Najbolji grad za zivot na Balkanu?
- cyprus
#51 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ja ne bih dalje iz Sarajeva... A da nisam Sarajlija - onda Atina 
- madner
#52 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ljep je Beograd, samo je pun Srba. 
-
VjecitiStudent
#53 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ima li gdje na Balkanu grada u kojem se ne moraju preskakati auta parkirana na svakom koraku?
- PlayItCoolowski
#54 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Što se tiče ex-Yu:
Nisam iz Bosne, ali Sarajevo je grad u kom bi ukoliko imate posao, živjeli fenomenalno. Grad jednostavno ima dušu. Ima priču zbog bogate istorije. Dovoljno je velik da ne osjetite monotoniju, narod je mnogo prijatan. Moji uticsi o Sarajevu su samo pozitivni.
Begiš je spektakularan, nema šta. Ako ne znate nikog, umrijećete. Grad je dosta depresivan... Ne bih mogao živjeti duže od godinu tamo. Ali uvijek rado posjetim.
Bar, primorski grad koji se za razliku od ostalih primorskih gradova u Crnoj Gori, ne oslanja samo na turizam. Ima dovoljno toga da organizujete život kako treba.
Što se tiče Balkana, Instanbul. Balkanu pripadaju, koliko znam: BIH, CG, SRB, HRV, SLO, KSV, ALB, RUM, MAĐ, MKD, BUG, MLD, TUR, GRČ.
Nisam iz Bosne, ali Sarajevo je grad u kom bi ukoliko imate posao, živjeli fenomenalno. Grad jednostavno ima dušu. Ima priču zbog bogate istorije. Dovoljno je velik da ne osjetite monotoniju, narod je mnogo prijatan. Moji uticsi o Sarajevu su samo pozitivni.
Begiš je spektakularan, nema šta. Ako ne znate nikog, umrijećete. Grad je dosta depresivan... Ne bih mogao živjeti duže od godinu tamo. Ali uvijek rado posjetim.
Bar, primorski grad koji se za razliku od ostalih primorskih gradova u Crnoj Gori, ne oslanja samo na turizam. Ima dovoljno toga da organizujete život kako treba.
Što se tiče Balkana, Instanbul. Balkanu pripadaju, koliko znam: BIH, CG, SRB, HRV, SLO, KSV, ALB, RUM, MAĐ, MKD, BUG, MLD, TUR, GRČ.
- Vasco da Gama
#55 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
jedini pravi grad u bivšoj jugoslaviji je beograd. nažalost, pre agresivan za moj ukus. zagreb je bezveze i ne nudi ništa specijalno, ništa što ne možeš naći u bilo kojem drugom srednjeevropskom gradu. ljubljana dobro locirana ali pre pre premala, split seljački mali ufurani gradić. novi sad isto tako premali gradičić nije vrijedan spomena.
ruku na srce, poslje beograda najbolje je sarajevo.
ruku na srce, poslje beograda najbolje je sarajevo.
-
VjecitiStudent
#56 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Nije ni čudo, npr. ovdjeJThomas wrote:ja znam ljude koji su se vratili iz njemačke, švedske, norveške, amerike, australije...al' ne znam nikoga ko se vratio iz ljubljane. svi pustili korijenje tamo.
2012 Quality Of Living Worldwide City Rankings Survey
Ljubljana je na 75., Sarajevo na 155. mjestu.
http://www.internationalhradviser.co.uk ... Survey.pdf
- veljaca
#57 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Zadar .....
- Šveđanin
#58 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Beograd je ekskluziva ako imaš pare, nema šta da se priča. I ne griješite kad kažete da je to prva i jedina metropola bivše YU. Još da im je metro, bilo bi baš odlično. Ja bi nekako švedsku platu, atmosferu kao u Budvi, vrijeme kao u Dubrovniku, širinu grada kao BG.

U Beogradu mi se ne sviđa narod, dosta otuđeno sirovo.. al valjda kad pomiješaš sankcije, ratove, zatvorenost i omladinu koja je svoj cijeli život provela na betonu u sivoj komunističkoj zgradi.. dobiješ dosta sirov narod, bez nekih manira, koji će uraditi sve da se domogne nečega.. u BG je to poprilično izraženo, takvih je veliki broj jer su klasne razlike velike.
To je ta beton generacija što nije izašla iz BG sa betona nikad u životu a odrastali u nesretnim 90tim.
Možda ovo nisam najbolje sročio, ali valjda kontate poentu.
U Beogradu mi se ne sviđa narod, dosta otuđeno sirovo.. al valjda kad pomiješaš sankcije, ratove, zatvorenost i omladinu koja je svoj cijeli život provela na betonu u sivoj komunističkoj zgradi.. dobiješ dosta sirov narod, bez nekih manira, koji će uraditi sve da se domogne nečega.. u BG je to poprilično izraženo, takvih je veliki broj jer su klasne razlike velike.
To je ta beton generacija što nije izašla iz BG sa betona nikad u životu a odrastali u nesretnim 90tim.
-
Bodkin
#59 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
madner wrote:Ljep je Beograd, samo je pun Srba.
zaljubio sam se jebotehrle1976 wrote:Nisam ljubitelj guzve ili buke - nebitno gdje to bilo. Druga stvar - OBOZAVAM SKIJANJE - na zalost niti jedna od x-YU drzava na Balkanu tj. HR, BIH, CG, SER i MK nemaju skijalista kao u AUT, SUI, FRA, NOR ili AND. Treca stvar nisam ljubitelj narodne muzike sa tih prostora - znaci ako negdje izadjem u cemu da uzivam? I cetvrta stvar: gdje naci ako nista drugo novine na francuskom jeziku? Da nepricam o ponudi TV kanala na francuskom jeziku.Pasiflora wrote:A kakve ti to potreba imas koje ne mozes zadovoljiti u bilo kojem od tih gradova tokom zime?hrle1976 wrote: Veci sam ljubitelj manjih gradica poput Porec, Rovinj, Pula, Zadar - i to samo ljeti. Zimi na tim prostorima, bar za moj ukus je orevise dosadno.
I jos nesto: Zadar je znatno veci od ostala tri grada koje si stavio u istu kategoriju.![]()
Dnevna doza dnevnika ili infomacija na francuskom je zdrava stvar za krvotok![]()
-
Bodkin
#60 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencijeŠveđanin wrote:Beograd je ekskluziva ako imaš pare, nema šta da se priča. I ne griješite kad kažete da je to prva i jedina metropola bivše YU. Još da im je metro, bilo bi baš odlično. Ja bi nekako švedsku platu, atmosferu kao u Budvi, vrijeme kao u Dubrovniku, širinu grada kao BG.![]()
- Šveđanin
#62 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Uvjerio se. Nije Amerika za mene.Bodkin wrote:sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencije
Nisam ja od te priče, šta da radiš, dijete drugačijeg sistema.
-
Bodkin
#63 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
hah ok. nisu svi istiŠveđanin wrote:Uvjerio se. Nije Amerika za mene.Bodkin wrote:sto se tice ovoga da ce gaziti prego drugih da dodju do necega, trebao bi onda u USA otici. da vidis tamo konkurencije
Nisam ja od te priče, šta da radiš, dijete drugačijeg sistema.![]()
-
rekla-kazala
#64 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Zadar je previše nacionalistički obojen a uz to kao i Split pa i čitava Dalmacija sve škrtac do škrtca a ako išta nepodnosim to su škrtice.
Po mentalitetu su u Hrvatskoj vjerovatno najbolji Osijek i Rijeka.
Rijeka je vjerovatno najtolerantniji grad na Balkanu, ima Hrvata, Italijana, Srba, Bošnjaka, Albanaca,...i svima je potaman.
Ljubljana je lijepa ali ne znam kako bi na kraj sa slovencima.
Istok me ne zanima tako da ostanu Sarajevo, Rijeka, Zagreb, Ljubljana.
Po mentalitetu su u Hrvatskoj vjerovatno najbolji Osijek i Rijeka.
Rijeka je vjerovatno najtolerantniji grad na Balkanu, ima Hrvata, Italijana, Srba, Bošnjaka, Albanaca,...i svima je potaman.
Ljubljana je lijepa ali ne znam kako bi na kraj sa slovencima.
Istok me ne zanima tako da ostanu Sarajevo, Rijeka, Zagreb, Ljubljana.
- hrle1976
#65 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Bodkin wrote:zaljubio sam se jebotehrle1976 wrote:
![]()
kakva ljepota
Dzaba si. Kad je tek posatala slavna kao voditeljica dnevnika, tad je hodala sa jedim slovencom (polu francuzom) poslje se udala za jednog marokanca (neki polu poznat komicar), dvoje djece dobila! Nista posebno, jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako.
-
Bodkin
#66 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
meni je bilo lijepo sa par francuskinjahrle1976 wrote:Bodkin wrote:zaljubio sam se jebotehrle1976 wrote:
![]()
kakva ljepota
Dzaba si. Kad je tek posatala slavna kao voditeljica dnevnika, tad je hodala sa jedim slovencom (polu francuzom) poslje se udala za jednog marokanca (neki polu poznat komicar), dvoje djece dobila! Nista posebno, jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako.
- Hajvan
#67 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Beč/Vijena 
- Šveđanin
#68 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ko ide sa Balkancima, koje žene.. bili mogle Japanke il Somalijke?hrle1976 wrote:jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako.
- Hajvan
#69 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Moldavke, chadanke, mozabičke, papuanke, gruzijke...uglavnomŠveđanin wrote:Ko ide sa Balkancima, koje žene.. bili mogle Japanke il Somalijke?hrle1976 wrote:jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako.
- hrle1976
#70 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Kako Balkanci uspjevaju sa Svedjankama? Jel ono oni nose kecelje na kojim pise ona donese, ja skuham, ona pojede, ja nju volim, a ona tregere nosiŠveđanin wrote:Ko ide sa Balkancima, koje žene.. bili mogle Japanke il Somalijke?hrle1976 wrote:jer djevojaka poput nje puna Francuska, samo Balkanci i Francuskinje idu skupa kao Nutella i kiseli kupus - bas nikako.
-
pearlica
#71 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Ljeti - neko malo misto na nekom Hrvatskom otoku. Ok nije grad vec neko selo onako seoce sa 10 kuca
Zimi - Sarajevo (sa skijalistima po nosom)
Nisam Sarajka ali volim Sarajevo jer mi je taman lijepa doza istoka i zapada. Jedino negativno sa Sarajevom sto je tesko do njega doci, putevi
odakle god da krenes.
Zagreb mi je previse folirantski, previse sminke i plastike nekakve opsjednustosti necim. A u Beogradu su ljudi bas ovakvi sto Svedanin objasni, nikakvi. Ljubljana nije na balkanu a i ne svida mi se nacin na koji se odnose prema nama
Nisam Sarajka ali volim Sarajevo jer mi je taman lijepa doza istoka i zapada. Jedino negativno sa Sarajevom sto je tesko do njega doci, putevi
Zagreb mi je previse folirantski, previse sminke i plastike nekakve opsjednustosti necim. A u Beogradu su ljudi bas ovakvi sto Svedanin objasni, nikakvi. Ljubljana nije na balkanu a i ne svida mi se nacin na koji se odnose prema nama
- Šveđanin
#72 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
hrle1976 wrote:Kako Balkanci uspjevaju sa Svedjankama? Jel ono oni nose kecelje na kojim pise ona donese, ja skuham, ona pojede, ja nju volim, a ona tregere nosi![]()
Ko da je sramota da muškarac bude na -porodiljskom- i da sprema ručak za porodicu.
- debelimedo
#73 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
To je trik pitanje, ne postoji najbolji grad za zivjeti na balkanu 
-
detroit-mercy
#74 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
Interesantna je ta opsjednutost zivotom u nekom seoocetu na otoku na Jadranupearlica wrote:Ljeti - neko malo misto na nekom Hrvatskom otoku. Ok nije grad vec neko selo onako seoce sa 10 kuca![]()
Nisam Sarajka ali volim Sarajevo jer mi je taman lijepa doza istoka i zapada. Jedino negativno sa Sarajevom sto je tesko do njega doci, putevi![]()
![]()
odakle god da krenes.
Ovdje se isto dosta prica o velicini
Po meni, Ljubljana (mada ne znam da li bih je svrstao na Balkan) je jedan od najboljih gradova za zivot. Grad koji nije previse velik da se gubis u masi a u isto vrijeme ima sve sto jedan grad treba da ima: od kulture, do sporta, univerziteta i dr. Pored toga blizina mora i planina (ko rajvoSa
Sad, RajvoSA, geografski bi mogao biti jako dobar za zivot, ali Sarajevu nedostaje toliko toga da je suvise i pominjati. Velicina Sarajeva nije bitna, Rajvosa je dovoljno veliki grad ali je nekako izgubljen u nekom vakumu ni metropole ni carsije
- Hajvan
#75 Re: Najbolji grad za zivot na Balkanu?
U Sarajevu imaš i metropolu, i čaršiju, i selo ("s trolejbusom"), i istok, i zapad (naka ljube se)...
na tebi je da izabereš.
na tebi je da izabereš.