorgana wrote:Otrovni koktel religije, nacionalizma i zaostalosti (čitaj primitivizma) je doveo do rata kao i do ovakvog socijalnog, ekonomskog i kulturnog sunovrata kod nas.
Ipak pored kafe, najomiljnije piće kod domaćeg življa je slatka ovisnost.
da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
-
mahmoud a d
#51 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
- fatamorgana
#52 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Pa ne treba biti ni filozof a ni neki "ajnštajn" da bi se vidjelo da su kod nas religije razdvojile ljude, pred očima nam je svima samo ko to ne želi da vidi uzalud mu je mahati istinom ispred nosamahmoud a d wrote:u pravu si!a sto je najgore 95% ljudi govori,ma mi nismo nacionalisti,mi to ne gledamo,mi smo pravi vjernici a kad dodje 5 do 12 onda se na jednom pocnemo dijeliti na svoje i njihovefatamorgana wrote:Otrovni koktel religije, nacionalizma i zaostalosti (čitaj primitivizma) je doveo do rata kao i do ovakvog socijalnog, ekonomskog i kulturnog sunovrata kod nas.
Ima ona narodna izreka: Nema gluvljeg čovjeka od onoga koji ne želi da čuje",
-
Great Cornholio
#53 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Kako ćeš ba blagosivljati haubice, a vjeruješ da ti je Bog zapovjedio " Ne ubij!". I da, takvi bi trebali odgovarati i pred ovozemaljskim sudovima, a Božji neće nikog zaobići.fatamorgana wrote:I nažalost od tih vjerskih zločinaca koji su podržavali i gurali u rat niko nije odgovarao a isto su odgovorni kao i ideolozi i političari ....Great Cornholio wrote:Treba razdvojiti religijska učenja od religijskih zajednica koje se "kunu" u ta učenja, jer religijska učenja mogu biti i faktor koji bi spajao ljude, ali religijske zajednice, ove "mainstrem" to nisu, jer teško da bi u bivšoj SFRJ došlo do bratoubilačkog rata da nacionalističke ideologije nisu dobile "blagoslov" od odgovarajućih religijskih zajednica.
- fatamorgana
#54 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Šta bi ti meni rek'o da ti ja kažem kad si gladan i žedan naješćeš se i napićeš se na onom svijetu? A pri tom mene vidiš kako ja jedem i pijem na ovom ovdje?Great Cornholio wrote:Kako ćeš ba blagosivljati haubice, a vjeruješ da ti je Bog zapovjedio " Ne ubij!". I da, takvi bi trebali odgovarati i pred ovozemaljskim sudovima, a Božji neće nikog zaobići.fatamorgana wrote:I nažalost od tih vjerskih zločinaca koji su podržavali i gurali u rat niko nije odgovarao a isto su odgovorni kao i ideolozi i političari ....Great Cornholio wrote:Treba razdvojiti religijska učenja od religijskih zajednica koje se "kunu" u ta učenja, jer religijska učenja mogu biti i faktor koji bi spajao ljude, ali religijske zajednice, ove "mainstrem" to nisu, jer teško da bi u bivšoj SFRJ došlo do bratoubilačkog rata da nacionalističke ideologije nisu dobile "blagoslov" od odgovarajućih religijskih zajednica.
- shmizlica
#55 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
fatamorgana wrote:Otrovni koktel religije, nacionalizma i zaostalosti (čitaj primitivizma) je doveo do rata kao i do ovakvog socijalnog, ekonomskog i kulturnog sunovrata kod nas.
-
Great Cornholio
#56 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
dabogda ti prisjelofatamorgana wrote: Šta bi ti meni rek'o da ti ja kažem kad si gladan i žedan naješćeš se i napićeš se na onom svijetu? A pri tom mene vidiš kako ja jedem i pijem na ovom ovdje?
- fatamorgana
#57 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
A što bi meni prisjelo, pa nisam ni pop ni hodža, nek' vala njima malo prisjedne ....Great Cornholio wrote:dabogda ti prisjelofatamorgana wrote: Šta bi ti meni rek'o da ti ja kažem kad si gladan i žedan naješćeš se i napićeš se na onom svijetu? A pri tom mene vidiš kako ja jedem i pijem na ovom ovdje?![]()
- Vitezanin
#58 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Ma vidite samo komentare na klixu kad je neki vjerski praznik bilo koje vjere: sve fini tolerantni komentari. Puni razumijevanja.
Fino neko spajanje ljudi. Ti isti ljudi su se npr na popisu sad izjasnili kao vjernici.
Malo sam otišao u drugu krajnost (a ovo gore i ne mora biti relevantno za ovu temu), ali jebiga - i ovo govori nešto.
Malo sam otišao u drugu krajnost (a ovo gore i ne mora biti relevantno za ovu temu), ali jebiga - i ovo govori nešto.
-
Great Cornholio
#59 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Druže, moraš podhitno vratiti smisao za humorfatamorgana wrote:A što bi meni prisjelo, pa nisam ni pop ni hodža, nek' vala njima malo prisjedne ....Great Cornholio wrote:dabogda ti prisjelofatamorgana wrote: Šta bi ti meni rek'o da ti ja kažem kad si gladan i žedan naješćeš se i napićeš se na onom svijetu? A pri tom mene vidiš kako ja jedem i pijem na ovom ovdje?![]()
Kad tad Bećo, kad tad
-
Great Cornholio
#60 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Licimuri, izgleda.Vitezanin wrote:Ma vidite samo komentare na klixu kad je neki vjerski praznik bilo koje vjere: sve fini tolerantni komentari. Puni razumijevanja.![]()
![]()
Fino neko spajanje ljudi. Ti isti ljudi su se npr na popisu sad izjasnili kao vjernici.
![]()
- Kikibombona
#61 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Da podebljam.PlayItCoolowski wrote:Kakve gluposti pišete, nevjerovatno.
Da bismo vidjeli da li religija spaja ili razdvaja ljude, ona se najprije mora slijediti. Oni koji su najviše slijedili religije su bili ljudi koji su vremenski bili blizu objavi Božije knjige (nakon objave).
Islam u vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.w.s. bila je daleko najtolerantnija religija. Hrišćani i Jevreji su imali sva prava u državama u kojima je vladao Islam. Uopšteno, Islam ima učenja o harmoničnom suživotu sa komšijama. O spajanju ljudi unutar Islama suvišno je govoriti.
Hrišćanstvo u vrijeme Isusa je bilo takođe respektabilno. Učenja poput voli svog neprijatelja ne mogu razdvajati ljude.
Za vjeru u vrijeme Mojsija važi isto.
Iz svega ovoga izuzamaju se neprijatelji ovih religija. Protiv njih su ratovali i to opravdano. Morate napraviti razliku između ljudi sa kojim je u redu imati prijateljske odnose i ljudi koji su vaši neprijatelji. Ne vidim zbog čega bi Palestinci danas imali prijateljske odnose sa Jevrejima koji ih svakodnevno bombarduju?
Moj zaključak, Islam je razumna vjera koja zna napraviti selekciju za vrstu odnosa sa ljudima. Uz to je i individualna vjera koja čovjeka čini nezavisnim od svih ljudi ali u isto vrijeme i da znaju za suživot sa drugima.
"Neće ući u Džennet onaj od čije zlobe (lošeg postupka) nije siguran njegov komšija" (Muslim)
Ti si od onih koji ce radi lakse probavljivosti slagati samog sebe. Da, lazes sam sebe.
Jesu krscani i jevreji imali priliku biti uticajni politicari i sudije tog vremena?
Koje su znacajne funkcije obnasali?
Nabroj poznate i uticajne krscane i jevreje iz perioda kalifata?
Je li sam Muhamed insistirao da se krscanima i jevrejima radi ravnopravnosti dodjele uticajne pozicije u drustvu?
Ne lazi sam sebe!
Religije sluze za homogenizaciju drustva zarad ostvarivanja kolektivnih interesa. Nasilno sirenje teritorije, politicka i finansijska moc, dominacija na drugim i tako dalje.
Religije su zlo, nametljive i agresivne. Istinska vjera bi trebala biti stvar pojedinca. Religije su od svog nastanka pokreti koji za cilj imaju iskljucivo i samo dominaciju nad drugim.
-
mujke82
#62 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
ne bih da vama pametujem, ali dobro procitaj te ovo.
Uvjeti za kažnjavanje islamskim kaznama
Autor: Imâm Mûsâ bin Ahmed el-Hadždžâvî
Izvor: Zâd-ul-Mustakni´ (4/299-230)
Objašnjenje: Sâlih bin Fevzân el-Fevzân
Izvor: Eš-Šerh el-Muhtasar ´alâ Metn Zâd-il-Mustakni´ (4/299-230)
Obavezno je kazniti samo osobu koja je:
1) Spolno zrela
2) Svjesna
3) Praktičar
4) Spoznala zabranu
Vladar izvršava kaznu ili njegov zamjenik i to se neće raditi u džamiji.
Objašnjenje:
1) Spolno zrela
2) Svjesna
Jer ako ona to nije, nije obavezna da obožava Allâha. Ako nije zadužena da obožava, isto tako se neće kažnjavati za svoje grijehe. Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) je rekao:
”Olovka je podignuta sa tri osobe.” [1]
Među njima je dijete i luđak.
3) Praktičar
To znači da primjenjiva muslimanske sudove i pravila. Prema tome, nevjernici koji se nalaze u svojim nevjerničkim zemljama te oni nevjernici kojima je obećana sigurnost u muslimanskim zemljama se ne računaju.
4) Spoznala zabranu
To znači da osoba koja nije spoznala da je djelo zabranjeno izbjegava kaznu. ´Omer, ´Osmân i ´Alî (radijallâhu ´anhum) su rekli:
”Samo oni koji imaju znanje bivaju kažnjeni.” [2]
Nije poznato da je iko drugi rekao nešto drugo.
Kaznu će izvršiti vladar ili njegov zamjenik… – Jer bi Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) i njegove halife poslije njega izvršavali kazne. Ponekad bi odredio nekog drugog da to uradi umjesto njega. Jedan od razloga je sprječavanje nepravde i zloupotrebe.
… i to se neće raditi u džamiji. – Kazne će se izvršavati svugdje osim u džamiji. Znači nije dozvoljeno izvršavati kazne u džamijama. Hakîm bin Hizâm je rekao:
”Allâhov Poslanik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) je zabranio da se sudovi izvršavaju u džamiji.” [3]
[1] Ahmed (6/100), Ebû Dâvûd (4398), en-Nesâ’î (6/156), Ibn Mâdže (2041) i et-Tajâlisî (1485).
[2] ´Abdur-Rezzâk (7/403) i el-Bejhekî (8/238).
[3] Ahmed (3/434), Ebû Dâvûd (4490), ed-Dârekutnî (3/85), el-Bejhekî (8/328) i el-Hâkim (4/378).
Ukoravanje nevjernika
Autor: Muhammed ibn Sâlih ibn `Usejmîn
Izvor: Medžmû’ Fetâvâ ve resâ’il Šejh Ibn ’Usejmîn (27/620-621)
Pitanje:
Ukoliko vidim jednog nemuslimana da radi nešto pogrešno, hoću li ga ukoriti?
Odgovor:
U ovom slučaju ga nećeš ukoriti, jer on ionako ne slijedi islamske propise. Umjesto toga pozivaj ga u Islâm, pozivaj ga u svjedočenje da niko nema pravo da biva obožavan osim Allâha i da je Muhammed Njegov Poslanik, da uspostavi molitvu, plaća zekat, posti Ramazan i da obavi Hadždž.
Međutim, ukoliko bi ti bio među ljudima koji smatraju pogrešnim ono što on radi, onda ga u tom slučaju ukori. Razlog tome nije što on ne slijedi islamska pravila, već zato što je to nešto zbog čega se drugi ukoravaju, ili zato što je taj prijestup nešto što šteti drugima , ili zato što je prekršio pravila države.
Značenje "Walâ wa Barâ'"
October 28, 2013Îmân, Kufr i Širk
Značenje "Walâ wa Barâ'"
Autor: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Izvor: al-Idžtimâ` wa Nabdh-ul-Furqah, strana 95-96
"Walâ wa Barâ'" znači da čovjek voli i podržava vjernike a mrzi i skriva neprijateljstvo prema nevjernicima. Allâh nam je naredio da volimo vjernike a mrzimo nevjernike. Allâh تعالى je rekao:
إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
"Vaši su zaštitnici samo Allâh i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno namaz obavljaju i zekat daju. Onaj ko za zaštitnika uzme Allâha i Poslanika Njegova i vjernike - pa Allâhova strana će, svakako, pobijediti." (5:55-56)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَىٰ أَوْلِيَاءَ ۘ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allâh uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." (5:51)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُمْ مِنَ الْحَقِّ
"O vjernici! Ne uzimajte Moje neprijatelje i svoje neprijatelje za prijatelje, ljubav im darivajući, a oni poriču Istinu koja došla je vama." (60:1)
لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ
"Nećeš naći da ljudi koji u Allâha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allâhu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi." (58:22)
Mržnja i neprijateljstvo prema nevjernicima ne znače da ćemo prema njima postupati nepravedno ili ih napadati. Allâh تعالى je rekao:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
"O vjernici, dužnosti prema Allâhu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže bogobojaznosti, i bojte se Allâha, jer Allâh dobro zna ono što činite." (5:8)
Dužni smo da ispunjavamo naše dogovore sa njima i da održavamo mirovni sporazum između nas i njih, ukoliko je to za dobrobit muslimana. Dužni smo poštovati živote nevjernika i njihovu imovinu ako sa nama imaju mirovni sporazum, ako im je od nas garantovana sigurnost, ili ako su Ahl-udh-Dhimmah. Ne smijemo ubijati njihove žene, djecu i starce ako bismo bili u ratu sa njima.
Dozvoljeno je poslovati sa nevjernicima kroz razmjene, trgovinu i korištenje njihovoga iskustva i uticaja. Nije zabranjeno nagraditi one koji nas dobro tretiraju. Allâh تعالى je rekao:
لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
"Allâh vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allâh, zaista, voli one koji su pravični." (60:8)
Nije zabranjeno jesti meso jevreja i kršćana i ženiti se njihovim čestitim i slobodnim ženama. Ovi dunjalučki poslovi ne zahtijevaju ljubav prema njima. Mi obavljamo ove poslove sa njima a istovremeno ih mrzimo.
Islâm nije samo vjera ljubavi, kako neke neznalice govore. To je kršćanstvo. Islâm nije ni samo vjera mržnje, kako govore ekstremisti. Islâm je vjera koja sadrži ljubav prema vjernicima i mržnju prema nevjernicima. Ljudi se dakle dijele na tri grupe:
1 - Oni koji se vole čistom ljubavlju, a to su istinski vjernici.
2 - Oni koji se mrze čistom mržnjom, a to su nevjernici.
3 - Oni koji se i vole i mrze, a to su griješni vjernici. Oni se vole zbog njihovoga Îmâna a mrze zbog njihovih grijeha.
Uvjeti za kažnjavanje islamskim kaznama
Autor: Imâm Mûsâ bin Ahmed el-Hadždžâvî
Izvor: Zâd-ul-Mustakni´ (4/299-230)
Objašnjenje: Sâlih bin Fevzân el-Fevzân
Izvor: Eš-Šerh el-Muhtasar ´alâ Metn Zâd-il-Mustakni´ (4/299-230)
1) Spolno zrela
2) Svjesna
3) Praktičar
4) Spoznala zabranu
Vladar izvršava kaznu ili njegov zamjenik i to se neće raditi u džamiji.
Objašnjenje:
1) Spolno zrela
2) Svjesna
Jer ako ona to nije, nije obavezna da obožava Allâha. Ako nije zadužena da obožava, isto tako se neće kažnjavati za svoje grijehe. Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) je rekao:
”Olovka je podignuta sa tri osobe.” [1]
Među njima je dijete i luđak.
3) Praktičar
To znači da primjenjiva muslimanske sudove i pravila. Prema tome, nevjernici koji se nalaze u svojim nevjerničkim zemljama te oni nevjernici kojima je obećana sigurnost u muslimanskim zemljama se ne računaju.
4) Spoznala zabranu
To znači da osoba koja nije spoznala da je djelo zabranjeno izbjegava kaznu. ´Omer, ´Osmân i ´Alî (radijallâhu ´anhum) su rekli:
”Samo oni koji imaju znanje bivaju kažnjeni.” [2]
Nije poznato da je iko drugi rekao nešto drugo.
Kaznu će izvršiti vladar ili njegov zamjenik… – Jer bi Vjerovjesnik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) i njegove halife poslije njega izvršavali kazne. Ponekad bi odredio nekog drugog da to uradi umjesto njega. Jedan od razloga je sprječavanje nepravde i zloupotrebe.
… i to se neće raditi u džamiji. – Kazne će se izvršavati svugdje osim u džamiji. Znači nije dozvoljeno izvršavati kazne u džamijama. Hakîm bin Hizâm je rekao:
”Allâhov Poslanik (sallallahu ‘alejhi ve sellem) je zabranio da se sudovi izvršavaju u džamiji.” [3]
[1] Ahmed (6/100), Ebû Dâvûd (4398), en-Nesâ’î (6/156), Ibn Mâdže (2041) i et-Tajâlisî (1485).
[2] ´Abdur-Rezzâk (7/403) i el-Bejhekî (8/238).
[3] Ahmed (3/434), Ebû Dâvûd (4490), ed-Dârekutnî (3/85), el-Bejhekî (8/328) i el-Hâkim (4/378).
Ukoravanje nevjernika
Autor: Muhammed ibn Sâlih ibn `Usejmîn
Izvor: Medžmû’ Fetâvâ ve resâ’il Šejh Ibn ’Usejmîn (27/620-621)
Pitanje:
Ukoliko vidim jednog nemuslimana da radi nešto pogrešno, hoću li ga ukoriti?
Odgovor:
U ovom slučaju ga nećeš ukoriti, jer on ionako ne slijedi islamske propise. Umjesto toga pozivaj ga u Islâm, pozivaj ga u svjedočenje da niko nema pravo da biva obožavan osim Allâha i da je Muhammed Njegov Poslanik, da uspostavi molitvu, plaća zekat, posti Ramazan i da obavi Hadždž.
Međutim, ukoliko bi ti bio među ljudima koji smatraju pogrešnim ono što on radi, onda ga u tom slučaju ukori. Razlog tome nije što on ne slijedi islamska pravila, već zato što je to nešto zbog čega se drugi ukoravaju, ili zato što je taj prijestup nešto što šteti drugima , ili zato što je prekršio pravila države.
Značenje "Walâ wa Barâ'"
October 28, 2013Îmân, Kufr i Širk
Značenje "Walâ wa Barâ'"
Autor: `Allâmah Sâlih bin Fawzân al-Fawzân
Izvor: al-Idžtimâ` wa Nabdh-ul-Furqah, strana 95-96
"Walâ wa Barâ'" znači da čovjek voli i podržava vjernike a mrzi i skriva neprijateljstvo prema nevjernicima. Allâh nam je naredio da volimo vjernike a mrzimo nevjernike. Allâh تعالى je rekao:
إِنَّمَا وَلِيُّكُمُ اللَّهُ وَرَسُولُهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا الَّذِينَ يُقِيمُونَ الصَّلَاةَ وَيُؤْتُونَ الزَّكَاةَ وَهُمْ رَاكِعُونَ وَمَنْ يَتَوَلَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَالَّذِينَ آمَنُوا فَإِنَّ حِزْبَ اللَّهِ هُمُ الْغَالِبُونَ
"Vaši su zaštitnici samo Allâh i Poslanik Njegov i vjernici koji ponizno namaz obavljaju i zekat daju. Onaj ko za zaštitnika uzme Allâha i Poslanika Njegova i vjernike - pa Allâhova strana će, svakako, pobijediti." (5:55-56)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا الْيَهُودَ وَالنَّصَارَىٰ أَوْلِيَاءَ ۘ بَعْضُهُمْ أَوْلِيَاءُ بَعْضٍ ۚ وَمَنْ يَتَوَلَّهُمْ مِنْكُمْ فَإِنَّهُ مِنْهُمْ ۗ إِنَّ اللَّهَ لَا يَهْدِي الْقَوْمَ الظَّالِمِينَ
"O vjernici, ne uzimajte za zaštitnike jevreje i kršćane! Oni su sami sebi zaštitnici! A njihov je i onaj među vama koji ih za zaštitnike prihvati; Allâh uistinu neće ukazati na pravi put ljudima koji sami sebi nepravdu čine." (5:51)
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا لَا تَتَّخِذُوا عَدُوِّي وَعَدُوَّكُمْ أَوْلِيَاءَ تُلْقُونَ إِلَيْهِمْ بِالْمَوَدَّةِ وَقَدْ كَفَرُوا بِمَا جَاءَكُمْ مِنَ الْحَقِّ
"O vjernici! Ne uzimajte Moje neprijatelje i svoje neprijatelje za prijatelje, ljubav im darivajući, a oni poriču Istinu koja došla je vama." (60:1)
لَا تَجِدُ قَوْمًا يُؤْمِنُونَ بِاللَّهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ يُوَادُّونَ مَنْ حَادَّ اللَّهَ وَرَسُولَهُ وَلَوْ كَانُوا آبَاءَهُمْ أَوْ أَبْنَاءَهُمْ أَوْ إِخْوَانَهُمْ أَوْ عَشِيرَتَهُمْ
"Nećeš naći da ljudi koji u Allâha i onaj svijet vjeruju budu u ljubavi sa onima koji se Allâhu i Poslaniku Njegovu suprotstavljaju, makar im oni bili očevi njihovi, ili sinovi njihovi, ili braća njihova, ili rođaci njihovi." (58:22)
Mržnja i neprijateljstvo prema nevjernicima ne znače da ćemo prema njima postupati nepravedno ili ih napadati. Allâh تعالى je rekao:
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا كُونُوا قَوَّامِينَ لِلَّهِ شُهَدَاءَ بِالْقِسْطِ ۖ وَلَا يَجْرِمَنَّكُمْ شَنَآنُ قَوْمٍ عَلَىٰ أَلَّا تَعْدِلُوا ۚ اعْدِلُوا هُوَ أَقْرَبُ لِلتَّقْوَىٰ ۖ وَاتَّقُوا اللَّهَ ۚ إِنَّ اللَّهَ خَبِيرٌ بِمَا تَعْمَلُونَ
"O vjernici, dužnosti prema Allâhu izvršavajte, i pravedno svjedočite! Neka vas mržnja koju prema nekim ljudima nosite nikako ne navede da nepravedni budete! Pravedni budite, to je najbliže bogobojaznosti, i bojte se Allâha, jer Allâh dobro zna ono što činite." (5:8)
Dužni smo da ispunjavamo naše dogovore sa njima i da održavamo mirovni sporazum između nas i njih, ukoliko je to za dobrobit muslimana. Dužni smo poštovati živote nevjernika i njihovu imovinu ako sa nama imaju mirovni sporazum, ako im je od nas garantovana sigurnost, ili ako su Ahl-udh-Dhimmah. Ne smijemo ubijati njihove žene, djecu i starce ako bismo bili u ratu sa njima.
Dozvoljeno je poslovati sa nevjernicima kroz razmjene, trgovinu i korištenje njihovoga iskustva i uticaja. Nije zabranjeno nagraditi one koji nas dobro tretiraju. Allâh تعالى je rekao:
لَا يَنْهَاكُمُ اللَّهُ عَنِ الَّذِينَ لَمْ يُقَاتِلُوكُمْ فِي الدِّينِ وَلَمْ يُخْرِجُوكُمْ مِنْ دِيَارِكُمْ أَنْ تَبَرُّوهُمْ وَتُقْسِطُوا إِلَيْهِمْ ۚ إِنَّ اللَّهَ يُحِبُّ الْمُقْسِطِينَ
"Allâh vam ne zabranjuje da činite dobro i da budete pravedni prema onima koji ne ratuju protiv vas zbog vjere i koji vas iz zavičaja vašeg ne izgone - Allâh, zaista, voli one koji su pravični." (60:8)
Nije zabranjeno jesti meso jevreja i kršćana i ženiti se njihovim čestitim i slobodnim ženama. Ovi dunjalučki poslovi ne zahtijevaju ljubav prema njima. Mi obavljamo ove poslove sa njima a istovremeno ih mrzimo.
Islâm nije samo vjera ljubavi, kako neke neznalice govore. To je kršćanstvo. Islâm nije ni samo vjera mržnje, kako govore ekstremisti. Islâm je vjera koja sadrži ljubav prema vjernicima i mržnju prema nevjernicima. Ljudi se dakle dijele na tri grupe:
1 - Oni koji se vole čistom ljubavlju, a to su istinski vjernici.
2 - Oni koji se mrze čistom mržnjom, a to su nevjernici.
3 - Oni koji se i vole i mrze, a to su griješni vjernici. Oni se vole zbog njihovoga Îmâna a mrze zbog njihovih grijeha.
Last edited by mujke82 on 02/11/2013 14:12, edited 1 time in total.
- XeuX
#63 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Smješno je i žalosno to što govori kako islam poštuje druge religije a u slijedećoj rečenici je izjavio mržnju prema jevrejima.Kikibombona wrote:Da podebljam.PlayItCoolowski wrote:Kakve gluposti pišete, nevjerovatno.
Da bismo vidjeli da li religija spaja ili razdvaja ljude, ona se najprije mora slijediti. Oni koji su najviše slijedili religije su bili ljudi koji su vremenski bili blizu objavi Božije knjige (nakon objave).
Islam u vrijeme Poslanika Muhammeda s.a.w.s. bila je daleko najtolerantnija religija. Hrišćani i Jevreji su imali sva prava u državama u kojima je vladao Islam. Uopšteno, Islam ima učenja o harmoničnom suživotu sa komšijama. O spajanju ljudi unutar Islama suvišno je govoriti.
Hrišćanstvo u vrijeme Isusa je bilo takođe respektabilno. Učenja poput voli svog neprijatelja ne mogu razdvajati ljude.
Iz svega ovoga izuzamaju se neprijatelji ovih religija. Protiv njih su ratovali i to opravdano. Morate napraviti razliku između ljudi sa kojim je u redu imati prijateljske odnose i ljudi koji su vaši neprijatelji. Ne vidim zbog čega bi Palestinci danas imali prijateljske odnose sa Jevrejima koji ih svakodnevno bombarduju?
Moj zaključak, Islam je razumna vjera koja zna napraviti selekciju za vrstu odnosa sa ljudima. Uz to je i individualna vjera koja čovjeka čini nezavisnim od svih ljudi ali u isto vrijeme i da znaju za suživot sa drugima.
"Neće ući u Džennet onaj od čije zlobe (lošeg postupka) nije siguran njegov komšija" (Muslim)
Ti si od onih koji ce radi lakse probavljivosti slagati samog sebe. Da, lazes sam sebe.
Jesu krscani i jevreji imali priliku biti uticajni politicari i sudije tog vremena?
Je li sam Muhamed insistirao da se krscanima i jevrejima radi ravnopravnosti dodjele uticajne pozicije u drustvu?
Ne lazi sam sebe!
Religije sluze za homogenizaciju drustva zarad ostvarivanja kolektivnih interesa. Nasilno sirenje teritorije, politicka i finansijska moc, dominacija na drugim i tako dalje.
Religije su zlo, nametljive i agresivne. Istinska vjera bi trebala biti stvar pojedinca. Religije su od svog nastanka pokreti koji za cilj imaju iskljucivo i samo dominaciju nad drugim.
Citiram jednog "velikog muslimana":"Ja mrzim jevreje ali nisam siguran zašto"
- pirpa
#64 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
haj ne rise.mouton noir wrote:Religija - jedno od najvecih zla koje je pogodilo covjecanstvo
-
mahmoud a d
#65 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
da i ja sam citao u Ku ranu i pojedinim muslimanskim čitabima kako su Jevreji prokleti i kako kršćani čine širk-što je veliki grijehXeuX wrote:Smješno je i žalosno to što govori kako islam poštuje druge religije a u slijedećoj rečenici je izjavio mržnju prema jevrejima.Kikibombona wrote:Da podebljam.PlayItCoolowski wrote:Kakve gluposti pišete, nevjerovatno.
Ne lazi sam sebe!
Citiram jednog "velikog muslimana":"Ja mrzim jevreje ali nisam siguran zašto"
U knjizi Zapeaceni Dzenetski napitak koja je najbolja Sira - životopis Muhammeda s.a.v.s. govori se o njgovoj toleranciji,zabrani nacionalizma,rasizma i drugog da bi na samom kraju prije njegove smrti oporučio da je samo Islam moze biti vjera u Arabiji. I dan danas je to tako! Izuzev ambasada nema ni jednog krscanina i jevrjeja tamo!
E hajde nek mi neko kaze sto je to tako.U jednim ajetima se govori o toleranciji i suzivotu a o drugima o prokletstvu nevjernika!
zatim govori seo tome d anema prisile u vjeri a ako neko napusti islam kazna je - smrt wtf
Ili sklapanje braka.Musliman moze ozeniti koga hoce a zena se sam moze udati za muslimana-vjernika!
Ja nemam nista protiv Boga i odredjenja ali mi se neke stvari ne svidjaju.Sama licnost Muhammeda s.a.v.s. me fascinira i divim mu se.ali ima nesto sto je malo nelogicno
- Kikibombona
#66 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Kakva vjernicka tolerancija? To nikad nije postojalo!
Ljudi lazu bez imalo stida.
Od Muhameda pa nadalje pripadnici drugih religija nisu imali ravnopravan polozaj sa muslimanima. Da ne idemo tako daleko, koliko je katolika i pravoslavaca participiralo na vlasti u Osmanskom carstvu? Jesu bili ravnopravni sa muslimanima? Jesu al u q.
Isti je slucaj sa krscanstvom ili bilo kojom drugom religijom. Muslimani ni pomocu trikova nisu mogli obnasati vlast u krscanskim drzavama.
Od Muhameda pa nadalje pripadnici drugih religija nisu imali ravnopravan polozaj sa muslimanima. Da ne idemo tako daleko, koliko je katolika i pravoslavaca participiralo na vlasti u Osmanskom carstvu? Jesu bili ravnopravni sa muslimanima? Jesu al u q.
Isti je slucaj sa krscanstvom ili bilo kojom drugom religijom. Muslimani ni pomocu trikova nisu mogli obnasati vlast u krscanskim drzavama.
- Challenger__
-
udrch
#68 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
normalno je da nigdje ni prije, a ni danas bilo koja manjina nema identična prava kao većina..Kikibombona wrote:Kakva vjernicka tolerancija? To nikad nije postojalo!
nekad su se ljudi djelili po vjeri, danas po naciji..
vrhovne pozicije uvijek su zauzimali pripadnici većine, ali niže pozicije mogli su zauzimati i pripadnici manjine ako su one bile na neki načn ekspertske..isto je i danas..
većina drži sve pozicije, a samo pojedine prepušta manjinama iz raznih razloga..
kao što danas postoje ipak značajne razlike, pa možemo reći da nije isto biti pripadnik turske manjine u Njemačkoj i pripadnik pakistanske manjine u UAE, tako isto bez imalo ustručavnaja možemo reći da je odnos u vrijeme pravednih halifa bio neuporediv sa bilo kojom državom koja je postojala u to vrijeme..
najbolji primjer je Jerusalem i Damask, gdje je u slučaju Jerusalema grad predat bez borbe, a u u Damasku nakon opsade i sporadičnih borbi sami stanovnici grada su otvorili kapije..
stanovnici ovih gradova su otkazali poslušnost Bizantijcima iz razloga, jer su imali pouzdane informacije da se muslimani bolje odnose prema pokorenim gradovima i pokrajinama od Bizantijaca..
ti spominješ Otomane, a oni nisu ništa drugo nego porodična dinastija prije svega..
a osim toga tvoja je sramota uzeti sebi kao argument baš tu dinastiju..dok se u isto vrijeme u Španiji provodi genocid i inkvizicija, ta ista imperija prima protjerane Jevreje u svoje pokrajine..najvećim dijelom postojanja veliku većinu stanovnika te imperije činili su narodi koji nisu bili turskog porijekla, a velikim dijelom više od 1/3 stanovnika činili su nemuslimani..a i sami muslimani su bili sastavljeni od desetina različitih grupacija kako nacionalno i etnički tako i vjerski različitih..u tom osmanskom carstvu su bujale različite muslimanske sekte, a sve one koje nisu dirale u samu suštinu šehadeta nisu nikako dirane, a iako je sunijski islam, odnosno hanefijski mezheb bio državni izbor više od polovine stanovnika nisu pripadali tom mezhebu..
različitosti su tad bile drugačije nego danas, ali su postojale..ti ih možeš minimizirati, ali prije nego nešto napišeš prebaci se u kršćansku Evropu i pogledaj jeli bilo tolerancije između katolika i protestanata..
-
Black111
#69 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Tamo gdje je religija jos uvijek vezena uz drzavu i politiku - razdvaja. Tamo gdje nije - spaja.
- animals
#70 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Ma ljudi se spajaju samo iz interesa, tj gdje ima novca tu se ljudi i spajaju, tamo gdje ga nema, odmah se razdvoje..Black111 wrote:Tamo gdje je religija jos uvijek vezena uz drzavu i politiku - razdvaja. Tamo gdje nije - spaja.
- Kikibombona
#71 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Udrch
Slazem sa tobom. I tvoj komentar je dokaz da religije razdvajaju ljude. I tvoj komentar je dokaz da religije favorizuju vlastite pripadnike dok ostale cini gradjanima drugog reda.
Navedi imena uticajnih krscana i jevreja iz perioda halifata?
Je li Kuran ohrabruje muslimane da budu pravedni prema manjinama. Znas kako kazu plemeniti roditelji koji imaju vlastito i usvojeno dijete. Uvijek se malo vise trudim oko usvojenog djeteta kako se ne bi osjecalo zapostavljenim. Je li Kuran ima takav odnos prema ljudima drugacijih uvjerenja?
O inkviziciji sve najgore. Nemoj ni sekundu posumnjati da ih stavljam na civilizacijsko dno. Pisem o muslimanima zato su vecina vjernika na temi muslimani.
Slazem sa tobom. I tvoj komentar je dokaz da religije razdvajaju ljude. I tvoj komentar je dokaz da religije favorizuju vlastite pripadnike dok ostale cini gradjanima drugog reda.
Navedi imena uticajnih krscana i jevreja iz perioda halifata?
Je li Kuran ohrabruje muslimane da budu pravedni prema manjinama. Znas kako kazu plemeniti roditelji koji imaju vlastito i usvojeno dijete. Uvijek se malo vise trudim oko usvojenog djeteta kako se ne bi osjecalo zapostavljenim. Je li Kuran ima takav odnos prema ljudima drugacijih uvjerenja?
O inkviziciji sve najgore. Nemoj ni sekundu posumnjati da ih stavljam na civilizacijsko dno. Pisem o muslimanima zato su vecina vjernika na temi muslimani.
- dustaban
#72 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Razdvaja od bliznjeg, spaja sa tudjincem...
Dakle, ne da razdvaja, cijepa!
Dakle, ne da razdvaja, cijepa!
- Perdita_Durango
#73 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Mislim da to vise zavisi od ljudi, ako se vjernici ponasaju po 'propisima' onda ce postovati tudje, zeljeti najbolje svima, te biti sretni u drustvu drugih i 'drugacijih'. Ja imam pozitivnih iskustava mnogo sto se toga tice, i Bajrami i Bozici su nas godinama spajali na istim mjestima, sa istim ljudima. Stoga, trebalo bi da ne bude presudan faktor, nazalost pojedinci svoju religiju cesto koriste kao izgovor za nipodostavanje drugih a to bi trebala biti privatna stvar svakog covjeka.
- dustaban
#74 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Izvini, ali ko su ti "drugi i drugaciji" ?!Perdita_Durango wrote:Mislim da to vise zavisi od ljudi, ako se vjernici ponasaju po 'propisima' onda ce postovati tudje, zeljeti najbolje svima, te biti sretni u drustvu drugih i 'drugacijih'...
Neki stranci? Neka druga rasa? Oni sa urodjenim genetskim manama?
- Perdita_Durango
#75 Re: da li religije više spajaju ili razdvajaju ljude!
Znas li cemu sluze znaci navoda?dustaban wrote:Izvini, ali ko su ti "drugi i drugaciji" ?!Perdita_Durango wrote:Mislim da to vise zavisi od ljudi, ako se vjernici ponasaju po 'propisima' onda ce postovati tudje, zeljeti najbolje svima, te biti sretni u drustvu drugih i 'drugacijih'...
Neki stranci? Neka druga rasa? Oni sa urodjenim genetskim manama?
![]()
![]()