Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Nije tacno, svi ozbiljni investitori gledaju koliko na kraju ostaje radniku, jer radnik koji je adekvatno placen ce bolje raditi i duze ce ostati u toj firmi, posebno ako se radi o visokokvalifikovanim radnicima.
!
Pa onda :
jefferson wrote:
korisnik101 wrote:
jefferson wrote:
S tim, sto njemacka ima daleko moderniji sistem naplate, pa poslodavca na kraju to daleko manje kosta jer sam radnik mora odvojiti od svoje palte nakon sto poslodavac odvoji. Tj. naplata je podjeljena izmedju poslodavca i radnika.
Hahahahah
Aha, sve zemlje evrope se polako primicu njemackom mdelu. Trenutno za zdravstveno u njemackoj poslodavac placa 9.5% a zaposlenik daje isto toliko (toliko o besplatnom zdravstvenom).
pa se ti smiji koliko hoces.
jefferson wrote:
Ne odlucuje samo to na ulaganje, i benzin nije glavna stavka kada su energenti u pitanju.
Hajmo redom:
1. Politicka situacija: Investitori ne vole neizvjesnost i zapaljivu retoriku.
2. Komunikacije: imamo oko 70km auto-puta, sto je hajde OK, medjutim, Sarajevski aerodrom je jedan od najskupljih u regiji, dok je zeljeznicka veza, sto je za investitore najvaznije, katastrofalna. Ovdje ne govorim veza u smislu da li imamo prugu ili ne, nego sto na 4 miliona stanovnika imamo dvije zeljeznice, sto se u sred drzave moraju lokomotive mjenjati itd. Sto bi jedan investitor prolazio kroz sve to?
3. Obrazovanje: Ova drzava ne ulaze ni feninga i nauku i istrazivanje. Fakulteti su leglo nepotizma i korupcije. Kada dolazi investitor on hoce da zna da li ce moci racunati na kvalifikovanu radnu snagu za 10g. BiH nije Banglades pa da ljudi rade za pola dolara dnevno sijuci majice. Ali vise nije ni ono sto je bila prije 30g kada smo pravili helikoptere, mlazne avione itd. Jednostavno nemas vise takvog kadra. Probaj otvoriti sada neku firmu koja pravi tehnicki vrlo zahtjevne proizvode pa ces vidjeti problema oko pronalaska radne snage, jerbo, u BiH bi svi da budu ekonomisti i pravnici.
4. Drzava uzima oko 68% od plate, dok daje zdravstvene usluge na nivou Pakistana i slicno (i to je pitanje). Za sve ozbiljnije probleme pomoc moras traziti vani. Investitori ne vole puno politike i vlade u ekonomiji.
5. Mi smo prvaci u korupciji u Evropi. Mnoge razvijene zemlje imaju zakone po kojima firme koje placaju politicare ili birokrate u drugim zemljama krse zakon drzave iz koje dolaze. Iz tog razloga mnoge firme nece da dirnu neke zemlje, a medju njima je i BiH.
6. Administracija: Jel ovo treba objasnjavati?
7. lokacija - da smo s ovim platama negdje izmedju cehe i poljske bili bi dosta zanimljiviji - ovako imamo atraktivniji komsiluk
generalno sve stoji slabo se ima sta dodat
i ne znam kad si poceo davat casove matematike da se i ja prijavim logistika skupa, kadra fali kakvog hoces a bice sve gore kad nam pocnu kolo vodit ove nove generacije s privatnih fakulteta
generalno pola ne stoji. kakve veze ima ulaganje drzave u istrazivanja? ne treba investitorima jaka drzava da investiraju, to vec imaju na zapadu. zatim politicka situacija, kome trebaju sve te koncesije, nafta u Posavini treba da je vadi strana kompanija, strane banke kreditiraju autoputeve po Republici Srpskoj, svaki grad BiH ima nekoliko filijala stranih banki, Austrija najveci investitor, ko koga pravi budalom? osim toga ne znaci da investitor mora doci sa zapada, ako dodje sa istoka onda smo blizi od Ceske i Poljske. evo seik ima racuna investirati u Srbiji, mozda dodje investicija i BiH. Srbija i Bosna to je za njega mozda isto kao recimo Jordan i Liban.
jefferson wrote:
Kada uzmes neto platu, doprinosi su medju najvisima u evropi.
ne mjeri se porez na dohodak sa neto platom, mozes li ti jednom skontati. kada se vrsi poredjenje sa drugim zemljama, procenat se mora racunati na isti nacin. dakle ako je u Svedskoj 51%, a kod nas 42% onda je kod nas nizi porez na dohodak nego u Svedskoj.
Mi smo govorili oko metodologije, i da, ako mjeris neto onda se isto mjeri u obe zemlje.
Ali, opet se vracamo na ono, sta BiH nudi od tih 42% koje uzima a sta svedska od tih 51%?
Koliko sam ja na internetu nasao, u Svedskoj je porez 31.4%, zavisno od godina zaposlenog, dok sam zaposlenik dodaje 9-15% za socijalna davanja.