A kako Jure otpjeva:.....moj dom je tamo...tamo gdje sam ja.....takva je moja sudbina ...
Kako vam je u dijaspori ljudi?
- pape
- Location: Od jedne zene te boli jedna glava, ... od dvije zene, dvije glave.
sorge_sa wrote:Pape u narodu poznatiji kao MAKARANIN...........ako vas put kad nanese u Makarsku upitajte za Papeta iz Sarajeva............pa da vidite rekacije starijih gospodja.........neke se jos uvijek bude s njegovim imenom na usnama![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
majchi
Carica!Pa zna se, ovamo je sve dzabe, samo treba donijeti
Meni je dobro gdje sam i ne pada mi ni u bunilu na pamet da razmisljam o povratku. A nije da je uvijek bilo tako. Tako sam 97. poletjela nazadu dragu nasu BiH. Bila sest mjeseci i tako dobro se dozvala pameti. Nista sto sam ostavila u BiH i za cim sam ceznula u "tudjini" nisam ponovo nasla. Ma ni cevapi
-
Zreli
Jedina prava istina je da pare treba ovdje zaradjivati, a dole trositi ...
Meni je svejedno, ja sam zvijezda i vamo i dole, kontas, nisam se prodo ko ova raja, kako oni se osjecaju bogati, a svi ih mrze ko pse ovdje po evropi, malo je nas zvijezda po evropi, ali mi znamo ko smo i odakle dolazimo, a ovi sto hoce da se vracaju u Dubrovnik, oni sami sebe nikad nece imati, zato sto nemaju identiteta, a mi zvijezde smo nesto drugo, mi nismo izdajice.
Meni je svejedno, ja sam zvijezda i vamo i dole, kontas, nisam se prodo ko ova raja, kako oni se osjecaju bogati, a svi ih mrze ko pse ovdje po evropi, malo je nas zvijezda po evropi, ali mi znamo ko smo i odakle dolazimo, a ovi sto hoce da se vracaju u Dubrovnik, oni sami sebe nikad nece imati, zato sto nemaju identiteta, a mi zvijezde smo nesto drugo, mi nismo izdajice.
-
elsa
UuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuZreli wrote:Jedina prava istina je da pare treba ovdje zaradjivati, a dole trositi ...
Jes' ti zaheban!
-
Zreli
Ma, ja neku raju i kontam, on je uvijek bio uhljup i sad je uhljup tamo, ali sad ima pare, pa pljuje sto je prije bio uhljup djaba.elsa wrote:UuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuZreli wrote:Jedina prava istina je da pare treba ovdje zaradjivati, a dole trositi ...
Jes' ti zaheban!![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Meni je dole bilo puno lakse, i sad bi mi bilo puno lakse i bolje, ali ovdje je velika borba za samoga sebe.
-
Zio
mislim da svi dijasporci koji posjecuju ovaj forum na neki nacin boluju od iste boljke kao i ti. eto svi ste danas procitali vijesti na sa-x nadajuci se da cete procitati nesto ohrabrujuce, kad ono ovi donijeli konacnu odluku o prodaji marsalke...i sutra cemo opet naletit.dzaba sve, to je neizljecivo.
opet ima razlicitih nivoa, kako koga i sta veze za domovinu. u mom slucaju to su sva porodica i vecina rodbine, te onda prijatelji i sve ostalo. za deset god sam ovdje zavrsio gimnaziju i univ, sad radim, dobro mi je, ne zivi se lose. i svaki odmor kontam moglo bi se napravit kakvo putovanje, toliko toga ima za posjetit, ali na kraju sam najsretniji kad krenem kuci.
opet ima razlicitih nivoa, kako koga i sta veze za domovinu. u mom slucaju to su sva porodica i vecina rodbine, te onda prijatelji i sve ostalo. za deset god sam ovdje zavrsio gimnaziju i univ, sad radim, dobro mi je, ne zivi se lose. i svaki odmor kontam moglo bi se napravit kakvo putovanje, toliko toga ima za posjetit, ali na kraju sam najsretniji kad krenem kuci.
- pape
Ako zelimo biti iskreni prema sebi, a tako i prema drugima, ... treba odgovoriti na jedno jednostavno pitanje.
U trenutku povratka sa odmora, iz svoje otadzbine, postavite sebi pitanje: Gdje ja sada idem? - Kuci ili od kuce?
Bit ce vam jasno gdje pripadate.
-
u Fatime vise Jajca
@pape
za zadnji post imas od mene duplu porciju cevapa ako se ikada sretnemo
-
Vozdra_123
@pape
to je tacno...
ne znam kako je kod vas raja ali ja znam da od kada sam napustio SA
ja vise nemam onog osjecaja idem kuci... gdje god da mi je kuca....
znate ono odes na more sa roditeljima a onda se vratis kuci, i opali te onaj osjecaj da si na svome.... nazalost ja tog osjecaja nisam osjetio od '92
sad gdje god da boravim pa kad se vracam na mjesto prebivalista ja to zovem idem kuci... ali nije to isto...
to je tacno...
ne znam kako je kod vas raja ali ja znam da od kada sam napustio SA
ja vise nemam onog osjecaja idem kuci... gdje god da mi je kuca....
znate ono odes na more sa roditeljima a onda se vratis kuci, i opali te onaj osjecaj da si na svome.... nazalost ja tog osjecaja nisam osjetio od '92
sad gdje god da boravim pa kad se vracam na mjesto prebivalista ja to zovem idem kuci... ali nije to isto...
- pape
u Fatime vise Jajca wrote:@pape
-
Zio
pape wrote:Mozda nije ni bitno pitanje, kako je nekome u dijaspori.
Ako zelimo biti iskreni prema sebi, a tako i prema drugima, ... treba odgovoriti na jedno jednostavno pitanje.
U trenutku povratka sa odmora, iz svoje otadzbine, postavite sebi pitanje: Gdje ja sada idem? - Kuci ili od kuce?
Bit ce vam jasno gdje pripadate.
ko je u stanju da da odgovor on zna, a sta je s onima koji nisu?
-
digger
Kada se vratis u Kanadu, imam za te pekaru za somune u Mississaugi.Vozdra_123 wrote:imam kanadski pasos, sad sam kanadski dijasporac u americi ako mi prahne mozda uzmem i amercki...
.. jedino sto nedostaje je dobrih somuna
Sta znam elsa: nakon 34 godine vani, prosao sam sve "ups and downs" sto svako prodje. Naravno, nakon tolikih godina naviknes se k'o na rollercoaster!
Jeste, nekada mi padne na pamet da se vratim, ali vidim da osnovno ne stima. Zadnji put primjetio mnogo vise buke, dzeparosa po tramvajima (maltene da su me upoznali po imenu!), primitivnog ulicnog ponasanja, idiotskog nacina voznje u gradu... (ja, a sve se nema).
S druge strane Zeljini cevapcici, Hadzibajric ascinica, lozovaca, Ramis slasticarna, Colegium alcoholicum... Htio bih ovdje da pomenem i stare ljubavi ali me taj prefix "stare" plasi!
Ove godine idem na 3-4 nedjelje; duzi test. Malo i po primorju; ono sto sam nekada znao kao "nase more." Eh, zivio ti meni Tito.
-
Vozdra_123
@digger
ma idem ja nazad cesto
javi gdje je, pa kad budem isao u maju da navratim
fala!
ma idem ja nazad cesto
javi gdje je, pa kad budem isao u maju da navratim
fala!
-
Sarajevska Princeza
#67 Re: Kako vam je u dijaspori ljudi?
I am loving it.elsa wrote: Kako vam je ljudi?
-
FortunaBela
Ja sam u SWE od 92....
Započela neki novi život, i ne želim ga mijenjati.
Bila u SA nekoliko puta, i ne želim se vraćati, nemam ja više tamo prijatelja, sve što imam su uspomene i ništa više...Žalosno, ali istinito....
Započela neki novi život, i ne želim ga mijenjati.
Bila u SA nekoliko puta, i ne želim se vraćati, nemam ja više tamo prijatelja, sve što imam su uspomene i ništa više...Žalosno, ali istinito....
-
Harrys
Zbog tuge,ovako nesto ne mogu ni izgovoritiFortunaBela wrote: Zapocˇela neki novi zˇivot, i ne zˇelim ga mijenjati.
Bila u SA nekoliko puta, i ne zˇelim se vrac´ati, nemam ja visˇe tamo prijatelja, sve sˇto imam su uspomene i nisˇta visˇe...Zˇalosno, ali istinito....
GENS UNA SUMUS Jedan smo rod.
-
FortunaBela
Ne moežeš, ali znaš da je tako....
- Ivy
Nisam dijaspora. Nemam strano drzavljanstvo. U Americi se skolujem. Nemam veze sa SDA, clan sam SDU, roditelji su mi nezaposleni, u Ameriku sam dosla sa $500 u dzepu i uspjela (bar za sad). Za sve one koji su u Americi, nek kupe izdanje USA TODAY 11. Aprila, 2005 i sve ce im se samo kazat 
Ivy
Ivy