Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
cyprus

#51 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by cyprus »

Ja ne bih dalje iz Sarajeva... A da nisam Sarajlija - onda Atina :-D
madner

#52 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by madner »

Ljep je Beograd, samo je pun Srba. :D
VjecitiStudent

#53 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by VjecitiStudent »

Ima li gdje na Balkanu grada u kojem se ne moraju preskakati auta parkirana na svakom koraku?
PlayItCoolowski

#54 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by PlayItCoolowski »

Što se tiče ex-Yu:
Nisam iz Bosne, ali Sarajevo je grad u kom bi ukoliko imate posao, živjeli fenomenalno. Grad jednostavno ima dušu. Ima priču zbog bogate istorije. Dovoljno je velik da ne osjetite monotoniju, narod je mnogo prijatan. Moji uticsi o Sarajevu su samo pozitivni.
Begiš je spektakularan, nema šta. Ako ne znate nikog, umrijećete. Grad je dosta depresivan... Ne bih mogao živjeti duže od godinu tamo. Ali uvijek rado posjetim.
Bar, primorski grad koji se za razliku od ostalih primorskih gradova u Crnoj Gori, ne oslanja samo na turizam. Ima dovoljno toga da organizujete život kako treba.

Što se tiče Balkana, Instanbul. Balkanu pripadaju, koliko znam: BIH, CG, SRB, HRV, SLO, KSV, ALB, RUM, MAĐ, MKD, BUG, MLD, TUR, GRČ.
Vasco da Gama

#55 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Vasco da Gama »

jedini pravi grad u bivšoj jugoslaviji je beograd. nažalost, pre agresivan za moj ukus. zagreb je bezveze i ne nudi ništa specijalno, ništa što ne možeš naći u bilo kojem drugom srednjeevropskom gradu. ljubljana dobro locirana ali pre pre premala, split seljački mali ufurani gradić. novi sad isto tako premali gradičić nije vrijedan spomena.

ruku na srce, poslje beograda najbolje je sarajevo.
VjecitiStudent

#56 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by VjecitiStudent »

JThomas wrote:ja znam ljude koji su se vratili iz njemačke, švedske, norveške, amerike, australije...al' ne znam nikoga ko se vratio iz ljubljane. svi pustili korijenje tamo.
Nije ni čudo, npr. ovdje
2012 Quality Of Living Worldwide City Rankings –Survey
Ljubljana je na 75., Sarajevo na 155. mjestu.

http://www.internationalhradviser.co.uk ... Survey.pdf
veljaca

#57 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by veljaca »

Zadar .....
Šveđanin

#58 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Šveđanin »

Beograd je ekskluziva ako imaš pare, nema šta da se priča. I ne griješite kad kažete da je to prva i jedina metropola bivše YU. Još da im je metro, bilo bi baš odlično. Ja bi nekako švedsku platu, atmosferu kao u Budvi, vrijeme kao u Dubrovniku, širinu grada kao BG. :D :izet:

U Beogradu mi se ne sviđa narod, dosta otuđeno sirovo.. al valjda kad pomiješaš sankcije, ratove, zatvorenost i omladinu koja je svoj cijeli život provela na betonu u sivoj komunističkoj zgradi.. dobiješ dosta sirov narod, bez nekih manira, koji će uraditi sve da se domogne nečega.. u BG je to poprilično izraženo, takvih je veliki broj jer su klasne razlike velike.

To je ta beton generacija što nije izašla iz BG sa betona nikad u životu a odrastali u nesretnim 90tim.

Možda ovo nisam najbolje sročio, ali valjda kontate poentu.
Bodkin

#59 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

madner wrote:Ljep je Beograd, samo je pun Srba. :D
:lol:
hrle1976 wrote:
Pasiflora wrote:
hrle1976 wrote: Veci sam ljubitelj manjih gradica poput Porec, Rovinj, Pula, Zadar - i to samo ljeti. Zimi na tim prostorima, bar za moj ukus je orevise dosadno.
A kakve ti to potreba imas koje ne mozes zadovoljiti u bilo kojem od tih gradova tokom zime?
I jos nesto: Zadar je znatno veci od ostala tri grada koje si stavio u istu kategoriju.
Nisam ljubitelj guzve ili buke - nebitno gdje to bilo. Druga stvar - OBOZAVAM SKIJANJE - na zalost niti jedna od x-YU drzava na Balkanu tj. HR, BIH, CG, SER i MK nemaju skijalista kao u AUT, SUI, FRA, NOR ili AND. Treca stvar nisam ljubitelj narodne muzike sa tih prostora - znaci ako negdje izadjem u cemu da uzivam? I cetvrta stvar: gdje naci ako nista drugo novine na francuskom jeziku? Da nepricam o ponudi TV kanala na francuskom jeziku. :D

Dnevna doza dnevnika ili infomacija na francuskom je zdrava stvar za krvotok :D

zaljubio sam se jebote :shock: :shock: kakva ljepota
Bodkin

#60 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:Beograd je ekskluziva ako imaš pare, nema šta da se priča. I ne griješite kad kažete da je to prva i jedina metropola bivše YU. Još da im je metro, bilo bi baš odlično. Ja bi nekako švedsku platu, atmosferu kao u Budvi, vrijeme kao u Dubrovniku, širinu grada kao BG. :D :izet:

U Beogradu mi se ne sviđa narod, dosta otuđeno sirovo.. al valjda kad pomiješaš sankcije, ratove, zatvorenost i omladinu koja je svoj cijeli život provela na betonu u sivoj komunističkoj zgradi.. dobiješ dosta sirov narod, bez nekih manira, koji će uraditi sve da se domogne nečega.. u BG je to poprilično izraženo, takvih je veliki broj jer su klasne razlike velike.

To je ta beton generacija što nije izašla iz BG sa betona nikad u životu a odrastali u nesretnim 90tim.

Možda ovo nisam najbolje sročio, ali valjda kontate poentu.
sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencije :)
Altsa

#61 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Altsa »

Ljubljana
Šveđanin

#62 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Šveđanin »

Bodkin wrote:sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencije :)
Uvjerio se. Nije Amerika za mene.

Nisam ja od te priče, šta da radiš, dijete drugačijeg sistema. :oops: 8-)
Bodkin

#63 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

Šveđanin wrote:
Bodkin wrote:sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencije :)
Uvjerio se. Nije Amerika za mene.

Nisam ja od te priče, šta da radiš, dijete drugačijeg sistema. :oops: 8-)
hah ok. nisu svi isti :thumbup: meni je leglo. cijeli zivot se laktam kroz sport i ovo je prirodan nastavak. takmicenje protiv svih ostalih :)
rekla-kazala

#64 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by rekla-kazala »

Zadar je previše nacionalistički obojen a uz to kao i Split pa i čitava Dalmacija sve škrtac do škrtca a ako išta nepodnosim to su škrtice.
Po mentalitetu su u Hrvatskoj vjerovatno najbolji Osijek i Rijeka.
Rijeka je vjerovatno najtolerantniji grad na Balkanu, ima Hrvata, Italijana, Srba, Bošnjaka, Albanaca,...i svima je potaman.
Ljubljana je lijepa ali ne znam kako bi na kraj sa slovencima.
Istok me ne zanima tako da ostanu Sarajevo, Rijeka, Zagreb, Ljubljana.
hrle1976

#65 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by hrle1976 »

Bodkin wrote:
hrle1976 wrote:

Dzaba si. Kad je tek posatala slavna kao voditeljica dnevnika, tad je hodala sa jedim slovencom (polu francuzom) poslje se udala za jednog marokanca (neki polu poznat komicar), dvoje djece dobila! Nista posebno, jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako. :D
Bodkin

#66 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Bodkin »

hrle1976 wrote:
Bodkin wrote:
hrle1976 wrote:

Dzaba si. Kad je tek posatala slavna kao voditeljica dnevnika, tad je hodala sa jedim slovencom (polu francuzom) poslje se udala za jednog marokanca (neki polu poznat komicar), dvoje djece dobila! Nista posebno, jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako. :D
meni je bilo lijepo sa par francuskinja :D nekad im trazio samo da pricaju, da mogu slusati 8-) :D
Hajvan

#67 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

Beč/Vijena :D
Šveđanin

#68 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Šveđanin »

hrle1976 wrote:jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako. :D
Ko ide sa Balkancima, koje žene.. bili mogle Japanke il Somalijke? :izet:
Hajvan

#69 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

Šveđanin wrote:
hrle1976 wrote:jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako. :D
Moldavke, chadanke, mozabičke, papuanke, gruzijke...uglavnom :lol:
hrle1976

#70 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by hrle1976 »

Šveđanin wrote:
Kako Balkanci uspjevaju sa Svedjankama? Jel ono oni nose kecelje na kojim pise ona donese, ja skuham, ona pojede, ja nju volim, a ona tregere nosi ;-) :D
pearlica

#71 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by pearlica »

Ljeti - neko malo misto na nekom Hrvatskom otoku. Ok nije grad vec neko selo onako seoce sa 10 kuca :D

Zimi - Sarajevo (sa skijalistima po nosom)

Nisam Sarajka ali volim Sarajevo jer mi je taman lijepa doza istoka i zapada. Jedino negativno sa Sarajevom sto je tesko do njega doci, putevi :-) :-) :-) odakle god da krenes.

Zagreb mi je previse folirantski, previse sminke i plastike nekakve opsjednustosti necim. A u Beogradu su ljudi bas ovakvi sto Svedanin objasni, nikakvi. Ljubljana nije na balkanu a i ne svida mi se nacin na koji se odnose prema nama
Šveđanin

#72 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Šveđanin »

hrle1976 wrote:Kako Balkanci uspjevaju sa Svedjankama? Jel ono oni nose kecelje na kojim pise ona donese, ja skuham, ona pojede, ja nju volim, a ona tregere nosi ;-) :D

Ko da je sramota da muškarac bude na -porodiljskom- i da sprema ručak za porodicu. :D
debelimedo

#73 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by debelimedo »

To je trik pitanje, ne postoji najbolji grad za zivjeti na balkanu :D
detroit-mercy

#74 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by detroit-mercy »

pearlica wrote:Ljeti - neko malo misto na nekom Hrvatskom otoku. Ok nije grad vec neko selo onako seoce sa 10 kuca :D

Zimi - Sarajevo (sa skijalistima po nosom)

Nisam Sarajka ali volim Sarajevo jer mi je taman lijepa doza istoka i zapada. Jedino negativno sa Sarajevom sto je tesko do njega doci, putevi :-) :-) :-) odakle god da krenes.

Zagreb mi je previse folirantski, previse sminke i plastike nekakve opsjednustosti necim. A u Beogradu su ljudi bas ovakvi sto Svedanin objasni, nikakvi. Ljubljana nije na balkanu a i ne svida mi se nacin na koji se odnose prema nama
Interesantna je ta opsjednutost zivotom u nekom seoocetu na otoku na Jadranu :D . Mislim, ako hoces da zivis na nekom otoku u nekom seocetu to zaista i nije tako tesko, preselis se tamo i ima da ti prisjedne za jedno dvije hefte. Jedno je doci kao turista na neko ostrvo u neko seoce i tamo provest dvije sedmice a drugo je tamo zivjeti i privredjivati svaki dan. Isto tako je i sa Sarajevom zimi, znaci svako bi uzeo sebi ono po najbolje sto mu odgovara ali u toj jednacini nedostaje suvise nepoznanica, sta ces raditi, kako ces podizati porodicu, kako ispuniti slobodno vrijeme i mnogo toga. Da ne idemo dalje od toga, sta kada si bolestan, sta kada treba da ides u skolu/fax ili da ti dijete ide u skolu/fax. Otok sa desetak kucica vjerovatno nije bas za porodicnog zivota :mrgreen: .
Ovdje se isto dosta prica o velicini :mrgreen: , ko da je velicina bitna :skoljka: . Treba gledati sta ti sve jedan grad pruza od usluga do standarda :D .
Po meni, Ljubljana (mada ne znam da li bih je svrstao na Balkan) je jedan od najboljih gradova za zivot. Grad koji nije previse velik da se gubis u masi a u isto vrijeme ima sve sto jedan grad treba da ima: od kulture, do sporta, univerziteta i dr. Pored toga blizina mora i planina (ko rajvoSa :mrgreen: ).
Sad, RajvoSA, geografski bi mogao biti jako dobar za zivot, ali Sarajevu nedostaje toliko toga da je suvise i pominjati. Velicina Sarajeva nije bitna, Rajvosa je dovoljno veliki grad ali je nekako izgubljen u nekom vakumu ni metropole ni carsije :mrgreen: .
Hajvan

#75 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?

Post by Hajvan »

U Sarajevu imaš i metropolu, i čaršiju, i selo ("s trolejbusom"), i istok, i zapad (naka ljube se)...
na tebi je da izabereš. :D
Post Reply